Laatste update: 15 maart 2021.
Staat er een reis naar Guatemala op de planning? Dan moet je absoluut de Acatenango vulkaan beklimmen tijdens een hike van twee dagen. Het beklimmen van de 3.976 meter hoge Acatenango vulkaan was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van mijn reis door Guatemala. Hier vind je alles wat je moet weten over de trekking, inclusief een hoop praktische tips!
Waar in Guatemala ligt de Acatenango?
De Acatenango vulkaan is gelegen op een uurtje rijden vanaf Antigua, een fantastische stad die vaak als start- en eindpunt dient tijdens een rondreis door Guatemala. Een hoop reizigers kiezen er daarom voor om de tour vanuit een stedentrip Antigua te doen en de meeste tours vertrekken ook vanuit deze stad. De vulkaan, welke de op twee na grootste van heel Guatemala is, heeft zijn laatste uitbarsting in 1972 gehad. Echter, Acatenango wordt omringd door andere vulkanen die tot op de dag van vandaag actief zijn. Tijdens de tweedaagse hike word je dan ook beloond op een aantal spectaculaire uitbarstingen. Hieronder lees je een uitgebreide beschrijving van de trekking.


Het beklimmen van de Acatenango vulkaan: een uitgebreide beschrijving + tips
Dag 1
Met vijf liter water per persoon, een volgepropte backpack met kleding, een volle camera en een goed humeur begin je aan de tocht. Eerst word je vanuit Antigua met de auto gebracht naar de startpunt van de trekking, waar je eigenlijk direct goed wordt opgewarmd. Het eerste gedeelte van de hike is namelijk ook meteen het zwaarste stuk van de hele dag, waarbij je een uur lang door maisvelden steil omhoog loopt.
Veel begroeiing is hier niet, waardoor je ongetwijfeld in de zon loopt. Terwijl je eerst vrolijk met je trekkingsgenoten aan het kletsen bent, hap je binnen tien minuten al naar lucht. Daarnaast moet je na een half uur eindeloos veel traptreden beklimmen, wat behoorlijk pittig is. Een uur en een liter water verder, kom je aan bij het eerste rustpunt van de dag: bij de officiële ingang van het nationaal park. Hier moet je je naam registreren en kun je even uitrusten voordat je verder omhoog loopt.

Lunchen tussen de bossen
Waar je eerst nog door het platteland liep, is het landschap nu veranderd in een cloud forest. Hoge bomen, groen mos, meterslange lianen en mooie planten sieren de omgeving. En terwijl je door het dichtbegroeide bos loopt, merk je dat de temperatuur langzaam verandert. Je bevindt je immers tussen de bomen én je bent al een stuk hoger, dus het is hier best koel. En geloof me: dat is heel prettig. De hike door dit mooie stukje natuur duurt twee uur, voordat je aankomt bij de lunchplek. De lunch wordt vers voor je bereid en je hebt ongeveer een half uur de tijd om lekker te eten en te ontspannen.


Met nieuwe energie vervolg je de route, welke je grotendeels door een mysterieus bos leidt. Er staan nog steeds evenveel bomen, maar zonder bladeren of groen. Het is een schimmig bos van stammen en behoorlijk indrukwekkend, alsof je in een fantasiefilm terecht bent beland. Gelukkig is dit gedeelte het minst zwaar, waarbij je redelijk relaxed loopt. Het pad gaat zowel omhoog als naar beneden en dat is een fijne afwisseling. Na één tot twee uur kom je aan bij de slaapplek voor de dag en is het tijd om met een biertje lekker uit te rusten!

Aangekomen bij de slaapplek
De tentjes worden door de gidsen opgezet en het enige dat je zelf hoeft te doen is het opmaken van je bed. Trek een trui aan, dump al het gewicht in je tent en geniet van het weidse uitzicht. Recht voor je neus, op slechts twee kilometer afstand, ligt de Fuego vulkaan. Fuego, wat ‘vuur’ betekent, is ontzettend actief en deze beste man barst gemiddeld elk kwartier uit. Terwijl je bij het kampvuur zit, word je dan ook continu getrakteerd op spuwend lava, immense rookwolken en keiharde knallen. Het is echt té bizar om mee te maken.
Maar het echte feest begint pas als de zon ondergaat en het pikkedonker is. Aangezien de lava fluoresend rood is, zie je dit het beste in de nacht. De vulkaan spuwt continu met enorme kracht lava uit, wat vanuit de top met gigantische snelheid de lucht in wordt gelanceerd. Vervolgens druipt de lava via alle kanten naar beneden en blijft er nog lang een gloed hangen. Het is zo onbeschrijflijk. En dat terwijl je met een bord avondeten bij het kampvuur zit! Echt een once in a lifetime ervaring.


Een nacht vol uitbarstingen
Je zult vroeg naar bed gaan, want in het pikkedonker kun je nou eenmaal niet veel ondernemen. Bovendien gaat de wekker al om 04.00, dus je wilt wel een beetje fit zijn als je de hike naar de top vervolgt. Maar of slapen echt lukt? Vergeet dat maar! Gedurende de nacht hoor je de vulkaan uitbarsten en bij elke uitbarsting rits je zo snel mogelijk de tent open om de spuwende lava te bewonderen. Elke uitbarsting is zo spectaculair en je wilt het gewoon niet missen. Zelfs mijn gidsen ritsten bij elke uitbarsting hun tenten open!
Dag 2

Het is 04.00, tijd om het allerzwaarste gedeelte van de hike te trotseren. Ga er vanuit dat je wat zwak bent na een intensieve dag hiken en een korte nacht. Daar komt ook nog het zuurstoftekort bij, aangezien je op flinke hoogte bent. Zo was ons hele groepje zwak, waarbij sommigen zelfs misselijk en duizelig waren. De flinke hoogte doet ongetwijfeld wat met je lichaam en dit maakt je, in combinatie met veel hiken en weinig slapen, wat onstabiel. Maar dat mag de pret niet drukken, want het laatste gedeelte naar de top is onvergetelijk.
Je eet snel een mueslireep en een banaan, en met een hoofdlamp op begin je aan de hike. Het is pikkedonker, je bent wat slap en dit is de steilste beklimming van de trekking. Bovendien loop je door vulkaanzand, dus het is erg pittig. Stap voor stap hike je naar de top van de vulkaan, op bijna 4.000 meter hoogte. Je kunt in een uur omhoog klimmen, maar de meesten hiken in twee uur naar de top.
Zonsopgang bovenop de vulkaan
Eenmaal bovenaan bekijk je de mooiste zonsopgang ooit. Ik dacht dat ik de mooiste zonsopgang bij de Bromovulkaan in Indonesië had gezien, maar deze zonsopgang overtreft werkelijk alles. Het is zo’n magisch moment om, na een volledige dag hiken, op 4.000 meter hoogte een waanzinnig mooie zonsopgang te zien. Vanaf de top heb je bovendien een panoramisch uitzicht op de Fuego, Agua en Pacaya vulkanen. De wolken liggen aan je voeten en van alle kanten heb je een fenomenaal uitzicht. Dit is waar je het voor hebt gedaan!



Nadat je inmiddels flink bent afgekoeld op de top en je jouw SD-kaart helemaal hebt volgeschoten, is het tijd om terug te keren naar de tenten. Dankzij het dikke vulkaanzand kun je in een snel tempo naar beneden rennen en glijden, waardoor je in no time weer bij het kampvuur staat. Terwijl je het ontbijt eet rondom het kampvuur, geniet je met z’n allen na van wat jullie zojuist hebben beleefd. Daarna is het tijd om de tenten af te breken en aan de terugweg te beginnen.

De terugweg
Ze zeggen dat je er gemiddeld drie uur over doet, maar wij waren binnen twee uur beneden. Omdat de héle tocht steil is, kun je beter naar beneden rennen in plaats van naar beneden lopen. Als je rustig wilt lopen, moet je veel kracht zetten met je knieën en dat is geen lekker gevoel. Je belast daar jouw knieën te veel mee en daarom is het beter om af en toe te rennen. Je loopt dezelfde weg terug, dus door het mysterieuze bos, kriskras door de cloud forest en een laatste wandeling door de maisvelden. Eenmaal beneden staat een busje je op te wachten om je vervolgens terug te brengen naar Antigua. Hoera, je hebt het gehaald!
Eenmaal in Antigua, raad ik aan een paar dagen flink uit te rusten. Je zult ongetwijfeld moe zijn, dus ik raad aan in ieder geval nog twee nachten in Antigua te blijven. Twee hele fijne accommodaties zijn Hotel Palacio de Doña Beatriz en Hotel Convento Santa Catalina. Het eerste hotel heeft een heerlijk zwembad, het tweede hotel heeft een waanzinnige locatie in het centrum van de stad. Grote aanraders om hier te verblijven, ook voordat je aan de hike begint! Of check mijn artikel met alle fijne hotels in Guatemala, gesorteerd op budget en op bestemming.
Hoe goed moet je conditie zijn?

De Acatenango vulkaan beklimmen is best zwaar, maar zeker niet onmogelijk. Eerlijk is eerlijk: ik ben van mening dat iedereen met een gezonde conditie de top kan bereiken, maar pittig is het zeker. De top wordt dan ook niet door iedereen behaald en sommigen haken halverwege af. Ook mijn groepje had het erg moeilijk, waarvan sommigen om de paar minuten moesten uitrusten. De eerste dag loop je immers vijf uur alleen maar omhoog, met een aantal behoorlijk steile stukken. Daarnaast hike je op 3.000 tot 4.000 meter hoogte, wat kan leiden tot hoogziekte. Aangezien de stad Antigua al op bijna 1.500 meter hoogte is gelegen, raad ik daarom aan eerst daar een aantal nachten te slapen (zie vorige alinea voor hoteltips). Zo kan je alvast wennen aan de hoogte en is de hike ook wat minder zwaar.
Met welke organisatie kun je de Acatenango beklimmen?
Je kunt de Acatenango trekking met verschillende organisaties maken, maar ze zijn niet allemaal goed. De goedkoopste organisaties gaan met groepen van dertig man op pad. Zelf vind ik dit te veel, en ik loop liever in een klein groepje. Daarom ging ik met Old Town Outfitters op pad en mijn groepje bestond uit zeven mensen, waaronder mijn vriend en ik. Bovendien kreeg deze organisatie alleen maar lovende reacties, welke ik zeker kan beamen. Niet alleen de grootte van de groep vond ik belangrijk, ook of de gids Engels sprak. Wel zo handig en gezellig! Ik had bij de goedkope organisaties gelezen dat de gidsen enkel Spaans spraken en dat is niet handig als je zelf geen vloeiend Spaans kan. Het is wel zo fijn de gids te kunnen verstaan als je twee dagen met diegene op pad gaat.

Een andere reden waarom ik voor deze organisatie koos, is vanwege het goede materiaal. De tentjes en slaapzakken zijn van goede kwaliteit, waardoor je het ’s nachts niet heel koud hebt. Bovendien zetten zij de tenten elke keer opnieuw op, terwijl andere organisaties de tenten dag en nacht laten staan. Dit betekent dat de tenten hun kwaliteit verliezen en je daardoor meer kans hebt het ijskoud te hebben. Ook moet je bij andere organisaties zelf nog het inschrijfgeld betalen bij de ingang van het nationaal park, terwijl dit bij ons was inbegrepen. Tot slot kregen wij heerlijk eten, wel zo belangrijk!
→ De trekking kost €142 per persoon als je met z’n tweetjes bent. Met z’n drietjes kost de trekking €130 per persoon en met z’n vieren of meer betaal je €105 per persoon. Overigens biedt de organisatie meer tours aan. Van meerdaagse kajak- en mountainbiketochten tot bergbeklimmen en raften!
Lees ook: alle kosten van een Guatemala reis op een rij.
Wat neem je mee op de Acatenango beklimming?
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala. Zo moet je goed nadenken over wat je allemaal wilt meenemen en je zult misschien nog wat spullen moeten kopen in Antigua. Ook goed om te weten: je kunt een drager, aka porter, inhuren om wat spullen voor je mee naar boven te sjouwen. In principe doet iedereen dit en hoewel ik graag in eerste instantie mijn eigen spullen wilde dragen, was ik uiteindelijk héél blij dat wij een drager hadden. De hike is al pittig genoeg en om dan ook nog eens vijftien kilo op je rug te dragen is echt niet uit te houden.
Wij hadden voor ons tweetjes één porter die onze tent, de slaapzakken, de matjes en twee liter water meebracht. De rest van het water (zeven liter) plus onze persoonlijke items namen we zelf mee. Gelukkig drink je op de eerste dag het meeste water en dus verlies je al snel wat gewicht. Een porter kost 25 USD per dag, wat ongeveer €21 per dag is.
→ Tip: al je andere bagage kun je gewoon achterlaten bij het kantoor van Old Town Outfitters zelf. Als de tour eindigt, haal je jouw grote backpack (of koffer) weer op bij het kantoor. Ook kun je aan jouw hotel in Antigua vragen of je voor 1 nacht daar jouw spullen mag achterlaten. Dit is vrijwel nooit een probleem.


Inpaklijst voor de Acatenango trekking
- Natuurlijk stevige wandelschoenen (geen sneakers)
- En een goede dagrugzak (het liefst eentje met extra vakjes, touw en gaas)
- Fleecetrui (is heel licht, warm + deze kun je compact opvouwen)
- Een muts voor de avond en nacht
- Regenjas (tussen mei en oktober)
- Laagjes kleding (dat je dus over elkaar kan aantrekken)
- Een extra shirt en ondergoed voor de volgende dag
- Sportlegging
- Een korte broek
- Een lange broek (liever geen spijkerbroek)
- Twee paar dikke wandelsokken (heel belangrijk, anders krijg je blaren)
- Handschoenen
- Sarong (om eventueel als sjaal of dekentje te gebruiken)
- Hoofdlampje (deze heb je ’s nachts écht nodig)
- Blarenpleisters, ibuprofen en paracetemol
- Zonnebril en zonnebrandcrème (het liefst deze duurzame crème)
- Powerbank (voor je telefoon en camera)
- Voldoende eten (6 energierepen per persoon + wat extra’s)
- Camera
- Pet of hoed tegen de zon
- Wat noodzakelijke toiletspullen, zoals je tandenborstel en deodorant (je kunt niet douchen)
Zelf koop ik mijn hike- en backpackspullen altijd via Bever. De prijzen bij Bever liggen over het algemeen wat hoger, maar de spullen gaan echt jarenlang mee en de kwaliteit is top. Heb je een wat kleiner budget? Dan zou je ook even bij Decathlon kunnen kijken, waarbij de prijzen lager liggen en de kwaliteit wat minder goed is.
→ Lees ook: tips voor de ideale dagrugzak voor op reis.
Zie hier nog een aantal foto’s van de Acatenango hike:





Heb jij nog vragen over het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Meer tips voor Guatemala ontvangen? Keer dan terug naar alle Guatemala artikelen voor meer tips en inspiratie.
Heb jij na het lezen zin om de Acatenango vulkaan te gaan beklimmen?
Meer tips voor jouw Guatemala reis:
- De ideale reisroute door Guatemala.
- De leukste tips voor Antigua.
- Tips voor het leren van Spaans in Guatemala.
8 comments
Maaik, wat een fantastische ervaring. Helemaal top. Goed artikel . Heel goed en leuk beschreven. Kus?
Thanks girl! Het was zooooo gaaf! xx
Dit klinkt heel pittig, maar ook zo ontzettend gaat. Geweldige foto’s ook, die zonsondergang ziet er echt adembenemend mooi uit
Haha, het was zeker pittig. Maar zoooo fantastisch!
Hoi Maaike,
Geweldig leuk blog hebben je! Mag ik vragen met welke camera jullie je foto’s hebben gemaakt? Ze zien er echt stuk voor stuk prachtig uit!
Hi Inger. Dank voor je leuke berichtje, doet me altijd goed! Wij maken onze foto’s gewoon met de iPhone haha, niets bijzonders. Je hoeft alleen te weten hoe je het beste de camera inzet en het nabewerken helpt natuurlijk ook (veel oefenen). Laat maar weten als je nog wat vragen hebt! Groetjes 🙂
Thanks Maaike voor deze blog. Mijn plan is om in februari en maart naar Midden-Amerika te gaan en dus ook Guatemala en deze ga ik dus ook echt niet overslaan!
Jaaaaa echt heel leuk. De trekking is zwaar, maar zo fantastisch. Echt een hoogtepunt van mijn reis door Midden-Amerika!