Ken je mij of mijn blog een beetje, dan weet je dat ik altijd zo goedkoop mogelijk vlieg. Zo had ik laatst een retourtje naar Nicaragua voor 150 euro, daarna eenzelfde retourtje voor 210 euro en pakte ik een retourtje naar Nieuw-Zeeland zelfs voor 450 euro. En ja, zo kan ik eigenlijk nog wel doorgaan. In een vorig artikel geef ik al mijn allerbeste tips om extreem goedkoop te vliegen, maar ik merk dat ik nog steeds veel vragen krijg over het boeken van vliegtickets. Wanneer is de beste reistijd om te boeken? Waar moet je zoeken? En wat is nog meer slim om te doen? Ik geef je hieronder 8 insider tips waar je écht wat aan hebt. Waarom je mij moet geloven? Ik heb er met de loop van de jaren een sport van gemaakt om zo goedkoop mogelijk te vliegen en inmiddels ken ik alle trucjes. Ook heb ik twee jaar voor een tour operator gewerkt, waarbij het boeken van vliegtickets voor klanten een van de onderdelen was.
Stel prijsalarmen en meldingen in
Om zeker te weten dat je de goedkoopste tickets scoort, is het slim om prijsalarmen in te stellen. Op verschillende vliegticketwebsites kun je instellen wat je wensen zijn (wanneer wil je vliegen, waarheen en voor welke prijs?) en zo krijg je een mailtje in de inbox zodra dit voor een goedkopere prijs beschikbaar is. Wil je in de zomervakantie naar Japan gaan, maar heb je geen zin om elke dag de vliegtickets in de gaten te houden? Stel dan gewoon in dat je interesse hebt in Japan in juli of augustus. Zodra de vliegticketprijzen zijn gedaald, krijg jij als eerste hier een melding van. Het is dan natuurlijk wel zaak dat je snel voor die prijs boekt, voordat anderen dit eerder boeken.
→ Lees ook: tips om goedkoper te reizen.
Zet je creditcard en Airmileskaart zoveel mogelijk in
Heb je een creditcard? Heel goed, zo kun je die mooi gebruiken om goedkopere vliegtickets te krijgen. Huh? Wat heeft je creditcard nou met goedkopere tickets te maken? Dat zal ik je eens vertellen. Gebruik je je creditcard regelmatig voor betalingen, dan kun je hier Airmiles mee sparen. Deze Airmiles kun je vervolgens weer omzetten in frequent flyer punten. Deze kun je weer inzetten bij het boeken van vluchten, zodat je hier als het ware een korting op krijgt. Spaar dus een tijdje zoveel mogelijk Airmiles om deze te kunnen inzetten als je een lange vlucht wilt boeken. Hoe je die Airmiles dan weer spaart? Door dure aankopen te doen met je creditcard. Maar je kunt dit ook in het dagelijkse leven gebruiken, denk bijvoorbeeld bij het tanken of zelfs bij het betalen van boodschappen. En voor dit laatste hoef je je creditcard niet eens te gebruiken, daarvoor kun je weer een Airmilespas inzetten, want ook die bestaan. Handig!
→ Lees ook: waarom een creditcard essentieel is voor op reis.
Bekijk verschillende luchthavens, ook buiten de bestemming
Wat ik zelf vaak doe en wat zeker helpt, is om te kijken of het goedkoper is om vanaf een andere luchthaven te vliegen. Bijvoorbeeld vanaf Brussel of Düsseldorf in plaats vanaf Amsterdam. Maar het loont ook zeker om te kijken naar luchthavens in de buurt van waar je heen wilt gaan. Staat een reis naar Maleisië op de planning? Kijk dan niet alleen naar Kuala Lumpur, maar ook zeker naar Singapore. Wist je namelijk dat je vanaf hier gemakkelijk de bus kan pakken naar Maleisië? En dit geldt uiteraard voor meer bestemmingen. Dus kijk verder dan je neus lang is en zoek ook naar luchthavens in de buurt.
Check of twee enkeltjes goedkoper zijn
Maar dan zijn we nog niet klaar. Het is ook zeker geen slecht idee om te kijken naar twee enkeltjes in plaats van naar een retourtje. Soms kan het goedkoper uitvallen als je twee enkeltjes koopt bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Hier kun je eindeloos mee puzzelen en dat is zo leuk. Het mag dan wel wat werk kosten, het loont zeker als je ziet dat dit vele malen goedkoper is.
Maak gebruik van open jaw tickets
Tot slot is het een goed idee om te kijken of het goedkoper is om heen te vliegen op de ene luchthaven en terug vanaf een andere luchthaven. Voor stedentrips en korte trips is dit vaak lastig, maar voor langere vakanties – zoals een reis naar een verre bestemming van drie weken – kan dit echt beter uitpakken. Op de een of andere manier hebben mensen vaak het idee dat een retourtje naar eenzelfde luchthaven goedkoper is, maar dit hoeft tegenwoordig echt niet zo te zijn. Zo is het soms goedkoper om heen te vliegen op Tokyo en terug vanaf Osaka in plaats van heen naar en terug vanaf Tokyo, om maar een voorbeeld te noemen. En dit scheelt ook weer reistijd. Kijk dus zeker of het voordeliger is om terug te vliegen vanaf een ander vliegveld binnen of buiten de vakantiebestemming. Dit wordt ook wel een open jaw ticket genoemd en geloof me: dit kan écht veel schelen.
Controleer altijd welke toeslagen inbegrepen zijn
Het is je waarschijnlijk al bekend, maar luchtvaartmaatschappijen rekenen vaak nog een hoop toeslagen op de prijs die je ziet. Zo wordt je reis ineens toch nog duurder. Daarom is het altijd goed om voor de boeking te checken welke toeslagen er nog bij komen en of deze al inbegrepen zijn of niet. En daarbij is het al helemaal goed om te controleren of je wel ruimbagage hebt. Zo rekenen veel maatschappijen enkel handbagage, maar bij een langere reis heb je daar natuurlijk niets aan. Het zijn daarbij vaak de budgetairlines die dit doen, zoals Ryanair en Wowair. Laat je dus niet afleiden door de prijs, want de kosten van ruimbagage liggen vaak erg hoog.
De beste reistijd om te boeken: nuttige achtergrondinformatie
Veel vragen die ik krijg van mijn omgeving, maar ook van klanten, is over de beste reistijd om te boeken. Moet je juist nu boeken? Of is het beter om nog twee maanden te wachten? Eerlijk is eerlijk: ticketprijzen kunnen altijd veranderen, of je het nu maanden van te voren boekt of juist een paar dagen van te voren. Ik zal even uitleggen hoe het werkt.
Stoelen worden altijd weggegeven voor bepaalde klassen. De eerste stoelen vallen in klasse Z en deze zijn dan ook de goedkoopste. Dit kunnen, pak hem beet, zo’n tien stoelen zijn. Nadat deze zijn geboekt, gaan de volgende tien stoelen in de verkoop in klasse Y, welke net iets prijziger zijn. En zo volgt het rijtje verder. In dit geval betekent het dus dat je goedkoper uit bent des te vroeger je erbij bent (een jaar van te voren, wanneer de vliegtickets boekbaar zijn).
Maar: mensen annuleren en mensen wijzigen. Dus als iemand uit klasse Z zijn ticket niet meer hoeft, gaat deze weer in de verkoop. Dit kan ook een paar dagen voor vertrek zijn, wanneer je zou verwachten dat de tickets heel duur zijn. Dit betekent dat als je zo kort voor vertrek een goed vliegticket ziet, je deze eigenlijk meteen moet boeken. Er hoeft maar één persoon je voor te zijn en de tickets zijn weg. Het komt dan ook weleens voor dat je de volgende dag twee keer zo hogere prijzen ziet. Dat komt omdat er ‘even’ tickets vrij waren voor een lagere klasse en de hogere klasse nu weer in de verkoop zijn. Lastig, ik weet het. Een lagere klasse betekent overigens niet een slechtere stoel of een vlucht zonder bagage.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je nooit kunt weten wanneer er weer zo’n goedkope ticket komt. Overigens is het ook niet zo dat als het vliegtuig half is volgeboekt, ze de prijzen omlaag gooien. Dit zou je denken – omdat ze meer stoelen willen verkopen – maar het kan juist ook zo zijn dat ze de prijzen verhogen om de kosten van de lege stoelen te kunnen dekken. Overigens wordt er ook beweerd dat het goedkoper is om acht weken van te voren te boeken, waarmee je ruim tien procent kunt besparen.
Wil je toch iets meer zekerheid? Snap ik. Daarom raad ik aan om naar het schema van Skyscanner te kijken via deze link, waarbij ze precies hebben opgeschreven hoe lang je van te voren welke bestemming moet boeken. But again: dit staat natuurlijk nooit vast.
Op welke dag van de week kun je het beste boeken?
Ook dit is een lastige en ik zou me hier niet te veel aan vasthouden, maar dinsdagmiddagen blijken de beste dagen te zijn om te boeken. Dan weten de meeste maatschappijen al of de vluchten in het weekend zijn volgeboekt of niet. Of het echt waar is? Ach, je kunt het op zijn minst testen.
Wil je echt extreem goedkoop vliegen en ben je een flexibel persoon die wel van een beetje spontaniteit houdt? Lees dan vooral dit artikel waarin ik mijn beste tips geef voor het boeken van extreem goedkope vliegtickets waar je mond van openvalt. Succes!
8 comments
hi! welke creditcard gebruik jij om airmiles te sparen?
Hola! Gebruik ik zelf niet, omdat ik altijd met error fares vlieg 😉 En misschien een beetje lazy ben haha
Nog een pro-tip: gebruik een vpn om te kijken vanuit welk land je het goedkoopst een ticket kunt kopen!
Whoehoee top!
woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.
groetjes
Caro
Hola! Over welke foto’s heb je het precies? Sommige foto’s heb ik van websites geplukt die je mag gebruiken, omdat ik bijvoorbeeld zelf geen geschikte foto’s voor mijn blog(s) had. De foto’s die wél van mij zijn (en die ik uiteraard zoveel mogelijk probeer te gebruiken), zijn voornamelijk gemaakt met mijn iPhone. 🙂
Goede tips!
Consistent goedkoop vliegen vergt, zoals je eigenlijk al aangeeft, een mindset waarbij flexibiliteit centraal staat. Des te meer factoren waarop je flexibel kunt zijn, des te groter de kans dat je een goedkoop ticket kunt scoren.
Denk hierbij aan factoren zoals 1) waar vandaan/naartoe kan ik vertrekken (meer opties = meer kans op goedkoop ticket), 2) wanneer kan ik vertrekken (vb. hoog/midden/laagseizoen) en 3) waarmee vertrek ik (vb. premium/budgetmaatschappij maar ook met of zonder ruimbagage).
Daarnaast beginnen de meeste mensen hun planning met een specifieke bestemming en periode waarin ze willen reizen en proberen vervolgens een goedkoop ticket te vinden wat daarbij past. Op die manier ben je overgeleverd aan het toeval of de vliegmaatschappij net voor je bestemming en reisdata de prijzen besluit te verlagen. Het is effectiever om het proces om te draaien: 1) bepaal voor welke bestemmingen er goedkope vliegtickets beschikbaar zijn, 2) kies de leukste bestemming uit, en 3) kies uit de beschikbare reisdata een vertrek- en aankomstdatum die bij je agenda past. Het vergt een andere mindset, maar het is de basis om consistent goedkoop te vliegen. Simpel, maar effectief!
Het is eigenlijk ook gewoon heel simpel allemaal 🙂 Je kunt er zoveel geld op besparen!