De Costa Amalfitana, ook wel de Amalfikust genoemd, is een van de mooiste gebieden van Italië voor een heerlijke wandelvakantie. De kust wordt geroemd om haar pittoreske dorpen die tegen de kliffen aan zee zijn gebouwd en deze dorpen ontvangen tezamen zo’n 5 miljoen toeristen per jaar. Wat veel mensen echter niet weten is dat het achterland van de Amalfikust minstens zo mooi is, terwijl je hier vrijwel niemand tegenkomt. Wandel langs wijn- en olijfboomgaarden, trotseer de bossen en geniet van panoramische uitzichten boven de azuurblauwe zee. Wij namen de proef op de som en gingen 4 dagen wandelen langs de Amalfikust. Alle tips voor dit gebied inclusief een mooie (meerdaagse) wandelroute heb ik gebundeld in dit artikel!
Praktische tips voor (wandelen langs) de Amalfikust in Italië
Wat kan je verwachten van de Amalfikust?
De Amalfikust loopt officieel van Positano tot Vietri sul Mare en het overbrugt zo’n 50 kilometer. De kust bestaat voornamelijk uit pittoreske dorpen welke op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Eeuwen geleden was Amalfi, daar waar de Amalfikust naar is vernoemd, een van de belangrijkste (haven)steden in Italië. Daardoor vind je in dit gebied veel paden die dateren uit de 10e en 11e eeuw. Deze (trappen)paden verbinden de vele dorpen met elkaar, gezien er in die tijd nog geen autowegen wagen. Tegenwoordig kun je prachtig wandelen over dit uitgebreide netwerk van eeuwenoude bergpaden waarbij je maar een handjevol mensen tegenkomt. Je hebt daarbij keuze uit mooie daghikes, maar het is ook te gek van agriturismo naar agriturismo te lopen.


Hoe kom je bij de Amalfikust?
De Amalfikust ligt op steenworp afstand van Napels, een bruisende stad met boeiende bezienswaardigheden. Het is een van de oudste steden in Europa, ooit gesticht door de Grieken, en een van m’n favoriete citytrip-bestemmingen in de wereld. Niet voor niets ben ik hier al 4 keer geweest. Vliegen doe je dan ook het beste op Napels en een retourtje scoor je al vanaf €80 vanuit Amsterdam. Eenmaal op de luchthaven kun je het openbaar vervoer pakken richting de Amalfikust of je huurt een auto.
Tip: een auto huur je het beste via Sunny Cars, een Nederlandse organisatie waarbij je standaard all-in bent verzekerd. Wel zo fijn gezien je door kleine kronkelige straatjes moet rijden. Zelf huur ik ook regelmatig een auto via Sunny Cars en daar ben ik altijd erg tevreden over.
Wat neem je mee op een hike door de Amalfikust?
Hoewel ik groot fan ben van goede bergschoenen, heb ik besloten om alle wandelingen op mijn sneakers te maken. Dit ging in principe helemaal prima, hoewel het natuurlijk altijd beter is om goede wandelschoenen aan te trekken. Verder is een hervulbare fles essentieel. In Italië kun je gewoon het kraanwater drinken, maar je vindt langs de Amalfikust ook hier en daar wat tappunten. Zonnebrand, een zonnebril en eventueel een pet zijn hier ook een must, want de zon kan flink branden.


Wandel langs de Amalfikust via de Alta Via dei Monti Lattari
Hoog boven de Amalfikust vind je het langeafstandspad Alta Via dei Monti Lattari, welke je helemaal van het oosten naar het westen brengt. De gehele route is ongeveer 75 kilometer lang, maar je kunt hier ook een deel van bewandelen en dat is precies wat wij hebben gedaan. Zo zijn we vanuit San Lazzaro via Monte Faito naar Santa Maria del Castello gelopen waar je 2 volle dagen zoet mee bent. Vanuit Santa Maria del Castello heb je vervolgens de optie om door te wandelen naar Positano, het bekendste dorp van de Amalfikust dat direct aan zee is gelegen. Wij vonden dit een fantastische route welke zeer gevarieerd is en uitdagend doch haalbaar is. Deze wandelvakantie hebben we geboekt via SNP Natuurreizen en dit is de link naar de specifieke reis. Voor wie SNP niet kent: dit is een Nederlandse reisorganisatie die actieve vakanties aanbiedt binnen en buiten Europa. Naast een hoop toffe hikereizen bieden ze ook mooie fietsreizen aan.
Het fijne aan SNP is dat je een georganiseerde wandelvakantie kunt boeken binnen je eigen vakantie. Je kunt dus zelf nog bepalen of je voor of na de wandelreis nog andere plekken bezoekt. Wil je geen hele vakantie vastleggen via een organisatie, dan boek je gewoon slechts een deel hiervan. Zo ben je alsnog flexibel!



Dag 1: volg het pad van de goden
Nadat je bent geland op de luchthaven van Napels pak je het openbaar vervoer naar het dorpje San Lazzaro. Boek je de reis via SNP, dan heb je de mogelijkheid een privétransfer bij te boeken. Eenmaal in San Lazzaro check je in bij de eerste agriturismo. SNP had voor ons een waanzinnige agriturismo net buiten het dorp geregeld, vanwaar we een waanzinnig uitzicht hadden op zee. De agriturismo, Il Castagno genaamd, wordt gerund door een Italiaans stel en lekker eten staat hier hoog in het vaandel. De accommodatie wordt omringd door wijngaarden en biedt een fijn terras. Wij verbleven hier op basis van halfpension (ontbijt + diner), maar je kunt hier ook lunchen.
Tip: kom je op deze dag vroeg aan? Dan is het een aanrader de Il Sentiero degli Dei te lopen, vertaald als ‘Het pad van de goden’. Dit is de bekendste wandelroute langs de Amalfikust en het pad is 9 kilometer lang. Vanuit San Lazzaro kun je de bus pakken naar Bomerano, daar waar het pad begint. Je kunt natuurlijk de gehele trail lopen of je bewandelt een deel hiervan. Een grote aanrader! Niet voor niets wordt deze daghike vaak bestempeld als een van de mooiste in Italië.



Dag 2: van San Lazzaro naar Monte Faito
Vandaag begin je aan de eerste lange wandeling van de reis: van San Lazzaro naar Monte Faito. Dit is de hoogste berg in het Latterigebergte en daardoor een van de pittigste wandelingen die je kunt maken aan de Amalfikust. Op deze dag loop je zowel door bossen als door open vlaktes en het pad is grotendeels rotsachtig. Tijdens deze 17 kilometer lange route heb je continu een waanzinnig uitzicht op de Baai van Napels en op de Vesuvius vulkaan. Je stijgt een kleine 1.000 meter en daardoor moet je wel wat uithoudingsvermogen hebben. Wij deden 5,5 uur over deze route exclusief pauzes en we zijn slechts 1 iemand tegengekomen waardoor je echt volop kan genieten van de trail. Aan het einde van de dag kwamen we uit bij Hotel Sant’Angelo waar we konden bijkomen met een lekkere kaasplank en een Aperol Spritz. We keken uit op de Baai van Napels en de Vesuvius vulkaan aan de ene kant, en op de Amalfikust aan de andere kant. Dolca Vita!



Dag 3: van Monte Faito naar Santa Maria del Castello
De wandeling op dag 3 was absoluut mijn favoriete hike van deze meerdaagse trail. Je start in de bossen bij Monte Faito om vervolgens lang over de rug van het bergmassief te wandelen. Daardoor heb je continu een panoramisch uitzicht over de omliggende dorpen en je ziet de azuurblauwe zee in de verte liggen. Tijdens deze wandeling kom je 1.000 meter hoge kalksteenrotsen tegen, en de trail is hier en daar bezaaid met prachtige bloemen. Ook ruik je zo nu en dan tijm & rozemarijn, wat een heerlijk vakantiegevoel geeft. Je loopt grotendeels door open stukken, maar je moet ook deels door een gigantisch bos. Gezien hier vrijwel niemand loopt, voelt dit stuk heel magisch aan. Nadat je 550 meter bent gestegen, is het daarna tijd voor een flinke afdaling van 1.400 meter over een rotsachtig pad. Dit kan wat pittig zijn, maar het is werkelijk prachtig omdat de kust letterlijk aan je voeten ligt en je constant uitzicht hebt op Positano. Wij deden 5 uur exclusief pauzes over deze dag en de route is ruim 14 kilometer lang.


Dag 4: van Santa Maria del Castello naar Positano
Op dag 3 & 4 sliepen we bij Il Ginestra, een waanzinnige agriturismo met allerlei mooie hoekjes. De tuin, waar ze van alles verbouwen, is werkelijk gigantisch en er lopen hier ook wat kippen, geiten, een kat en een pony rond. De kamers zijn ruim en je kunt hier erg lekker eten. De reis via SNP duurt officieel 3 nachten, maar ik raad zeker aan 1 nacht bij Il Ginestra bij te boeken zodat je nog een volle dag hebt om te gaan wandelen. Vanaf hier is het nog maar 1 uur wandelen naar het bekende dorp Positano en vanuit hier kun je weer alle kustdorpen bezoeken. Vanuit Positano loop je aan het einde van de middag 1,5 uur omhoog naar Il Ginestra om daar weer de dag te eindigen.
Let op: wil je geen meerdaagse wandeling maken? Dan kun je ook 1 van bovenstaande routes apart lopen. Alle plekken op deze 4-daagse reis zijn met de auto te bereiken, dus je kunt er ook voor kiezen slechts 1 of 2 dagen te hiken. Een meerdaagse trekking is echter fantastisch om zo het gebied echt goed te leren kennen.



Op reis met SNP
Je kunt bovenstaande (meerdaagse) wandelroute langs de Amalfikust natuurlijk zelf organiseren, maar ik vond het heel fijn om met SNP op pad te gaan. Als je via hen boekt, krijg je een uitgebreide routebeschrijving mee waardoor je nooit kan verdwalen. Je loopt grotendeels over een al bestaande trail, maar je loopt ook delen over een nog niet bekende trail en daarom is het wel noodzakelijk de route duidelijk te hebben. Daarnaast heeft SNP een eigen navigatie-app welke zeer accuraat is. Loop je een keer verkeerd, dan krijg je hier meteen een melding van. Een ander groot voordeel van een georganiseerde wandelvakantie is dat je bagage wordt vervoerd van accommodatie naar accommodatie. Zo hoef je alleen de essentials voor de dag in te pakken en dat scheelt enorm veel sjouwen. Ook kun je een privétransfer bijboeken die je van de luchthaven naar de eerste accommodatie brengt en je ook weer ophaalt aan het einde van de reis. Het is overigens ook een enorme aanrader om na de wandelvakantie nog een aantal dagen in Napels te blijven. Hier vind je de leukste tips voor Napels.
Je kunt nog meer gave wandelvakanties naar de Amalfikust boeken via SNP. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze 8-daagse groepstour of naar deze 8-daagse individuele tour.
Heb jij nog vragen over wandelen langs de Amalfikust of heb je zelf nog goede tips voor een mooie wandelroute? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle tips voor een vakantie naar Italië waar je meer uitgebreide reisgidsen vindt.
Wat is volgens jou de mooiste wandelroute langs de Amalfikust?




