Laatste update: 6 december 2022.
Colombia werd lang gedomineerd door verschillende drugsbendes en daarom was het een lange periode te gevaarlijk om te bezoeken. Ook niet zo gek dat veel reizigers zich tegenwoordig afvragen hoe veilig Colombia nu is. Ik heb in 2018 een maand door dit prachtige land gereisd en vervolgens nog een maand in 2022, en op beide reizen heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, want (zware) criminaliteit komt nog altijd voor in Colombia en sommige gebieden zijn nog steeds gevaarlijk. Daarom vind je in dit artikel alles wat je moet weten over de veiligheid in Colombia!

Veiligheid Colombia: hoe gevaarlijk is het?
Colombia is overwegend geel
Als je de kaart van Colombia op Nederland Wereldwijd bekijkt, zie je dat het overgrote deel van het land geel gekleurd is. Dit betekent dat je prima naar Colombia reizen, maar dat je alleen rekening moet houden met enkele veiligheidsrisico’s. Sommige plekken op de kaart zijn ook oranje of zelfs rood. Oranje betekent dat je hier alleen heen moet gaan als het echt noodzakelijk is. Rood geeft aan dat het gebied heel onveilig is en dat je dit dus te alle tijde moet vermijden. Gelukkig kom je hier niet langs als je binnen de toeristische cirkel blijft. Natuurlijk is het wel verstandig de kaart door te nemen, zodat je weet wat de veilige en onveilige gebieden in Colombia zijn. Houd altijd de website van Nederland Wereldwijd in de gaten, want hier vind je de meest actuele situatie.
Protesten en demonstraties
Zoals in een hoop landen komen ook in Colombia regelmatig protesten en demonstraties voor. Deze vinden voornamelijk in de steden plaats, gezien daar natuurlijk de meeste mensen wonen. De protesten kunnen uitlopen tot geweld, dus zorg dat je deze altijd vermijdt. Zie je dat ergens een demonstratie gaande is, ga er dan niet op af. Je kan ook altijd de locals raadplegen over de siutatie. De kans dat je in een protest belandt is echter niet heel groot.
De grensgebieden van Colombia
De grensgebieden met Ecuador en Venezuela zijn gevaarlijk en deze moet je vermijden tijdens je reis door Colombia. Die van Peru en Brazilië zijn wel prima, maar dan bevind je je ook te midden van het Amazonegebied. Het grensgebied bij Panama is een populaire handelsroutes voor drugs en dit wordt daarom ook sterk afgeraden. Ik ben hier echter wel de grens overgestoken via de 4-daagse San Blas eilanden tour, net als veel andere toeristen, en ik voelde me hier niet onveilig.


Criminaliteit in Colombia
In Colombia komt nog altijd veel (zware) criminaliteit voor. Niet zo gek ook, want het land heeft een lange tijd te kampen gehad met veel problemen welke tot op de dag van vandaag niet geheel zijn opgelost. Bovendien is het een gigantische bestemming. Er komen gewapende overvallen voor en soms worden wegen geblokkeerd uit protest. Bovendien vindt er nog geweld plaats tussen verschillende groeperingen. Daarnaast moet je altijd op je spullen letten, want ook zakkenrollers zijn hier actief. Wil je de kans op een beroving zo klein mogelijk maken, zorg dan dat je niet te veel waardevolle spullen meeneemt en wees vooral in de avonden alert. Reis je in je eentje, zorg dan dat je stille straten in de avonden vermijdt. Ik ken gelukkig persoonlijk niemand die in Colombia is beroofd, maar ik heb wel verschillende verhalen gehoord van toeristen die gewapend zijn overvallen in bijv. Medellin.
Veiligheid in de steden van Colombia
Natuurlijk moet je in de grote steden extra goed opletten. Zo zijn bepaalde wijken in Bogota, Medellin en in Cartagena niet heel veilig of zelfs gevaarlijk, zeker als de zon ondergaat. Sterker nog: in deze steden vind je nog een hoop sloppenwijken. Bezoek deze niet, zeker niet zonder gids.
Tip: de meeste reizigers verblijven in Bogota in de historische wijk La Candelaria, maar dit is een relatief arme wijk en hier komt veel criminaliteit voor. Zeker in de avond kan het hier erg grimmig worden. Daarom raad ik sterk aan in de wijk Chapinero te verblijven, een van de rijkste wijken van de stad. In mijn artikel met tips voor Bogota lees je hier alles over.
Drugs in Colombia
Colombia wordt vaak verbonden aan drugs en dat is natuurlijk niet zo gek gezien het verleden. Nog altijd wordt er in Colombia veel drugs geproduceerd en dit wordt volop aangeboden. Zeker in Medellin zal je vaak de vraag krijgen of je wat drugs wilt kopen op straat. Kijk hier mee uit, want drugs gebruiken is illegaal in Colombia en je weet natuurlijk niet van wie of wat je precies koopt. Bovendien hebben ze een nieuwe drug ontwikkeld wat een mix is van allerlei soorten drugs, iets wat je zeker niet wilt gebruiken. Zorg dat, als je uitgaat, je eigen drankjes in de gaten houdt en neem niets aan van anderen. Bovendien heeft de meeste criminaliteit in Colombia nog altijd te maken met drugs.

Het openbaar vervoer in Colombia
Het is in principe gewoon veilig om met het openbaar vervoer door Colombia te reizen. Dit geldt niet alleen voor dagbussen, maar ook voor nachtbussen. Sommige trajecten kunnen wel wat onveiliger zijn, maar deze trajecten zal je vast niet snel bereizen als je enkel de toeristische plekken in Colombia bezoekt. Het is wel goed om op je spullen te letten tijdens dit soort busritten. Doe je waardevolle spullen in je dagrugzak die je gewoon bij je houdt en doe deze eventueel op slot met een TSA-slot. Overigens is de metro in Medellin juist een van de veiligste plekken in de stad, omdat de komst van de metro ontzettend veel heeft betekent voor de locals en dit wordt gezien als de start van een rooskleurige toekomst. De metro wordt daarom als heilig beschouwd en om die reden gedragen alle locals zich goed in de metro.
Hoe zijn de Colombianen?
Na 2 reizen door Colombia kan ik concluderen dat de bevolking ontzettend vriendelijk en open is. Ze maken graag een praatje met je en ze helpen je graag verder waar nodig. Ook staan de Colombianen heel positief in het leven, juist omdat ze zo’n naar verleden achter de rug hebben en ze nooit meer terug willen naar waar ze vandaan komen. Colombia is dan ook een stuk veiliger dan 20 jaar geleden, waarbij de locals zelf aangeven dat het een wereld van verschil is.


Handige tips omtrent de veiligheid in Colombia
Geef geen papaya
De uitspraak ‘geef geen papaya’ zal je ongetwijfeld horen in Colombia. Hiermee wordt bedoeld dat je het niet makkelijk moet maken voor dieven. Zwaai dus niet met je camera rond, laat je geld niet slingeren en doe niet je duurste sieraden om. Hierbij nog wat tips:
- Laat je pinpas en creditcard zoveel mogelijk in je hotelkamer. Ga zoveel mogelijk met cash op pad. Wij nemen met z’n 2en vaak 1 pinpas mee en lieten andere pasjes in de kamer. Moet je wel geld opnemen? Ga dan naar de automaat en breng een groot deel van het geld eerst terug naar het hotel inclusief je pinpas.
- Ben je met iemand op reis? Dan kan je besluiten met 1 mobiel op pad te gaan in plaats van beide telefoons mee te nemen. Als er wat gebeurt, ben je in ieder geval niet 2 mobieltjes kwijt.
- Ga je naar het strand of zit je op het terras? Dan kan het nooit kwaad je tas vast te maken aan je stoel- of tafelpoot.
- Reis je met de (nacht)bus? Zorg dan dat je alle belangrijke spullen, zoals je paspoort, geld, en camera, in je dagrugzak doet en laat dit niet in je ruimbagage. Ten eerste omdat je jouw grote koffer of rugzak meestal in een aparte ruimte moet plaatsen waardoor je hier geen controle over hebt, maar ook omdat ze hier vaak mee gooien of bovenop de bus plaatsen en je natuurlijk niet wilt dat je belangrijke items kapotgaan of verloren raken.
- Je kan je dagrugzak met al je belangrijke spullen afsluiten met een TSA-slot.
- Koop een moneybelt waar je geld in kan verstoppen. Wist je dat er ook riemen bestaan met een geheim vakje? Ideaal!
→ Lees ook: tips voor het kopen van een dagrugzak.
Houd geen taxi’s aan op straat
Op veel plekken in Colombia wordt geadviseerd geen taxi aan te houden op straat, maar om deze vooraf te bestellen. Ook wij hebben dit tijdens onze reis gedaan, waarbij we vaak Uber of Cabify gebruikten. Het fijne hieraan is dat de chauffeurs geregistreerd zijn en dus te traceren zijn, wat het een stuk veiliger maakt. Bovendien staat de prijs van tevoren aangegeven en ook weet je hoe laat de chauffeur komt opdagen. Dit is meestal binnen een paar minuten na het bestellen.

Sluit een goede reisverzekering af
Als er wat wordt gestolen, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken als je een goede reisverzekering hebt. Je kunt je voor van alles laten verzekeren. Je kan je spullen en geld verzekeren, maar je kunt je ook laten verzekeren voor gevaarlijke sporten en medische kosten. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering van de ANWB en hier ben ik erg tevreden over. Ze reageren snel, ze helpen je waar nodig en je krijgt vrijwel altijd geld terug als er iets kapot is gegaan of als er wat is gestolen.
Wees op de hoogte omtrent de veiligheid in Colombia
Wist je dat onze Ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen app heeft waarop je alle ontwikkelingen omtrent de veiligheid in Colombia kan checken? Je kan meldingen voor Colombia inschakelen, waardoor je altijd en zo snel mogelijk op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het land. Als een deel van het land een verhoogd veiligheidsrisico krijgt, dan krijg je hier een melding van. Bovendien vind je in de app alle noodnummers voor iedere bestemming, wel zo handig. Je kan de app hier downloaden voor Apple en hier voor Android.
Noteer de gegevens van de ambassade
In Bogota vind je de Nederlandse ambassade en op deze pagina vind je alle gegevens. Het is altijd handig om deze gegevens te noteren, mocht er ter plekke iets aan de hand zijn en je noodgedwongen contact moet opnemen met de ambassade.
Haal jouw vaccinaties
Natuurlijk heeft de veiligheid niet alleen met criminaliteit te maken, ook ziektes kunnen een gevaar vormen. Ga ruim voor je vertrek naar de GGD of huisarts om te checken welke vaccinaties je precies nodig hebt voor jouw reis door Colombia. Laat je goed adviseren en probeer het risico op ziek worden te beperken waar mogelijk.

Conclusie van de veiligheid in Colombia
Al met al hoef je je niet veel zorgen te maken als je een reis door Colombia maakt. Natuurlijk moet je jouw gezonde verstand gebruiken, maar er is vrijwel niets aan de hand als je de toeristische plekken bezoekt en bijvoorbeeld mijn reisroute door Colombia volgt. Bovendien kan je ook prima off the beaten track in Colombia reizen, want in de dorpjes op het platteland is meestal weinig aan de hand. Sowieso hoef je je in de toeristische bergdorpen niet veel zorgen te maken, want hier leven ze voornamelijk van toerisme en dus zijn toeristen heel belangrijk voor de locals. Het is natuurlijk mogelijk dat je precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, maar ik zou me niet al te veel zorgen maken om de veiligheid in Colombia. Na 2 maanden reizen kan ik je op het hart drukken dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld.
Heb jij nog vragen omtrent de veiligheid in Colombia? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle Colombia vakantie tips voor meer praktische informatie die je voor vertrek moet weten.
1 comment
Ik heb een probleem met de tip van de moneybelt.
Ook al lijkt het een fantastisch iets, dieven kennen dit ondertussen ook wel.
In Rio de Janeiro kreeg ik een revolver onder mijn neus geschoven. Het eerste wat er werd gecheckt was ofdat ik zo een moneybelt bij mij had en ofdat er geld in mijn broekzakken zat.
Een betere tip vind ik om wat klein geld in je broekzakken te hebben, maar een groter briefje bijvoorbeeld in je kous en dan in je wandelschoenen te hebben. Het kleine geld kan je missen, de dief is tevreden en jij houdt er toch een minder naar gevoel aan over. Een voorbereid persoon …