Japan staat 100% in mijn top drie favoriete landen ter wereld. Enerzijds omdat de natuur zo mooi is, de tempels prachtig zijn en het land heel veelzijdig is, anderzijds omdat de Japanners nogal rare gewoontes en gebruiken hebben. Ik heb me echt verbáásd over de Japanners en hun vreemde regels. Maar het land kent ook hele toffe dingen die je niet zo snel ergens anders vindt. Hieronder vind je 20 dingen die typisch Japans zijn, zoals gewoontes en gebruiken!
Tientallen themacafés zijn typisch Japans

Zover ik weet, kent geen één land zoveel themacafés als Japan. Denk aan bepaalde dieren, zoals katten, honden, egels en zelfs uilen. Maar je vindt in Japan ook kroegen vol met robots en monsters. Errrrrrug bijzonder, maar wel leuk.
Luxe toiletten met knopjes
Lóve de toiletten in Japan. Heel schoon, met tientallen knopjes, functies en mogelijkheden. Je hebt allerlei manieren om jezelf schoon te spuiten, tijdens het poepen kun je kiezen voor heerlijke muziekjes en discolampjes, en je kunt de bril ook lekker verwarmen. Naar de wc gaan was nog nooit zo leuk!
Matcha thee, ook écht typisch Japans

Je komt het overal tegen: matcha thee. Deze thee, wat bestaat uit een poedersubstantie waar gewoon heet water of melk bij wordt gegooid, wordt behoorlijk veel gedronken in Japan. Maar dat niet alleen: matcha vind je in allerlei soorten producten. Zo heb je matcha-softijs, maar ook matcha in wafels en zelfs noedels. Ik vind het echt niet te haggelen, maar het is zeer populair én typisch Japans.
Theeceremonies

En over thee gesproken: theeceremonies zijn ook erg populair in Japan én heel belangrijk in de cultuur. Woon zeker een theeceremonie bij in een van de theezaakjes. De perfecte plek hiervoor is Kyoto, waar theeceremonies nog op traditionele wijze worden gehouden.
Relaxen in onsen
Héérlijk vind ik ze: onsen. Onsen vind je overal in Japan, dankzij vulkanische activiteiten, en simpel gezegd zijn het hotsprings. Maar niet zomaar hotsprings: ze hebben vaak een helende werking. Zo is het ene bad goed voor schrammen en wonden, het andere bad is goed voor mentale problemen. Daarnaast worden de onsen vaak gezien als een sociale gelegenheid, waarbij men graag bij elkaar komt. Hier lees je alles over onsen in Japan.
Sushi van de lopende band

Je hebt sushi en je hebt sushi van de lopende band, altijd vers én ook nog eens een leuke beleving. Sushi van de lopende band is in de stad Osaka uitgevonden, ook wel het culinaire centrum van Japan genoemd, en dit moet je een keer hebben meegemaakt tijdens een reis door Japan. Ik heb de lekkerste sushi OOIT aan de lopende band in Tokyo gegeten.
Ryokans, een typisch Japanse accommodatie
Ook ryokans vind ik echt fantastisch. Ryokans zijn traditionele accommodaties, waarbij je op dun matrasje slaapt op de grond. In de middag staat er alleen een lage tafel in de kamer, waar je in kleermakerszit aan moet zitten, en in de avond maakt de tafel plaats voor het matrasje. Hoewel dit ontzettend saai klinkt, is dat het zeker niet. Ryokans zijn namelijk echt prachtig, en typisch Japans, en vaak bieden ze ook een onsen aan. Bovendien zijn ryokans vaak op een mooie locatie gelegen.
→ Lees hier alles wat je moet weten over accommodaties in Japan.
Vending machines

Drinkautomaten vind je overal ter wereld, maar in Japan kom je ze letterlijk in elke straat tegen. Heerlijk als je dorst hebt! Zorg dus dat je altijd een beetje cashgeld bij je hebt, zodat je altijd een lekker drankje kunt halen. Ook leuk om te weten: sommige automaten bieden ook gratis wifi aan, ideaal!
→ Lees hier op welke plekken je in Japan gratis wifi hebt.
Ook typisch Japans: toriis en tempels

Veel Aziatische landen kennen eindeloos veel tempels, maar in Japan struikel je er bijna over. Net als de toriis, rode toegangspoortjes die je leiden naar een heiligdom. Denk bijvoorbeeld aan de rode poortjes in Kyoto, Fushimi Inari-Taisha genaamd, welke je ongetwijfeld weleens op social media hebt gezien. De toriis zijn onderdeel van een bepaalde geloofsovertuiging in Japan, welke je nergens anders vindt.
Sumoworstelen
Ook echt typisch Japans: sumoworstelen! Dikke mannen gaan met elkaar de strijd aan in de ring, waarbij het de bedoeling is dat de tegenstander buiten de ring stapt. Woon zeker eens een sumoworstel-wedstrijd bij voor spanning en sensatie.
Hogesnelheidstrein

De bullet train: wie kent het niet? Treinen die werkelijk nooit vertraging hebben, hooguit een paar seconden, en welke met driehonderd kilometer per uur door het land razen. Tijdens een reis door Japan mag een ritje in een hogesnelheidstrein, de Shinkansen, dan ook niet ontbreken. Maar wist je dat je in Taiwan ook gewoon de bullet train kunt nemen?!
→ Lees hier alles over het openbaar vervoer in Japan.
Anime en manga
Stripfiguren (manga) en stripfilms (anime): het is ontzettend populair in Japan. Ga naar de wijk Akihabara in Tokyo, waar je alle anime- en mangashops vindt. Of breng een bezoek aan het Manga Museum in Kyoto om hier meer over te leren. Het zal je verbazen hoe ontzettend groot dit wereldje in Japan is.
Laatste wat typisch Japans is: geisha’s

Meer Japans dan dit wordt het niet: geisha’s. Simpel gezegd zijn geisha’s gezelschapsdames die middels kleding, muziek, dans en zang iemand entertainen. Jammer genoeg zijn er niet meer zoveel geisha’s in Japan en het is dan ook uiterst moeilijk om ze te spotten. De enige mogelijkheid is in de traditionele wijk Gion in Kyoto.
→ Lees hier alle tips voor Kyoto.
Typisch Japans: nog 8 regels en gebruiken
Na 12 typisch Japanse dingen volgen hieronder nog een aantal gekke regels en gewoontes in Japan. Het is niet alleen leuk om te weten, sommige dingen zijn ook echt erg handig om te weten voordat je een reis door Japan maakt.
Roken in het openbaar is not done

Ben je een roker en ga je naar Japan toe? Dan heb ik slecht nieuws voor je: roken op straat is namelijk echt not done. Sowieso wordt roken in het openbaar niet echt geaccepteerd. Daarom heb je vaak hotelkamers waar je speciaal in mag roken en ook in sommige eettentjes wordt het geaccepteerd. Kijk dus altijd heel goed waar je een sigaret opsteekt.
Ook typisch Japans: je schoenen uitdoen bij binnenkomst
Treed jij een traditioneel gebouw binnen? Dan moet je vaak jouw schoenen uitdoen en bepaalde slippers aantrekken. Deze liggen dan al klaar bij binnenkomst. Vaak moet je dit ook doen bij onsen, capsulehotels en bij ryokans. Kijk dus altijd bij binnenkomst of de schoenen uit moeten of niet.
→ Lees hier meer praktische tips voor Japan.
Te laat komen is het ergste wat je kunt doen

Waarom het openbaar vervoer geen vertraging heeft? Omdat Japanners zeer strikt zijn met de tijd. Wordt de trein om 11.30 verwacht? Dan moet deze ook zéker om 11.30 voor je neus staan. En dat geldt ook voor mensen. Heb jij om 20.00 met een Japanner afgesproken? Denk er dan niet aan om rond 20.01 aan te komen kakken. Ik heb het meerdere keren meegemaakt, waarbij ik echt een minuut of twee later was, en dat werd niet in dank afgenomen. Oeps.
Japanners werken extreem veel
Er wordt van Japanners verwacht dat ze ontzettend veel werken. Vroeg beginnen, laat eindigen. De meesten eten ook niet thuis, maar gewoon op werk. Of ze eten snel wat om de hoek van hun werk. In de Starbucks houden ze vaak even pauze, waar het doodnormaal is om even een dutje te doen. Slapen doen ze wel rechtop in hun stoel, anders ziet het er ook zo vreemd uit. Toen ik een paar keer in de Starbucks was, had ik regelmatig een slapende Japanner naast me.
Wil de baas uitgaan? Dan moet je mee

En als de baas aangeeft dat hij die avond wil uitgaan, dan ben je verplicht mee te gaan. Dronken worden hoort daarbij, net als een kater. Zeg je hier nee tegen? Dan kan het zomaar zijn dat de baas jou ontslaat. Autsj.
Visitekaartjes zijn een ding
Japan is de voorloper als het aankomt op digitale snufjes en elektronica, maar de papieren visitekaartjes zijn nog helemaal hot en happening. In Japan draagt werkelijk iedereen een stapeltje bij zich en dit geven ze maar al te graag weg. Het uitwisselen van een visitekaartje duurt overigens echt behoorlijk lang, waarbij buigen, knikken en lang kijken naar het visitekaartje van de ander (uit respect) centraal staan.
Voordringen is niet oké

Chillste regel ooit in Japan: voordringen is not done. En wat vind ik dat fijn zeg. Zo vormen er altijd netjes rijen op de roltrap, net als voor een metro, trein of bus. Je hoeft nooit bang te zijn dat iemand je aan de kant duwt en alles gaat heel vreedzaam. Love it!
Eten en lopen? Niet doen!
Het is niet verboden, maar wel heel ongebruikelijk: lopen en eten tegelijkertijd. Waar je in Nederland iemand een appeltje op straat ziet eten, onderweg naar iets of iemand, wordt dit daar als nogal raar gezien. Een broodje afhalen bij de bakker en deze onderweg naar de trein opeten? Weird! Kijk dus ook niet vreemd op als mensen jou vreemd aankijken als je al lopend iets naar binnen werkt.
Heb jij na het lezen van deze typisch Japanse gewoontes en gebruiken zin om naar Japan te gaan? Check dan al mijn Japan artikelen voor tips! Of kijk eens hier voor meer inspiratie.
Dit vind je misschien ook leuk:
- 11 typisch Amerikaanse dingen.
- 18 typisch Portugese gewoontes en tradities.
- 17 typisch Engelse producten en gewoontes.