Omdat Oman niet bepaald een bekende bestemming is en velen hier een verkeerd beeld van hebben, leek het me een goed idee om alle praktische informatie Oman op een rijtje te zetten voor jullie. Is het veilig? Wat neem je mee? Heb je een visum nodig? Ik bespreek alle handige informatie Oman in dit artikel!
Beste reistijd Oman
De beste reistijd Oman is tussen oktober en april, wanneer de temperatuur zeer aangenaam is. Je kunt temperaturen tussen de 30 en 35 graden verwachten. In de periode daarbuiten wil je eigenlijk niet reizen, wanneer de temperatuur kan oplopen tot maar liefst 45 graden. De meeste Omani blijven in deze periode dan ook zoveel mogelijk binnen, omdat het buiten simpelweg te heet is.
Hoelang heb je nodig voor Oman?
In principe zou je in een week tijd al veel van Oman kunnen zien. Zelf ben ik een week in Oman geweest en ik heb zowel steden als de bergen als stranden en de woestijn gezien. Echter, het waren wel veel uurtjes in de auto en je moet in een rap tempo door. Bovendien heb ik alleen het noordoosten van Oman gezien, maar ook de zuidelijkste provincie Salalah blijkt erg de moeite waard te zijn. Dit bereik je na een autorit van twaalf uur óf je pakt een binnenlandse vlucht. Wil je alleen het noordoosten aandoen? Dan raad ik tien dagen tot twee weken aan, en misschien nog een week extra voor het zuiden van Oman.
Lees ook: de ideale reisroute Oman voor een week of langer.
Visum Oman
Voor Oman heb je een toeristenvisum nodig, welke slechts tien dagen geldig is. Dit visum kost ongeveer 11 euro. Wil je langer dan tien dagen reizen? Dan dien je het visum voor maximaal 30 dagen aan te vragen, wat zo’n 42 euro kost. Wil je Oman combineren met een ander land, waarbij je ook een multi-entry nodig hebt? Dan betaal je de hoofdprijs van 110 euro. Houd er wel rekening mee dat het Oman visum wel een beetje vaag is. Het online aanvragen (hier kun je een Oman visum online aanvragen) gaat best makkelijk. Je dient gegevens in te vullen, net als een paspoortfoto en een foto van jezelf.
Als het visum eenmaal is goedgekeurd (dit kan best snel zijn, binnen een dag), krijg je een mail met een bijlage. Deze bijlage moet je hebben uitgeprint, dus zorg dat je dit bij je hebt. Echter, de bijlage kan je op sommige computers of mobieltjes niet openen. Niet alleen ik had hier last van, ook anderen hadden hier problemen mee. Zo kon ik de bijlage niet openen op mijn mobiel, mijn vriend ook niet, en op mijn vriend zijn laptop zag hij niets. Pas toen ik op mijn eigen laptop keek, was het visum zichtbaar. Heel gaar. Zorg daarom dat je het gewoon op tijd hebt gefixt, zodat je hier niet meer over hoeft te stressen.
Inpaklijst Oman


Oman is een warme bestemming (wist je al dat 65% van het land uit woestijn bestaat?) en daarom kun je lekker luchtige kleding meenemen. Houd er rekening mee dat het een islamitisch land is en daarom moet je op sommige plekken bedekt zijn. En dan ook echt helemaal bedekt. Vrouwen mogen hun polsen en enkels bijvoorbeeld niet laten zien, dus zorg dat je lang kleding bij je hebt. Voor mannen zijn de regels wat soepeler. En in de grote moskee van Muscat, welke je echt niet mag overslaan, moet je ook je haren bedekken. Je kunt voor twee euro een heel gewaad huren bij de ingang. Gelukkig gelden deze regels niet overal. Zo kun je op toeristische bestemmingen gewoon in een hemdje rondlopen en mag je hier en daar ook gewoon een kort broekje aan. In de woestijn doen ze hier niet moeilijk over, net als in sommige oases.
Ik vroeg overigens op Instagram of mijn lieve volgers nog vragen hadden over praktische informatie Oman. Veel vroegen zich af of het niet heel koud was in de woestijn. Het is voor velen bekend dat de woestijn overdag heel warm is en in de avond juist heel koud, maar dat was hier niet het geval. Ook in de avond was het gewoon lekker zwoel en kon je prima in je shirtje zitten.
Vaccinaties Oman
Voor Oman worden twee vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. Deze twee vaccinaties heb je ongetwijfeld al als je regelmatig reist. Kijk even bij GGD of vraag advies over de vaccinaties Oman van je huisarts, wie je goed kunnen adviseren over vaccinaties. Overigens heb ik amper muggen gezien in Oman. Wel kan ik aanraden om wat ORS mee te nemen, omdat het zo droog en warm is in Oman. En drink ter plekke voldoende water!
Veiligheid Oman
Velen denken dat Oman een onveilig land is, omdat het in het Midden-Oosten ligt en het is omringd door Saudi-Arabië en Jemen. Echter, Oman is juist ontzettend veilig. Hier lees je alles over de veiligheid in Oman.
Vervoer Oman

In Oman reis je in principe altijd met de auto. Treinen hebben ze niet, bussen wel. Maar dat is niet de manier van reizen en dus heb je toch wel echt een auto nodig. De infrastructuur in Oman is heel goed en de wegen zijn top. Bovendien rijden ze rechts en je komt op de wegen niet veel anderen tegen. Een ideaal land om te roadtrippen dus! Hier vind je alle tips voor een auto huren in Oman.
Lees ook: 13 redenen waarom je echt een Oman rondreis moet maken!
Kosten Oman
Oman is geen goedkoop land (rijk olieland he), dus je moet niet met je backpackbudget aan komen kakken. Het is niet schrikbarend duur, zoals Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, maar je moet wel West-Europese prijzen (en misschien wel een beetje meer) aanhouden.
Meer praktische informatie Oman
Heb jij meer vragen over de praktische informatie Oman? Laat het dan even weten hieronder, dan beantwoord ik graag jouw vraag! En vergeet natuurlijk niet mijn andere Oman-artikelen te lezen met tips voor Oman.