Na een kleine 8 weken door Peru te hebben gereisd, was een bezoek aan de Amazone absoluut een van de hoogtepunten. Mocht je genoeg tijd hebben in Peru, dan raad ik daarom 100% aan op ontdekking te gaan door de jungle. Het kan echter best overweldigend zijn om te bepalen waar in Peru je de Amazone gaat bezoeken. En als je weet welk deel je precies wilt ontdekken, moet je nog kiezen uit tal van tours en organisaties. Wij deden van tevoren een hoop onderzoek en uiteindelijk hebben wij gekozen voor een bezoek aan het Tambopata National Reserve nabij Puerto Maldonado in het zuiden van de Amazone. In dit artikel vind je alles wat je moet weten als je naar de Amazone in Peru gaat. Denk aan informatie over de verschillende gebieden en welke tour wij exact hebben gedaan.
Algemene informatie over de Amazone
De Amazone is de grootste jungle ter wereld, welke verspreid ligt over 9 landen: Peru, Brazilie, Colombia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Ruim de helft ligt in Brazilie, maar 13% ligt in Peru. In totaal heeft de Amazone een oppervlakte van een kleine 7 miljoen vierkante meter en meer dan de helft van al het overgebleven regenwoud in de wereld behoort tot de Amazone. In Peru beslaat de Amazone maar liefst de helft van het hele land. Bovendien stroomt ook hier de Amazone rivier doorheen, de langste rivier ter wereld. In totaal leven zo’n 100 miljoen insecten in de Amazone, 100.000en planten en 2.000 vogels + zoogdieren.



De verschillende gebieden van de Amazone in Peru
De Amazone in Peru bestaat in principe uit 2 gebieden: het Pacaya Samiria reservaat (het noorden) en Madre de Dios (het zuiden). Het Pacaya Samiria reservaat ligt in het uiterste noorden van Peru en dit kun je enkel bereiken over water of met het vliegtuig. Bovendien stroomt de Amazonerivier door het noorden, waardoor hier net andere dieren leven dan in het zuiden. Madre de Dios, gelegen nabij Cusco, is een stuk toegankelijker. Zo gaat er een weg naar Puerto Maldonado, de toegangspoort tot de Amazone. Vanuit hier kun je weer te water alle kanten op. Hieronder vind je de verschillen tussen het noorden en het zuiden.
Pacaya Samiria Reservaat
Om bij Pacaya Samiria te komen dien je het vliegtuig naar Iquitos te pakken of je stapt ergens op de boot voor een lange tocht over water naar Iquitos. Dit is de grootste stad ter wereld die niet over weg te bereiken is. De meeste mensen pakken een vlucht naar Iquitos vanuit Lima of Cusco, en een retourtje scoor je vanaf €80 per persoon via Latam of SKY Airline. Het noorden staat bekend om de, vaak luxueuze, riviercruises. In dit reservaat staat de Amazonerivier dan ook centraal en de meeste activiteiten zijn op of nabij het water. In het noorden heb je o.a. kans om zeekoeien en de zeldzame roze dolfijnen te spotten, iets wat dit deel van de Amazone uniek maakt. Als je een zeer luxe riviercruise wilt doen, wat echt een once in a lifetime ervaring is, moet je eens kijken naar deze 4-daagse cruise. Wil je juist avontuurlijk op het land slapen en toffe activiteiten ondernemen? Dan is deze 4-daagse tour een aanrader.


Madre de Dios
Het zuiden bestaat uit Madre de Dios en dit departement kun je weer onderverdelen in 2 natuurgebieden: het Tambopata National Reserve en het Manu National Park. Vervolgens bestaat het Manu Nationaal Park weer uit een Cultural Zone en de Reserved Zone. Best ingewikkeld dus, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze gebieden. Hieronder vind je informatie over beide natuurreservaten, zodat je de beste keuze kan maken.
Manu National Park
Het grote verschil is dat het Manu National Park een stuk dieper in de Amazone ligt dan het Tambopata National Reserve. Daardoor zijn tours naar Manu een stuk duurder en hier heb je langer de tijd voor nodig, gezien je ook lang moet reizen om hier te komen. Daar staat wel tegenover dat je meer kans hebt dieren te spotten en het is minder toeristisch. De Cultural Zone van Manu ligt aan de rand van het nationaal park en hier maak je o.a. kennis met lokale communities, terwijl je bij de Reserved Zone echt diep de jungle ingaat en veel kans hebt om unieke dieren te zien. Mocht je naar Manu willen, dan is de ongerepte Reserved Zone dus een enorme aanrader. Omdat je zo diep in de jungle bent, spot je ongetwijfeld veel wildlife en je hebt echt het gevoel helemaal van de radar te zijn. Voor de Reserved Zone heb je echter minimaal 6 dagen nodig en de kosten lopen hoog op. Voor de Cultural Zone heb je minder lang nodig en dit is een stuk goedkoper, maar ook minder tof. Check deze 6-daagse tour als je de Reserved Zone wilt ontdekken en anders bekijk je deze 4-daagse tour naar de Cultural Zone.
Ga je naar Manu National Park toe, dan word je standaard opgehaald bij je hotel in Cusco om vervolgens aan een lange autorit te beginnen. Daarna stap je op een boot om te water verder te gaan naar je lodge. Je bent 1 tot 2 dagen onderweg, maar gelukkig wordt al het vervoer vanuit Cusco voor je geregeld.
Tambopata National Reserve
Heb je minder tijd en budget, dan is het Tambopata National Reserve de beste optie. Omdat dit natuurreservaat gemakkelijk te bereiken is en relatief dichtbij Puerto Maldonado ligt, zijn de tours een stuk goedkoper. Bovendien hoef je minder lang te reizen om het reservaat te bereiken. Het Tambopata National Reserve is daarom wat toeristischer en je hebt minder kans op het spotten van dieren dan in de Reserved Zone van het Manu National Park. Een groot voordeel is echter dat de tours een stuk goedkoper zijn en je minder dagen nodig hebt. Zo heb je aan 2 nachten in principe al genoeg om kennis te maken met de Amazone. In beide natuurgebieden leven bedreigde diersoorten als wolven, tapirs en herten. In Madre de Dios doe je zowel veel excursies op het water als op het land.
Kies je voor Tambopata, dan dien je zelf naar Puerto Maldonado te reizen om vervolgens hier te worden opgehaald door een gids. Je kunt zowel een nachtbus nemen naar Puerto Maldonado vanuit Cusco of je pakt het vliegtuig. De tweede optie is natuurlijk een stuk duurder, maar ook comfortabeler.



De verschillen op een rij
Bij de Reserved Zone van het Manu National Park ga je dieper de jungle in, het is hier een stuk ongerepter en minder toeristisch. Bovendien heb je kans meer wildlife te spotten. Je hebt echter minimaal 6 volle dagen nodig om dit deel te ontdekken en de prijzen starten vaak vanaf ruim $1.000 per persoon. Het Tambopata National Reserve is een stuk goedkoper en je hebt minder lang nodig, maar de kans op het spotten van wildlife is ook wat kleiner. Bovendien is het iets toeristischer. Iquitos staat juist meer in het teken van de gigantische Amazonerivier en hier spendeer je meer tijd op het water waarbij meerdaagse riviercruises vooral populair zijn. Bovendien heb je hier de kans de zeldzame roze dolfijn te zien. Vind je het vooral belangrijk zoveel mogelijk wildlife te spotten en echt diep de jungle in te gaan, kies dan voor de Manu Reserved Zone. Is het je droom om de Amazonerivier te ontdekken en de roze dolfijn te zien, kies dan voor Iquitos. Heb je minder budget en/of slechts een aantal dagen beschikbaar? Kies dan voor Tambopata.


Tips voor het Tambopata National Reserve
Na lang wikken en wegen hebben we zelf gekozen voor Tambopata, omdat dit aanzienlijk veel in prijs scheelde. In eerste instantie wilden we een riviercruise maken bij Iquitos, maar dit was ontzettend duur. Bovendien moet je dan ook nog vliegen waardoor je een hoop kosten maakt. Daarna keken we naar de Reserved Zone van het Manu National Park, maar dit was ook behoorlijk prijzig. We hebben ons dus de vraag gesteld wat onze prioriteit is: heel veel geld uitgeven en meer kans op wildlife of een stuk minder geld uitgeven en misschien minder wildlife zien. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het laatste, waardoor we al snel uitkwamen bij Tambopata. We namen de nachtbus van Cusco naar Puerto Maldonado en werden bij het busstation in de ochtend opgehaald door onze gids. Vanuit hier reden we naar de opstapplaats van de rivier en stapten we in een boot om in 2 uur naar onze lodge te varen.
De lodges in het Tambopata National Reserve
In Tambopata vind je tal van lodges en het is maar net hoeveel luxe je wenst. De meest unieke lodge is absoluut het Tambopata Research Center, wat ooit de uitvalsbasis was voor biologen die hier onderzoek deden. Het is de enige lodge die echt in het Reserved gedeelte is gelegen en je hebt hier veel kans wildlife te spotten. De lodge is erg luxe en dat in combinatie met de ligging maakt dat dit best duur is. Andere zeer luxe lodges zijn de Inkaterra Reserva Amazonica en de Inkaterra Hacienda Concepcion. Heb je niet zoveel te besteden, dan zijn er gelukkig ook nog tal van opties. Ik heb gekozen voor 3 nachten bij de Finca Sachavacayoy lodge van de organisatie Jungle Pro Tours en dat was een geweldige keuze. Dit is een hele comfortabele lodge waar je niet al te veel voor betaalt. Wij betaalden $500 per persoon voor 3 nachten inclusief al het vervoer vanuit en naar Puerto Maldonado, alle activiteiten, alle maaltijden en een Engelstalige gids. De groepen zijn niet groter dan 8 personen. Vind je $500 per persoon te veel voor 3 nachten? Dan kun je eens kijken naar deze tour van 2 nachten via Jungle Pro.


De activiteiten in Tambopata
Tijdens je verblijf in het Tambopata National Reserve ga je verschillende activiteiten doen, afhankelijk van hoeveel dagen je hier verblijft. Wij hebben verschillende nights walks gedaan, verschillende hikes overdag, een aantal boottochten over de meren in de buurt en een aantal boottochten over de rivier. Ook hebben we een ochtend gespendeerd bij een Clay Lick, een kleiwand waar kleurrijke papegaaien en ara’s op afkomen. Heel tof!
De dieren in het reservaat
Tijdens onze 4 dagen in de Amazone hebben we heel wat kaaimannen, schildpadden en capibara’s gespot. Ook zagen we reuzenotters, 3 verschillende soorten apen (rode brulapen, kapucijnapen en doodshoofdaapjes), agouti’s, tarantulas en possums. Tot slot hebben we heel wat mooie vogels gespot. Verdere leven hier gordeldieren, wilde zwijnen, jaguars, poema’s, herten, miereneters, luiaards, otters, tapirs, meer apensoorten, eekhoorns, wilde honden, paca’s, witlip pekari’s, wilde boomkatten, wilde pardelkatten, neusberen, grisons, stekelvarkens, rolstaartberen, makiberen, zwartbruine veelvaten, konijnen en jaguarundi’s.



Hoeveel nachten heb je nodig?
Ga je naar Tambopata, dan raad ik aan minimaal 3 nachten uit te trekken waarbij je in 1 lodge slaapt. Je kunt hier ook 2 nachten van maken, maar je moet hier best ver voor omrijden en dan is 2 nachten wel zonde. Met 3 nachten/4 dagen kun je meerdere night walks maken, net als hikes overdag en toffe boottochten. Het is natuurlijk wel zo dat hoe langer je blijft, des te meer kans je hebt om wildlife te zien. Het is dus ook tof om 4, 5 of 6 nachten te gaan.
Kom je vanuit Cusco? Dan pak je het beste een vliegtuig met Latam naar Puerto Maldonado of je neemt de nachtbus met Civa, waarbij Exclusiva hun meest luxe klasse is. Kom je vanuit Lima? Dan pak je ook het vliegtuig met Latam.



Wat neem je mee naar de jungle?
Het is sowieso belangrijk voldoende muggenspray mee te nemen naar de Amazone, het liefst met 30% of 40% DEET. Ook is lange, luchtige kleding die je huid bedekt sterk aan te raden. Neem daarnaast een regenjas, een hervulbare fles, wandelschoenen en eventueel wat snacks mee. Bij de lodge zelf krijg je ook nog goede hoge laarzen die je aantrekt op de hikes, zodat er geen insecten in je schoenen kunnen komen en je moeiteloos door al het drap kan lopen. Een zonnebril en zonnebrand is overigens ook geen overbodige luxe.
Good to know: er komt vrijwel geen malaria noch dengue voor in het zuiden van de Amazone. Als je wordt geprikt door muggen, wat bijna onmisbaar is, dan hoef je je hier in ieder geval geen zorgen om te maken.
Heb jij nog vragen over het bezoeken van de Amazone in Peru of specifiek over het Tambopata National Reserve nabij Puerto Maldonado? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Benieuwd wat je nog meer in Cusco en omgeving kunt doen? Check dan dit artikel met tips voor Cusco of check hier de ideale rondreis door Peru voor een hoop inspiratie & uitgebreide reisgidsen.
Wanneer bezoek jij de jungle van Peru?




