Laatste update: 13 juni 2023.
Het is inmiddels algemeen bekend dat reizen, en voornamelijk vliegen, niet heel milieuvriendelijk is. Gelukkig zijn er tal van manieren om duurzamer te reizen zodat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Zelf probeer ik ook zo duurzaam mogelijk te reizen door rekening te houden met onderstaande tips. Met een aantal simpele handelingen en tips kan je de schade immers al flink beperken. In dit artikel lees je ook tips voor duurzame producten die je op reis mee kunt nemen.


20 tips om voortaan meer duurzaam te reizen
Koop een hervulbare fles
Een van de simpelste tips voor duurzaam reizen met een enorm effect is het kopen van een hervulbare fles, zodat je ter plekke nooit meer plastic flessen hoeft te kopen. Wist je dat een hervulbare waterfles gelijk staat aan 167 plastic waterflessen? Hiermee kan je dus een hoop plastic besparen. Koop bij voorkeur een fles met een goede filter, zodat je altijd schoon water bij de hand hebt. Daarvoor schaf je het beste een Lifestraw aan. Vul je waterfles bij een beekje of uit de kraan en het water wordt meteen gefilterd. Daardoor heb je altijd schoon water bij de hand. Download dan ook meteen de app Tap of de app Give me Tap, waar je kunt zien waar je ter wereld jouw waterfles kan bijvullen met drinkwater.
Neem een herbruikbare tas mee
Een andere goede tip is om altijd een katoenen of linnen tas mee te nemen, waarmee je boodschappen kunt doen. In sommige landen gebruiken ze bij de supermarkt immers 10 plastic tasjes om al je boodschappen te sorteren. Wist je dat een herbruikbare tas gelijk staat aan 170 plastic tasjes? Het is dus een zeer kleine moeite met wederom een groot effect. Zelf neem ik al jarenlang op iedere reis een linnen tas mee, ongeacht de reis. Hiermee doe ik boodschappen, maar ik gebruik hem ook gewoon als normale tas. Bovendien is een linnen tas zo licht als een veertje en je kan het heel klein opvouwen, waardoor dit ook geen gewicht en/of ruimte inneemt.
Eet zoveel mogelijk lokaal
Probeer de internationale ketens links te laten liggen en eet zoveel mogelijk lokaal, bijvoorbeeld op de markt met streetfood of bij kleine eettentjes. Internationale ketens importeren vaak ingrediënten en importeren heeft uiteraard een grote impact op het milieu. Als je bij kleine stalletjes eet, weet je zeker dat de ingrediënten uit de buurt komen. Bovendien steun je hier lokale ondernemers mee en gaat jouw geld niet naar ketens die al genoeg verdienen.


Gebruik geen mini’s
Wist je dat mini’s de grootste boosdoeners zijn als het aankomt op plastic? Mini’s zijn kleine flesjes shampoo, douchegel, bodylotion en conditioner die je vaak in hotels tegenkomt. Probeer deze mini’s zoveel mogelijk links te laten liggen. Neem in plaats daarvan soap en shampoo bars mee. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar je kan hier ook maanden mee doen. Bovendien zijn de bars veel kleiner dan flessen, waardoor je ook nog veel ruimte in je tas bespaart. Iets wat ook onder een mini valt zijn natuurlijk plastic rietjes. Als je drinken bestelt, geef dan altijd even aan dat je hier geen rietje bij wilt hebben of vraag of ze rietjes hebben van metaal of bamboe. Wij maken zelf ook enkel gebruik van deze metalen rietjes en dit kan je gemakkelijk meenemen op reis. Sowieso is het verstandig om, als het mogelijk is, wegwerpplastic zoveel mogelijk te vermijden.
Kies voor de juiste tour operators
Ga je een activiteit doen waar dieren aan te pas komen, zoals snorkelen met dolfijnen of een walvissentour? Kijk dan goed welke organisaties rekening houden met de dieren en wat hun beleid hiermee is. Sommige organisaties omsingelen dolfijnen zodat je hier goed zicht op krijgt, maar heel vriendelijk is dat natuurlijk niet. Vaak hebben goede organisaties een bepaald label gekregen of ze hebben een diervriendelijk beleid uitgebreid op hun website staan. En als we het over tour operators hebben, kies dan altijd voor lokale tour operators en niet voor ketens. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van With Locals, een organisatie die enkel samenwerkt met lokale gidsen en organisaties. Kies tot slot voor activiteiten die weinig impact hebben op het milieu. Goede opties zijn bijvoorbeeld hiken en fietsen.
Kies voor ecologische hotels
Er zijn in de wereld een hoop accommodaties die zich zoveel mogelijk inzetten voor mens en natuur. Zo zijn er genoeg hotels die enkel mensen in dienst hebben die uit de buurt komen, maar er zijn ook voldoende hotels die zelf de ingrediënten in hun tuin kweken of die enkel gebruikmaken van duurzame producten. Zo sliep ik laatst bijvoorbeeld bij YAY Sustainable Lodge in Colombia, een lodge die enkel biologische producten uit eigen tuin serveert en waarbij het zwembad uit rivierwater bestaat. Je kan ook op de website van Green Key kijken om te zien welke accommodaties een Green Key Label hebben gekregen. Uiteraard is kamperen ook een goede tip.


Raak nooit koraal aan
Ga je snorkelen en/of duiken? Raak dan absoluut geen koraal aan. Alleen al het aanraken van koraal kan ervoor zorgen dat dit dood gaat. Koraal is immers erg gevoelig. Pak ook geen zeesterren op, iets wat helaas nog te vaak gebeurt.
Kies voor duurzaam zonnebrand
Wist je dat zonnebrand ontzettend schadelijk kan zijn voor de onderwaterwereld? Niet alle zonnebrandcrèmes zijn geschikt voor de zee, omdat dit bepaalde stoffen bevat. Kies daarom altijd voor zonnebrand die niet schadelijk is. Enkele voorbeelden zijn Lovea, Naïf en Lavera. In Nederland is voornamelijk Naif erg populair. Alle producten van Naif zijn namelijk 100% vegan en allergeenvrij. Bovendien is zelfs de verpakking duurzaam, want dit is altijd gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet.
Geef geen geld aan bedelende kinderen
Hoe lief de kinderen ook zijn en hoe zielig ze er ook zijn, geef nooit geld of andere spullen aan bedelende kinderen. Kinderen worden vaak ingezet als lokmiddel om geld binnen te halen voor organisaties. Vaak worden ze hierbij ook nog mishandeld en/of gedrogeerd. Door kinderen geld te geven, wordt deze industrie in stand gehouden. Wil je iets doneren aan de lokale bevolking? Dan zijn er tal van instanties die goede bedoelingen hebben. Je moet hier alleen wel even naar zoeken.


Doe niet zomaar vrijwilligerswerk
Hetzelfde geldt voor vrijwilligerswerk. Niet alle organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden zijn even zuiver. Zo zijn niet alle weeshuizen altijd te vertrouwen. Soms zijn dit gewoon instanties om toeristen te lokken en daarmee geld binnen te halen, aangezien je voor vrijwilligerswerk moet betalen. Het geld dat ze binnenkrijgen wordt vervolgens in eigen zak gestoken en dit gaat niet naar kinderen. Doe dus altijd goed onderzoek welke partijen goede bedoelingen hebben en welke partijen alleen maar geld willen verdienen. Tevens geldt dit ook voor olifantenopvangcentra. Veel plekken in bijvoorbeeld Thailand worden opvangcentra genoemd, maar achter de schermen worden de olifanten alsnog slecht behandeld en draait het nog steeds om het trekken van zoveel mogelijk toeristen.
Eet geen haaienvinnen of -vlees
Het is begrijpelijk dat je de lokale specialiteiten van een land wilt uitproberen, maar sommige gerechten zijn absoluut niet oké om te eten. Denk bijvoorbeeld aan alles met haaienvinnen en -vlees, een delicatesse in een aantal Aziatische landen. Hetzelfde geldt voor walvissen. Sla dit soort culinaire hoogstandjes a.u.b. over. Natuurlijk is het sowieso beter om helemaal geen vlees te eten. Wist je dat dagelijks vlees eten nog veel slechter is voor het milieu dan af en toe vliegen? Wil je echt duurzaam zijn, dan probeer je dit dus ook te beperken. Koop overigens ook nooit souvenirs waar ivoor in zit. Ivoor is vaak afkomstig van de neus van neushoorns of van de slagtanden van olifanten, die door stropers bruut worden geslacht. Natuurlijk is het sowieso
Kies voor het openbaar vervoer
Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar reizen met het openbaar vervoer is natuurlijk altijd duurzamer dan reizen met een auto. Probeer daarbij ook zoveel mogelijk binnenlandse vluchten te vermijden. Een bus of trein is altijd een duurzame manier van reizen en vaak ook nog leuk, want dan zie je tenminste nog wat.


Ruim afval op
Helaas zijn ze in veel landen niet bewust van de vele afval en nog altijd zie je in het buitenland veel afval op straat of op stranden liggen. Wij verzamelden op onze wereldreis dit afval vaak, want op het strand kunnen bijvoorbeeld schildpadden hierin verstrikt raken of ze eten dit op. Natuurlijk is afval ruimen een speld in een hooiberg, maar alle beetjes helpen om duurzamer te reizen. En hopelijk nemen de locals een voorbeeld aan je. Nog een tip: via de website Trashpackers kun je je ook aanmelden voor evenementen om een paar uur met een hele groep mensen afval te ruimen. Echt een goed initiatief.
Gebruik niet iedere dag een nieuwe handdoek
Een handdoek hoef je niet iedere dag nieuw te hebben, dus probeer 2 of 3 dagen met een handdoek te doen en laat dit dan verversen door de schoonmakers van het hotel. Hetzelfde geldt voor strandlakens die je van een hotel of resort krijgt. Je kunt prima een aantal dagen met dezelfde strandlaken doen. Dit scheelt een hoop onnodige wasjes. Probeer wasjes überhaupt zoveel mogelijk te beperken. Was je kleding pas op het moment dat echt alles vies is en je door al je schone kleding heen bent. En als je zelf kleding gaat wassen op reis, kies dan voor ecovriendelijk zeep zoals Seepje.
Neem af en toe een koude douche
Warm douchen is natuurlijk veel schadelijker dan koud douchen, gezien de warme moet worden opgewekt. Probeer op reis dus af en toe ook een koude douche te nemen. Vaak ook nog erg lekker in een warm land!


Probeer de airco zo min mogelijk te gebruiken
Een airco kost ontzettend veel stroom en daarom is het natuurlijk altijd beter om de airco niet te gebruiken als je duurzamer wilt reizen. Probeer dit pas aan te zetten als het binnen echt te heet is of als je niet kan slapen door de warmte. Het is echter altijd beter om de ventilator aan te zetten, mocht je dit ook in de hotelkamer vinden. En vergeet natuurlijk niet alles uit te zetten zodra je de kamer verlaat. Dit geldt niet alleen voor de airco of ventilator, maar natuurlijk ook voor het licht. En haal natuurlijk altijd alles uit het stopcontact als je niet aan het opladen bent.
Koop een powerbank op zonne-energie
Over opladen gesproken: neem een powerbank mee die oplaadt met zonne-energie. Zo haal je de stroom gewoon rechtstreeks van de natuur. Een goede optie is de Wakawaka Powerbank, welke wordt opgeladen middels de zon. Helemaal ideaal als je natuurlijk naar een zonnige bestemming reist.
Compenseer de CO2-uitstoot
Wist je dat je tegenwoordig de ingeschatte CO2-uitstoot van jouw reis kan compenseren? Kijk bijvoorbeeld op de website van GreenSeat, waarbij ze uitrekenen hoeveel uitstoot jij hebt gemaakt en dit kun je vervolgens compenseren met een klein geldbedrag. Hiermee steun je ook meteen energieprojecten in ontwikkelingslanden. Tegenwoordig kun je ook vaak bij het boeken van een vlucht aangeven dat je de CO2-uitstoot wilt compenseren. Dan betaal je vaak een paar euro extra voor de vlucht. En als je gaat vliegen, kies dan natuurlijk altijd voor zo min mogelijk overstappen. Een landing om vervolgens weer op te stijgen kost namelijk enorm veel benzine. Als je vliegtickets zoekt via Skyscanner, kun je aangeven dat je geen of maximaal 1 overstap wilt en vervolgens krijg je alle opties te zien in een handig overzicht.

Vlieg met zo min mogelijk bagage
Wist je dat bagage ook invloed heeft op de hoeveelheid brandstof die nodig is? Hoe zwaarder de vlucht is, des te meer brandstof er wordt verbruikt. Probeer dus zo licht mogelijk te reizen. Overigens is dit niet alleen duurzamer, maar reizen met enkel handbagage is fijner voor jezelf. Dit scheelt bijvoorbeeld de kosten van ruimbagage, je hoeft niet meer naar de check-in balie om je koffer af te leveren en daardoor kan je sneller inchecken, je hoeft niet meer te wachten bij de bagageband en je reist lekker licht. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan vlieg je natuurlijk helemaal niet en maak je gewoon gebruik van de trein. Ga bijvoorbeeld eens interrailen!
Shop bij duurzame winkels
Ik heb een aantal websites voor je verzameld waar je duurzame producten kan kopen voor jouw reizen. Bij Rice Love koop je bijvoorbeeld gerecyclede tassen, backpacks, hoeden en kleding. Voor elk item gaat 1 kilo rijst naar een familie in nood. Bij TOMS kan je leuke schoenen kopen en hiermee ondersteun je duurzame projecten. Bij de Bamboo Brush Society koop je tandenborstels van bamboe. Via Ecomondo koop je zeep, koffiebekers en andere gadgets die duurzaam worden geproduceerd. Bij People Tree, Nukuhiva en Goat Organic Appeal koop je duurzame kleding. Tot slot schaf je bij Happy Towels milieuvriendelijke hamamdoeken aan en bij More Than Hip koop je duurzame hangmatten.
Heb jij nog vragen over bovenstaande tips om duurzamer te reizen of heb je zelf nog goede tips om duurzaam te reizen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer naar mijn artikel met de ideale paklijst voor het backpacken.


4 comments
Geweldige tips! Bij veel van ze sta je vaak niet bewust bij stil terwijl dit wel super belangrijk is.
Precies! Het is allemaal zo vanzelfsprekend en toch vergeten we het vaak 🙂
Opmerking bij tip 1: slootwater kan vol zitten met chemicaliën (illegaal gedumpte batterijen bijvoorbeeld) dus het is niet erg verstandig om dat water door de lifestraw te drinken want die filtert die ellende er niet uit.
Ahhh ik heb het zelf (nog) niet geprobeerd, maar ik hoor altijd dat zelfs dat mogelijk is. Goed om te weten haha 😉