Een jetlag: we weten allemaal wat het is en we weten ook allemaal dat we dit het liefst voorkomen. Want eerlijk is eerlijk: je ziet natuurlijk niet op een jetlag te wachten terwijl je vakantie nog maar net is begonnen. Of wat dacht je van een jetlag als je thuis bent na de reis en je moet ook nog werken? Juist, een zogeheten vliegkater is voor niemand leuk. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes om de kans op een jetlag te verkleinen. Wat die trucjes zijn? Ik geef je hier een aantal handige jetlag tips!
Maar eerst: wat doet een jetlag precies met je?
Een vliegkater, zoals het ook wel wordt genoemd, verstoort je hele biologische klok. Je lichaam is ontzettend in de war en krijgt een flinke klap als je een ritme ineens helemaal omgooit. Naast dat je ongelooflijk moe kan zijn, heb je waarschijnlijk ook minder honger, ben je sneller uitgedroogd en kun je last van je maag hebben. Daarnaast zorgt een jetlag soms voor hoofdpijn en misselijkheid, en kun je je moeilijk focussen. En wanneer je aan het einde van de dag eindelijk in je bed ligt, lijkt de moeheid ineens over te zijn en ben je klaarwakker. Niet heel fijn dus. Pas de volgende tips toe om een jetlag te voorkomen.
1. Hoe een jetlag voorkomen? Stel je in op de tijd van de bestemming

De allerbeste tip die ik je kan meegeven is: zet de klok een dag voor aankomst alvast op het tijdstip van de bestemming. Ga je naar Thailand toe? Zet de klok dan alvast vijf of zes uur vooruit. Zeker als je gaat vliegen is dit een grote hulp. Vlieg je om 18:00, maar is het op jouw vakantiebestemming al 23:00? Probeer je aan deze tijd te houden en ga slapen. Betekent dit dat je dan misschien een maaltijd moet overslaan in het vliegtuig? Helaas, dan is dat maar zo. Andersom geldt ook: is het al 23:00 in Nederland, maar op de vakantiebestemming pas 18:00? Probeer dan nog een paar uur wakker te blijven. Anders ben je om 03:00 ineens klaarwakker en moet je de hele dag nog doorkomen. En dat wil je niet.
2. Probeer in de middag of avond aan te komen en vermijd een jetlag

Heb je een lange vlucht voor de boeg? Probeer dan een ticket te boeken waarbij je aan het einde van de middag of juist in de avond aankomt. Ongeacht of je nou goed hebt geslapen in het vliegtuig of niet, brak ben je na een lange vlucht altijd wel. En een beetje moeheid is bijna niet te voorkomen. Als je aan het einde van de middag of zelfs in de avond aankomt (niet ‘s nachts!), is het alweer bijna tijd om lekker naar bed te gaan. Kom je in de ochtend aan? Dan moet je nog de hele dag overbruggen voordat je eindelijk mag slapen.
→ Bekijk hier vluchten naar jouw bestemming en boek een vlucht waarbij je in de avond aankomt.
3. Doe geen middagdutjes en houd zo een jetlag tegen

En mocht je toch in de ochtend of aan het begin van de middag aankomen, probeer powernaps dan te vermijden. Omdat je waarschijnlijk heel moe bent, zul je tijdens een powernap heel snel diep in slaap vallen en dit zorgt ervoor dat je bijna niet meer wakker wordt of dat je in de avond niet meer kunt slapen. En geloof me: dat vergroot de kans op een jetlag alleen maar meer. Ik spreek uit eigen ervaring.
4. Probeer een jetlag te vermijden door veel water te drinken

Het is zo simpel, maar het kan je ook ontzettend goed helpen: water drinken. Het is niet alleen goed voor je, het houdt je lichaam fris en daardoor kun je de kans op een jetlag verminderen.
5. Drink geen cafeïne en alcohol tijdens of voor de vlucht

Alcohol en cafeïne zijn ook twee boosdoeners en kunnen zorgen dat je lichaam uitdroogt en dat je slecht kunt slapen. Ook een dag voor vertrek heeft al invloed, dus zorg dat je minimaal 24 uur van tevoren geen koffie, energiedrankjes, cola en enige alcohol drinkt.
6. Eet zo licht mogelijk om een jetlag te voorkomen

Ook te zwaar eten heeft invloed op jouw slaap. Probeer soms een maaltijd in het vliegtuig af te slaan of neem alleen lichte maaltijden, zoals een salade. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Neem dus lekker wat fruit mee op de vliegreis en voorkom die jetlag.
7. Voorkom stress en daarmee ook een jetlag

We weten allemaal dat stress sowieso allesbehalve goed voor je is, maar het kan de kans op een jetlag ook zeker vergroten. Zorg daarom dat je een paar dagen voor vertrek zo min mogelijk stresst. Pak je tas of koffer op tijd in, zorg dat je alle documenten gereed hebt, slaap goed, rond je werk niet pas een uur voor vertrek af en zorg dat je werkelijk niets meer hoeft te doen. Het kan soms ook helpen om een paar dagen voor vertrek al vrij te nemen van werk, zodat je je hoofd al leeg hebt gemaakt en je niet nog aan werk hoeft te denken.
→ Lees ook: de ideale checklist voor het voorbereiden van een vakantie.
8. Blijf tijdens de vlucht actief

De hele dag op je gat zitten is sowieso niet goed voor je, maar het stimuleert ook een jetlag. Zorg dat je tijdens de vlucht af en toe even loopt. Het kan ontzettend veel schelen voor je fitheid. Zo worden je spieren niet stijf, loopt je bloedsomloop wat beter door en daardoor voel je je niet zo brak. Dit geldt natuurlijk ook voordat je vliegt. Dus loop lekker veel op Schiphol! Een handige tool is bijvoorbeeld een Fitbit, die je elk uur eraan herinnert dat je even moet bewegen. Niet alleen tijdens de vlucht heel handig, maar het is sowieso een hele fijne gadget om te hebben.
→ Lees ook: wat te doen op Schiphol na de incheck?
9. Heb je een overstap? Rust uit in een lounge of doe een dutje

Wordt jouw vlucht in twee delen opgesplitst en heb je onderweg een overstap? Zorg dan dat je lekker kunt ontspannen tijdens deze paar uur. Ik raad aan naar een lounge te gaan, waar je lekker kunt eten, drinken, zitten, wifi kunt gebruiken en misschien zelfs wel kan douchen. Wist je trouwens dat je ook als economy passagier gebruik mag maken van lounges? Download de app Loungebuddy en zoek of de airport van de tussenstop lounges heeft. Zo ja, dan kun je via de app een kleine vergoeding betalen en mag jij, zolang je wilt, gebruikmaken van die lounge op je tussenstop. Is de overstap, volgens de klok van de vakantiebestemming, midden in de nacht? Kijk dan of je ook ergens kunt slapen. Op deze website kun je zien of de airport slaapplekken biedt.
10. Plan niets in op jouw eerste vakantiedag en probeer zo een jetlag te voorkomen

Kom je net aan op jouw vakantiebestemming? Ga dan niet op een fietstour, bezoek geen paleis en ga zeker geen bergen beklimmen. Hoe je de reis begint is heel belangrijk. Zorg daarom dat je lekker niets hebt ingepland en rust meteen goed uit. Ga heerlijk eten of neem een lekkere massage. En kies voor een luxe hotelletje!
→ Boek hier een luxe hotelletje en trakteer jezelf op een fijne accommodatie!
11. Kom je terug van de reis? Ga meteen weer aan het werk

Hoewel het vakantiegevoel vrijwel meteen voorbij is na thuiskomst, loont het ook vaak om meteen de volgende dag weer aan het werk te gaan. Dit heeft mijn jetlags bij thuiskomst altijd voorkomen. Ben je eerst nog een paar dagen vrij? Dan kun je doen wat je wilt en slapen wanneer je wilt. Dan heb je veel sneller de neiging lekker uit te slapen of laat naar bed te gaan. Moet je de volgende dag meteen werken, dan kom je vrijwel direct in het ritme. Je bent de eerste werkdag waarschijnlijk wel moe, daarna heb je veel minder last van een jetlag dan als je eerst nog een paar dagen vrij hebt.
→ Lees ook: 17 tips om het vakantiegevoel vast te houden.
12. Slik desnoods wat pillen om een jetlag te voorkomen

Ik ben altijd erg sceptisch over het slikken van pillen om dit soort zaken tegen te gaan, maar het blijkt voor sommigen te helpen. Zo zorgt melatonine ervoor dat je ritme sneller wordt aangepast. Het is niet beter voor de slaap, maar kennelijk doet het wat met je biologische klok. Het schijnt ook onder piloten populair te zijn en je kunt het gewoon op Bol.com bestellen.
13. Laatste jetlag tip: reis naar het westen, niet naar het oosten

In principe geldt: reis je naar het oosten, dan valt de jetlag wat zwaarder dan als je naar het westen reist. Zuidoost-Azië zou in theorie dus een grotere jetlag opleveren dan een reisje naar Amerika of Costa Rica. Maar natuurlijk moet je ook weer terug. Reis je naar landen als Thailand, Australië en Vietnam? Dan heb je op de vakantiebestemming iets meer last van een jetlag. Kom je terug vanaf Noord-, Midden- of Zuid-Amerika? Dan heb je bij thuiskomst waarschijnlijk iets meer last. Maar uiteraard ligt het allemaal aan bovenstaande factoren. Natuurlijk kan de ene persoon ook slechter tegen korte nachten dan de andere persoon.