Laatste update: 5 mei 2020.
Staat een reis naar Nieuw-Zeeland op je bucketlist en ben je benieuwd hoe duur dat ongeveer is? Ik heb hier alle kosten van mijn Nieuw-Zeeland vakantie van 3 tot 4 weken op een rij gezet, inclusief een hoop prijzen. Daarbij heb ik een camperreis gemaakt en ik heb me absoluut niet ingehouden qua budget in Nieuw-Zeeland. Alle bedragen hieronder zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en uitgaven, maar uiteindelijk geeft de ene persoon meer uit dan de ander. Zo besloot ik, als ik toch aan de andere kant van de wereld ben, volop te genieten en alles te doen wat ik wilde. Onderstaande kosten zijn dus slechts een indicatie van wat je ongeveer kunt uitgeven tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland. Tot slot geef ik aan het einde van het artikel een aantal tips hoe je het beste kunt besparen op het budget.
Alle kosten van mijn vakantie in Nieuw-Zeeland op een rij
Kosten van het vliegticket naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is voor ons het verste land waar je naartoe kunt vliegen en je maakt dan ook heel wat uren. En hoe langer de vliegreis duurt, des te duurder het ticket wordt. Voor een retourticket Nieuw-Zeeland moet je al gauw boven de 1000 euro rekenen. Soms kunnen de prijzen zelfs tot zo’n 1500 euro per persoon oplopen. Maar de prijzen verschillen per periode en per dag, dus daarom is het verstandig om van te voren wat onderzoek te hebben verricht.
Gebruik bij voorkeur Skyscanner, waar je in één overzicht ziet wanneer de goedkoopste tickets zijn. Of houd regelmatig aanbiedingen op verschillende websites in de gaten. Zo heb ik een vliegticket van 450 euro retour vanaf Londen kunnen vinden! Echt een koopje dus. Daar komt dan nog wel een retour Amsterdam-Londen bij, maar dan zit ik alsnog op de helft van de normale prijs. Ik scoor mijn tickets altijd via Skyscanner, naar mijn mening de handigste website.
→ Bekijk hier allerlei handige tips voor het vinden van extreem goedkope vliegtickets.
Vervoer in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kun je verschillende vervoersmiddelen huren: een (slaap)auto, een camper, een campervan of je reist gewoon met de bus en/of trein. Wij hebben voor een campervan gekozen, zodat we zelf konden rijden en we daardoor ontzettend flexibel waren in wanneer we wilden vertrekken en waarheen. Daarnaast kun je niet overal met de bus of trein komen. Waarom wij niet voor een ‘normale’ camper hebben gekozen, maar juist voor een campervan? Omdat campers vaak een stuk groter én een stuk duurder zijn. Rijden in een enorme bak is niet prettig, vinden wij dan.
Wij betaalden voor een campervan van drie weken 2200 euro in totaal, wat neerkomt op 1100 euro per persoon en dat is redelijk aan de goedkope kant. De prijzen verschillen overigens ook tussen een self-contained en een niet self-contained camper. Met andere woorden: of je wel of geen eigen wc hebt. Wij hadden die niet, dus dat maakt de campervan ook net wat goedkoper. Heb je geen 2000+ euro over voor het vervoer? Kies er dan gewoon voor om met de bus te reizen. Een stuk minder flexibel, maar wél veel goedkoper. Hier vind je alle tips voor een camper huren in Nieuw-Zeeland.
→ Wil je met een auto op pad gaan? Dan raad ik Sunnycars aan, waarbij je all-in bent verzekerd.
→ Ben je van plan een camper los te huren? Dan kan ik World Wide Campers aanraden.
Ultieme bespaartip!
Je kunt natuurlijk alle onderdelen los boeken, maar vaak ben je goedkoper uit met een pakketreis. Zelf vind ik de pakketreizen van Travelhome helemaal top. Deze partij biedt volledige camperreizen aan naar Nieuw-Zeeland, waarbij de volgende dingen zijn inbegrepen: een vliegticket mét bagage, de eerste hotelovernachting, een transfer naar het hotel, een camper voor 3, 4 of 5 weken, de boottocht van het Noorder- naar het Zuidereiland en nog meer handige extra’s. Boek je dit allemaal los? Dan ben je vaak wat duurder uit (tenzij je echt mooie deals weet te vinden), dus met een pakketreis kun je een hoop kosten voor jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland besparen. Bovendien boek je de gehele reis in één keer en hoef je niet alles apart te boeken. Natuurlijk bepaal je dan nog wel zelf welke plekken je in Nieuw-Zeeland bezoekt en wat de route wordt.
Overnachten in Nieuw-Zeeland

Denk je met een camper(van) geen kosten meer te hebben aan accommodaties, omdat het vervoer meteen ook je slaapplek is? Dan heb je het helaas mis. In Nieuw-Zeeland mag je bijna nergens meer wildkamperen en daarom moet je dus op campings staan, welke vaak geld kosten. Sowieso ben je verplicht met een niet self-contained camper altijd op een camping te staan, want waar moet je anders naar de wc? De campings verschillen in prijsklasse en vaak betaal je per persoon. Zo vind je campings van 0 tot 10 euro per persoon per nacht, maar de campings kunnen ook oplopen tot 30 euro per persoon per nacht. Dit heeft vaak te maken met de ligging en aan de hoeveelheid faciliteiten die de camping biedt.
Wij betaalden gemiddeld tussen de 25 en 45 euro per nacht met z’n tweeën, dus gemiddeld tussen de 12,50 en 22,50 euro per persoon per nacht. Wij hebben zowel op basic als op luxere campings gestaan, en we hebben ongeveer 700 euro met z’n tweeën uitgegeven aan campings voor drie weken. Dat is best een fors bedrag, omdat je ook al veel betaalt voor een camper. Je kunt wel een paar honderd euro goedkoper uit zijn door iedere nacht op een basic camping te staan, maar dan heb je vaak geen douche, geen warm water en ook geen kookfaciliteiten. In een camper(van) kun je natuurlijk gewoon koken, maar het is ook wel fijn lekker te douchen en de afwas met warm water te doen. Op Campermate vind je alle campings in Nieuw-Zeeland. Heel handig!

Overnachten in hotelletjes
→ Naast de campings, hebben we twee nachten in een hotelletje in Auckland geslapen en één nacht in een hotelletje in Christchurch. In Christchurch sliepen we bij BreakFree on Cashel in een tweepersoonskamer met eigen badkamer voor 65 euro per nacht. In Auckland sliepen we ook voor 66 euro per nacht bij het Base Hostel, maar daar moesten we een badkamer delen. Dus er komt nog 200 euro bovenop. Uiteindelijk hebben we 450 euro per persoon aan accommodaties betaald.
Prijzen van benzine in Nieuw-Zeeland

Naast de 2200 euro voor de campervan én de 900 euro aan slaapplekken, ben je nog niet klaar met de kosten voor het vervoer. Want er moet natuurlijk ook getankt worden. En de tank gaat veel sneller leeg dan wanneer je in Nederland reist. Want bergen… daar zijn er genoeg van in Nieuw-Zeeland. En het naar boven rijden in de bergen is niet prettig voor de tank. In drie weken hebben wij zes of zeven keer moeten tanken. De prijzen verschillen wel per benzinestation, zeker op het Noordereiland. Zo was 1.78 NZD (ongeveer 1 euro) het goedkoopste wat wij per liter hebben getankt (benzine). En het duurste was 2.50 NZD (1.40 euro) per liter. Op het Noordereiland is tanken overigens goedkoper dan op het Zuidereiland. Goed om rekening mee te houden!
Budget voor eten en drinken in Nieuw-Zeeland
De kosten voor eten en drinken is natuurlijk afhankelijk of je graag uit eten gaat of dat je juist vaak zelf kookt in Nieuw-Zeeland. Reis je met een camper(van)? Dan heb je ongetwijfeld een gaststelletje waar je gewoon zelf op kan koken. Dit is dan ook wat wij voornamelijk hebben gedaan. Wij zijn slechts een paar keer uit eten gegaan en we hebben voornamelijk zelf gekookt. Dit geldt niet alleen voor het avondeten, maar ook voor het ontbijt en de lunch. De prijzen voor eten en drinken zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Dit geldt zowel voor het eten en drinken in de supermarkt als voor het eten in een restaurant. Zo heb je meteen een goed beeld van de kosten hiervan. Houd er wel rekening mee dat alcohol juist wel iets duurder is in Nieuw-Zeeland.
Activiteiten in Nieuw-Zeeland

De kosten voor activiteiten in Nieuw-Zeeland heb je zelf volledig in de hand. Want wil je niet te veel uitgeven? Dan skip je gewoon een aantal activiteiten. Of ga juist veel hiken, want dat is gratis én zeker een aanrader als je in Nieuw-Zeeland bent. Het is immers de beste manier om de grandioze natuur van het land in je op te nemen. Maar als je het mij vraagt, zou ik zéker een aantal activiteiten ondernemen. Je komt er tenslotte niet wekelijks en Nieuw-Zeeland is een walhalla voor outdoorliefhebbers. Houd er wel rekening mee dat excursies in Nieuw-Zeeland ontzettend duur zijn. Zo betaal je voor skydiven tussen de 200 en 400 euro per persoon, en een scenic flight kost ook al gauw zo’n 200 euro. Ik denk dat wij 1500 euro per persoon aan activiteiten hebben uitgegeven.
Totale kosten van mijn Nieuw-Zeeland vakantie
Na een flinke berekening van alle kosten, hebben wij tijdens een kleine maand Nieuw-Zeeland ongeveer 5000 euro per persoon uitgegeven. Dit is inclusief de vliegtickets, de camper, de benzine, alle campings en hotelletjes, al het eten en drinken, en de vele activiteiten. Daarbij hebben we ons zeker niet ingehouden en we hebben alles gedaan wat we graag wilden doen. Heb je geen 5000 euro te besteden? Snap ik! Daarom geef ik hieronder een aantal tips om veel geld te besparen tijdens een reis door Nieuw-Zeeland.

Handige tips om te besparen op het budget in Nieuw-Zeeland
Bovenstaande kosten voor mijn reis door Nieuw-Zeeland liggen hoog en je kunt zeker goedkoper uit zijn. Heb jij dit budget niet? Dan kun je duizenden euro’s besparen met deze tips:
- Zoals ik al aangaf, kan je met een pakketreis veel goedkoper uit zijn. Dan krijg je niet alleen een camper, maar ook het vliegticket, een transfer en een hotelovernachting. Alle pakketreizen bekijk je hier, mocht je met een camper willen reizen.
- Ik heb veel dure activiteiten in Nieuw-Zeeland ondernomen (skydiven, met een jetboat, een cruise door Doubtful Sound, een helikoptervlucht, paardrijden, een bezoek aan Hobbiton en een wijnproeverij) en dit heeft grote impact gehad op het totaalbudget. Doe je deze activiteiten niet? Dan ben je al 1500 euro per persoon goedkoper uit.
- Qua eten en drinken valt er weinig te besparen, aangezien ik bijna altijd zelf heb gekookt en dus weinig uit eten ben gegaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen helemaal niet uit eten te gaan en iedere avond zelf te koken. In dat geval ben je toch een paar tientjes goedkoper uit.
- Vind je kamperen niet erg? Dan kun je ook met een auto reizen en een tentje meenemen. Een auto is veel goedkoper dan een camper én campings zijn veel goedkoper dan hotelletjes. Dus wil jij écht een hoop geld besparen? Ga dan back to basic! Of kies voor minder luxe campings, waardoor je weer 200 euro goedkoper uit bent.
- Ditzelfde geldt voor reizen met het openbaar vervoer. Dit is een stuk goedkoper dan reizen met een auto of camper. Slaap in hostels of kampeer in een tentje. Maar dan maak je wel een compleet andere reis. Ik heb ervoor gekozen te sparen en alles te doen wat ik wilde, want dat maakt – naar mijn mening – een reis veel gaver.
12 comments
Handig zo’n overzicht. Nieuw-Zeeland is duur en het is heel veel geld, maar ik geef altijd liever meer uit en heb een geweldige reis dan dat je constant op je geld moet letten. Nieuw-Zeeland staat zeker op mijn bucketlist, handig om te lezen hoeveel geld ik dan zou moeten sparen
Precies dat! En de activiteiten zijn het duurst, maar die wil je echt niet missen. Dat maakte mijn reis in ieder geval zo tof. Flink sparen en keuzes maken!
Nieuw-Zeeland is zó gaaf!!! Ik ben niet zo’n adrenalinejunk dus dat scheelt wel in de kosten haha 😉 Onze self-contained campervan kostte trouwens zo’n €2700 voor zes weken! Kan dus nog een stuk goedkoper 🙂 Handig om zo alle kosten op een rijtje te zetten. Jullie hebben wel super cheap aan vliegtickets kunnen komen!
Jaaaa, een heel mooi land! En inderdaad: het vervoer kan zéker goedkoper. Wij hebben toen best last minute geboekt, dus alle campervans waren al weg haha. We hadden alleen nog keuze uit deze campervan en de enorme campers die nog veel duurder waren. Sowieso kan de reis een stuk goedkoper! Zeker de activiteiten hakten erin, maar totaaaaal geen spijt!
Die camperhuur is echt niet duur geweest bij jullie! Ik heb 4 verschillende offertes gekregen en allemaal tussen 6 en 7 duizend NZD. Dat is dan wel incl. chemotoilet, verzekering, picknick set, 2e bestuurder, wifi, one way fee, Queenstown location fee, eindfee (potti legen, gas bottle refill, e.d.) en nog een paar andere fees, die mensen vaak vergeten. De basisprijs ligt dan rond 4000-4500 NZD voor 3 weken maar dan komt de rest van die dingen bij het verhuurbedrijf er nog bij. En dan nog je kampeerplaatsen, benzine, etc. We gaan dan ook echt in hoogseizoen (kerstvakantie), in andere periodes was het wel goedkoper. Daarom hebben wij gekozen voor autohuur met losse accommodatie. De autohuur voor 3 weken is 1400 euro. Wat veel mensen ook niet weten is dat huurauto’s meestal niet met de ferry van het noorder eiland naar het zuider eiland mee mogen en je dus rekening moet houden met openingstijden van het verhuurstation aan de overkant. Mochten jullie de bus wel gewoon meenemen op de ferry?
Hahaha ja die campers zijn zo duur he? Wij hadden wel echt een krakkemikkig busje hoor. Hij was heel oud, we hadden weinig ruimte, geen wifi, geen tweede bestuurder, geen toilet… dus in verhouding was ie niet zó goedkoop. We mochten trouwens wel gewoon op de boot. Volgens mij mag iedereen mee op de boot, maar zijn de prijzen daarvan afhankelijk van hoeveel meter de auto is. Onze viel net niet in het ”hoge” segment. 🙂
Er zijn zat plekken om gratis te kamperen, dus accommodatie 0 euro is prima mogelijk. Op Campermate staat genoeg!
Jazeker, dat weet ik! Maar wij mochten daar niet staan, omdat we geen toilet hadden. En ik vind het wel lekker ook wat faciliteiten te hebben.
Hoi Maaike,
Dankjewel voor dit overzicht. Onze ‘backpack/hostel jaren‘ liggen al een tijdje achter ons dus dan is het prettig om een post te vinden van een stel dat ongeveer op dezelfde manier reist als wij; geen op-en-top luxe, maar ook zeker niet basic om zoveel mogelijk te besparen. En daar zit een prijskaartje aan. Wij gaan binnenkort een maand naar West Australië en daar hebben we ongeveer 4700 euro pp voor begroot (auto+accomodaties+excursies). Goed om te weten dat we voor Nieuw Zeeland op ongeveer hetzelfde moeten rekenen. En ik ben het helemaal met je eens dat bijzondere excursies zoals je die hierboven beschrijft vaak echt het geld waard zijn. Als we terugkomen van Australië ga ik maar eens oriënteren (en sparen voor) wat we willen zien in NZ 🙂 Heb je trouwens ook een overzicht van de campings die jullie hebben aangedaan? Groetjes!
Ik heb zelf zo’n 8 maanden door nieuw-Zeeland gereisd en heb geloof ik in totaal niet meer dan 6000-7000€ uitgegeven dus het kan echt ook een stuk goedkoper! Bijv een week in een hostel verblijven kost vaak maar zo’n 60-70 euro, en de meeste campings kun je voor zo’n 5-10€ per nacht staan, ook zonder self contained voertuig. Een echte aanrader is de app campermate! Een andere tip die ik zou willen meegeven is het kopen van een auto als je langer dan 5 a 6 weken gaat. Ik heb namelijk zelf een kleine campervan gekocht voor 2000$ (ongeveer 1200€) en die heb ik aan het einde weer kunnen verkopen voor 1300$. Auto heeft me dus niet veel gekost en de verzekering kun je heel makkelijk online afsluiten en kost zo’n 30€ per maand.
Yes, ik weet dat je het veel goedkoper kan doen natuurlijk. Dat heb ik er ook bij vermeld! Tof dat je maandenlang door Nieuw-Zeeland hebt gereisd, wat een droom!
Leuk overzicht. Sinds Corona tell er 2 weken in quarantine bij.
Woof-ing is een andere optie. Staat voor working on an organic farm. Je werkt een halve dag en krijgt vrij eten en accomodatie, ze komen je soms ophalen uit de stad.
Wij deden ook Backpackers accomodatie, geloof Youth hostel? Sliepen in oud maternity hospital, mc Donald’s farm en bij een herten fokker. Nu heb je ook air bnb etc.
DOC (department of conservation) camperen is basic maar in mooie natuur, koud water en longdrop wc.
Huur een Noord en Zuid eiland voertuig, bespaart je de ferry kosten.