Staat er (weer) een verre reis op de planning? Ga je een keer backpacken? Of ga je voor het eerst alleen op reis? Wat je vakantie ook mag zijn, een reis voorbereiden moet je toch. Waar je allemaal aan moet denken tijdens een reis voorbereiden? Hier vind je een handige checklist! Ben je juist op zoek naar tips voor een wereldreis? Check dan deze specifieke checklist voor een wereldreis voorbereiden.
Tip voor een reis voorbereiden: lees je in, maar leg niets vast
Tijdens het voorbereiden van een reis is het altijd leuk om je in te lezen. Wat zijn de leukste plekjes? Wat is de ideale route? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden? En welke highlights mag je absoluut niet missen? Heel leuk, maar probeer je hier niet te veel aan vast te binden. Zodra je highlights en bepaalde routes in gedachten houdt, ben je minder snel geneigd van het gebaande pad te gaan. En juist dat maakt een reis zo geweldig. Laat je ter plekke inspireren door de locals, besluit juist geen highlights te bezoeken en huur een auto of scooter om lekker rond te trekken. Zo ontdek je de leukste plekjes!
Haal op tijd je vaccinaties en neem je vaccinatiepaspoort mee
Velen vergeten dit, maar het is van groot belang dat je op tijd je vaccinaties haalt. Heb je bijvoorbeeld een vaccin tegen rabiës of gele koorts nodig? Dan moet je twee of zelfs drie prikken halen. Deze prikken mag je nooit in één keer ontvangen, dus daar moet je een aantal keer voor terugkomen. Zorg daarom dat je ruim twee maanden van tevoren de GGD, de huisarts of het tropenmuseum belt om te vragen welke vaccinaties je precies nodig hebt en maak meteen een aantal afspraken. Of neem even een kijkje op deze website. Zo weet je zeker dat je op tijd bent. Vraag daarbij meteen om een vaccinatieboekje, een soort paspoort waar stempels van jouw gekregen vaccinaties instaan. In sommige landen willen ze bij aankomst bewijs zien van welke vaccins je hebt en welke nog geldig zijn. Bovendien is het een fijne manier om te onthouden wanneer je de volgende prik weer moet halen.
Heel belangrijk voor een reis voorbereiden: regel het visum
Gelukkig hoeven wij Nederlanders niet vaak een visum aan te vragen. Zo heb je voor minder dan dertig of negentig dagen in Midden-Amerika bijna nooit een visum nodig, voor Azië vaak nog wel. Tegenwoordig kun je veel online vragen. Doe dit ook vooral, want het is vaak makkelijker, sneller én goedkoper dan als je dit pas bij aankomst doet. Wees hier wel op tijd mee. Mochten ze nog informatie van je nodig hebben, dan kun je dit nog op tijd doorgeven. Voor sommige landen, denk aan Amerika, moét je zelfs van tevoren een e-visum hebben geregeld.
Zorg dat je niet in de avond aankomt op de bestemming
Ga je voor het eerst buiten Europa of reis je in je eentje? Kijk dan even goed hoe laat de vlucht aankomt in het desbetreffende land. Zelf vind ik het, tijdens een soloreis, altijd erg fijn om in de ochtend of middag aan te komen. Zo heb ik nog genoeg tijd om ter plekke vervoer te regelen naar mijn hotel. Sowieso is het erg fijn om niet ’s nachts over straat te hoeven in een land waar je nog nooit bent geweest. Heb je nog geen ticket voor jouw volgende bestemming gekocht? Kijk dan even op Skyscanner, waar ik altijd de goedkoopste vluchten boek.
→ Lees ook: tips voor het vinden van extreem goedkope vliegtickets.
Bepaal je budget: hoeveel heb je maximaal te besteden en hoeveel is dat per dag?
Wil je niet te veel uitgeven tijdens een reis? Zorg dan dat je voor vertrek al een budget hebt bepaald. Het is natuurlijk wel van belang dat je eerst onderzoek doet hoe duur het land precies is. Ga je naar Thailand? Dan ben je veel goedkoper uit dan als je naar Costa Rica of Brazilië gaat. En in Nieuw-Zeeland betaal je al helemaal de hoofdprijs. Zorg voor een realistisch budget, wat je vervolgens terugrekent naar een bepaald bedrag per dag. Zo kun je jouw financiën goed in de gaten houden!
→ Lees ook: tips om geld te besparen op reis.
Heb je al een reisverzekering? Zo nee, sluit deze af!
Heel belangrijk: vergeet niet op tijd een reisverzekering af te sluiten. Reis je regelmatig of ga je op een wat langere reis? Zorg dan dat je een doorlopende reisverzekering afsluit. Zo biedt bijna iedere maatschappij een verzekering van zes maanden aan, sommige zelfs voor een langere periode. Ga je slechts voor een korte periode op reis? Dan kun je er ook voor kiezen een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Vaak neem ik die van de ANWB, een zeer goede verzekeringsmaatschappij.
Heb je medicijnen nodig vanuit Nederland? Haal dan een verklaring bij de dokter.
Slik jij veel medicijnen die je alleen via de huisarts kunt krijgen? Zorg dan dat je een doktersverklaring bij je hebt in het Engels en Spaans, welke je bij de douane kunt tonen. Vaak hoeft dit niet, maar ze kunnen hierom vragen.
Nog een handige tip voor een reis voorbereiden: zet je bankpas op ‘wereld‘
Ik vergeet deze regelmatig, maar het is zeker niet onbelangrijk: zorg dat je pinpas op ‘Wereld’ staat, zodat je ook buiten Europa kunt pinnen. Doe je dit niet, dan kun je je pas niet gebruiken. Vaak duurt het een dag of twee voordat je pas daadwerkelijk geactiveerd is, dus doe dit op tijd!
Koop een TSA-slotje voor je backpack of koffer
Mocht de douane even in je tas willen kijken nadat jij je backpack of koffer hebt ingecheckt, zorg dan dat je een TSA-slotje hebt gebruikt. Geen slotje gebruiken is niet slim (in principe moet je iedereen wantrouwen) en een slotje die de douane niet kan openmaken is ook niet een heel fijn idee, omdat ze dan met geweld je backpack of koffer openrukken (en dat betekent: slopen). Met een TSA-slotje kunnen zij een sleuteltje gebruiken om zo even in je tas te kijken.
→ Lees ook: een handige paklijst voor als je gaat backpacken.
→ En: handige tips voor het zo slim mogelijk inpakken van jouw backpack.
Mail een kopietje van je paspoort naar jezelf
Altijd goed om te hebben: een kopietje van je paspoort. Niet alleen een fysieke kopie is prettig om te hebben, die je bijvoorbeeld bij hotels kunt afgeven als ze om je paspoort vragen maar je dit niet wilt geven, het is ook prettig dit op je mail te hebben. Mocht er iets gebeuren – zoals een gestolen paspoort – dan heb je altijd nog een kopie bij de hand. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een foto van je pinpas of creditcard, zodat je in ieder geval nog de pasnummers weet.
Download alvast de kaart van de bestemming via Google Maps
Google Maps is de ideale app om te gebruiken op reis: het laat precies weten hoe je van A naar B reist. Op het moment dat je van tevoren de kaart van de bestemming hebt gedownload, kun je deze altijd offline gebruiken. Heel fijn, want zo kun je altijd wat in Google Maps opzoeken. Ook heel prettig: markeer een aantal toffe bezienswaardigheden of restaurants in Google Maps en je kunt dit altijd weer terugvinden.
Download ook meteen de kaart via Maps.me
En dit geldt eigenlijk ook voor Maps.me. Download de kaart van de bestemming en je kunt deze altijd offline gebruiken. Maps.me gebruik ik juist tijdens het lopen. Google Maps heeft wat dat betreft nog een aantal gebreken en maps.me is hier veel beter op ingesteld. Hij laat zien welke kant je opgaat en hoe ver het lopen is naar die ene bezienswaardigheid. Alle highlights, zoals paleizen, musea en zelfs restaurantjes, staan op Maps.me!
→ Lees ook: 20 handige apps voor op reis.
Laatste tip voor een reis voorbereiden: neem niet te veel mee
Zeker als je gaat backpacken is het heel fijn om slechts een handjevol kleding mee te nemen. In elke bestemming (waar je ook bent) kun je de was doen, dus je hoeft echt niet je hele kledingkast mee te zeulen. Zorg dat je een paar setjes bij je hebt en ga hiermee op reis. Niets is akeliger dan met een overvolle backpack reizen. Je moet er immers mee sjouwen. Hier bekijk je 23 handige reisartikelen voor het backpacken.
4 comments
Super tips. Welke landen zou je nog willen bezoeken?
Dank, goed om te horen! Pff lastige vraag hoor. Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest, dus dat staat zeker hoog op mijn lijstje! Wat is jouw bucketlist?
Handige tips maar ja, waarsxhijnlijk raak ik ook dit lijstje weer kwijt..??
Ach, als alles op rolletjes loopt, is het ook maar saai toch? Bovendien blijft er dan niks voor het blog te schrijven over!
Hahaha nee maar sommige dingen zijn wel handig om vooraf geregeld te hebben, zoals de vaccinaties 😛