Bijna overal waar je komt, of dat nou tijdens een stedentrip in Europa is of tijdens een backpackreis in een verre bestemming, moet je je paspoort afgeven in hotels. Daar maken ze vaak een kopietje van of ze nemen wat gegevens over op een formulier, zoals je volledige naam, je geboortedatum en het paspoortnummer. Maar hoe zit dat precies: ben je verplicht je paspoort af te geven of juist niet? En als ze een kopietje maken of gegevens van je paspoort overnemen, loop je dan risico op eventuele fraude? In dit artikel geef ik antwoord op alle vragen omtrent het afgeven van je paspoort op vakantie inclusief handige tips!
Mogen ze je paspoortgegevens eigenlijk wel vragen?
Jazeker, dit mogen ze doen. Sterker nog: hotels zijn wettelijk verplicht om jou te identificeren. Het verschilt echter per land welke gegevens je daarbij moet geven. Meestal zijn ze wettelijk verplicht om je volledige naam, woonplaats, paspoortnummer en je aankomst- en vertrekdag te noteren. Dit wordt dan ook vaak gedaan als je een formulier moet invullen.
Welke gegevens uit je paspoort zijn fraudegevoelig?
De combinatie van je pasfoto én jouw BSN-nummer is fraudegevoelig, waarbij ze als het ware met jouw identiteit vandoor kunnen gaan. Het overnemen van alle andere gegevens is dus niet erg, zolang ze maar niet jouw BSN-nummer overnemen. Helaas neemt het aantal fraudegevallen ieder jaar toe en daarom moet je hier erg voorzichtig mee omgaan. Je moet er altijd voor zorgen dat in ieder geval jouw BSN-nummer niet zichtbaar is, welke onderaan jouw paspoort staat.

Mogen ze een kopietje of scan maken van je paspoort?
Dit is vaak een gevoelig punt, want in zowel Nederland als in het buitenland mogen ze jouw paspoort niet innemen voor een scan of kopie. Logisch, want dan hebben ze dus ook jouw BSN-nummer. Echter, dit wordt heel vaak gedaan en in sommige landen achten ze dit als vanzelfsprekend. Omdat ieder land hier weer anders tegenaan kijkt – zo wordt het soms als ‘normaal’ gezien om jouw paspoort in te nemen als borg – kun je het beste zelf een aantal maatregelen nemen.
Wat kun je het beste doen omtrent een paspoort afgeven op vakantie? Een aantal tips!
Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen door zelf een aantal maatregelen te nemen. Je kunt de volgende acties ondernemen:
- Maken ze geen kopietje van je paspoort, maar nemen ze de gegevens van je paspoort over op een formulier? Vraag dan aan de receptionist of ze je BSN-nummer niet willen overnemen.
- Maken ze wel een kopietje? Vraag dan of ze daarna je BSN-nummer goed willen doorkruisen, zodat deze niet meer leesbaar is.
- Neem zelf een kopietje van je paspoort mee, waarbij je BSN-nummer is doorgekrast. Dit kun je dan meteen afgeven.
- Geef, wat er ook gebeurt, sowieso nooit je paspoort af. Dan heb ik het dus niet over een kopie, maar dat ze je paspoort gedurende je verblijf innemen. Dit gebeurt tegenwoordig gelukkig nog maar weinig, maar zo nu en dan komt het nog wel voor. Soms moet je dit doen als borg, maar ga hier nooit mee akkoord. Ze kunnen je hier hard mee naaien, waarbij je bijvoorbeeld aan het einde van het verblijf een plakkaat geld moet neerleggen om je paspoort terug te krijgen.
→ Neem dus altijd wat kopieën mee van je paspoort als voorbereiding. Hier vind je overigens meer handige tips voor het voorbereiden van een (verre) reis.
De ultieme tip voor een paspoort afgeven op vakantie: schaf Paspoortsafe aan
Mijn ultieme tip? Schaf een paspoortsafe aan en gebruik deze op iedere reis, of dat nou tijdens een weekendje weg in Nederland is of ergens in het buitenland. Wat dit precies inhoudt? Paspoortsafe is een hoes die je beschermt tegen identiteitsfraude. Hiermee kun je het paspoort beschermd afgeven, ongemerkt uitlezen en kopiëren is onmogelijk. Zo wordt niet alleen je BSN-nummer afgeschermd, maar ook de chip van je paspoort wordt verzegeld. Elk paspoort heeft namelijk een chip, waarmee ze je paspoort volledig kunnen lezen. Daarmee scant de douane bijvoorbeeld je paspoort. Let maar op: als je je paspoort bij de douane moet afgeven, halen ze dit vaak door een magneetstreep (op Schiphol bijvoorbeeld, bij het inchecken), zoals je vroeger ook moest pinnen. Dankzij die chip kunnen ze al jouw paspoortgegevens naar hun computer halen en weten ze meteen wie je bent en waar je vandaan komt.
Paspoortsafe zorgt dus dat jouw BSN-nummer en de chip niet meer te lezen zijn, maar je krijgt ook vijf zegels mee waarmee je de hoes kan afsluiten. Als iemand jouw paspoort heeft proberen te openen, kun je dit gemakkelijk zien door een gescheurde zegel. Zo hoef je je dus geen zorgen meer te maken als je je paspoort in een kluis stopt of als je dit om een of andere reden toch ergens moet afgeven. En als ze een kopietje maken, weet je dat jouw fraudegevoelige gegevens in ieder geval niet zichtbaar zijn. Paspoortsafe kun je gewoon kopen bij Bol.com voor €14,95 óf je koopt deze paspoorthoes, wat dezelfde functie heeft. Heel handig, maar vooral heel fijn!
6 comments
Leuke en nuttige blog!
Nog een tip: bij de ANWB kun je paspoortbriefjes in verschillende talen downloaden. Daarin wordt uitgelegd dat je niet zomaar je paspoort af gaat geven, en dat je desgewenst een eigen kopie kunt overleggen (moet je die wel bij je hebben natuurlijk). Ik heb ze zelf standaard bij me in mijn map met reisdocumenten!
Yes, ik las het! Ik kreeg de links van die documentjes alleen niet in het artikel. Maar thanks voor de tip!
Ik ben dit jaar 2 maanden in India geweest en 2 maanden in China. Dit zijn 2 landen waarbij de immigratie dienst extreem strikt is. Niet alleen tijdens de aanvraag van je visa maar ook tijdens je reis. Hotels moeten binnen een aantal uur hun gasten hebben doorgegeven (incl originele scan van paspoort en visa). Ik ben in alle 48 andere landen waar ik geweest ben erg voorzichtig met het afgeven van mijn paspoort maar in deze landen kon ik er niet omheen. Ik ben bang dat je artikel dus niet voor alle landen opgaan (heb ik in de praktijk ervaren).
I know, ik heb ook in het artikel staan dat de regels per land verschillen. Het gaat puur om het afdekken van je BSN-nummer, ook in dat soort landen. Vaak is dit voor een visum niet mogelijk – zo moet je soms zelfs je paspoort toesturen naar de ambassade om een visum te krijgen – maar dat zijn uitzonderingen. 🙂
Leuk verhaal.
Maar als je op FB zet “Lees hier álles wat je moet weten over het wel of niet afgeven van je paspoort op reis” dan verwacht ik meer dan de opmerking dat de regels per land verschillen. Je zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat er Europese regels zijn die naast Nederland in de hele EU (of Schengen) gelden en een korte uitleg over hoe het werkt in andere grote landen (bv. USA, China en India) en in toeristische landen (zoals o.a. Tukije).
En je zou kunnen afsluiten met de opmerking dat er altijd uitzonderingen op de regels zijn, zoals Noord Korea waar je echt niet kan rondreizen als je je paspoort niet inlevert.
Thanks voor je reactie 😉