Duurzaam reizen is tegenwoordig een hot topic en gelukkig maar. Inmiddels weten we allemaal dat een vlucht allesbehalve goed voor onze aarde is en zo zijn er nog tal van negatieve aspecten aan reizen. Ik ben absoluut geen expert in duurzaamheid en er zijn tal van bloggers die hier diep op ingaan, maar ik kan je wel vertellen hoe ik zo duurzaam mogelijk probeer te reizen en de schade probeer te beperken. Dit artikel is dan ook ideaal voor degenen die zich niet in allerlei moeilijke bochten wil wringen om zo duurzaam mogelijk te reizen, maar die juist met simpele handelingen de schade wil beperken. Onderaan in het artikel vind je ook een handig lijstje met websites waar je duurzame producten kunt kopen.
1. Neem altijd een hervulbare fles mee

Koop nooit – tenzij je de hoop nabij bent en je echt geen water kan vinden – plastic flessen. Groot of klein, plastic flessen zijn echt not done. Om je een goed beeld te geven hoe erg plastic eigenlijk is: een hervulbare waterfles staat gelijk aan 167 plastic waterflessen. Koop bij voorkeur een fles met een goede filter, zodat je altijd schoon water hebt. Wil je het helemaal goed doen? Bestel dan hier een LifeStraw en je kunt zelfs slootwater drinken dankzij de goede filter. Of gewoon ‘vies’ kraanwater. Oh en dan heb ik nog een hele goede tip voor je: als je de apps Tap of Give Me Tap downloadt, kun je zien waar je allemaal jouw waterfles kunt bijvullen.
→ Lees ook: de fijnste apps voor op reis.
2. En neem bij de boodschappen altijd een herbruikbare tas mee

Supermarkten zijn grote boosdoeners. Zeker in het buitenland hebben ze nogal de neiging om elk klein ding in een doorzichtig plastic zakje te doen. Weiger dit – ook als iemand speciaal voor je inpakt – en neem zelf een boodschappentas mee, waar je altijd je boodschappen in doet (deze duurzame boodschappentas bijvoorbeeld). Om je weer een idee te geven van zo’n tas: een herbruikbare tas staat gelijk aan 170 plastic tasjes. En het is de kleinste moeite ooit.
3. Duurzaam reizen? Probeer zoveel mogelijk lokaal te eten

En met lokaal eten bedoel ik de markt, street food of kleine eettentjes. Ga je naar grote ketens of eet je vooral internationale keukens, dan moeten ze de ingrediënten hiervan hoogstwaarschijnlijk importeren en dat heeft natuurlijk een grote impact op het milieu. Eet je alleen maar local food wat dus daadwerkelijk in het land zelf wordt gekweekt of gemaakt, dan scheelt dit ontzettend veel vervoerskosten. Bovendien steun je daarmee de boeren in het land. En het is vaak nog lekkerder ook (I mean… streetfood is te heerlijk).
4. Kies voor eco-hotels of -hostels
Zelf ben ik echt doooool op ecolodges. Ze zien er vaak prachtig uit, hebben bijna altijd een te gekke ligging (meestal gelegen in een prachtig stukje natuur) én ze ‘zijn’ duurzaam. Echt perfect. Lees wel altijd de reviews voordat je een hotel, lodge of hostel boekt dat claimt eco friendly te zijn. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ze toch niet zo duurzaam waren ingesteld (toch nog veel plastic te zien, mini flesjes shampoos in de badkamer of internationale gerechten op het menu), dus dit moet je van tevoren even goed informeren. Ecolodges staan gewoon op Booking.com, waar ik zelf altijd alle accommodaties boek.
Tip: op de website van Green Key kun je zien welke accommodaties een Green Key label hebben gekregen. Dit heeft niet alleen betrekking op de natuur, maar ook hoe de accommodatie omgaat met de lokale bevolking.
5. Gebruik nooit mini’s

Over mini flesjes shampoo e.d. gesproken: laat dit altijd staan en probeer dit niet te gebruiken. Deze zogeheten mini’s zijn juist heel slecht voor het milieu. Met een beetje geluk vult de accommodatie zelf de douchegel en shampoo aan in de daarvoor bestemde pompjes. Of koop bijvoorbeeld deze vét handige biologisch afbreekbare zeepblaadjes die ook nog eens in je handbagage mogen. Héél handig en een geniale uitvinding!
6. Wil je echt duurzaam reizen? Ga kamperen!
Ben je avontuurlijk? Ga dan eens kamperen op reis. Een duurzamere manier kan bijna niet.

7. Weiger altijd een rietje

Ook rietjes zijn echte boosdoeners. Hoe klein ze ook zijn, rietjes zijn zo ontzettend vervuilend. Zeg dus altijd bij het bestellen dat je absoluut geen rietje bij je drankje wilt hebben. Of vraag of ze rietjes van metaal of bamboe hebben, die ze dus makkelijk kunnen recyclen. Wat veel reizigers tegenwoordig ook doen, en wat natuurlijk heel goed is, is om een eigen metalen rietje mee te nemen. Die kun je hier kopen (sowieso fijn om te hebben) en hier vind je de bamboe rietjes.
8. Probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden

Naast de rietjes, mini’s, plastic flessen en boodschappentasjes zijn er natuurlijk nog veel items die plastic bevatten. Probeer gewoon alles met plastic te vermijden. Dit is een hele uitdaging – aangezien ontzettend veel is verpakt in plastic – maar dit moet zeker lukken. Daarom is het sowieso al een aanrader om boodschappen te doen op de markt, waar bijna niets is verpakt in plastic.
9. Ga je op een snorkeltour? Check de organisatie

Ga je een dagje snorkelen met een organisatie? Check dan goed of de organisatie wel helemaal zuiver is. Soms behandelen ze de dieren niet goed, omsingelen ze de beesten of worden ze op de verkeerde manier gelokt. Lees dus altijd reviews of de organisatie ook echt duurzaam bezig is, wat (helaas) vaak niet het geval is. Dit geldt trouwens ook als je met bepaalde dieren gaat zwemmen, zoals dolfijnen of zusterhaaien.
10. Raak nooit koraal aan

Koraal is heel gevoelig en het is dan ook uit ten boze om koraal aan te raken. Het oppakken en boven water houden is helemaal not done, want dan gaat het koraal meteen dood. Blijf gewoon van het koraal af en bewonder al het moois vanachter je duikbril. En koop natuurlijk ook geen sieraden van koraal, waarmee je deze afschuwelijke industrie een handje helpt.
11. Een vaak vergeten tip voor duurzaam reizen: ga niet zwemmen met zonnebrandcrème op

Wist je dat zonnebrandcrème niet goed is voor de onderwaterwereld? Dit tast meer aan dat je zou denken, dus kijk uit welke crème je gebruikt en ga niet direct het water in als je net bent ingesmeerd. Dat is sowieso vrij zinloos, maar het is vooral voor de dieren niet goed. De volgende zonnebrandcrèmes zijn gelukkig wel ecovriendelijk: Lovea, Naif & Lavera.
12. Boek via lokale touroperators en stimuleer daarmee duurzaam reizen

Zorg dat je middels excursies de locals support. Kies dus niet voor een Nederlandse gids (en boek bij voorkeur geen Nederlandse groepsreis), maar kies voor een lokale gids of partij. Stap een kleinschalig reisbureau binnen en boek via dat bureau een gids of excursie.
Tip: kijk bijvoorbeeld op de website van With locals, die alleen samenwerken met lokale gidsen en partijen. Lekker duurzaam!
13. Geef nooit geld aan bedelende kinderen

Hoe lief de kinderen ook zijn, geef geen geld, snoep of andere spulletjes aan bedelende kinderen. De kids worden juist ingezet als lokmiddel om geld binnen te harken en vaak worden ze gedrogeerd of mishandeld. Door hen geld te geven, wordt deze industrie gestimuleerd en dat is absoluut not done. Wil je echt iets doneren aan de lokale bevolking? Doe van tevoren dan onderzoek naar instanties die écht goede bedoelingen hebben.
14. Wil je vrijwilligerswerk doen? Ook daarvoor geldt: doe onderzoek

Dit geldt ook voor vrijwilligerswerk. Zo zijn bijvoorbeeld weeshuizen niet altijd te vertrouwen. Vaak zijn dit gewoon instanties om toeristen te lokken en daarmee geld binnen te harken, aangezien je voor vrijwilligerswerk moet betalen. Het geld dat ze krijgen wordt dan in eigen zak gestoken en de kinderen worden niet geholpen. Dit gebeurt altijd achter de schermen, zodat jij hier geen weet van hebt. Doe dus altijd heel goed onderzoek voordat je je ergens aanmeldt. Kijk bijvoorbeeld op deze website voor vrijwilligerswerk in het buitenland, maar blijf altijd kritisch.
15. Milieuvriendelijk reizen? Kies altijd voor het openbaar vervoer
Heel simpel en ook vrij makkelijk toe te passen: probeer binnenlandse vluchten te vermijden en huur het liefste geen auto. Een bus of trein is altijd een goed idee en veel duurzamer!

16. Een olifantenopvangcentrum bezoeken? Pas op!

Ik hoop – en ik neem ook aan – dat je inmiddels wel weet dat olifantenritjes en tijgertempels absoluut niet oké zijn. Maar wist je ook dat veel opvangcentra voor olifanten ook niet helemaal zuiver zijn? Zo worden veel plekken een opvangcentrum genoemd om toeristen te trekken, maar waarbij de dieren alsnog slecht worden behandeld. Kijk hier dus heeeel goed mee uit. In principe mag je de dieren nooit aanraken, dus dat is al een goede richtlijn.
→ Lees ook: waarom je echt moet uitkijken met het bezoeken van olifantenopvangcentra.
17. Een no go voor duurzaam reizen: gerechten met haaienvinnen of -vlees

Wil je echt duurzaam reizen? Probeer sommige maaltijden dan te vermijden. Zo wordt haai in sommige landen als een culinair hoogstandje gezien, maar oh my god… dit is natuurlijk absoluut niet prima. Net als walvis. Sla dit culinaire hoogstandje over, hoe avontuurlijk je ook bent.
18. Koop geen souvenirs van ivoor

Ook alles waar ivoor in zit moet je gewoon niet kopen. Ivoor is vaak afkomstig van de neus van neushoorns of van de slagtanden van olifanten, die door stropers worden geslacht. Dus voor dat ene ‘leuke’ souvenirtje van ivoor, is er een prachtig beest doodgegaan. Just saying.
19. Wil je echt milieuvriendelijk zijn? Eet dan geen vlees

Vlees eten is nog veel slechter voor het milieu dan vliegen, dus probeer die lekkere steak eens over te slaan. Natuurlijk niet alleen op reis, ook thuis is dit natuurlijk veel beter. En als je het helemaal goed wil aanpakken, ga je zelfs voor vegan eten. Ik moet zeggen dat ik dit zelf nog een stap te ver vind gaan (ik skip vlees wel al vaak), maar het is wel beter voor onze aarde.
20. Zie je afval liggen op straat? Ruim het op!

Afval is overal en in veel landen kunnen we hier helaas (nog) niet omheen, maar alle beetjes helpen. Zo heb ik op mijn wereldreis vaak iedere dag of iedere week een moment genomen om afval te rapen. Van het strand bijvoorbeeld. Schildpadden kunnen hier in verzeild raken, eten dit op of stikken in het plastic en touw. En dit geldt ook voor andere dieren. Dus ruim op wat je tegenkomt en – mocht dit mogelijk zijn – probeer het ook meteen te scheiden. Deze tip voor duurzaam reizen geeft je echt een goed gevoel.
Tip: via de website Trashpackers kun je je ook aanmelden voor evenementen om een halve of hele dag afval te ruimen in een bepaalde bestemming. Ook kun je zelf zo’n evenement opzetten.
21. Gebruik niet iedere dag een nieuwe handdoek

Een handdoek hoef je echt niet iedere dag te gebruiken. Thuis niet en dus ook niet op reis. Een handdoek gebruik je immers als je al schoon bent gedoucht, dus zorg dat je meerdere dagen met één handdoek doet en weiger nieuwe. Dit scheelt een hoop onzinnige wasjes!
22. Was je kleding pas als dit echt nodig is

Een shirt of broek kan je best twee of drie keer aan als het nog normaal ruikt en er geen vlekken op zitten. Probeer te bedenken of je je kleding wel echt moet wassen of dat je nog best een dagje door kunt gaan met een aantal kledingstukken. Scheelt wederom wat wasjes! En als je je kleding moet wassen, doe dit bij voorkeur dan zelf. Deze zeep is bijvoorbeeld ecovriendelijk en daarom veel minder schadelijk dan een wasmachine.
23. Kies voor milieuvriendelijke activiteiten

Alles waar benzine of elektriciteit bij komt kijken is natuurlijk niet goed voor het milieu. Probeer dit soort activiteiten dus te vermijden en ga voor excursies die geen schade maken aan de natuur. Denk aan hiken, raften of fietsen. Kijk bijvoorbeeld op deze website voor leuke fietsexcursies wereldwijd!
24. Duurzaam op reis? Neem eens een koude douche

Een vaak vergeten tip voor duurzaam reizen: sla warme douches over. Natuurlijk vinden we het allemaal fijn om warm te douchen, maar vaak wordt dit niet met zonne-energie opgewekt. Probeer een warme douche eens voor een koude in te wisselen. En geloof me: je voelt je dan nog schoner ook.
25. Probeer de airco zo min mogelijk te gebruiken

Een airco zuigt ontzettend veel stroom en je kunt de airco maar beter niet aanzetten. Probeer dit pas te doen als het echt noodzakelijk is en je echt zweet in je kamer. Of vraag om een kamer die sowieso wat koeler is, zodat je überhaupt nooit een airco nodig hebt.
26. Doe altijd het licht uit als je de kamer verlaat
Vergeet ook zeker niet alle lichten uit te doen als je de hotelkamer verlaat, ook al is het voor slechts een paar minuten. Dit is weer onnodige energieverbruik en dat kun je zo makkelijk vermijden.

27. Ecovriendelijk reizen? Kies voor een powerbank op zonne-energie

En dit is natuurlijk hetzelfde geval voor stopcontacten. Verlaat je je kamer of ben je niet meer aan het opladen? Haal de stekker dan uit het stopcontact, want ook dat kost gewoon stroom. En koop bij voorkeur een goede powerbank (deze bijvoorbeeld), welke je slechts één keer hoeft op te laden. Dan kun jij je mobiel maar liefst zeven keer opladen en heb je een lange tijd geen stopcontact nodig. Wil je het helemaal goed aanpakken? Kies dan voor de Wakawaka Powerbank, welke wordt opgeladen middels de zon. Zo heb je helemaal geen stroom nodig!
28. Kies voor een duurzame organisatie

Wil je echt duurzaam reizen en zeker weten dat je de goede keuze maakt? Dan kun je jouw reis natuurlijk ook laten vastleggen door een reisorganisatie die volledig op duurzaamheid is gefocust. Een partij die hier veel mee bezig is, en welke het op duurzaam gebied erg goed doet, is Better Places. Een andere goede organisatie in Nederland is Koning Aap. Kijk ook eens op de website van Feeling Responsible voor gave projecten die je kunt steunen in het buitenland.
29. Niet zo heel duurzaam gereisd? Compenseer jouw CO2-uitstoot

Ook kun je voor de gemaakte reis, van de vlucht tot de excursies tot het eten wat je hebt gehad, de CO2-uitstoot compenseren. Kijk bijvoorbeeld op de website van GreenSeat, waarbij ze uitrekenen hoeveel uitstoot jij hebt gemaakt en dit kun je vervolgens compenseren middels een geldbedrag. Hiermee steun je dan energieprojecten in ontwikkelingslanden.
30. Zorg voor zo min mogelijk overstappen

Ga je vliegen? Probeer dan een vlucht te boeken die direct naar de eindbestemming gaat, zonder ergens een tussenstop te maken. Een landing om vervolgens weer op te stijgen kost enorm veel benzine. Op de website van Skyscanner kun je aangeven dat je geen overstap wilt. Vervolgens worden alle directe vluchten weergegeven in een handig overzicht.
31. Kies voor een duurzame luchtvaartmaatschappij

Uiteindelijk is geen enkele luchtvaartmaatschappij natuurlijk duurzaam, want vliegen is – hoe je het ook went of keert – gewoon ontzettend slecht voor het milieu. Toch zijn er een aantal organisaties die wel zoveel mogelijk doen aan duurzame vluchten. Welke maatschappijen enigszins duurzaam zijn, kun je bijvoorbeeld op de website van Atmosfair zien. Vervolgens kun je in Skyscanner weer aangeven dat je alleen met bepaalde maatschappijen wilt vliegen en je krijgt wederom een handig overzicht van alle beschikbare vluchten.
32. Vlieg met zo min mogelijk bagage

Als iedereen dit doet, scheelt het al zoveel brandstof. Hoe meer bagage het vliegtuig met zich draagt, des te meer brandstof wordt verbruikt. Dus probeer zo licht mogelijk te reizen. Is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens fijner voor jezelf. Nog een voordeel: zonder ruimbagage kun je ook nog eens sneller inchecken.
→ Lees ook: tips om sneller in te checken op een vliegveld.
33. Beste tip voor milieuvriendelijk reizen? Vlieg helemaal niet

Wil je echt duurzaam reizen? Dan is het natuurlijk nog beter om helemaal niet te vliegen en gewoon de trein te pakken. Ga dus interrailen (zie deze website voor gave interrails), leg afstanden met de bus af (ik vind Flixbus altijd heel fijn) of ga desnoods liften (kan ook nog eens heel erg leuk zijn). Probeer dat vliegtuig te vermijden!
→ Lees ook: de leukste stedentrips per trein.
34. Ga op een langere reis

En als je toch wilt vliegen omdat je reis ergens in Azië begint, kies dan voor een langere reis in plaats van een aantal korte reizen. Vraag aan je baas of je een aantal maanden met onbetaald verlof mag gaan en ga een paar maanden lang reizen, waarbij je dus zo min mogelijk het vliegtuig pakt en je met het openbaar vervoer reist (je hebt immers lang genoeg de tijd). Dat is altijd beter dan iedere maand op vakantie te gaan!
→ Lees ook: de ideale checklist voor het voorbereiden van een lange reis.
35. Kijk op Rank a Brand

En vergeet niet te kijken bij Rank a Brand, een website die merken en reisorganisaties beoordeelt op duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar meerdere aspecten om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen schetsen.
36. Laatste tip voor duurzaam reizen: kies voor een ecovriendelijk land

Laatste tip voor duurzaam reizen: ga voor een land dat zich al inzet voor duurzaamheid. De ene bestemming is nou eenmaal ecovriendelijker dan de andere, zoals Costa Rica. Zo ondernemen sommige landen acties om duurzaamheid te stimuleren. Om te zien welke landen goed scoren op duurzaamheid, kun je dit lijstje bekijken. Heel handig!
Meer duurzaam reizen: handige winkels en producten
Hieronder vind je een aantal websites die duurzame producten verkopen. Handig!
- Rice Love: voor gerecyclede tassen, backpacks, hoeden, kleding en meer. De spullen zijn prachtig en een deel van het geld dat ze aan jou verdienen gaat naar een familie die het nodig heeft in de vorm van eten. Zo ben je dubbel duurzaam bezig!
- Toms: voor schoenen. Voor alles wat je koopt, ondersteun je duurzame projecten.
- The Bamboo Brush Society: voor tandenborstels van bamboe.
- Ecomondo: voor duurzame producten als zeep (hoef je nooit meer die mini’s in een hotel te gebruiken), koffiebekers en gadgets van zonne-energie.
- People Tree: voor duurzaam kleding.
- Nukuhiva: ook voor duurzaam kleding, bedacht door Floortje Dessings.
- Happy Towels: voor milieuvriendelijke hamamdoeken.
- More Than Hip: voor duurzame hangmatten.
- Goat Organic Appeal: voor duurzaam kleding.
- Organic Tan: voor duurzame zonnebrandcrème.
- Seepje: voor duurzaam wasmiddel.
4 comments
Geweldige tips! Bij veel van ze sta je vaak niet bewust bij stil terwijl dit wel super belangrijk is.
Precies! Het is allemaal zo vanzelfsprekend en toch vergeten we het vaak 🙂
Opmerking bij tip 1: slootwater kan vol zitten met chemicaliën (illegaal gedumpte batterijen bijvoorbeeld) dus het is niet erg verstandig om dat water door de lifestraw te drinken want die filtert die ellende er niet uit.
Ahhh ik heb het zelf (nog) niet geprobeerd, maar ik hoor altijd dat zelfs dat mogelijk is. Goed om te weten haha 😉