Omdat ik al jarenlang veel reisfoto’s deel via Instagram, krijg ik regelmatig de vraag welk camera-apparatuur ik gebruik op reis én hoe ik mijn foto’s bewerk. Eerder heb ik een artikel geschreven met tips voor smartphone-fotografie, in dit artikel geef ik juist tips voor reisfotografie met beter apparatuur én ik laat je zien wat ik de beste camera voor op reis of voor het backpacken vind. Overigens ben ik geen professionele fotograaf. Echter, fotografie vind ik ontzettend leuk en ik schiet al jarenlang foto’s op reis, welke ik vervolgens met veel nauwkeurigheid bewerk. Ik neem fotografie serieus vanwege mijn website en socialmediakanalen, maar ik ben geen fotograaf van beroep.
→ Check hier alvast mijn beste tips voor smartphone-fotografie.
Tips voor reisfotografie + de beste camera voor op reis
1. Reis zo licht mogelijk
Niets is zo vervelend dan met een te zware backpack of koffer reizen. Op vakantie, zeker als je een wat langere reis maakt, wil je het liefst zo licht mogelijk reizen en daarom moet je ook slimme keuzes maken in camera-apparatuur. Veel professionele fotografen reizen met een spiegelreflexcamera, maar ik heb juist voor een systeemcamera gekozen. Dit zit tussen een compactcamera en een spiegelreflex in, en het is – naar mijn mening – de beste camera voor op reis.
→ Lees ook: de ideale paklijst voor het backpacken.
→ En: tips voor het zo slim mogelijk inpakken van jouw backpack.
Voordelen van een systeemcamera
Een systeemcamera is compact en licht, waardoor je niet met veel kilo’s hoeft te sjouwen en het neemt ook niet al te veel ruimte in beslag. Bovendien kun je nog steeds de lenzen verwisselen, waardoor je genoeg keuze hebt in de soort foto’s die je maakt. Zo hoef je niet alleen de standaardlens te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld ook een zoomlens inzetten als je wildlife fotografeert. Of wat dacht je van een groothoeklens als je gebouwen of mooie hotelkamers wilt vastleggen? Met een systeemcamera heb je nog steeds tal van opties en de kwaliteit doet zéker niet onder dan die van een spiegelreflex, dus voor reisfotografie is dit een topper. Dat in combinatie met het lichte gewicht en de grootte van de camera, maakt dat een systeemcamera de beste camera voor op reis is. In dit artikel zijn alle foto’s door mij en mét een systeemcamera gemaakt.
→ Een spiegelreflex is overigens wel fijn als je vooral veel wildlife en bijvoorbeeld het noorderlicht wilt fotograferen. Maar met een goede zoomlens op een systeemcamera kun je óók heel goed wildlife vastleggen! Onderstaande Zuid-Afrika foto’s heb ik allemaal genomen met een zoomlens op een systeemcamera.
Tip: de Olympus PEN e-pl10
Sindskort heb ik de nieuwste systeemcamera van Olympus: de Olympus PEN e-pl10. Deze ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een makkelijke camera in gebruik en ideaal voor reisfotografie. Op de camera vind je allerlei standen en je kunt voor verschillende situaties de juiste stand met één druk op de knop instellen. Zo heb je een stand voor nachtfotografie, voor portretten, voor bewegende beelden, voor natuurlandschappen, voor close-ups en de camera kent een stand voor binnenshuis. Daarnaast heeft de camera touchscreen, een uitklapbaar scherm en hele goede beeldstabilisatie. Ook kun je met wifi meteen je foto’s op je mobiel zetten en je kunt in 4k filmen (ideaal als je ook video’s wilt maken!). Onderstaande foto’s zijn met de Olympus PEN e-pl10 (en de 14-42 mm lens) gemaakt.
→ Bekijk hier de Olympus PEn e-pl10.
2. Bedenk van tevoren welke lenzen je mee wilt nemen
Heb je allerlei lenzen en apparatuur thuis liggen en ga je op reis? Bedenk dan van tevoren wat je zoal zult fotograferen op reis en neem alleen het noodzakelijke mee. Ga je naar een bestemming als Zuid-Afrika toe? Dan heb je absoluut een zoomlens nodig, zodat je alle wildlife van dichtbij kunt vastleggen. Lenzen speciaal bedoeld voor steden en gebouwen kun je maar beter thuislaten, want je wilt absoluut niet al je apparatuur op reis meeslepen. Neem bij voorkeur twee lenzen mee: een allround lens en een lens speciaal voor een bepaalde situatie. Laat de rest lekker thuis! Ik merk dat dit nog vaak misgaat, omdat iedereen snel de neiging heeft álles mee te nemen. Dit is dus echt niet nodig. Bedenk daarom goed wat je vaak zult gebruiken en wat je eigenlijk weinig gebruikt.
3. Koop een gorillapod voor reisfotografie

Een statief is ontzettend handig voor allerlei zaken. Allereerst kun je hierdoor goede foto’s van jezelf maken (ideaal voor soloreizigers!), maar je kunt met een statief ook gemakkelijk zonder enkele beweging fotograferen. Zelfs als je een vaste hand hebt, moet je soms een statief gebruiken om bepaalde elementen goed en scherp op de foto te krijgen. Denk aan het noorderlicht, de sterrenhemel, een waterval of een stad met veel beweging. Omdat een statief vaak duur, groot en onhandig is op reis, kun je beter een gorillapod nemen. Deze is heel klein, maar je kunt het gebruiken als statief én je kunt het aan palen of bomen hangen. Zorg natuurlijk wel dat je altijd een rechte horizon hebt, want niets is vervelender dan een scheve foto.
→ TIP: je kunt ook op je camera instellen dat je de grid tevoorschijn haalt. Zo krijg je een raster met rechte lijnen te zien en dit helpt je bij het maken van een rechte foto.
4. Kijk op internet voor foto-inspiratie
Weet je al welke plekken je bezoekt tijdens je reis? Zoek dan inspiratie op via internet, zodat je precies weet welke plekjes mooi zijn om tijdens je vakantie vast te leggen. Zo kun je jouw reisfotografie naar een volgend level tillen. Zowel Instagram als Pinterest zijn daar goede inspiratiebronnen voor. Het fijne aan Instagram is dat je hier aparte mappen voor kunt aanmaken en alle foto’s met de juiste locaties kunt opslaan. Ik heb zelf ontzettend veel van dit soort mapjes in mijn Instagram aangemaakt, ook voor landen waar ik nog nooit ben geweest. Ik sla dan gewoon allemaal toffe foto’s op die ik dagelijks tegenkom. Zo heb ik alvast een verzameling van gave foto-ideeën en mooie plekken. Op Pinterest kun je juist aparte borden aanmaken, waar je alle foto’s én artikelen met tips kunt opslaan. Deze borden kun je ook gewoon op privé zetten, ideaal!

5. Pak de camera er vooral random bij met reisfotografie
Hoewel de tip hierboven aangeeft van tevoren al onderzoek te doen naar de mooiste fotografieplekjes van de bestemming waar je naartoe gaat, komen de leukste reisfoto’s vaak toch voort uit spontane kiekjes. Pak gewoon op random momenten de camera erbij, ook als je niet in een mooi landschap staat. En vergeet geen detailfoto’s te maken! Vaak zijn dit soort spontane detailfoto’s mijn lievelingsfoto’s, omdat er niet al te veel over na is gedacht en dit de bestemming vaak levendig maakt.
6. Fotografeer vroeg in de ochtend
Het mooiste licht heb je tijdens golden hour, zo vlak na de zonsopgang en vlak voor de zonsondergang. En vooral het ochtendlicht maakt de omgeving magisch. Je moet er vroeg voor opstaan, maar dan heb je ook wat. Probeer midden op de dag fotograferen te vermijden, wanneer het licht erg fel kan zijn en de zon hoog staat. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de vroege ochtenden, omdat het licht dan op zijn mooist is én omdat het dan vaak een stuk minder druk is.
→ Probeer ook zoveel mogelijk te fotograferen met de zon in je rug. Vol tegen de zon in fotograferen is bijna nooit mooi. Máár in sommige gevallen kan dit ook juist hele toffe plaatjes opleveren. Dus wees creatief!

TIP! Je kunt ook allerlei apps gebruiken om te zien wanneer de zon precies opkomt en ondergaat. Probeer altijd voor zonsopgang of -ondergang op de plek van bestemming te zijn, zodat je juist golden hour kan vastleggen en je op tijd bent voor de mooiste momenten. Blijf overigens na de zonsondergang altijd nog even hangen, want vaak worden de kleuren in de lucht een paar minuten daarna nóg mooier.
7. Fotografeer bij landschappen ook iets op de voorgrond
Ben je van plan een landschap te fotograferen? Kijk dan of je ook wat op de voorgrond kan krijgen, zoals dieren of bomen. Dit geeft net wat meer diepte in de foto en het maakt het plaatje, naar mijn mening, een stuk interessanter. Als je alleen een mooie natuurfoto maakt, zonder iets op de voorgrond, is de foto net wat platter. Overigens is het niet aan te raden met scherpte-diepte te werken bij landschapsfoto’s, omdat je alles op een landschapsfoto scherp wilt hebben. Zet de scherpte-diepte dan gewoon zo laag mogelijk.

TIP! Ook wolken doen het vaak goed op foto’s. Hoewel je liever niet fotografeert terwijl het bewolkt is, kunnen wolken de foto juist gaver maken. Een hele blauwe lucht is soms zelfs wat saai. En een zonsondergang wordt ook net wat spectaculairder met kleine wolken. Je hoeft dit dus zeker niet te vermijden. Tot slot werken silhouetten erg goed!
8. Wees creatief met reisfotografie
Probeer soms ook het perspectief van je foto te veranderen. Wat ik daarmee bedoel? Ga liggen op de grond, klim in een boom of ga achter een muur staan voor een creatief effect. Ik maak heel vaak foto’s vanaf de grond, waarbij ik ga liggen. Dit maakt een foto, zeker in een stad, vaak toch mooier en creatiever. En maak gebruik van de regel van derde, waarbij je een onderwerp of object op een derde van je beeld plaatst in plaats van in het midden. Dat kan nét dat zetje geven voor een betere foto. Tot slot kun je een drone meenemen voor foto’s, maar dan heb je wel meer bagage. Daarnaast weigeren steeds meer landen een drone en je moet steeds vaker een vergunning aanvragen, dus doe onderzoek of een drone toegevoegde waarde is. Zelf heb ik de DJI Mavic Pro en ik ben hier erg blij mee!
9. Wil je de locals vastleggen? Vraag of dat mag!

Reisfotografie betekent natuurlijk ook het vastleggen van locals. Op vakantie is het áltijd leuk de lokale bevolking te fotograferen. Dit levert vaak de mooiste plaatjes op en zelf vind ik portretfoto’s altijd één van de leukste soort foto’s om te bewerken. Maar voordat je een camera in iemands gezicht duwt, is het wel zo respectvol te vragen of ze dit wel goed vinden. En als je een kind wilt vastleggen, vraag het dan aan de volwassene die daarbij is. Veel mensen willen niet op de foto en het is ronduit asociaal om dit zomaar te doen. Máár ben je op een plek met veel mensen en wil je van een afstandje de locals fotograferen, dan kan je soms prima zonder toestemming fotograferen. Een markt is daar een goed voorbeeld van. Dit levert vaak de meest fotogenieke plaatjes op. Probeer goed aan te voelen wanneer het wel en niet kan.
10. Schiet altijd in RAW
Ik merk dat velen nog steeds de neiging hebben in JPG te schieten, omdat de kleuren dan mooier lijken dan als je in RAW schiet. Natuurlijk kun je JPG ook nabewerken, maar RAW-foto’s zijn zo gemaakt dat je ze nog heel goed kunt bewerken achteraf. Een smartphone fotografeert altijd in JPG en deze zijn zo gemaakt dat je ze in principe niet hoeft te bewerken, terwijl RAW daar juist voor bedoeld is. Ik schiet zelf, tenzij ik mijn mobiel gebruik, áltijd in RAW. Doe dit ook zeker! Je kunt dit gewoon met één knop instellen op je camera.
11. Bewerk je foto’s na met Lightroom
Ik edit al jarenlang mijn reisfoto’s met Lightroom, een fotobewerkingsprogramma van Adobe. Lightroom is in principe gratis en je kunt het zowel op je laptop als op je mobiel gebruiken, maar zelf gebruik ik al een aantal jaar de proversie. Daar betaal ik slechts €12 per maand voor en ik kan dan onbeperkt losgaan met bewerken. De betaalde versie heeft net wat meer mogelijkheden. In Lightroom maak ik vervolgens gebruik van presets, wat je kunt zien als filters die je op iedere foto snel kunt instellen. Ik heb mijn eigen presets gemaakt (welke niet te koop zijn) en daardoor kan ik foto’s altijd heel snel bewerken in dezelfde stijl. Echter, iedere foto finetune ik nog nadat ik de preset heb gebruikt. Elke foto is anders en daardoor bewerk ik nog kleine dingen na om de foto te perfectionaliseren.
→ Al jarenlang bieden veel bloggers, fotograferen en Instagrammers presets aan. Zo kun je hun filters kopen en deze toepassen op je eigen foto’s, waardoor je snel kunt bewerken. Maar laat het hier niet bij en bewerk ook altijd zelf nog na, zodat je het naar je eigen smaak maakt.

12. Neem voldoende extra’s mee
Tot slot is het voor reisfotografie altijd noodzakelijk een extra batterij en extra SD-kaartjes mee te nemen. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik een paar dagen in de tropen zat en dus geen stopcontact in de buurt had, waardoor mijn camera ook niet opgeladen kon worden. En op vakantie maak je nou eenmaal veel foto’s, dus extra SD-kaartjes zijn ook zeker aan te raden. Daarbij neem ik ook altijd mijn computer en een externe harde schijf mee. Ik leeg dan elke paar dagen mijn camera én ik heb mijn foto’s meteen op een veilige plek staan. Onmisbaar! Daarnaast is een goede cameratas ook echt aan te raden, want je wilt jouw camera niet los in je backpack gooien.
Meer informatie over de Olympus PEN e-pl10
Zoals ik al eerder heb vermeld, raad ik 100% een systeemcamera aan voor reisfotografie. Ik vind dit zelf de beste soort camera voor op reis. Er zijn tal van goede systeemcamera’s, maar ik gebruik sinds een tijdje de compacte Olympus PEN e-pl10. Ik had al een aantal functies van de camera benoemd, zoals het 4K filmen en een goede beeldstabilisatie. Daarnaast kun je er goed mee vloggen én de camera heeft een snelle autofocus.
Tot slot heeft het allerlei makkelijke instellingen voor bepaalde situaties. Zo kun je de nachtstand instellen voor nachtfotografie of de portretstand als je een persoon wilt vastleggen. Met de ART-functie kun je bepaalde filters gebruiken en met de AP-stand kun je o.a. panorama’s schieten of het maken van foto’s met een lange sluitertijd. Zo kun je heel simpel creatieve foto’s maken, ook als je nog weinig verstand hebt van fotografie. En de camera kun je in de kleuren bruin, wit en zwart kopen!
→ Ben je een liefhebber van outdoorsporten? Dan is het misschien ook heel leuk een action camera mee te nemen, zoals de GoPro Hero 8. Ook de DJI Osmo Pocket is perfect daarvoor. Ik heb ze beide en ze passen allebei in mijn broekzak, wat ideaal is voor reisfotografie. Vooral de Osmo Pocket vind ik de beste camera voor het vastleggen van actiefoto’s op reis.
3 comments
Leuke en handige tips! Ik ben het alleen niet helemaal eens met het stukje over de systeem camera, want zoveel lichter zijn ze helemaal niet! Ik had zelf een spiegelreflex mee en mijn vriend een systeemcamera en qua gewicht scheelde het nog geen 100 gram terwijl de mijne wel wat beter presteerde. Maar goed, zo heeft ieder zijn voorkeur en ligt het ook weer verschillend per camera! Ik vind de spontane momenten altijd belangrijk inderdaad! Niet alleen die standaard kiekjes. Een statief heb ik ook mee voor leuke foto’s van ons twee of van foto’s in het donker / bij zonsondergang
Gebruik je nog steeds de Olympus? En is de pancake lens kit voldoende qua zoom (bvb zoals je vermeld voor reizen in Zuid-Afrika)
Jazeker, ik gebruik zelfs 2 camera’s van Olympus en ben er nog steeds heel blij mee. De kitlens is zeker niet voldoende voor een safarireis, want daarvoor heb je echt een speciale telelens nodig. Die kan je er nog bij kopen! 🙂