Laatste update: 12 juni 2023.
Ga je binnenkort backpacken en ben je benieuwd hoe je het beste jouw rugzak kunt inpakken en kunt indelen? Na tientallen backpackenreizen en een wereldreis van 8 maanden, ben ik inmiddels een expert geworden omtrent het inpakken en indelen van een backpack. Zo zijn er een hoop handige trucjes die je kunt toepassen. Hoe slimmer je de backpack indeelt, des te meer ruimte je overhoudt. Daarnaast is het belangrijk het gewicht zo goed mogelijk te verdelen, waardoor je backpack minder zwaar aanvoelt. In dit artikel lees je al mijn beste tips hoe je jouw backpack zo efficiënt mogelijk kunt inpakken!


Inhoudsopgave
- Handige tips voor het inpakken van een backpack
- Tips voor het indelen van een backpack
- Hoe je de backpack het beste kan vervoeren
Handige tips voor het inpakken van jouw backpack
Bedenk wat je wilt meenemen
Het begint natuurlijk allemaal met het maken van een handige inpaklijst. Wat neem je mee en wat laat je juist thuis? Zelf pak ik altijd voor ongeveer 1 week in, ook al ga ik langer op reis. Het klinkt misschien wat weinig, maar je kunt werkelijk overal ter wereld een wasje draaien en dit kost je vaak slechts een paar euro per keer. Mocht je ergens geen wasje kunnen draaien, dan kan je altijd nog met zelf meegenomen reiswasmiddel jouw kleding wassen. Heb je geen idee wat je moet meenemen? Hier vind je de ultieme paklijst voor het backpacken. Ook kun je op de website van PackPoint kijken, waar je invult naar welke bestemming je reist, hoelang je gaat en wat voor soort reis je gaat maken. Vervolgens rolt hier een lijst uit met handige items.
Handige items die gewicht besparen
Zelf vind ik het altijd fijn duurzame shampoo en conditioner bars mee te nemen, want dit scheelt een hoop ruimte en gewicht ten opzichte van flessen. Laat ook je strandlaken thuis en neem bijvoorbeeld een lichtgewicht hamamdoek mee. Ga je naar bestemmingen toe waar je moskeeën of tempels gaat bezoeken? Zorg dan voor een sarong. En in plaats van een dikke trui neem je beter een fleecetrui mee. Net zo warm, maar veel compacter en lichter. Hetzelfde geldt voor spijkerbroeken. Deze zijn zwaar, nemen veel ruimte in beslag en ze drogen bijna niet. Neem dan liever een luchtige lange broek mee. Wil je een handdoek meenemen op reis? Kies dan eerder voor een microvezelhanddoek. Dit is namelijk sneldrogend en compact op te vouwen. En reis je met iemand anders? Zorg dan dat je geen dubbele items meeneemt.

Maak gebruik van packing cubes of vacuumzakken
Een van de beste tips voor het inpakken van jouw backpack is gebruik te maken van packing cubes of van vacuümzakken. Zelf gebruik ik packing cubes, handige zakken waarin je kleding netjes bewaart en waarmee je alles gemakkelijk sorteert. Shirts gaan bij elkaar, net als broeken, jurken en ondergoed. Zo weet je precies waar je dat ene shirt vindt en zo voorkom je dat je telkens je hele backpack om moet gooien. Alles zit immers netjes verpakt, dus je kan ook alles gemakkelijk eruit halen. Bovendien blijft alles dan geordend. Ook kan je gebruikmaken van speciale vacuümzakken waarbij je de lucht uit de zakken haalt. Zo houd je hele kleine pakketjes over waardoor je veel ruimte bespaart. Zelf heb ik deze packing cubes van Sunflake en ik vind ze heel fijn! Ga je liever voor vacuüm zakken? Dan kun je eens naar deze kijken.
Rol kleding op
Hoewel de meeste mensen de neiging hebben kleding netjes op te vouwen, is het juist ruimtebesparend om kleding op te rollen. Bovendien zorgt dit ervoor dat je kleding, mits je het op de goede manier doet, minder kreukt. Ook is het een stuk overzichtelijker. Bij het opvouwen stapel je kleding namelijk op, maar bij het oprollen leg je alles naast elkaar en zo zie je in 1 overzicht welk shirtje waar ligt. Zo kan je gemakkelijk een item pakken en hoef je niet eerst een stapeltje door te zoeken. Ook kan je rolletjes kleding gemakkelijk kwijt in zijvakken, mocht dat eventuieel nodig zijn.
Maar hoe rol je kleding dan het beste op? Strijk alle plooien eerst glad voordat je het oprolt, anders zal het alsnog kreuken. Bij shirtjes vouw je eerst de mouwen naar het midden om vervolgens het shirtje van boven naar beneden te rollen. Broeken vouw je eerst dubbel (de pijpen op elkaar met de zakken aan de buitenkant) om het daarna wederom van boven naar beneden te rollen. Nadat je alles netjes hebt opgerold, stop je het in de packing cubes. Een kind kan de was doen! Ook kun je onderstaande methode gebruiken, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je kleding efficiënt oprolt.
Tips voor het indelen van jouw backpack
Houd rekening met zware en lichte items
Als je jouw backpack niet goed indeelt, kan de rugzak veel zwaarder aanvoelen dan nodig is. Rekening houden met het gewicht van alle items is daarom essentieel. Zo is het belangrijk dat de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen je rug aan zitten, bij voorkeur tussen de schouderbladen in. Dit zorgt ervoor dat het zwaarste gewicht niet aan je gaat hangen. Verdeel dit tevens goed in de breedte. Stop niet alle zware spullen links, want zo wordt het gewicht alsnog niet goed verdeeld. Schoenen en een toilettas zijn goede items om daar te plaatsen.
Lichte items, zoals shirts en ondergoed, doe je juist in het midden of onder. Alles onderop staat het verst van je rug af en daarom wil je daar zo licht mogelijke items stoppen. Heb je een backpack met een rits aan de voorkant, zoals deze, dan kun je hier nog steeds heel gemakkelijk bij. Heb je dit niet? Bedenk dan goed welke items je minder vaak hoeft te pakken en stop die juist onderop, anders zit je alsnog veel te graaien. Moet je nog een rugzak kopen? Lees dan mijn tips voor het kopen van de juiste backpack.
Bedenk welke items je vaak pakt
Spullen die je snel wilt pakken, zoals een regenhoes of een wereldstekker, stop je in het extra vakje bovenin. En aan de zijkanten kan je items als de flightbag, een linnen tas of de EHBO-kit plaatsen. Neem je ook een matje of een lichtgewicht tentje mee? Dan kan je die aan je backpack hangen, bij voorkeur aan de onderkant. Dit zou je ook met een hamamdoek kunnen doen. Kijk goed wat je vaak (minstens 1 keer per dag) moet pakken en wat je minder vaak pakt om vervolgens een logische indeling te maken. Uiteindelijk zal je ook beter aanvoelen welke verdeling voor jou het beste werkt, zolang je maar rekening houdt met het gewicht.
Tip! Wist je dat ik een e-book heb geschreven met alles wat je moet weten over het voorbereiden van een wereldreis? Het e-book bevat bijna 200 pagina’s vol handige tips en praktische informatie. In het e-book behandel ik onderwerpen als financiën, verzekeringen, vliegtickets, reisroutes en meer. Bekijk het Wereldreis e-book hier.


Zet jouw backpack op de weegschaal
Wist je dat een mens maar een kwart van zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen? Weeg je 80 kilo, dan kun je dus maximaal 20 kilo met je meedragen. Echter, 20 kilo is enorm veel voor een rugzak en ik raad absoluut af dit getal aan te houden. Zelf probeer ik altijd maximaal 13 kilo mee te nemen en het liefst zit ik zelfs onder de 10 kilo. Houd er tevens rekening mee dat je, naast jouw grote backpack, ook nog handbagage meeneemt. Deze kilo’s komen daar nog bovenop. Wees daarom zeker niet bang om wat items uit je backpack te halen. Bij twijfel moet je iets sowieso niet meenemen. En bedenk dat je in principe bijna alles in het buitenland kan kopen.
Pak jouw backpack voor vertrek een paar keer in
Het is verstandig jouw backpack een paar keer voor vertrek al in te pakken met alle spullen die je denkt nodig te hebben. Doe dit niet vlak van tevoren, want dan vergeet je wellicht belangrijke spullen of je neemt juist te veel mee. Het klinkt wat gek, maar pak jouw backpack een paar keer in en uit op verschillende dagen. Je kijkt dan automatisch heel kritisch naar de inhoud en zo kom je iedere keer wat tegen dat overbodig is. Bovendien merk je al snel wat een handige manier van inpakken is en waar je bepaalde spullen het beste in je backpack plaatst.
Tip! Zorg dat je voor vertrek het juiste visum hebt aangevraagd. Ga je bijvoorbeeld backpacken door Azië? Voor bestemmingen als India, Cambodja, Vietnam en Sri Lanka heb je altijd een visum nodig, ongeacht je reisduur. Voor Sri Lanka kun je bijvoorbeeld eenvoudig online een ETA Sri Lanka aanvragen. Hiermee mag je tot 30 dagen door het land reizen.

Tips voor het vervoeren van een backpack
Koop een flightbag met een TSA-slot
Wil je dat jouw backpack schoon blijft en wil je geen risico lopen dat jouw rugzak opengaat tijdens een lange vlucht in de ruimbagage? Zorg dan dat je jouw backpack in een flightbag stopt. Zo blijft jouw backpack niet alleen schoon, je loopt ook geen risico dat je spullen verliest. Bovendien kun je een backpack alleen op slot doen als je hier een flightbag omheen doet. Een flightbag is overigens ook fijn tijdens bus- en treinreizen. En met een slot erbij, weet je zeker dat niemand in je spullen zal zitten. Koop wel een TSA-slot om de tas mee af te sluiten. Een TSA-slot kan de douane gemakkelijk openmaken met een speciale sleutel. Backpacks worden, voor of na een vlucht, regelmatig gecontroleerd. Als je geen TSA-slot gebruikt, kan het zijn dat ze jouw slot openbreken en dan is deze stuk. Zelf heb ik dit TSA-slot welke al jaren meegaat.
Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor het inpakken en indelen van jouw backpack? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of lees ook mijn artikel met tips voor het kopen van de ideale dagrugzak.
Wat is jouw ideale tip voor het efficiënt inpakken & indelen van een backpack?
Dit vind je misschien ook leuk:
- Dit zijn de beste en leukste reisboeken van dit moment.
- De beste tips voor het vinden van goedkope vliegtickets.
- Handige tips om voortaan duurzamer te reizen.
3 comments
Hallo,
Hoeveel liter dient de backpack te zijn wanneer je gaat trekken voor 3 weken?
Alvast bedankt
Dat is persoonlijke voorkeur natuurlijk. Dat kan een backpack van 40 liter zijn, maar ook van 70 liter. Je kan overal ter wereld je kleding laten wassen, dus je hoeft echt niet 3 weken aan kleding mee te nemen. Zie ook mijn artikel over de beste backpacks inclusief tips hoe je een backpack kiest.
Packing cubes en vacuumzakken ben ik fan van! Scheelt zoveel ruimte in de tas!