In mijn ‘DOE EFFE NORMAAL!’ reeds licht ik alles uit waar ik een hekel aan heb op het gebied van reizen. Van bezienswaardigheden die óntzettend overrated zijn tot aspecten van reizen die allesbehalve chill zijn. Maar ook activiteiten waarvan mijn nekharen overeind gaan staan. Vandaag is het de beurt aan zo’n activiteit: een olifantenrit. Want mensen, hóe is het mogelijk dat we anno 2018 (bijna ’19) nog stééds massaal op olifanten zitten? Zelfs Kim Kardashian zat laatst nog op een olifant (ja echt, was op het nieuws). Shame on you, Kim K. En ik heb ook zeker wat te zeggen over de vele olifanten-opvangcentra.
Toegegeven: ik ben ook schuldig
Kolere, ik heb het ook gedaan. Ik was elf jaar oud, kwam voor het eerst in Azië en dus stapte ik met mijn vele levenservaring op de nek van een olifant. Niet één keer, niet twee, maar zelfs drie keer. Ik waste ze in de rivier en maakte honderd foto’s met ze. Ik nam zelfs een keer plaats op zo’n houten zitplank, zodat het beest nog meer kilo’s moest dragen. Ja jongens, ik ben hart-stik-ke schuldig, maar wist ik veel als elfjarige (ouders???). Ik heb overigens ook een foto gemaakt terwijl ik op de slagtand van de olifant zat. Diep triest en ja, ik schaam me dood. Maar laat ik gewoon eerlijk zijn.
Anno 2018: nog steeds? Serieus?
Goed, dat was dus twee jaar geleden (grapje). Nu zijn we bijna aangekomen in 2019 en ik zie nog steeds élke dag (ja echt, elke dag) foto’s voorbij komen van mensen op olifantennekken. De poten zijn gebonden aan zware kettingen en ’’this is the best day of my life’’ staat er dan als beschrijving bij. Ik begrijp niet wáárom mensen in 2018 nog steeds geen flauw benul hebben dat een olifant hier niet voor is gemaakt. Of ze weten het wel, maar ze hebben er schijt aan (is misschien nog wel erger). Weet jij ook nog steeds niet waarom dit niet ok is (hoe dan?), dan heb ik hier een potje info voor je, zodat je zelf nooit op een olifant gaat zitten.
De baby’s worden van hun moeders weggehaald
Baby’s zijn gemakkelijk op te voeden tot werktuig (want ja dat zijn ze als ze mensen moeten vervoeren voor de fun). Hoe jonger het beest, des te beter hij gevormd kan worden tot iets wat niet natuurlijk is. En dus worden de beesten van hun moeders weggehaald. En dat resulteert in een gebroken familie, een zielige moeder en een zielig kind. En als de moeders alles op alles zetten om hun kleintje te redden (want dat doen ze), krijgen ze een kogel door het lijf. Alles voor deze k*t toeristenindustrie.
Ze worden zwaar mishandeld
Om de babies tam te krijgen, worden ze vanaf dag één flink aangepakt. Ze worden aan kettingen gebonden, krijgen zweepslagen als ze niet luisteren en moeten alvast wennen aan de pijn. Zo worden ze optimaal voorbereid op de ritjes. Dit leidt, volgens onderzoekers, niet alleen tot lichamelijke pijn maar ook tot posttraumatische stress-stoornissen.
De olifanten hebben weinig leefruimte
Wilde olifanten kunnen gaan en staan waar ze willen, maar de ritjes-olifanten niet. Zij staan de hele dag aan een ketting vast of ze hebben een klein stuk grond om overheen te dwarrelen. Bovendien hebben ze geen ruimte om de schaduw op te zoeken op hete middagen, wat olifanten normaal gesproken wel doen. Laat staan dat ze ritjes maken in die schroeiende hitte.
De beesten krijgen lichaamsklachten
Naast de directe mishandeling, door bijvoorbeeld het slaan, krijgen de olifanten óók chronische lichaamsklachten. Denk aan rugklachten en gewichtsproblemen aan de poten en voeten.
Ook olifanten-opvangcentra zijn NIET oké
Omdat – gelukkig – steeds meer mensen bewust worden van het feit dat de olifantenritjes niet oké zijn (maar het zijn er lang nog niet genoeg), noemen de toeristencentra zichzelf nu een ‘opvang’. Trap daar nou niet in (zoals vele anderen), want vaak worden ze op dezelfde manier behandeld (vaak wel achter de schermen). Er zijn een aantal opvangcentra die wel oké zijn, maar dat is echt minder dan je denkt. Als het beest ook maar een klein beetje lichamelijk contact heeft met toeristen, dan kun je van mij aannemen dat dit een klote opvangcentrum is. Raak ze nooit aan en laat ze gewoon lekker met rust. Menselijk contact is sowieso ontzettend onnatuurlijk.
Op de NOS staat wat interessante footage van hoe de olifanten behandeld worden. Achter de schermen, wat toeristen normaal gesproken niet zien. Veel plezier met kijken, ik moest er bijna van huilen.
Mocht je, na het lezen van dit artikel, een keer op een olifant stappen of een opvangcentrum steunen dat eigenlijk een toeristenattractie is (wat dus vaak zo is), dan ben je echt een eikel. Ken je iemand die recentelijk op een olifant heeft gezeten of van plan is een opvangcentrum te bezoeken in bijv. Thailand (correctie: vooral in Thailand), stuur dit artikel dan even door. Je wilt toch niet dat jouw vriend of vriendin een eikel is? Thanks.
26 comments
Ik heb het vroeger inderdaad ook gedaan, in Thailand en in Nepal. Beide keren had ik er geen goed gevoel bij, terwijl iedereen het ‘normaal’ leek te vinden. Sterker nog, toen ik in de jaren 90 op een reisbureau werkte (gewoon in Nederland, maar ook daarna in Thailand) wilden mensen dat echt specifiek doen op reis. De laatste jaren is dat totaal anders en terecht. Olifantenritjes? Je moet het gewoon niet doen.
Bizar toch! Nu vraagt echt niemand ernaar. Ik verkoop momenteel reizen naar Sri Lanka en daar wordt af en toe nog wel gevraagd om een olifantenopvangcentrum te bezoeken, maar dat is het gelukkig dan wel.
Ik ben er helaas ook schuldig aan. Tijdens één van mijn eerste reizen deed ik het op Bali en later bezocht ik een opvang in Thailand. Ik heb daar nu inderdaad ook veel spijt van. Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk mensen te informeren en te behoeden hiervoor. Goed dat je dit onder de aandacht brengt.
Goed zo! Leren van je eigen fouten is alleen maar goed. Ik krijg wel bizar veel berichten binnen van mensen die nu beter weten, maar het in het verleden ook hebben gedaan (just like me). Echt erg!
Been there, done that. Gelukkig weten we anno nu allemaal beter. Hoewel herhaling echt geen kwaad kan, dus goed dat je dit onder de aandacht brengt
Nou, helaas wordt het nog veel te vaak gedaan 🙁
Goed dat je dit nogmaals onder de aandacht brengt. Er zijn denk ik toch nog steeds veel onwetende toeristen die maar op olifanten blijven stappen. Overigens zelf ook schuldig en ik was geen 11 en kan ook mijn ouders niet de schuld geven. 15 Jaar geleden was er alleen nog geen aandacht voor dit onderwerp en ook niet veel over op internet te vinden, zoals nu. Hopelijk dat dit helpt om de mensen bewuster te maken.
Ik heb precies hetzelfde. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in! Nu nog hopen dat iedereen geen schijt eraan heeft 🙂
Ik ben ook echt tegen olifantenritjes. Heb er zelf nooit een gemaakt. Wel ben ik naar een rehabilitatiecentrum geweest, waarvan ik op dat moment echt dacht dat het ok was. En nog steeds denk ik dat deze op zich het beste voor heeft met de olifanten. Er zijn wel veel opvangcentra , die ik ook bewust links laat liggen. Goed dat je dit schrijft.
Ja mensen denken altijd dat opvangcentra zo goed zijn, maar vaak valt dit nog vies tegen. Ik durf ze in ieder geval niet meer te bezoeken…
Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Vroeger wilde ik dit ook heel graag, maar inmiddels ben ik ook wijzer geworden. Ik heb jaren geleden een documentaire gezien en de tranen rolden over mijn wangen. Ik was meteen genezen.
Goed zo! Meer van dat soort documentaires please!
Ik heb dit gelukkig nooit gedaan en snap echt niet waarom mensen het nog doen nu er zoveel over bekend is. Die opvangcentra zou ik ook nooit bezoeken, want dat is echt het nieuwe olifant rijden. Veel mensen willen dat alleen niet zien omdat ze alleen aan hun eigen ‘plezier’ denken en gewoon graag een foto willen met een olifant.
Helemaal mee eens, het is echt schandalig. Ik hoop echt dat hier verandering in komt 🙁
Ik zat ooit op een olifant in Thailand, onwetend en wel. Dat zou ik nu echt noooooit meer doen!
Nee precies, ik heb hetzelfde!
Blogs zoals deze kunnen niet vaak genoeg verschijnen. Het verbaast me dat er nog steeds mensen op een olifant kruipen in Thailand/Sri Lanka/Bali.
En daarom blijf ik het artikel lekker vaak delen, zodat nog meer mensen bewust worden. Alle kleine beetjes helpen, toch? 😉
Helemaal mee eens! Veel mensen zullen het in alle onschuld hebben gedaan, maar tegenwoordig zie en lees je er zoveel over dat je het met goed fatsoen echt niet meer kan doen.
Zeker! Ik kan me niet voorstellen dat je er nog niet van op de hoogte bent…
Helemaal mee eens, er zijn zoveel alternatieven waar je de beesten ook kunt ervaren.
Jaaaa absoluut. Gewoon lekker in het wild!
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! ?? Het is zo verdrietig… ?
Pfff dat is het zeker…
Goed artikel! Ik heb een aantal jaar op Gran Canaria gewoond, waar de kamelenritjes helaas nogal in trek zijn. Eerlijkheidshalve heb ik me hier tijdens mijn eerste bezoek aan Gran Canaria ook schuldig aan gemaakt. Achteraf wist ik natuurlijk wel beter. Ontzettend zielig hoe de dieren misbruikt worden ter vermaak van toeristen. Helaas liggen ze ook daar de hele dag aan een ketting, wachtende op de volgende toerist. Ik hoop dat jouw artikel helpt bij het creëeren van bewustzijn bij (onwetende) toeristen!
Groetjes Melissa
Ahhhh ja zo zielig he? Gelukkig worden steeds meer mensen hier bewuster van. Laten we hopen dat elk artikel een beetje bijdraagt!