Staat een reis naar Japan op de planning? Awesome, het is een van de gaafste landen waar ik ooit ben geweest! Maar voordat je gaat, is het handig een aantal zaken op een rij te hebben gezet. Zo ga je goed voorbereid op reis en hoef je tijdens jouw vakantie nergens zorgen om te maken. Hieronder vind je alles wat je moet weten over de Japan voorbereiding, met handige reisinformatie en fijne tips!
Japan voorbereiding: beste reistijd

Japan kun je in principe het hele jaar bezoeken, alhoewel de lente en herfst qua temperatuur de fijnste maanden zijn. Bovendien is de natuur dan op haar mooist: in de lente vind je hier de beroemde bloesems en in de herfst kun je genieten van prachtige kleuren. Zelf was ik in de herfst (oktober) en ik kan dit alleen maar aanraden. Ik ben nog nooit in een land geweest waar de herfstkleuren zo fel en prachtig zijn als in Japan.
Houd wel rekening met Golden Week, wanneer Japanners en Chinezen vrij zijn en alles binnen no time is volgeboekt. Bovendien is het dan ontzettend toeristisch en dat wil je echt niet meemaken. De golden week is rond de eerste week van mei, dus probeer deze week in ieder geval te vermijden. Je moet dan een jaar van tevoren boeken of je betaalt overal de hoofdprijs voor niet de beste hotels.
Hoelang heb je nodig voor Japan?

Voor een rondreis door Japan kun je echt maanden uittrekken, want het land heeft zoveel te bieden. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wilt zien en waar je precies van houdt, maar ik zou zeker drie weken uittrekken voor een rondreis Japan. Om een goed idee te geven: ik was een volle week in Tokyo én een volle week in Kyoto, en ik heb lang niet alles in deze steden kunnen zien. Ik raad dan ook af om voor beide steden maar twee of drie dagen uit te trekken, want dit is echt niet genoeg. Tenzij je steden verschrikkelijk vindt natuurlijk. Tussen Tokyo en Kyoto kun je nog allerlei geweldige dorpen bezoeken, waar je per plek ook zeker drie dagen voor moet rekenen.
→ Lees ook: de ultieme reisgids Tokyo.
→ En hier bekijk je alle tips voor Kyoto.
En wil je ook graag off the beaten track reizen, dan raad ik aan naar het noorden van het hoofdeiland te gaan. Deze regio is vooral in de herfst echt geweldig, en ook hier moet je zeker minimaal vier dagen voor uittrekken. Ga bij voorkeur vier weken, waarbij je steden met natuur combineert. Ik snap dat langer reizen wellicht lastig is, vanwege het budget en vakantiedagen. Maar mocht dit geen probleem zijn, ga dan zeker nog wat langer.
Veiligheid Japan

Japan is een ontzettend veilig land en je hoeft je echt geen zorgen te maken om zakkenrollers of geweld. De Japanners zijn ontzettend bescheiden en beleefd, en doen nog geen vlieg kwaad. Je kunt ze ook altijd wat vragen, de weg bijvoorbeeld, en ze helpen je met plezier. Ik heb ook een aantal keer meegemaakt dat Japanners van me wegrenden als ik hen wat vroeg op straat. Oftewel: ze zijn eerder bang voor jou dan dat jij voor hen moet zijn. Je hoeft ook niet extra op te letten en je kunt in de avonden gewoon de straat op, ook als het rustig is.
Kosten Japan: hoe duur is het?

Zoals je waarschijnlijk al weet, is Japan absoluut geen goedkope bestemming en je zou het dan ook nooit kunnen vergelijken met landen als Thailand of Cambodja. Ik merk wel vaak dat er online wordt geschreven dat het bijna onbetaalbaar is en ik vind dat velen Japan als een ‘’ontzettend’’ dure bestemming neerzetten, maar dat valt ook wel weer mee. Als je een beetje goed zoekt, heb jij gewoon een heerlijke hoofdmaaltijd van €5. En als je niet met de bullet train reist, waar iedereen het altijd over heeft, ben je zo de helft goedkoper uit. Ik heb al eerder een artikel geschreven over de kosten in Japan en hoe je zo goedkoop mogelijk kunt reizen, dus lees dat vooral even.
Japan voorbereiding: hoe zit het met Engels?

Ook erg handig om te weten voor jouw Japan voorbereiding: spreken de Japanners nou wel of geen Engels? Ik lees vaak dat Engels in Japan zeer gebrekkig is en dat je hier bijna nooit uitkomt. Ten eerste: ook zonder Engels kun je echt wel met iemand communiceren. Sowieso kun je altijd Google Translate downloaden, iets waar de Japanners heel erg bekend mee zijn en dit vaak genoeg gebruiken. En met handen- en voetenwerkt valt er heel wat te bespreken, geloof me. Enfin, Engels in Japan is inderdaad niet geweldig. Ga je naar hostels toe? Dan zul je hier altijd wel iemand vinden die Engels spreekt. En ook in Kyoto vind je voldoende Engelssprekende Japanners. Bovendien heb ik daar veel menukaarten in het Engels gezien, in Tokyo juist weer niet.
Engels op onbekende plekken
Hoe meer je off the beaten track reist, des te slechter het Engels wordt (logisch natuurlijk). Maar geloof me: ik heb hier geen moment last van gehad en ik heb gewoon wat dingen ingetikt in Google Translate. En op metrostations waar de kaarten alleen maar in Japanse tekens stonden, heb ik altijd aan een Japanner de weg gevraagd. Het duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk kom je hier echt wel uit. Dus laat het je zeker niet tegenhouden.
Tip: neem een wifi router in Japan en download Google Translate, zodat je altijd met de Japanners kunt communiceren. Hier lees je alles over pocket wifi in Japan.
Vaccinaties Japan

Helemaal fijn: voor Japan hoef je geen verplichte vaccinaties te halen en er worden zelfs geen vaccinaties aangeraden. Japan is zo schoon en kennelijk zo ziekteloos, dat je hier onbezorgd naartoe kan reizen. Vraag toch altijd even na bij de GGD, huisarts of bij het tropenmuseum of je wellicht iets nodig hebt.
Eten in Japan

Dacht je tijdens jouw Japan voorbereiding dat de Japanners de hele dag alleen maar sushi eten? Dan heb je het echt goed mis. Ook ik dacht dat Japanners veel sushi en sashimi aten, maar ze hebben zóveel meer. Het is een van de meest uitgebreide keukens waar ik ooit kennis mee heb gemaakt. Ik zou niet eens meer weten wat ik nou precies allemaal heb gegeten, maar het was allemaal heel traditioneel en heel erg veel. Van vegetarisch eten tot heel veel vlees – inclusief harten en darmen – tot allerlei soorten vis. Soepen, noedels, zoetigheden (Japan kent eindeloos veel zoete en hartige snacks, het is werkelijk niet bij te houden) en nog veel meer: je kunt helemaal losgaan als foodie.
Ontbijt in Japan
Wat wél goed om te weten is dat westerse ontbijtjes nogal lastig zijn. Zelfs in hotels worden veelal typisch Japanse gerechten geserveerd tijdens het ontbijt (ook handig om te weten: ontbijt is vaak inbegrepen in de hotelprijs en daar maak je natuurlijk gebruik van). Je moet ervan houden, maar ik word in de ochtend en middag zelf misselijk van de geur van misosoep. En geloof me: misosoep vind je de hele dag door in Japan, voornamelijk bij het ontbijt. Zelf moet ik iets als yoghurt of brood in de ochtend hebben, maar dit is af en toe verdomd lastig.
Vervoer in Japan

Het openbaar vervoer in Japan is uitstekend geregeld. Alles rijdt stipt op tijd, het metro- en treinnetwerk is erg uitgebreid en alles is ook duidelijk aangegeven. Je kunt voor lange afstanden zowel kiezen voor de trein of bus, waarbij de bullet train verreweg het populairst is. Schaf zéker – mits je van plan bent echt een rondreis te maken – een Japan Rail Pass aan en reis onbeperkt door Japan voor 7, 14 of 21 dagen. Hier lees je alles over het openbaar vervoer in Japan, inclusief prijzen en tips.
Een auto heb je niet nodig in Japan, tenzij je bewust wilt gaan roadtrippen. En wist je ook dat je camperreizen in Japan kunt beleven? Japanners zijn zelf dol op kamperen en dit weten nog maar weinig mensen. Dus ben je avontuurlijk ingesteld? Ga eens op camperreis! Je kunt dan het beste een camper huren bij Travelhome, voor een auto raad ik juist Sunny Cars aan.
Inpaklijst Japan

Het klimaat in Japan is vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. In de winter kan het vriespunt worden bereikt, in de herfst is het lekker fris en in de lente of zomer kan de temperatuur oplopen tot maar liefst 25 graden. Kijk dus altijd naar het weerbericht en neem de juiste kleding mee. Zomerkleding, goede schoenen voor lange wandelingen (ik vond wandelen in Japan echt heerlijk, dus zorg dat je stevige sneakers meeneemt), een jasje, wellicht iets voor de regen, een korte en lange broek: alles kan mee. Eigenlijk moet je pakken voor een vakantie in Nederland. Best simpel, toch?
Voor de lange reis naar Japan toe raad ik overigens noise cancelling oordopjes of een noise cancelling koptelefoon aan, zodat je lekker kunt genieten van muziek, podcasts of films. Zo hoor je geen geluid van buitenaf, zoals de motoren van het vliegtuig, en het is echt de fijnste gadget om te hebben. Ook is deze powerbank heel fijn voor op reis.
Voorbereiding Japan: handige reisdocumenten

Voor Japan heb je geen visum nodig als je korter dan negentig dagen in het land blijft. Wel moet je kunnen aantonen dat je binnen die periode het land weer verlaat, middels een ticket terug naar huis of naar een ander bestemming. Ook kunnen ze vragen om inzicht in je financiële situatie, zodat ze zekerheid hebben dat je een verblijf in Japan kunt betalen. Om eerlijk te zijn hebben ze dit bij mij niet gevraagd en ik heb ook nog nooit van iemand gehoord dat dit ooit is gebeurd, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En uiteraard moet je paspoort geldig zijn gedurende het hele verblijf in Japan.
Handige apps in Japan

Een hele handige tip voor jouw Japan voorbereiding: download de volgende onmisbare apps: Google Maps (je beste vriend om erachter te komen hoe je van A naar B reist, op welk perron je moet zijn en waar je allemaal moet overstappen), Maps.me (je beste vriend als je lopend de weg moet vinden, waarbij alle bezienswaardigheden in de buurt staan aangegeven, je bakkertjes kunt vinden als je inderdaad die misosoep niet meer aankan en je gewoon een croissant wilt eten, of als je gewoon wilt weten waar je wilt zijn. Ik vind deze app voor lopen veel fijner dan Google Maps) en Google Translate (je beste vriend om met Japanners te communiceren, maar ook om menukaarten middels de camera te vertalen naar het Engels of Nederlands, waardoor je niet ineens een kippenhart op je bord krijgt maar gewoon lekkere ramensoep).
Handig ter voorbereiding op Japan: regels waar je rekening mee moet houden

Dan zijn er nog een aantal dingen waar je simpelweg rekening mee moet houden, want je bent in een ander land te gast en dus is het wel zo fijn als je je gewoon gedraagt.
Niet roken in het openbaar
Zo mag je niet in het openbaar roken, dus op straat moet je geen sigaret opsteken. Eigenlijk mag je in geen enkele openbare ruimte roken, tenzij dit is aangegeven. Ik heb weleens in goedkope, typisch Japanse restaurantjes gegeten waar ze gewoon mochten roken en je dus noedels naar binnen slurpt in de rooklucht. Eigenlijk wel een grappige ervaring, tenzij je niet van peukenrook houdt. Waar je dan wel mag roken? In privéruimtes, zoals in je hotelkamer. Maar dan ook weer niet in elke hotelkamer. Lees daarvoor even mijn artikel met alles wat je moet weten over accommodaties in Japan.
Eten en lopen is weird
Ook is het nogal vreemd als je al lopend iets eet. Het is geen regel, maar wel weird voor Japanners. Waar wij in Nederland rustig een appel eten op straat en voor het werken gaan nog even een boterham naar binnen schuiven, is het daar weird om onderweg iets te eten.
Dring nooit voor
Voordringen is absoluut niet aardig. Sowieso is dit echt akelig om te doen, maar in Japan sta je netjes in de rij en zal er nooit iemand voordringen. Bij metro’s, trams en treinen zie je dan ook overal lijnen op de grond, waar je netjes achter moet aansluiten. En je laat natuurlijk eerst de mensen uitstappen voordat jij ergens instapt.
Doe je schoenen uit
Handig om te weten voor jouw Japan voorbereiding: let op je schoenen. Je moet bij het betreden van traditionele Japanse accommodaties en capsulehotels je schoenen uitdoen. Dit geldt overigens voor nog veel meer gebouwen, dus kijk bij binnenkomst of je je schoenen uit moet doen of dat je dit aan mag houden. Het is ook niet gebruikelijk om op je blote voeten of op je sokken rond te dwarrelen. Daarom doe je bij binnenkomst de schoenen uit en doe je slippers aan die ergens in rekken staan of op de grond al voor je klaarliggen.
Een onsen betreedt je naakt
Ga je een hotspring bezoeken? Denk dan maar niet dat je in je zwemkleding het water in mag. Nee nee, je moet wel echt naakt het bad in. Vaak zijn de baden voor mannen en vrouwen gescheiden, en in de gemixte baden hebben beide geslachten een eigen ingang. Dan kom je dus pas samen in het bad zelf, als je al onderwater bent. Ook moet je, voordat je het water ingaat, jezelf helemaal schoonwassen. In de onsen vind je aan de zijkanten spiegels, krukjes, een douchekop of emmer en allerlei zeepjes om jezelf helemaal te cleanen – al zittend dus – en dan pas ga je het water in. Want niemand wil jouw vieze klamme lichaam om zich heen hebben. Hier lees je alles over de onsen in Japan.
Geef nooit fooi
Fooi is not done in Japan. Het wordt vaak als een belediging gezien en dus kun je maar beter de centen in eigen zak steken. Dit is niet gebruikelijk in restaurants, maar ook niet in hotels of taxi’s.
Tel wisselgeld nooit na
Ook is het niet echt aardig als je wisselgeld gaat natellen als je iets hebt betaald. Daarmee geef je aan dat je ze niet vertrouwt en dat is niet zo heel vriendelijk. Dus stop het wisselgeld meteen in je zak en tel dit desnoods ergens anders even na.
Heb je nog vragen omtrent de Japan voorbereiding? Laat het me weten in een reactie hieronder en ik beantwoord je vraag met veel plezier. Of keer terug naar al mijn Japan artikelen voor meer handige tips en toffe inspiratie!
→ Vind hier het goedkoopste vliegticket naar Japan.
→ Boek hier jouw slaaplekken in Japan.
→ Bekijk hier gave reizen naar Japan.
→ Bekijk hier toffe excursies in Japan.