Duitsland kent tal van gewoontes en producten die je enkel daar vindt. En juist die typisch Duitse dingen maken het land zo uniek. Staat er een reis naar Duitsland op de planning en ben je benieuwd welke gerechten, tradities en producten typisch Duits zijn? In dit artikel vind je een lijstje met o.a. eten en tradities waarvan de oorsprong in Duitsland ligt. Daarbij heb ik alles gesorteerd op categorie. Eens zien hoeveel jij hiervan herkent!


Inhoudsopgave
Typisch Duits eten: deze gerechten & producten vind je in Duitsland
Pretzel
De pretzel, wie kent het niet? De oorsprong van de pretzel is niet bekend. Zo zou het zijn uitgevonden door Italiaanse christenen die aan het experimenteren waren met restjes deeg. De vorm van de pretzel, met de 3 gaten, zou dan ook een christelijke betekenis hebben. Inmiddels wordt de pretzel gezien als een typisch Duitse snack, hoewel ze het in Duitsland officieel ‘brezel’ noemen. De originele pretzel wordt gemaakt van brooddeeg, wat goudbruin wordt gebakken maar zacht is van binnen. Daarover wordt grot zout gestrooid voor extra smaak.
Glühwein
Inmiddels wordt Glühwein allang niet meer enkel in Duitsland gedronken. Zo vind je dit alcoholische drankje ook volop in Nederland gedurende de kerstperiode. Het drankje is al terug te leiden naar de Middeleeuwen, toen er in Duitsland wijn werd gemengd met kruiden en fruit. Inmiddels bestaat glühwein uit warme rode of witte wijn, gemengd met kruiden als kaneel, kruidnagel, citrusschillen en steranijs. Vooral op kerstmarkten in Duitsland wordt het volop gedronken!
Flammkuchen
Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Elzas, een streek op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Het is dus niet alleen Duits, maar ook Frans. De flammkuchen ontstond nadat bakkers wilden testen of ze ook brood konden bakken in hun houtgestookte ovens. Daarbij gooiden ze een dun laagje deeg in de oven, die vervolgens krokant werd. Flammkuchen zijn dan ook flinterdunne broodbodems die worden belegd met allerlei toppings. Die toppings kunnen nogal verschillen. Je hebt dan ook vaak keuze tussen hartige en zoete flammkuchen. Traditioneel gezien is flammkuchen echter een hartig hapje, vaak besmeerd met crème fraîche, ui en toppings naar keuze. Ik ben er dol op!

Kartoffelsuppe
Zin in een soep tijdens je vakantie in Duitsland? Dan moet je kartoffelsuppe bestellen, een soep met aardappel als hoofdingrediënt. Daarnaast bestaat de soep vaak uit groenten als wortel en prei, en hier wordt meestal vlees zoals spek aan toegevoegd. Een goedgevulde maaltijd die heerlijk is tijdens de koude dagen. Overigens wordt de soep soms zo dik gemaakt dat ze ook wel spreken over een stoofpot.
Stol
Wist je dat de feeststol die wij rondom Pasen en Kerst volop eten oorspronkelijk uit Duitsland komt? Officieel is het een broodsoort, die wordt aangevuld met amandelspijs en rozijnen. Er zijn echter ook varianten met noten en fruit, wat wederom erg lekker is. Dit wordt vaak afgetopt met poedersuiker en/of amandelschaafsel. Een heerlijke lekkernij die we vast allemaal kennen.
Schwarzwälder Kirschtorte
Een typisch Duits gebakje is absoluut de Schwarzwälder Kirschtorte. Deze taart bestaat uit chocolade, slagroom, kirschwasser (een alcoholisch drankje) en kersen. De specifieke kersen in deze taart komen uit het Zwarte Woud, vandaar dat het ook wel de Zwarte Woudtaart wordt genoemd. De taart is heerlijk om te eten met een kopje koffie, maar houd er rekening mee dat het behoorlijk machtig is. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt!

Schnecken
Dit kun je vergelijken met de Franse Pain au Raisin broodjes, maar dan de Duitse variant. Het is een zoet broodje dat in verschillende variaties komt. Van broodjes gevuld met rozijnen en noten tot broodjes gevuld met kaneel. Om je vingers bij af te likken!
Maultaschen
Dit gerecht is ontstaan in de regio Baden-Württemberg, bestaande uit een pastadeeg dat gevuld is met gehakt, spinazie, gerookt vlees, broodkruimels, ui en kruiden zoals peterselie. Het lijkt op ravioli, maar dan net anders en groter. Het wordt gekookt in een bouillon en het is een heerlijke avondmaaltijd.
Curryworst & bratwurst
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd. Eerst wordt het gegrild, daarna wordt het in stukjes gesneden. Daarbovenop gaat kerriepoeder en -saus, en hier wordt vaak geen broodje bij gegeten. Braadworst kan bestaan uit varken, rund of kalf. Zoals de naam al zegt, wordt de worst gebraden in boter. Vervolgens wordt dit vaak met een broodje of met zuurkool (sauerkraut) gegeten.

Eisbein
Je moet ervan houden, want eisbein bestaat uit een varkenspoot dat zich tussen het knie- en ellebooggewricht bevindt. Dit wordt vaak gegeten met zuurkool (sauerkraut) en een puree van erwten. Eisbein is behoorlijk vet en het moet lang garen voordat het vlees zacht wordt.
Schnapps
Ook mag schnapps niet ontbreken in dit lijstje met typisch Duits eten en drinken. Schnapps is een gedistilleerde drank met een lichte fruitsmaak. Het is gemaakt van vruchten zoals appels, peren, kersen en pruimen. Het alcoholpercentage ligt vrij hoog en je drinkt het puur, dus je moet er zeker van houden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Jagermeister, wederom een typisch Duits drankje.
Berlinerbol
Zin in een zoete lekkernij? Ga dan voor een Berlinerbol, ooit uitgevonden door een banketbakker uit Berlijn. Deze snack lijkt op een donut, maar heeft dan geen gat in het midden en het is gevuld met banketbakkersroom. Ook worden de Berlinerbollen soms gevuld met jam. De gistdeeg wordt eerst gefrituurd, daarna worden ze volgespoten met de vulling. Overigens worden deze bollen overal Berlinerbol genoemd, behalve in Berlijn zelf. Daar vallen ze onder de naam ‘pfannkuchen’.

Dit zijn typisch Duitse gewoontes en tradities
Schlagermuziek
Net zoals een hoop landen heeft ook Duitsland hun eigen volksmuziek, schlagermuziek genoemd. Letterlijk vertaald betekent schlager ‘successtuk’ en vooral in de jaren 50 tot de jaren 70 was schlagermuziek zeer populair. Meestal zingt slechts 1 zanger of zangeres het lied, vaak begeleidt met een orkest of band. De onderwerpen waarover meestal wordt gezongen zijn liefde en maatschappelijke zaken die zich in Duitsland afspelen.
Bier drinken
Je kunt er bijna niet omheen: Duitsers drinken maar al te graag een biertje. Met ruim 100 liter bier per persoon per jaar behoren Duitsers tot de op 3 grootste bierdrinkers ter wereld. Daarbij drinken ze graag bier uit eigen land, zoals Bitburger en Oettinger. Maar er zijn nog tal van andere merken, want wist je dat Duitsland ruim 1.300 brouwerijen heeft? Een enorm aanbod dus! Overigens zijn biergartens ook een populaire spot voor Duitsers om naartoe te gaan. In deze gezellige biertuinen wordt volop bier gedronken, ook in de wintermaanden. Het is dan ook een must in Duitsland minimaal 1 keer naar een biergarten te gaan.

Geen snelheidslimiet
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om de Autobahn. De Autobahn bestaat uit 13.000 kilometer aan snelwegen waarbij op de meeste stukken geen maximumsnelheid geldt. Heerlijk voor iedereen die van een beetje racen houdt en/of een snelle auto heeft. Natuurlijk moet je wel altijd rekening houden met eventuele drukte op de weg.
Oktoberfest
Over bier gesproken: het Oktoberfest mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje met typisch Duitse gewoontes en tradities. Dit is een jaarlijks volksfeest dat oorspronkelijk uit München komt en voor het eerst in 1810 werd gehouden. Het is het grootste bierfestival ter wereld, waar jaarlijks ruim 5 miljoen mensen naartoe gaan. Het feest duurt tussen de 2 en de 3 weken, dus er wordt flink uitgepakt. Overigens wordt het festival allang niet meer enkel in München gevierd, maar die in München is wel het grootst. Mocht je naar het Oktoberfest gaan, vergeet dan niet traditionele klederdracht aan te trekken!

Betalen in cash
Waar we in Nederland tegenwoordig vrijwel alles met de pinpas betalen, is dat in Duitsland vaak geen optie. Zo wordt 60% van alle dagelijkse betalingen in Duitsland nog altijd cash gedaan. De Duitsers betalen het liefst met contant geld, o.a. vanwege de hoge transactiekosten die winkeliers moeten afstaan. Daarom kan je in veel winkels en vooral in horecagelegenheden niet met de pinpas betalen en dien je alles in cash te betalen. Goed om rekening mee te houden als je op vakantie gaat naar Duitsland.
Kerstmarkt
Inmiddels vind je bijna overal in Europa wel kerstmarkten, maar wist je dat dit oorspronkelijk uit Duitsland komt? De eerste kerstmarkt werd opgezet in de 14e eeuw, tegenwoordig kan je de jaarlijkse kerstmarkten niet meer op een paar handen tellen. Alleen al in Duitsland vind je ieder jaar honderden verschillende kerstmarkten, waarbij Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Keulen, Aken en Dortmund populaire locaties zijn. Bezoek je een kerstmarkt? Vergeet dan zeker geen glühwein te drinken.

Punctualiteit
Je zal het niet opmerken als je als toerist naar Duitsland toe gaat, maar Duitsers zijn zakelijk gezien heel punctueel. Er geldt zelfs een ongeschreven regel dat je altijd 5 minuten voor de afgesproken tijd al aanwezig bent. Ook het openbaar vervoer rijdt wonderbaarlijk vaak op tijd in Duitsland, meer dan in Nederland.
Duitsers vieren graag vakantie in Nederland
Voor een vakantie in het buitenland trekken Duitsers maar al te graag richting ons kikkerlandje. Vooral de Waddeneilanden en de kustlijn op het vasteland zijn geliefde bestemmingen. Reis je richting Zandvoort of Texel in de zomermaanden, dan kom je misschien wel meer Duitsers dan Nederlanders tegen. Ook gaan ze graag op stedentrip in Nederland, waarbij steden als Haarlem en Amsterdam veelvuldig worden bezocht.
→ Lees ook: 14 typisch Oostenrijkse gerechten en meer.


Boeken die typisch Duitse dingen uitlichten
In het boek ‘Classic German Baking’ lees je allerlei verhalen over het wonen in Berlijn, maar je leert ook de beste Duitse recepten koken. In het boek staan maar liefst 100 recepten voor zowel zoetigheden als brood, waarbij rekening wordt gehouden met de Duitse kook- en baktraditie. Leuk als je typisch Duits eten thuis zelf wilt klaarmaken! De hardcover koop je voor €33 en een e-book bestel je voor €8. Bekijk en koop hier het boek.
Heb jij nog vragen over deze typisch Duitse gerechten, tradities en andere dingen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle Duitsland artikelen voor meer inspiratie en uitgebreide reisgidsen.