Ga je binnenkort backpacken en ben je op zoek naar de ideale paklijst voor jouw reis? Zelf heb ik tientallen backpackreizen gemaakt, van Zuidoost-Azië tot Midden- en Zuid-Amerika, en inmiddels ben ik een expert geworden op het gebied van inpakken. Tevens heb ik een wereldreis van acht maanden achter de rug, waarbij ik erachter ben gekomen wat echt belangrijk is om mee te nemen en wat juist overbodig is. Hier vind je mijn ideale checklist en paklijst voor het backpacken! Ik heb ook meteen bij een hoop producten een linkje toegevoegd naar de specifieke producten die ikzelf gebruik of heel handig vind, zodat je deze meteen kunt shoppen. Wel zo makkelijk!
De ideale paklijst voor het backpacken
Paklijst toiletspullen
- Toilettas met haak
- Lenzen en lenzenvloeistof
- Anticonceptiemiddelen
- Tandenborstel (een bamboe tandenborstel is duurzaam!)
- Tandpasta
- Flosdraad
- Klein (inklapbaar) haarborsteltje
- Tampons, maandverband of een menstruatiecup
- Persoonlijke medicatie
- Muggenspray met DEET
- Zonnebrandcrème (deze crème is duurzaam)
- Aftersun (wederom is deze aftersun duurzaam)
- Desinfecterende gel
- Azaronstick tegen muggenbulten
- Nagelschaartje
- Vijl
- Spiegeltje
- Elastiekjes en klemmetjes
- Bandana
- Vaseline of lippenbalsem
- Shampoo, douchegel + conditioner bars
- Make-up en remover
- Gel of haarlak
- Scheerspullen
- Parfum
- Oordopjes
- Slaapmasker
- Duurzame wattenstaafjes
- Sneldrogend handdoekje
- Duurzaam wasmiddel
- Vochtige doekjes
- Gootsteenstopper
- (Lees)bril
- Vitaminepillen
Toelichting toiletspullen
Neem vooral geen flessen mee, maar juist douchegel bars, shampoo bars en conditioner bars. Deze gaan tientallen douchebeurten mee, ze zijn duurzaam, plasticvrij, soms vegan én heel praktisch. Wat mij betreft moet je dit echt op jouw paklijst voor het backpacken zetten. Koop hier ook een speciaal zakje bij, zodat je dit altijd netjes kunt opbergen. Zo hoef je tijdens jouw reis geen flessen shampoo of douchegel te kopen, wat weer kosten bespaart. Daarnaast zijn de bars duurzaam, ze nemen minder ruimte in beslag en ze zijn ook niet zwaar. Voor shampoo, douchegel en conditioner bars raad ik aan naar The Happy Soaps te kijken.
Als je zonnebrandcrème en/of aftersun koopt, kies bij voorkeur dan ook voor een duurzame variant. Eentje die niet schadelijk is voor de dieren en het koraal in de zee en waarvan de verpakking niet van plastic is gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de merken Naïf en Lavera. En voor de dames: tampons kun je lang niet overal kopen. In veel landen verkopen ze geen tampons, dus neem dit zeker mee als je verwacht dit tijdens jouw backpackreis nodig te hebben.
→ Lees ook: handige tips om voortaan duurzamer te reizen.
Paklijst kleding en schoenen
- Een paar slippers of sandalen (Teva is een heel goed merk)
- Wandel- of bergschoenen (ik geef altijd de voorkeur aan hoge schoenen)
- Een paar gympen/sneakers
- Ondergoed
- Sokken
- Dikke wandelsokken
- Een lange (luchtige) broek
- Korte broeken
- Riem
- Sportlegging of sportbroek
- Sportshirt
- Sportbh
- Fleecetrui
- Windstopper
- Thermokleding (bij koude bestemmingen)
- Jas (bij koude bestemmingen)
- Muts en sjaal (bij koude bestemmingen)
- Handschoenen (bij koude bestemmingen)
- Regenjas of poncho
- Dun vestje
- Jurken
- Rokken
- Tops en t-shirts (korte en lange mouwen)
- Pyjama
- Sarong
- Hamamdoek (die van Happy Towels zijn milieuvriendelijk)
- Sieraden (geen dure!)
- Horloge of activity tracker, zoals een Fitbit of een Apple Watch
- Zwemkleding
- Hoed of pet
- Zonnebril

Toelichting kleding
Hoewel je snel de neiging hebt alles uit de kast te trekken, moet je rekening houden met een week aan kleding. Meer heb je echt niet nodig. En bij twijfel moet je het sowieso niet meenemen. Uit ervaring blijkt dat je toch iedere keer dezelfde items pakt. Bovendien kan je overal ter wereld een wasje draaien, ook in kleine dorpjes. Als je reiswasmiddel met een gootsteenstopper meeneemt, kun je bovendien zelf wat wasjes doen. Daarnaast is het verstandig vooral items mee te nemen die je met elkaar kan combineren en die je als laagjes over elkaar kan aantrekken. Vermijd lange spijkerbroeken, want die worden amper droog. Bovendien zijn ze zwaar en ze nemen veel ruimte in beslag. Neem in plaats van een trui een fleecetrui mee, welke compact en licht is. Probeer tot slot rekening te houden met het klimaat ter plekke.
Aangezien schoenen de meeste ruimte in beslag nemen, is het verstandig schoenen mee te nemen waar je lange hikes op kunt maken én die ook nog leuk zijn. Dan hoef je alleen nog wat slippers of sandalen mee te nemen en je bent klaar. Kies voor lichtgewicht wandelschoenen en voor goede sandalen, zoals Teva’s. Verder is een sarong onmisbaar, welke je voor allerlei situaties gebruikt: op het strand als wikkelrok, in tempels om je schouders of knieën mee te bedekken en in koude bussen gebruik je het als sjaal. Ook een lichtgewicht hamamdoek is handig voor het strand, net als een compacte handdoek die snel droogt na het douchen.
Tip: kijk bij de Bever en Decathlon
Zelf koop ik vrijwel al mijn belangrijke backpackspullen, zoals wandelschoenen en mijn backpack zelf, bij de Bever. Ik vind het een hele fijne winkel waar ze alleen maar kwalitatief goede spullen verkopen. Ook heb ik hier mijn fleecetrui, regenjas en wandelsokken gekocht. Bever is wel ietsjes duurder, maar de spullen gaan echt jarenlang mee. Heb je een wat kleiner budget? Dan kun je eens kijken bij de Decathlon.

Tip bij een wereldreis: neem oude kleding mee
Probeer zoveel mogelijk kleding mee te nemen die je ter plekke kan weggeven. Veel reizigers gooien tijdens de (wereld)reis kleding uit de backpack, omdat het niet meer nodig is of omdat ze het al te vaak hebben gedragen. Daarnaast laat je jouw kleding bij veel wasserettes wassen. Vaak wassen ze kleding te heet of ze scheiden kleur niet van zwart en wit, waardoor het krimpt of verkleurt. Ook komt het regelmatig voor dat een kledingstuk zoek is na een wasbeurt. Door oude kleding mee te nemen, is dit allemaal wat minder zonde. Het meenemen van oude kleding heeft nog een voordeel: je hebt het al vaker gedragen en daarom weet je precies of het lekker zit. Bij nieuwe items is dat nog altijd de vraag.
Wist je dat ik een e-book heb geschreven met alles wat je moet weten over het voorbereiden van een wereldreis? Het e-book bevat bijna 200 pagina’s, vol handige tips en praktische informatie. In het e-book behandel ik onderwerpen als financiën, verzekeringen, vliegtickets, reisroutes en nog veel meer. Bekijk het Wereldreis e-book hier!

Ehbo-setje
- ORS
- Pleisters
- Pincet
- Paracetamol
- Ibuprofen
- Verband
- Tekentangetje
- Diarreeremmers
- Malariapillen of een malaria-noodpakket
- Naaisetje
- Veiligheidsspeld
- Thermometer
- Blarenpleisters
- Sterilon of jodium
- Imodium diarreeremmers
- Antibiotica (eerst opvragen bij huisarts)
→ Of koop een EHBO-kit, waar de belangrijkste spullen al in zitten.
Paklijst voor praktische spullen
- Linnen of katoenen tasje
- Heuptas of schoudertasje
- Flightbag/regenhoes
- Bagagelabel
- Hoofdlampje
- Aansteker
- Reiskussentje
- Dopper of Lifestraw
- Packing cubes of vacuümzakken
- Lakenzak
- Karabijnhaken
- Extra veters
- Waszak
- Drybag
- Reisbestek
- Waterdicht zakje voor portemonnee en paspoort
- Regenhoes voor een camera
- Wasknijpers
- Wat touw
- Zakmes
- Wat ducttape
- Kussensloop
- Tiewraps
- Pedaalemmerzakjes
- Deuralarm
- Verlengsnoer
- Stekkerdoos

Toelichting praktische spullen
Een katoenen tasje is ideaal, want het weegt niets, het is stevig, het neemt geen ruimte in beslag en het ziet er ook nog leuk uit. Ideaal als je geen zin hebt in een stad of op het strand met jouw dagrugzak rond te lopen. Ook een heup- of schoudertasje is handig voor belangrijke spullen als je telefoon en portemonnee, en een lichtgewicht drybag is top voor als het regent of voor als je op het water bent. Een hervulbare waterfles (bij voorkeur met een waterfilter) is duurzaam en praktisch. Denk aan een Dopper of aan een LifeStraw, welke lichtgewicht zijn.
Verder zijn spullen als duct tape, knijpers, extra veters, een zakmes, tiewraps, touw, karabijnhaken, een lakenzak, reisbestek en pedaalemmerzakjes heel handig. Tot slot vinden sommige mensen het fijn op een eigen kussensloop te slapen, en met een deuralarm voel je je net wat veiliger. Deze twee laatste items gebruik ik zelf niet op reis, maar wellicht kan het jou wat comfortabeler laten voelen.
→ Lees ook: handige tips voor het zo efficiënt mogelijk inpakken van jouw backpack.
Handbagage
- Dagrugzak
- Paspoort met paspoorthoesje
- Medisch paspoort
- Noodnummers
- Moneybelt
- RFID-portemonnee
- Identifier
- Visumpapieren
- Vaccinatieboekje
- Pen
- Camera met lenzen (ik heb de Olympus E-M10 Mark III)
- Drone (ik heb de Mavic 2 Pro)
- Actiecamera (ik heb de GoPro Hero 8)
- Statief of gorillapod
- Duikpas
- Externe harde schijf (ik heb deze van 1TB)
- SD-kaartjes
- Extra batterijen
- Dollars in cash
- Papieren van de reisverzekering
- Notitieboekje
- Wereldstekker
- TSA-slotje
- Kabelslot
- Powerbank
- E-reader
- Laptop
- Opladers van alle apparaten
- USB oplader
- Oordopjes of een noise cancelling koptelefoon
- Kaartspelletje en/of reisspelletjes
- Kopieën van het paspoort
- Pasfoto’s
- Duikpas
- Paspoortbescherming (lees hier waarom dat zo fijn is)
→ Lees ook: tips voor de ideale dagrugzak voor op reis.
Toelichting handbagage
Handbagage is natuurlijk heel persoonlijk, want de ene persoon neemt geen camera mee en de ander heeft een heel assortiment aan apparatuur. Zorg in ieder geval dat je altijd noodnummers en jouw vaccinatieboekje bij de hand hebt, naast jouw paspoort en geld natuurlijk. Ook is het handig altijd dollars cash op zak te hebben voor noodgevallen, wat bijna overal wordt geaccepteerd. Een TSA-slot en een kabelslot zijn puur voor de veiligheid van je spullen. Voor de rest geldt: zorg dat zoveel mogelijk lichtgewicht en compact is. En vergeet voor het vliegen niet jouw powerbank uit je ruimbagage te halen en in jouw handbagage te doen!
→ Lees ook: 12 handige tips voor reisfotografie.
Paklijst voor backpacken in combinatie met kamperen
Ga je tijdens jouw backpackreis ook kamperen? Dan moet je natuurlijk wat meer spullen meenemen, zoals een lichtgewicht tentje, een lichtgewicht slaapzak, een matje en een klein kussentje. Ook speciaal servies is dan handig.
Houd in je paklijst rekening met het gewicht van jouw backpack
Wees niet bang kleding en andere spullen van het lijstje te schrappen, want je wilt de rugzak natuurlijk zo licht mogelijk houden. Een zware backpack gaat je anders opbreken. Een mens kan ongeveer een kwart van zijn eigen lichaamsgewicht tillen, dus houd hier rekening mee. Weeg je 70 kilo? Dan is maximaal 17 kilo aan te raden. Echter, 17 kilo is behoorlijk veel voor een backpack en ik raad aan onder de 13 kilo te blijven. Probeer zelfs rond de 10 kilo of minder mee te nemen. Hoe minder kilo’s je draagt, des te fijner jij zult reizen.
→ Lees ook: dit zijn de beste backpacks voor op reis.

Tip: download de app PackPoint
Je kunt ook de app Packpoint downloaden, waarbij je invult naar welke bestemming je gaat, wat voor trip je gaat maken (denk aan een wandelreis) en hoelang je gaat. Vervolgens laat de app een hele lijst zien met items die je voor deze specifieke trip nodig hebt en wat je zeker niet moet vergeten. Natuurlijk blijft het altijd persoonlijk, maar het kan heel handig zijn.
→ Lees ook: de handigste apps voor op reis.
Heb jij nog vragen over deze paklijst en checklist voor het backpacken? Of heb je zelf nog handige tips? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle handige reistips voor jouw aankomende reizen.
Wat mag echt niet ontbreken in jouw paklijst voor het backpacken?
Misschien vind je dit ook interessant:
- Tips voor het verdienen van geld tijdens het reizen.
- De beste en leukste reisboeken van dit moment.
- Dit zijn de beste tips voor reisfotografie.