Laatste update: 26 augustus 2023.
Kuélap wordt ook wel het Machu Picchu van het noorden genoemd. Deze archeologische plek, gelegen in het zuiden van de Amazonas regio in Noord-Peru, is nog ouder dan Machu Picchu zelf. Sterker nog: Kuélap is gebouwd in de tijd voordat de Inca’s hier überhaupt waren. In dit artikel lees je alle tips voor een bezoek aan de ommuurde nederzetting Kuelap in Peru!
Belangrijke update (laatste check 26 augustus 2023): in april 2022 zijn een aantal muren in Kuélap ingestort na zware regenval, waardoor de overheid besloot de archeologische site te sluiten om ongelukken te voorkomen. Sinds 5 juli 2023 is de kabelbaan weer actief en op 19 augustus 2023 is het complex deels geopend nadat het bijna 1,5 jaar dicht is geweest. Helaas kan je nog steeds niet het hele complex van binnen bewonderen. Je kan nu een klein deel betreden via een speciaal aangelegd wandelpad en je moet nu in groepen van 12 personen naar binnen. Daarnaast mogen maar 140 mensen per dag naar binnen, dus je dient een bezoek aan Kuélap minimaal 1 dag van tevoren te reserveren. Houd er dus rekening mee dat, als je naar Kuélap gaat, je slechts een deel kan bezoeken. Het schijnt echter wel een gave ervaring te zijn, omdat je op dit moment als een van de weinigen in het complex bent.
Mocht je toevallig naar Kuélap gaan en horen dat het complex eindelijk volledig is geopend (of mochten de omstandigheden zijn veranderd)? Dan zou ik het heel fijn vinden als je mij een mailtje stuurt naar contact@travelalut.com! Dan kan ik dit aanpassen in het artikel.
Informatie over Kuélap in Peru
Wat is Kuélap precies?
Kuélap is gebouwd door de Chachapoyas-cultuur in de 6e eeuw na Christus. Deze oude nederzetting is gebouwd bovenop de 3.000 meter hoge La Barreta berg met een weids uitzicht over de Utcubamba-vallei. Het hele complex wordt omringd door een 10 tot 20 meter hoge muur en de omgeving wordt getekend door nevelwouden. Het is dan ook ontzettend indrukwekkend hoe ze dit complex ooit hebben gebouwd. Ten eerste ligt Kuélap op een zeer afgelegen plek hoog in de bergen, waar het vaak regent en koud is. Daarnaast ligt het op een zeer steile helling en sommige rotsblokken wegen maar liefst 3 ton. Het complex beslaat zo’n 6 hectare, dus er valt hier genoeg te ontdekken. Overigens zijn er in dit gebied 12 archeologische plekken gevonden, maar Kuélap is de grootste en de bekendste. Tijdens een bezoek aan Kuélap leer je meer over de geschiedenis van de Chachapoyas-bevolking en over de Inca’s wie later het complex hebben vervoerd.


De bouwwerken van Kuélap
Tijdens een bezoek aan Kuélap in het noorden van Peru leer je meer over de verschillende bouwstijlen en je komt erachter waar alle ruimtes voor dienden. Je vindt in het complex zo’n 550 gebouwen en een pad leidt je langs de ruïnes van deze bouwwerken. Bijna alle structuren zijn cirkelvormig en van sommige bouwwerken kun je nog duidelijk de fundering zien. Een van de bekendste structuren is de El Tintero, ook wel vertaald als “Inktpot’’. Dit is de hoofdtempel van Kuélap en het heeft de vorm van een omgekeerde kegel. Naar vermoeden werd deze ruimte gebruikt als zonne-observatorium. In het noorden vind je nog de ruïnes van Torreon, een 7 meter hoge toren die werd gebruikt voor defensieve doeleinden. Hier zijn o.a. stenen wapens gevonden.
De herontdekking van Kuélap in Peru
Kuélap werd vanaf de 5e eeuw bewoond door zo’n 3.000 inwoners. Later werd het complex ingenomen door de Inca’s en nog later, in 1570, veroverden de Spanjaarden de stad. Sindsdien verslechterde de stad en werd deze bedekt met allerlei boomwortels. Eeuwenlang werd Kuélap vergeten en pas in 1843 is het complex per ongeluk herontdekt door een rechter uit Chachapoyas. In 2003 is Kuélap door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed en daardoor is het gebied tegenwoordig beschermd. Al die jaren was het erg moeilijk om het complex te bezoeken, maar in 2017 is hier een kabelbaan geplaatst. Sindsdien is het gemakkelijk om bij het complex te komen en sindsdien wordt Kuélap meer bezocht door toeristen.


Tips voor het bezoeken van Kuélap
Een tour boeken door Kuélap
Je kunt de archeologische stad op eigen houtje ontdekken, maar het is ook mogelijk met een tour mee te gaan. Een tour boeken is een stuk gemakkelijker, want dan wordt ook al het vervoer vanuit de stad Chachapoyas voor je geregeld. Bekijk bijvoorbeeld deze tour, waarbij je wordt opgehaald vanuit Chachapoyas en na de tour ook weer wordt teruggebracht. Bovendien is de tour inclusief een Engelstalige gids die je rondleidt door het complex en de lunch is wederom inbegrepen. In totaal ben je zo’n 8 uur onderweg.
Zelf op pad gaan naar en door Kuélap
Wil je op eigen houtje naar Kuélap? Dan moet je de bus nemen van Chachapoyas naar Nuevo Tingo. In dit dorp pak je de kabelbaan naar de ingang van Kuélap. De rit met de kabelbaan duurt zo’n 20 minuten en onderweg heb je een fantastisch uitzicht over de bergachtige omgeving. Het is echter ook mogelijk om naar Old Tingo te reizen en vanaf daar een hike te maken naar de ingang van Kuélap. De hike duurt zo’n 4 tot 5 uur en het is vooral een kwestie van klimmen. Eenmaal aangekomen bij de ingang van Kuélap, of je nou lopend of met de kabelbaan komt, koop je een kaartje voor de entree en vanuit daar is het nog 15 minuten lopen. Kuélap heeft 3 ingangen, waarvan 2 in het oosten liggen en 1 in het westen. Je moet ter plekke even kijken welke ingang er op dat moment open is, maar dit spreekt voor zich. Goed om te weten: je vindt in het hele complex verschillende bordjes waarop een Engelstalige uitleg staat. Zo ontvang je toch informatie over de bouwwerken.



Waar overnachten in de buurt van Kuélap?
De stad Chachapoyas is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuélap. Chachapoyas is een gezellige stad met een leuk centrum vol koffietentjes, restaurantjes en barretjes. Het is tevens een ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van de Gocta waterval. Bovendien vind je hier tal van hotelletjes, welke zeer betaalbaar is. Een heel fijn hotel is het Explorer Deluxe Hotel, gelegen in het centrum van de stad en om de hoek van het centrale plein. De kamers zijn voor dit deel van Peru behoorlijk modern en het ontbijt is iedere ochtend inbegrepen. Een andere fijne optie is La Casa de Los Balcones, wederom gelegen in het centrum van Chachapoyas. Ook deze kamers zijn erg modern en ook hier is het ontbijt iedere dag inclusief.
Hoe kom je in Chachapoyas?
Chachapoyas ligt in het noorden van Peru en je pakt vanuit Lima het beste een directe binnenlandse vlucht naar Jaen. LATAM is de beste luchtvaartmaatschappij, maar Viva Air is ook een goede optie. Je kunt op Skyscanner kijken voor alle vluchten en een enkeltje scoor je vanaf €40. Vanaf de luchthaven is het nog zo’n 4 uur rijden naar Chachapoyas. Je kan het beste aan je hotel vragen voor een transfer of je regelt een taxi ter plekke. Een andere optie is als je vanuit de stad Chiclayo komt. Vanaf hier kun je de bus pakken naar Pedro Ruiz, wat een rit van 9 uur is. Vanaf daar pak je de taxi voor het laatste stukje naar Chachapoyas.



Praktische informatie voor een bezoek aan Kuélap in Peru
De beste reistijd om Kuélap te bezoeken is tussen mei en september, wanneer het hier over het algemeen droog is. Tussen oktober en april heb je veel meer kans op een flinke bui. Goed weer of niet: het is altijd verstandig verschillende laagjes aan te doen als je Kuélap gaat bezoeken. Je bent hier op bijna 3.000 meter hoogte, dus het is hier zeker wat fris. Een goede regenjas is ook zeker geen overbodige luxe, net als stevige wandelschoenen. Tot slot is het fijn wat snacks mee te nemen, hoewel je dit ook bij een van de kraampjes bij Kuélap zelf kunt halen.
Heb jij vragen over het bezoeken van Kuélap in het noorden van Peru? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ideale reisroute door Peru voor meer inspiratie.