Twee van de tofste bezienswaardigheden in IJsland zijn de gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón. Gigantische ijsschotsen drijven hier in het water, wat waanzinnige plaatjes oplevert. Jökulsárlón is het grootste en het bekendste gletsjermeer van IJsland, maar Fjallsárlón is ook zeker een meer dat je niet mag overslaan. Hier vind je alles wat je moet weten over deze fantastische gletsjermeren in IJsland!
Alles wat je moet weten over de gletsjermeren in IJsland
Hoeveel gletsjermeren zijn er in IJsland?
Met honderden kleine en grote gletsjers in IJsland vind je ook tal van gletsjermeren in het land. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 11% van IJsland bestaat uit ijs? Sommige gletsjermeren zijn pas in de afgelopen jaren gevormd, andere meren bestaan al duizenden jaren. Zo ontstonden de eerste gletsjermeren in IJsland ongeveer 10.000 jaar geleden, terwijl het populairste gletsjermeer Jökulsárlón pas in 1935 is gevormd. Ondanks dat je een hoop gletsjermeren in IJsland kunt bezoeken, richt ik me in dit artikel enkel op Jökulsárlón en Fjallsárlón. Naar mijn mening zijn dit dé meren die je niet mag missen!
Jökulsárlón
Het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland is Jökulsárlón, welke met het jaar steeds groter wordt als gevolg van het smeltende ijs. Het meer heeft een diepte van 250 meter en daarmee is dit ook het diepste meer van het land. Op het meer vind je altijd gigantische ijsschotsen, welke wel 20 tot 30 meter groot kunnen worden. Het bijzondere aan dit gletsjermeer is dat de ijsschotsen via een rivier naar de Atlantische Oceaan worden vervoerd, waar ze uiteindelijk terechtkomen op een zwart strand. Daarom heeft dit prachtige strand de bijnaam Diamond Beach gekregen. Een waanzinnig gezicht! Hier lees je alles over Diamond Beach.
Fjallsárlón
Op 15 minuten rijden vanaf Jokulsarlon vind je Fjallsárlón, een ander waanzinnig gletsjermeer. En hoewel bijna iedereen Jökulsárlón kent, wordt Fjallsárlón maar door weinig mensen bezocht. Heel zonde, want stiekem vond ik dit meer misschien nog toffer dan Jökulsárlón. Het gletsjermeer ligt aan de voet van IJsland’s grootste gletsjer en je hebt goed zicht op de gletsjer zelf. Een prachtige achtergrond, wat je bij Jökulsárlón juist een stuk minder hebt. Ook hier vind je gigantische ijsschotsen, wat een prachtig plaatje is om te zien. Bovendien is het hier een stuk rustiger, waarbij je zelfs kans hebt het gletsjermeer helemaal voor jezelf te hebben!
Tip! Bij zowel Jökulsárlón als bij Fjallsárlón heb je kans zeehonden te zien, welke rondom de ijsschotsen zwemmen. Houd je ogen dus goed open!

Waar liggen Jökulsárlón en Fjallsárlón?
Jökulsárlón en Fjallsárlón liggen beide in het zuiden van IJsland, gelegen tussen de bekendere plaatsen Vik en Hofn. Reizigers die enkel het zuiden van IJsland aandoen, kunnen deze gletsjermeren dan ook zeker meepakken tijdens hun reis. Jökulsárlón en Fjallsárlón liggen op 15 minuten rijden van elkaar, waardoor je de meren gemakkelijk met elkaar kan combineren.
Tip! Tussen deze 2 gletsjermeren vind je ook Breiðárlón, een gletsjermeer waar je enkel kan komen met een 4×4. Kan je geen genoeg krijgen van de 2 meren, dan kan je dit meer altijd nog toevoegen (mits je een four wheel drive hebt of zin hebt een heel stuk te hiken). De kans is groot dat je het meer met niemand anders hoeft te delen!
Hoe kom je bij de gletsjermeren?
Het is mogelijk om vanuit Reykjavik een dagtour te maken waarbij je o.a. Jökulsárlón bezoekt. Ik raad echter altijd aan een eigen auto te huren vanaf Keflavik Airport, zodat je de bezienswaardigheden in IJsland op eigen gelegenheid kan bezoeken. Een auto is naar mijn mening een must, aangezien er bijna geen openbaar vervoer rijdt en volledige dagtours over het algemeen prijzig zijn. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je standaard all-in bent verzekerd en dus ook niet bang hoeft te zijn schade te rijden. Tevens komen er geen extra kosten bij. Onderweg naar de gletsjermeren kom je o.a. langs de Golden Circle, tevens een plek die je niet gemist mag hebben. Heb je echter slechts 1 of 2 dagen de tijd? Dan is deze dagtrip vanuit Reykjavik interessant. Of check deze dagtrip vanuit Reykjavik waarbij je ook een boottocht maakt over Jökulsárlón.
→ Bekijk hier alle huurauto’s via Sunny Cars.
→ Of check: alle tips voor het huren van een auto in IJsland.

Tours bij de gletsjermeren
Het is niet alleen te gek de gletsjermeren in IJsland te bewonderen vanaf de kant, het is ook heel tof een tour te boeken waarbij je nog dichterbij de ijsschotsen kan komen. Zo worden er verschillende boottochten georganiseerd, waarbij je de meren op een hele andere manier ervaart. Sommige tours vinden al tussen april en oktober plaats, terwijl andere tours alleen mogelijk zijn tussen juni en september. Je hebt daarbij keuze uit een amfibieboot (juni tot augustus) of uit een zodiac boot (lente en herfst). Hier bekijk en boek je de tours op Jökulsárlón en hier boek je tours op Fjallsárlón. Je vaart tussen de enorme ijsschotsen en hopelijk spot je wat zeehonden. Een fantastische ervaring!
Tip! Het is ook te gek wat ijsgrotten nabij Jökulsárlón te bezoeken tijdens deze tour. Of ga nog een stapje verder en maak een gletsjerwandeling op de Vatnajökull gletsjer, waar de gletsjermeren onderdeel van zijn. Zelf heb ik een gletsjerwandeling op de Katla gletsjer gemaakt, welke bovenop IJsland’s meest explosieve vulkaan is gelegen. Een enorme aanrader!
Beste tijd om de gletsjermeren in IJsland te bezoeken
Veel gletsjermeren in IJsland kun je in de wintermaanden, zo tussen november en maart, niet bezoeken. Vaak moet je dan over bepaalde wegen rijden die in de winter niet toegankelijk zijn. Jökulsárlón is echter het hele jaar toegankelijk, aangezien het meer direct aan de ringweg is gelegen. De ringweg is de hoofdweg die helemaal rondom IJsland gaat en welke je het hele jaar kunt aandoen, tenzij de weersomstandigheden extreem zijn. Ook Fjallsárlón is het hele jaar toegankelijk, aangezien dit meer ook redelijk dichtbij de ringroad ligt. Hier vind je overigens alles wat je moet weten over de ringroad in IJsland.
Overnachten in de buurt van Jökulsárlón en Fjallsárlón
Wil je zo dicht mogelijk bij de gletsjermeren overnachten? Dan is Hali Country Hotel de beste optie. De kamers zijn comfortabel, waarbij je een eigen badkamer hebt. Tevens ben je met 15 minuten rijden al bij Jökulsárlón. Ben je van plan na de gletsjermeren nog een stukje door te rijden? Kijk dan naar Seljavellir Guesthouse, meer richting het oosten en op 1 uur rijden vanaf Jökulsárlón. Hier slaap je bovenop een heuvel met een weids uitzicht. Ideaal als je daarna richting het oosten gaat. Wil je liever meer in het westen overnachten, bijvoorbeeld omdat je na de gletsjermeren weer richting Reykjavik wilt rijden? Dan is Fosshotel Nupar een waanzinnige accommodatie, op 1 uur en 5 minuten rijden vanaf Fjallsárlón. Het is een prachtig hotel, met een heerlijk restaurant en een bar. Het is lekker modern en de badkamers zijn ook top. Bovendien is de ligging heerlijk, midden in de natuur!
→ Lees ook: 15 praktische tips voor een rondreis door IJsland.

De kleur van het ijs
Wist je dat ijs verschillende kleuren kan hebben, afhankelijk van de omstandigheden? Op het moment dat de ijsschotsen alleen het water aanraken, krijgen de ijsschotsen de kleur blauw. Om precies te zijn absorbeert het ijs rood spectrumlicht wat juist de kleur blauw reflecteert. Zodra de buitenkant echter begint te smelten en er daardoor lucht bij het ijs komt, worden de ijsschotsen in de loop van de tijd wit. Is het ijs juist zwart? Dan is dit juist het as dat afkomstig is van eerdere vulkaanuitbarstingen. Het is dan ook heel tof om de verschillende kleuren ijs te zien tijdens een bezoek aan de gletsjermeren.
Overigens veranderen de ijsschotsen ook met het uur van vorm en grootte. Je weet daarom nooit precies wat je aantreft als je de gletsjermeren en bijvoorbeeld Diamond Beach nabij Jökulsárlón gaat bezoeken. Het kan zomaar zijn dat dit er de volgende dag compleet anders bij ligt. Heb je genoeg tijd? Dan is het wellicht leuk de volgende dag opnieuw bij de gletsjermeren en het strand te kijken om te zien of de ijsschotsen weer totaal anders zijn.
→ Lees ook: dit is de ideale roadtrip route door IJsland.

Klimaatverandering
Hoewel het natuurlijk waanzinnig is om ijsschotsen te zien drijven in een meer met een gletsjer op de achtergrond, is dit fenomeen natuurlijk ook dramatisch. Zo is het meer van Jökulsárlón pas in 1935 ontstaan door smeltend gletsjerwater als gevolg van de temperatuurstijging. Daarvoor waren er geen enkele tekenen van een lagune. Bovendien is het meer sinds 1970 verdubbeld in omvang, waarbij de gletsjer steeds kleiner wordt en het meer juist steeds groter. Ook zijn de gletsjers in IJsland in de afgelopen eeuw ongeveer 2.000 vierkante meter gekrompen, waarbij het tempo lijkt te versnellen. Wetenschappers voorspellen zelfs dat een aantal gletsjers over 150 jaar helemaal niet meer zullen bestaan. Nergens is de klimaatverandering dan ook zo zichtbaar als in IJsland.
Heb jij nog vragen over deze geweldige gletsjermeren in IJsland of heb je zelf nog tips voor mooie gletsjermeren? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar al mijn IJsland blogs voor meer inspiratie.
Welke gletsjermeren in IJsland heb jij al bezocht?
Dit vind je misschien ook leuk:
- Check hier alle tips voor walvissen spotten in IJsland.
- Dit is de ideale paklijst voor IJsland.
- Zoveel kost een rondreis door IJsland incl. een hoop prijzen.