Als je de hele wereld over reist en veel tijd in het buitenland spendeert, gaat het je op een gegeven moment opvallen wat nou echt typisch Nederlands is. Elke keer als ik, na een lange reis, weer terug ben in Nederland, zijn er altijd dingen die mij meteen opvallen die alleen wij als Nederlanders doen of eten. Ben je benieuwd wat nou typisch Hollands is? Hier heb ik alle typisch Nederlandse dingen, zoals gewoontes, tradities en eten, voor je opgesomd.
Deze 22 tradities en dingen zijn typisch Nederlands
Het openbaar vervoer is heel goed georganiseerd
Hoewel mensen nogal vaak klagen over de NS en dat de trein wéér niet rijdt, vind ik juist dat het openbaar vervoer in Nederland ontzettend goed is georganiseerd. In het buitenland, denk aan landen als Nicaragua en Sri Lanka, sta je soms langs de kant van de weg en heb je werkelijk geen idee wanneer de bus komt opdagen. De bus komt wanneer hij komt en wanneer dat is, weet eigenlijk niemand. In Nederland rijden de bussen op vaste tijden en van tevoren kun je online inzien hoe laat de bus gaat. Hetzelfde geldt voor de trein. Je weet precies hoe laat de trein gaat, hoe vaak deze per uur gaat, welke treinen je ook nog kunt nemen en op welk perron je moet zijn. Eigenlijk is het verdomd goed geregeld in Nederland.
→ Natuurlijk zijn er ook landen die hier nog een schepje bovenop doen. Zo is het typisch Japans dat bussen en treinen exact, op de seconde af, op tijd komen. Alles loopt daar zó gesmeerd en dat is ook wel heel erg lekker.
Grijze en bruine huizen
Iets wat me na iedere vakantie of reis weer opvalt, zijn de vele grijze en bruine huizen in Nederland. Natuurlijk hebben we de prachtige grachten vol herenhuizen, maar in Nederland kom je maar weinig gekleurde huizen tegen. Reis je naar Colombia, Portugal of elders in de wereld, dan hebben de huizen een gezellig kleurtje en dat maakt het allemaal zoveel vrolijker.
Goede koffie
Ook mis ik altijd mijn eigen koffie in Nederland als ik op reis ben. Hoewel ik op reis zeker lekkere koffies heb gedronken, valt het toch vaak tegen in het buitenland. Ik heb inmiddels al zo vaak smerige koffie gedronken op reis en het is altijd een verademing als ik weer in Nederland ben.
De gevarieerde keuken
Hoewel de typisch Nederlandse keuken voornamelijk bestaat uit aardappelen, groenten en vlees, kun je in Nederland altijd terecht voor elke soort keuken. Zin in Thais of Indonesisch? Dan ga je gewoon naar de toko om de hoek. Zin in Mexicaans? Dan schuif je gewoon aan tafel in een van de vele Mexicaanse restaurants. Elke stad heeft wel een Chinees, Argentijns, Peruaans, Surinaams, Japans, Grieks en Indiaas restaurant. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle pizzeria’s en dönerzaken. Letterlijk elke keuken ligt op steenworp afstand en dat is láng niet in elk land zo.

De vrijheid
Er zijn zoveel landen op de wereld waar je niet vrijuit mag spreken en dat is een hele verademing in Nederland. We zijn een ontzettend vrij land en je kunt gewoon jezelf zijn. Natuurlijk kunnen er in Nederland ook een hoop dingen beter, maar we hebben het eigenlijk qua vrijheid heel goed ten opzichte van een hoop andere landen in de wereld.
Nederlanders hebben graag hun mening klaar
En die vrijheid zorgt deels ook voor alle meningen die Nederlanders hebben. Wij vinden het fijn om overal maar een mening over te hebben, ook als we ergens geen verstand van hebben en we eigenlijk helemaal geen mening horen te hebben. Soms is het om moe van te worden, maar het is ook ontzettend mooi dat we in Nederland allemaal een mening mogen hebben en deze gewoon kunnen uitspreken. Dat is ook zeker niet overal vanzelfsprekend.
Nederlanders zijn gehaast
Iets wat absoluut typisch Nederlands is, en wat je ook in veel andere westerse landen ziet, is dat wij ontzettend gehaast zijn. Alles moet snel, Nederlanders zijn altijd druk en we hebben geen geduld. We leven in zo’n gehaast land waar men van hot naar her rent en tachtig ballen in de lucht houdt. Als de trein vijf minuten vertraging heeft, staan we met z’n allen te zuchten en te puffen. En we zoeken altijd wel iets om te doen, zodat we ons niet hoeven te vervelen. Het mag van mij echt wel een stuk relaxter.

Nederland heeft geen bergen
Omdat we in Nederland wonen, staan we er vast niet allemaal zo vaak bij stil dat ons land echt ontzettend plat is. Ook ik sta hier zeker niet vaak bij stil, totdat ik terugkom van een reis en ik weer besef dat we zó’n plat land hebben. Geen berg te bekennen hier! Gelukkig hebben we wel weer de heerlijke Waddeneilanden.
Het geven van drie zoenen
Niets is meer typisch Nederlands dan het geven van drie zoenen als je een bekende tegenkomt, iets waar ik als Nederlander maar niet aan kan wennen. Ik ken eerlijk gezegd ook niemand die wel van drie zoenen houdt en deze regel snapt. Het zorgt zo vaak voor ongemakkelijke situaties. Zo geeft de ene persoon één zoen, de ander twee, de ander drie en nog iemand anders geeft alleen een knuffel. Zo verwarrend!
Het aanbod aan vegetarisch en vegan eten
Hoewel steeds meer mensen wereldwijd vegetarisch en zelfs plantaardig eten, wordt dit ons in Nederland best wel makkelijk gemaakt. Als je een vegetariër bent of vegan eet, zijn er inmiddels zoveel keuzes. Zelfs in de supermarkten wordt tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen vegetarische en plantaardige producten. Ideaal! En hoewel dit in het buitenland ook steeds populairder wordt, loopt Nederland voor mijn idee (samen met wat andere landen) echt voor op de rest.

Fietsen
Je kunt er niet omheen: wij Nederlanders fietsen heel wat af. Tien kilometer te gaan? Wij gaan op de fiets. Op naar het strand? Wij gaan met de fiets. Even naar de supermarkt? Wij gaan met de fiets. Wist je dat we in Nederland ruim 30.000 kilometer aan fietspaden hebben en dat we meer fietsen hebben dan mensen? Bizar, toch?
→ Lees ook: 7 mooie fietsroutes in Nederland.
Fijne en grote supermarkten
In het buitenland kom je vaak hele kleine winkeltjes tegen waar je wat basisproducten kunt kopen en voor de ‘grote’ boodschappen kun je dan terecht in een enorme Carrefour, vaak ergens op paar kilometer afstand. Hoewel we in Nederland wel de Sligro en Makro kennen, vind je in elk dorp en in elke stad een aantal grote supermarkten waar je gewoon alles kunt halen. Zelfs een kleine Albert Heijn hier is nog vijf keer groter dan de normale supermarkten in het buitenland.
Nederlanders hebben vaak hun gordijnen open
Een van de leuke dingen aan Nederland is dat veel mensen ‘s avonds gewoon hun gordijnen open laten. Ik weet niet precies waar dit vandaan komt, maar het is wel echt typisch Nederlands. Heerlijk om dan ‘s avonds een wandeling door de buurt te maken en lekker bij mensen naar binnen te kijken!

De verschillende seizoenen
Daarnaast ben ik echt dol op de verschillende seizoenen in Nederland. Het is heerlijk dat wij zowel koude als warme dagen kennen, en zowel mooie herfstkleuren als prachtige bloesem. De seizoenen ben ik veel meer gaan waarderen sinds ik op wereldreis ben geweest en ik toen bijna een jaar lang alleen maar hitte heb gekend. Het is zo leuk dat wij in Nederland naar de seizoenen toe kunnen leven!
→ Wist je dat ik een e-book heb geschreven met alles wat je moet weten omtrent het voorbereiden van een wereldreis? Van de juiste verzekering en de ideale inpaklijst tot alles omtrent financiën. Hier vind je het Wereldreis e-book!
Stevig ontbijten
Hoewel niet elke Nederlander veel ontbijt, is het wel heel normaal om in onze cultuur lekker stevig te ontbijten. Denk aan boterhammen, een flinke bak yoghurt, havermout of wat pannenkoeken. In het buitenland is het vaak juist heel normaal heel licht te ontbijten. Zo is het bijvoorbeeld typisch Italiaans en typisch Spaans om een kleine zoetigheid te eten met wat koffie om vervolgens tijdens de lunch heel veel te eten.
→ Natuurlijk zijn er landen die nog veel steviger ontbijten dan wij. Denk alleen al aan de Engelse en Ierse ontbijtjes met ei, bacon, bonen en meer.

Karig lunchen
Daarentegen lunchen we juist heel karig in vergelijking met een hoop andere landen. Zo smeren wij tussen de middag snel een boterham en vaak eten we dit ook nog vanachter onze computers op. We nemen vaak maar een hele korte pauze om snel de maag te vullen om vervolgens verder te werken. In andere landen pakken ze dit juist heel anders aan. Zo gaan Italianen, Fransen en Spanjaarden juist uitgebreid lunchen (op het terras) en nemen ze gerust twee uur pauze. Daarnaast eten ze warm en het komt regelmatig voor dat hier ook een wijntje bij wordt geschonken. Eerlijk is eerlijk: ik geef ze absoluut geen ongelijk!
Nederlanders plannen álles
Zomaar op bezoek gaan als je toevallig in de buurt bent? Dat kun je wel vergeten. Het is zo typisch Nederlands om van tevoren een afspraak te maken. Afspraken worden zelfs weken of maanden van tevoren gemaakt, met zelfs een specifiek tijdstip. Even spontaan langsgaan is not done, zeker niet rond het avondeten. In veel andere landen gaat het er echter heel anders aan toe. Daar maken ze standaard porties voor drie families, zodat iedereen een hapje mee kan eten. En afspraken maken kennen ze niet, ze kijken gewoon of je toevallig thuis bent. Heerlijk!
→ Overigens maken we niet alleen afspraken met elkaar, we zijn ook altijd stipt op tijd. Als je om 18:00 hebt afgesproken, dan is het niet netjes om rond 18:30 aan te komen kakken.

Nederlanders reizen veel
Waar ik ook ben, of het nou aan de andere kant van de wereld is of op een heel onbekend plekje ergens in Europa, Nederlanders kom je overal tegen. Wij hebben een enorme reiscultuur en het is bijna regel dan uitzondering om een keer buiten Europa te hebben gereisd. Op de raarste en meest afgelegen plekken kom ik vaak Hollanders tegen en je herkent ze uit duizenden. Overigens reizen niet alleen Nederlanders heel veel, zo kunnen Duitsers en Fransen er ook wat aan. Dit zijn echt de drie volken die je overal tegen het lijf loopt.
→ Lees ook: dit is de leukste rondreis door Nederland.
Het splitten van de rekening
Iets wat ook typisch Nederlands is, is het splitten van de rekening. We hebben zelfs speciale apps die bijhouden wie wat heeft betaald en wie wat nog moet terugbetalen. Tikkies vliegen je om de oren, bonnetjes worden via Whatsapp naar elkaar doorgestuurd en ter plekke splitten is de normaalste zaak van de wereld, zeker als je met een grote groep uit eten gaat.
Deals afstruinen
Daarnaast kijken Nederlanders altijd naar kortingen en deals, en we sparen maar al te graag. Elke Nederlander heeft wel tal van potjes op de spaarrekening en we scoren graag een nieuw kledingitem in de sale. Sommigen noemen dit gierig, maar uiteindelijk is het gewoon zuinig omgaan met je geld waar je hard voor hebt gewerkt.
→ Lees ook: tips om goedkope vliegtickets te vinden.

Nederlanders letten op duurzaamheid
Iets wat ik heel fijn vind aan Nederland is dat je in de supermarkt niet tachtig plastic zakjes krijgt voor je boodschappen. In veel landen (natuurlijk ook niet in alle) is het heel normaal dat boodschappen voor je worden ingepakt, terwijl we dit in Nederland gewoon zelf doen. Daarnaast brengen wij gewoon onze eigen tas mee, zodat we niet keer op keer een nieuwe tas hoeven te kopen. Dit is niet duurzaam en tegelijkertijd ook niet handig. In veel landen is het juist de normaalste zaak met acht plastic zakjes de supermarkt uit te lopen. Groenten gaan bij groenten, kaas gaat bij kaas, en badproducten gaan bij badproducten. Voor elke categorie wordt een nieuw plastic zakje gebruikt, wat ook nog gratis is Zo. Niet. Duurzaam. Wat móét je met al die plastic zakjes?!
→ Lees ook: 36 tips om duurzaam te reizen.
Snel boodschappen doen
In het buitenland sta je al snel een half uur in de rij voor de kassa in de supermarkt, terwijl je in Nederland binnen vijf minuten alweer buiten staat. Nederlanders houden niet van rijen, we doen graag zo snel mogelijk boodschappen en het liefst scannen we alles gewoon zelf. In het buitenland kennen ze vaak geen zelfscankassa’s en vaak is er maar één kassa open, ook als het enorm druk is in de winkel. Mijn Nederlandse ongeduldigheid wordt altijd flink op de proef gesteld.

Andere typisch Nederlandse gewoontes en dingen
- (Wind)molens
- Delfts blauw
- Klompen
- Sinterklaas
- Lange mensen
- Tulpen
- De draaiorgel
- Weilanden
- Schaatsen en de Elfstedentocht
- Kamperen
- Koningsdag
- De Hema
- Onze nuchterheid
- Grachten
- Water
- Dijken
22x typisch Nederlands eten en Hollandse producten
Naast alle gewoontes en tradities, kennen we natuurlijk ook typisch Nederlandse producten wat we maar al te graag eten. Hieronder heb ik er 22 opgesomd!
- Kaas
- Asperges
- Pannenkoeken
- Poffertjes
- Patat met mayonaise
- Pindasaus
- Kroket (wat eigenlijk oorspronkelijk typisch Frans is)
- Bitterbal
- Frikandel
- Stamppot
- Hagelslag
- Beschuit met muisjes
- Lekker brood
- Oliebollen
- Haring (wat overigen ook typisch Fins is)
- Ontbijtkoek
- Erwtensoep/snert
- Appelmoes
- Speculaas (overigens ook typerend voor België)
- Drop
- Stroopwafels
- Tony Chocolonely

Boeken die typisch Hollandse dingen uitlichten
Wil je meer lezen over alle gewoontes en tradities in Nederland? Dan kun je een aantal leuke boeken kopen die dit uitlichten. Zo is The Undutchables van Colin White een leuk boek, wat wel in het Engels is geschreven. Ook Going Dutch is een aanrader, waarin je Nederland leert kennen door de ogen van een buitenlander. Tot slot kun je Stuff Dutch People Like lezen of Why The Dutch Are Different.
Tip: bekijk eens deze grappige video’s over Nederland
Ik vind het geweldig om video’s op YouTube te kijken waarbij je leert hoe buitenlanders tegen Nederlanders aankijken en tegen onze cultuur. Je leert zo zelf meer over onze gewoontes en het is allemaal erg grappig en herkenbaar. Mijn favoriete YouTube account voor dit soort video’ is die van Bart de Pau, een docent die Nederlands leert aan buitenlanders. Zie deze twee grappige video’s als voorbeeld. Ik vind het allemaal ontzettend herkenbaar en je staat hier als Nederlander zelf bijna nooit bij stil.
Heb jij nog vragen over deze typisch Nederlandse tradities en dingen? Of ken je zelf nog typisch Hollandse producten en eten? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle blogs over Nederland voor meer inspiratie.
Wat is volgens jou echt typisch Nederlands?
Meer tips voor Nederland:
- 10 pittoreske autoroutes door Nederland.
- De ideale bucketlist voor Nederland.
- De 32 mooiste boutique hotels van Nederland.
4 comments
Als schaatsen genoemd wordt denk ik dat zwemmen ook genoemd mag worden.
Doen we in buitenwater (zee, plassen, meren) en zwembaden.
Weet het niet maar vraag me af of in andere landen zwemles tot de standaard behoort.
In Nederland toch meestal wel.
Leuke tip en helemaal waar; die ga ik toevoegen. Dank voor de input!
Leuke Blog en als Nederlands voel je toch even een spiegel voorgehouden. Voor Nederlanders welke in het buitenland de echte Nederlandse producten missen of buitenlanders na een bezoek weer een echt Nederlands product willen proeven raad ik Thedutchfoodshop.com aan. Ze hebben altijd aangename kortingen. Zit zelf in Zweden en mist toch bepaalde smaken van vroeger.
Mooi artikel. Zelf las ik het omdat ik juist vind dat Nederland nu niet meer is hoe het was. Heel fijne herinneringen al in dit stuk! En omdat ik ook wil emigreren vind ik ook de tips v Nederlandse producten bestelen fijn! Dank!