Laatste update: 14 maart 2022.
Brazilië is de perfecte bestemming voor een mooie backpackreis. Zo is het vervoer heel goed geregeld, je kunt hier eindeloos veel doen en het is een goede plek om andere reizigers te ontmoeten. Bovendien is Brazilië ontzettend gevarieerd. Ben jij van plan een mooie reis door dit immense land te maken? Hier vind je een hoop praktische tips voor als je gaat backpacken in Brazilië!
10 handige tips voor backpacken in Brazilië
Kies je route zorgvuldig uit
Brazilië is een gigantisch land en beslaat in z’n eentje bijna de helft van heel Zuid-Amerika. Bovendien is Brazilië ruim 200x groter dan Nederland. Je kunt je dus voorstellen dat je hier ontzettend veel kan zien en doen, en dat je wel maanden voor het land kunt uittrekken. Heb je echter maar een aantal weken de tijd? Dan moet je jouw route zorgvuldig uitstippelen, zodat je niets mist van de plekken die je echt wilt zien. Om je alvast een handje te helpen vind je hier een geweldige reisroute door Brazilië die je in 3 tot 4 weken kunt afleggen. Tijdens deze rondreis ontdek je paradijselijke stranden en eilanden, struin je door bruisende steden en duik je de natuur in bij o.a. de Pantanal en de Iguazu Falls.
→ Lees ook: dit zijn de grootste landen ter wereld.

De beste reistijd voor Brazilië
Brazilië kent 2 seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. In het zuiden, zo van Rio de Janeiro tot aan de grens van Argentinië, loopt het regenseizoen van oktober tot januari. In het noordoosten van het land, het gebied rondom Fortaleza en Salvador da Bahia, begint dit seizoen al rond april. Ga je niet noordelijker dan Rio de Janeiro? Dan is de kans het grootst om lekker weer te hebben. De beste maanden om zowel Zuid- als Centraal-Brazilië te ontdekken is van mei t/m september. Boven heb je van juli t/m september kans jaguars in de Pantanal te spotten. De beste reistijd voor het noorden is van juli t/m november. Probeer jouw reis door bij voorkeur rond de zomermaanden te plannen, zodat je overal goed weer hebt.
Het vervoer in Brazilië
Omdat Brazilië zo gigantisch is, zul je aardig wat uren onderweg zijn om van A naar B te reizen. Gelukkig is het vervoer in Brazilië heel goed geregeld, met tal van langeafstandsbussen en binnenlandse vluchten. Zowel de bussen als de vluchten dien je op tijd te boeken, gezien de prijzen flink omhoog kunnen schieten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Brazilië, zodat je precies weet waar je het vervoer het beste boekt en wat de mogelijkheden zijn. Ook vind je in het artikel een hoop afstanden, zodat je een goed beeld hebt van de reisuren.

De taal in Brazilië
Het is goed om te weten dat Brazilië het enige land in Zuid-Amerika is dat geen Spaans spreekt. De voertaal is hier Portugees, dus met Spaans kom je niet goed uit te voeten. Bovendien hebben de Brazilianen een accent. Wil je toch wat Portugees spreken? Dan kun je van tevoren een aantal weken wat woorden leren via Duolingo. Ook is het handig de Google Translate app te downloaden, zodat je toch het een en ander kan opzoeken.
Wat neem je mee?
Ik raad aan in Nederland al DEET te kopen, wat je in Brazilië zeker nodig hebt. Al helemaal als je van plan bent om naar de Pantanal en/of de Amazone te gaan. Je kunt het beste DEET kopen met een percentage van 30% of 40%. En hoewel het in Brazilië over het algemeen erg warm is, moet je voor de bussen zeker ook een (luchtige) lange broek en een trui meenemen. Het kan in de langeafstandsbussen immers nogal koud zijn. Tot slot zijn goede wandelschoenen ook zeker handig, zeker als je van plan bent wat mooie wandelingen te maken in bijv. de Amazone, de Pantanal en in het Chapada Diamantina National Park in het noorden.

Veiligheid in Brazilië
Het is algemeen bekend dat Brazilië niet het veiligste land ter wereld is. Er vinden, voornamelijk in de grote steden, veel berovingen en overvallen plaats. Ook ik ben in Rio de Janeiro beroofd van mijn spullen. Daarom moet je zeker wat maatregelen nemen, zodat je geen doelwit wordt. Loop nooit met kostbare spullen over straat en laat je camera niet om je nek hangen. Wil je graag een camera meenemen, doe doe dit dan zoveel mogelijk in je tas. Laat sieraden thuis, ga nooit de deur uit met meerdere pasjes en neem bij voorkeur enkel cashgeld mee. Ook je paspoort kun je beter in het hotel achterlaten. Ook is het verstandig slechts 1 telefoon mee te nemen als je met meerdere personen bent. Mocht je toch worden bestolen, dan heb je altijd nog een andere telefoon achter de hand. Dit geldt niet alleen voor Rio de Janeiro, maar ook voor Sao Paulo en voor Salvador da Bahia. Hier lees je meer over de veiligheid in Brazilië.
Tip: pin het liefst bij banken waar bewaking is, gezien er ook veel wordt gestolen rondom de pinautomaten. Pin bij voorkeur ook overdag.
Favela’s in Brazilië
Veel reizigers willen een van de favela’s bezoeken tijdens een reis door Brazilie. Favela’s zijn sloppenwijken die je vaak aan de randen van de steden vindt. Deze favela’s zijn ontstaan door woningtekort. Bovendien trokken veel boeren uit het platteland naar de stad toe in de hoop op meer economische kansen. Daardoor zijn de favela’s gigantisch worden, waar soms miljoenen mensen wonen. Jaren geleden was het levensgevaarlijk om in een favela te lopen, tegenwoordig zijn de favela’s iets veiliger. Maar het is nog steeds niet aan te raden een geval op eigen houtje bezoeken. Bovendien zijn een hoop favela’s tot op de dag vandaag heel gevaarlijk. Bezoek een favela altijd met een tour. Dit is een goede tour door een favela in Rio de Janeiro.

Benodigde vaccinaties
Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden door verschillende instanties een aantal vaccinaties sterk aanbevolen. Welke inentingen dat zijn is onder andere afhankelijk van hoe lang je van plan bent in Brazilië te blijven en welke plekken je gaat bezoeken. Zo kan het zijn dat vaccinaties tegen gele koorts, DTP, Hepatitis A, Hepatitis B en Rabiës worden aanbevolen. Het is altijd verstandig (ruim) voor vertrek contact op te nemen met je huisarts, de GGD of een tropeninstituut om te bepalen welke vaccinaties je daadwerkelijk nodig hebt. Ook is het verstandig navraag te doen voor malaria, gezien dit op sommige plekken in Brazilië voorkomt.
Benodigde reisdocumenten
Voor Brazilië heb je een visum nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Brazilië. Een visum heb je niet nodig als je korter dan 90 dagen in het land blijft. Blijf je langer dan 90 dagen, dan dien je een visum van tevoren aan te vragen. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort die 30 dagen geldig is. Wil je langer blijven dan 30 dagen, dan kun je dit van tevoren aanvrafgen en krijg je een stempel die langer geldig is. Wel is het goed om te weten dat de douane om een retour- of doorreisticket kan vragen, zodat ze zeker weten dat je binnen de 90 dagen het land weer verlaat. Tot slot heb je wellicht wat extra documenten nodig om aan te tonen dat je geen corona hebt. Deze inreisregels veranderen regelmatig, dus check altijd de actuele inreisregels via Nederland Wereldwijd.
Brazilië is geen goedkope bestemming
Brazilië is een van de duurste landen om te bezoeken in Midden- en Zuid-Amerika. En zeker als je Zuidoost-Aziatische prijzen bent gewend, vallen de kosten in Brazilië hoogstwaarschijnlijk vies tegen. Je kunt natuurlijk met een klein budget rondreizen, maar dit betekent vaak dat je veel excursies moet overslaan en enkel low budget eet. En zeker als je van plan bent naar de Pantanal en/of de Amazone te gaan, kunnen de kosten flink oplopen.
Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor backpacken in Brazilië? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle Brazilië reisblogs voor meer inspiratie en uitgebreide reisgidsen.