Dat Belgen verschillen van Nederlanders weten we waarschijnlijk allemaal al, maar in hoeverre verschillen we dan? En wat is nou echt typisch Belgisch? Hier vind je een aantal Belgische gewoontes, tradities en producten!
Deze 5 gewoontes en tradities zijn typisch Belgisch
De verschillende huizen
Wist je dat je in België zelf bepaalt hoe jouw huis eruit komt te zien? Daarom vind je in een straat bijna alleen maar verschillende woningen. Waar de ene gaat voor een normaal rijtjeshuis, gaat de ander voor een rond huis en nog iemand anders kiest voor een vierkante blokhut. De meeste huizen worden vaak als lelijk gezien, maar dat maakt het tegelijkertijd ook zo charmant.
Wielrennen
Hoewel voetbal de populairste sport is in België, net als in Nederland, is ook het wielrennen heel populair. Veel Belgen stappen regelmatig op de fiets om te gaan wielrennen, zeker in het weekend met mooi weer. Daarnaast worden in België een hoop wielerwedstrijden gehouden. Denk alleen al aan de Ronde van Vlaanderen, een bekende race.
Bier
Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben. Het is daarom zaak altijd uit het bijpassende glas te drinken, wat de Belgen zelf heel belangrijk vinden. Daarnaast kent België tal van bierfestivals, welke gedurende het jaar worden georganiseerd. Wil je alle Belgische bieren proeven? Dan ben je lang bezig. Zo kent het land ruim 1.600 soorten bier. Ga vooral naar het bekendste café van heel België: Delirium in Brussel. Het café telt maar liefst 2.200 biertjes en daarmee heeft het café het grootste aanbod biertjes in de wereld!
Tip! Ga in Brussel op een stadswandeling met bierproeverij.
Cash betalen
Wist je dat het heel normaal is om in België nog met cashgeld te betalen? Waar je in Nederland overal wel met een pinpas kunt betalen en bijna niemand meer cash op zak heeft, is dit zeker niet het geval in België. Vaak is het niet mogelijk met pin te betalen, dus zorg dat je altijd genoeg cashgeld op zak hebt.
Strips
Ik kan me niet bedenken wat meer typisch Belgisch is dan strips. De meeste stripfiguren die je kent, zijn ongetwijfeld in België bedacht. Enkele beroemde Belgische strips zijn Kuifje, Suske & Wiske, Lucky Luke en de Smurfen. Hoe leuk! Als je in Brussel bent, vergeet dan niet de striproute te volgen waarbij je veel striptekeningen op gebouwen vindt. Ook in Antwerpen vind je veel striptekeningen op de muren. Of ga in Brussel naar het Belgisch Stripcentrum en naar het MOOF-museum. Ben je dol op Suske & Wiske? Dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan het Suske & Wiske museum in Kalmthout, op de grens met Nederland. Overigens vind je hier nog meer leuke tips voor een dagje Brussel en hier voor een dagje Antwerpen.
10x typisch Belgische gerechten en producten
Friet
Als je in België bent, kun je natuurlijk niet om de overheerlijke frieten heen. Hoewel het nog steeds niet duidelijk is waar de friet officieel vandaan komt, spant België natuurlijk wel de kroon met de lekkerste frieten. Traditioneel eet je dit in een puntzak met een klodder mayonaise, waar ikzelf juist helemaal niet van houd. De mayo smaakt zuurder dan de mayo die wij in Nederland kennen en de Belgen kennen nog tal van andere sauzen. Denk aan curry, samurai, tartaar, aioli en andalouse. Leuk om een keer wat andere sauzen te kiezen! Overigens smaakt een frietje het beste als je het bij een frietkot haalt.
Tip! Ga in Brugge naar het Frietmuseum, waar je alles over deze lekkernij te weten komt. Een ticket kost slechts €7 en deze koop je hier.

Wafels
Als je in Brussel bent, de hoofdstad van België, kan je ook zeker niet om de wafels heen. Wafels vind je op meerdere plekken in België, maar die in Brussel zijn het meest bekend. Je kunt een wafel met allerlei toppings eten; van suiker tot Nutella en fruit. Zeker de moeite waard om dit tijdens een stedentrip te proberen.
Garnalenkroketten
Ook de Belgische garnalenkroketten zijn wereldberoemd. Sterker nog: mensen komen van heinde en verre om de kroketten te proberen. Vaak worden ze als voorgerecht gegeten, in combinatie met een slaatje, of gewoon als snack tussendoor. De kroketten zijn lekker smeuïg en je moet ze zeker eens proberen.
Paling in ‘t groen
Een andere typisch Belgische lekkernij is paling in ‘t groen. Dit gerecht bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit paling met een groene saus. De saus bestaat weer uit verschillende kruiden, zoals peterselie, kers en basilicum. Je vindt dit gerecht vooral in Vlaams-België en het wordt vaak met wat friet gegeten. Als je van paling houdt, mag je dit natuurlijk niet overslaan.

Mosselen
Natuurlijk mogen mosselen ook niet overgeslagen worden. Deze schaaldieren worden vaak bereid met wijn en groenten, en het wordt bijna altijd gegeten met een portie friet. In sommige gevallen wordt het zelfs met bier bereid. Heerlijk! Eet ze bijvoorbeeld in het altijd gezellige Gent aan de haven.
Stoofvlees
Een ander Vlaams gerecht is stoofvlees dat in bier wordt gebraden. Vaak wordt hier nog een saus van brood en mosterd aan toegevoegd, net als champignons en wat andere groenten. Zelf houd ik niet van stoofvlees, maar het is zeker een must try als je in Vlaanderen bent.
Vol-au-vent
Nog zo’n typisch Belgisch gerecht is vol-au-vent, wat eigenlijk een pasteitje is zoals wij die kennen. Je komt dit gerecht voornamelijk in Vlaanderen tegen, wat bestaat uit bladerdeeg gevuld met een warme mix van kip, champignons en room. Ik ben zelf dol op vol-au-vent!

Chocola
De Belgen staan natuurlijk bekend om de overheerlijke chocolade en dan met name om de bonbons, wat daar praline wordt genoemd. De praline is door de kleinzoon van Neuhaus uitgevonden, een apotheker die in 1857 zijn apotheek in Brussel opende. Neuhaus hulde zijn medicijnen in een laagje chocolade en zijn kleinzoon heeft jaren later de bonbon bedacht, waar de zaak beroemd mee is geworden. Neuhaus heeft inmiddels allerlei vestigingen in onder andere Brussel, Brugge, Aalst, Mechelen, Hasselt, Leuven en Antwerpen. Maar natuurlijk heb je nog tal van andere bekende chocolatiers in België. Denk alleen al aan Leonidas en Godiva. Hier check je overigens alle hotspots in Brussel.
Tip! Ga in Brussel naar het Museum van cacao en chocolade óf maak je eigen chocolade tijdens een 2,5 uur durende chocoladeworkshop. Superleuk!
Belgische gehaktballetjes
Gehaktballetjes zijn natuurlijk altijd een goed idee, maar de Belgen eten dit vaak met een saus van kersen. Daarnaast worden de gehaktballen, gemaakt van rundvlees en varkensvlees, gemarineerd in tomatensaus. De Belgen kennen echter ook een andere variant, waarbij de gehaktballen worden gedoopt in een saus van vlees met kruiden en siroop.
Witloof
De Nederlanders noemen het witlof, de Belgen witloof. Ook dit is een typisch Belgische lekkernij. De witlof wordt gewikkeld in ham en kaas, en gemarineerd met citroen, peper en zout. Vervolgens wordt het in de oven geschoven en later wordt het afgetopt met bechamelsaus. Het gekarameliseerde hapje is heerlijk tijdens de koude winterdagen.
Heb jij nog vragen over deze typisch Belgische gerechten en gewoontes? Of ken je zelf nog leuke Belgische tradities en producten? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Meer inspiratie voor België ontvangen? Check dan hier al mijn België blogs!
Wat is volgens jou echt typisch Belgisch?
Dit vind je misschien leuk:
- 19 typisch Griekse gewoontes en tradities.
- 19 typisch Spaanse producten en gerechten.
- 17 typisch Engelse tradities.
7 comments
Hoi, dat van het cash geld kan je wel updaten nu Corona eens door België is gegaan, … overal is het pinnen geblazen of mobiel betalen.
Haha, goede tip! Thanks 🙂
Ik zou uw witloof in hespenrolletjes niet willen proeven als u ze bereidt zoals u het beschrijft.
Over deze bereidingswijze van witloof heb ik ook nog nooit gehoord🥺Op deze manier wordt het in België niet klaargemaakt, in Nederland misschien wel😄
dat witloof recept is kei lekker ik maak het altijd zo klaar zoals moeder het me heeft geleerd: het echte re
stoofvlees wordt niet bier gebraden maar in boter,eerst lekker aanbakken dat het lekker bruin wordt en je aanbaksels hebt,dan haal je het gebraden vlees uit de pan,en giet je donker bier in de pan waarmee je de aanbaksels loskookt,het vlees er terug in en dan een boterham,met mostaard besmeerd erop,wat ajuin erbij.Dan doe je het deksel op de pot en laat je het lang stoven,op een klein vuurtje…impératif te eten met friet én zelfgemaakte mayonnaise…
Grappig ik wil de witlof wel proeven