Regelmatig krijg ik via Instagram de vraag met welke camera ik al mijn foto’s maak. Als ik mensen vertel dat ik gewoon alle foto’s met mijn mobiel maak, is iedereen verbaasd. ‘Hoe doe je dat dan toch?’ en ‘heb je tips voor me?’ is de volgende reactie. Daarom heb ik besloten om mijn beste tips op een rij te zetten middels een reeks artikelen. Op deze manier kun je zelf aan de slag gaan met smartphone-fotografie. In dit artikel geef ik een aantal handige basistips voor smartphone-fotografie waarbij je geen extra tools nodig hebt. De tips zijn bedoeld voor iPhone-gebruikers, maar ik weet zeker dat je dit ook kunt toepassen op Android.
1. Belichting is alles
Een overbelichte óf onderberlichte foto is echt not done. Tijdens het maken van een foto dien je daarom altijd rekening te houden met het licht. Gelukkig bestaan hier handige trucjes voor. Zo kun je op het scherm van je mobiel tikken en daarmee het licht regelen. Speel hier een beetje mee en tik op verschillende plekken op je scherm, zodat je precies weet hoe het licht verandert. Wat velen niet weten, is dat je de belichting ook via het zonnetje kan regelen, welke je omhoog en naar beneden kunt vegen. Als je random op plekken klikt, wordt de foto soms ook veel te licht of juist extreem donker. Door zelf omhoog en naar beneden te vegen, kun je precies de hoeveel belichting regelen, zie het plaatje hieronder:

2. Zet HDR aan
We blijven nog even bij de belichting, want ik heb nog een trucje voor je: HDR. Op iPhone heb je bovenin de HDR-functie, welke ikzelf altijd aanzet. Wat dit precies inhoudt? De HDR-functie maakt twee dezelfde foto’s, waarbij de belichting net anders is. Zo is de ene foto licht en de andere foto juist donkerder, en dit wordt samengevoegd tot één foto. In principe komt het erop neer dat hij een foto maakt waarbij de belichting optimaal is.

3. Zorg voor een scherp beeld
Smartphone-camera’s worden steeds genialer, maar ze kunnen soms steekjes vallen als het aankomt op scherpte. Gelukkig heb je de scherpte van de foto zelf in handen. Je kunt het voorwerp, welke je wilt fotograferen, in het midden van de camera houden en hopen dat deze op die manier scherp wordt. Maar je kunt ook gewoon op het voorwerp tikken, waardoor je camera zich daarop focust en het voorwerp scherper wordt.
4. Vergrendel de belichting en scherpte
Nadat je hebt gespeeld met de belichting en de scherpte, kun je dit vergrendelen. Klik op de foto en houd dit even ingedrukt, en al snel zie je ‘vergrendeling’ in beeld staan. Dit betekent dat, welke foto je ook maakt, de belichting en de scherpte altijd hetzelfde zijn. Een ideale functie als je meerdere foto’s maakt van hetzelfde landschap. Denk aan een zonsondergang. Hier maak je al snel twintig foto’s van en met de vergrendelfunctie zorg je dat de belichting en scherpte niet de hele tijd worden aangepast. Echt fijn!

5. Maak gebruik van de regel van derden
De regel van derden is vooral leuk voor creatievelingen. Wat dit precies inhoudt? Dat je het hoofdvoorwerp niet precies in het midden van de foto plaatst, maar juist net meer aan de zijkant. Dit kun je gemakkelijk bepalen dankzij een raster van negen vlakken. Dit raster zet je bij je instellingen aan op je mobiel (Instellingen → Camera → Raster aan). Waar je het hoofdvoorwerp dan het beste plaatst? Bij een kruising van een verticale en een horizontale lijn. Zo wordt je foto net wat spannender. Dit geldt overigens niet alleen voor smartphone-fotografie, maar ook voor fotograferen met een echte camera.

6. Maak je lens altijd schoon
Een hele simpele tip, maar zóveel mensen vergeten dit. Ik zie bijna nooit iemand de cameralens van zijn of haar mobiel schoonmaken, maar dit moet echt. Ook als je mobiel in je zak heeft gezeten, kan je lens vettig worden. Het kan de foto echt breken als je lens een klein beetje vettig is. Maak deze daarom áltijd even schoon voordat je een foto maakt.
7. Koop een mobiel met een goede camera
Het is natuurlijk logisch dat je ook een mobiel moet hebben met een goede camera. Zo maakt een iPhone 8 betere foto’s dan een iPhone 6. De iPhone X maakt de beste foto’s, dankzij een dubbele 12 megapixel-camera. Zelf heb ik een iPhone 7, dus ook ik moet een keer gaan upgraden naar een 8 of een X. Ik ben in ieder geval erg tevreden over de camera van de iPhone!
8. Fotografeer op het juiste moment
Zoals ik al aangaf, is licht de belangrijkste factor bij het maken van een foto. Je kunt het licht controleren, denk aan tip 1 en 4, maar het is natuurlijk ook slim om op goede momenten te fotograferen. Een goed moment is bijvoorbeeld vlak na zonsopgang of juist vlak voor zonsondergang. Midden op de dag is niet oké, want dan staat de zon heel hoog en wordt de belichting van je foto lelijk. Sta dus vroeg op, ga naar buiten en maak dan je foto’s. Of doe dit juist aan het einde van de dag, als de zon laag staat en deze bijna ondergaat.
9.. Maak gebruik van de Lightroom App voor mobiel
Je kunt ook foto’s maken via de Lightroom app, waarbij je meteen allerlei instellingen kunt aanpassen. Denk aan belichting, kleuren en kwaliteit. Dit doe je al voordat je de foto maakt, waardoor je hem daarna amper hoeft na te bewerken. Is dat even fijn! Volgens mij kan je met een Android zelfs instellen dat je in RAW schiet. Say whuuuut?
10. Zorg dat je stabiel staat
Ik twijfelde over deze tip, maar toch neem ik hem mee. Een camera op je mobiel kent geen stabilisator en aangezien je een mobiel in je losse hand vasthoudt, is de foto al snel niet superscherp. Misschien zie je de beweging niet duidelijk, toch zit dit er snel in. Zorg daarom dat je je mobiel met twee handen vasthoudt en houd je ellebogen tegen je lijf aan. Stabieeeel!
11. Fotografeer van de zon af
Neem je een foto, zorg dan dat je dit niet tegen de zon in doet. Dan krijg je gekke kleuren en daar kan de camera van een mobiel niet goed tegen. Een normale camera is hier vaak beter tegen beschermd, de camera op een mobiel wat minder. Zorg daarom dat je van de zon af fotografeert. Dan heb je mooier licht en betere kleuren.
Hopelijk kan je met deze tips al aan de slag met het maken van mooie foto’s. En vergeet ook zeker niet mijn artikel met tips voor reisfotografie door te nemen, zodat je nog meer mooie plaatjes schiet in de toekomst.
24 comments
Ik ben af en toe verbaasd dat mensen zulke slechte foto’s met hun (nieuwste) mobiel maken. Het is zo simpel en oefening baart kunst 😉
Hahahah ja ik ook hoor. Een vieze lens, een hand voor de camera, een hele scheve foto… hoe dan?! 😛
Handige tips! Dat stukje over de lens schoonmaken is heel herkenbaar, dat vergeet ik zelf inderdaad ook vaak haha. Ik sleep zelfs nog steeds overal mijn spiegelreflex mee naartoe, maar met je mobiel kun je ook prachtige foto’s maken. HDR op de mobiel kende ik nog niet. Ga eens kijken of mijn Samsung dat ook heeft 🙂
Ah leuk dat ik je dan alsnog een tip kan meegeven! HDR is echt een fijne functie. En een lens schoonmaken wordt door velen vergeten hahah
Ik neem bijna al mijn foto’s met mijn iPhone (of gopro) en dat bevalt me echt prima. Ik ben geen ster in fotograferen maar vind het wel prima. Ik ben aan t sparen voor een goed spiegelreflex maar kan daar vast en zeker ook niet goed mee overweg haha!
Aahhh hoe tof is dat! Ze zijn ook zeker prijzig. Ik ben nu begonnen met een systeemcamera en dat moet ik eerst maar eens gaan leren 😛
Goede tips, vooral het schoonmaken van de lens. Ik denk dat veel mensen hem vergeten omdat het zo voor de hand liggend is. Zelf heb ik een Samsung, net wat anders dan de iPone, maar hij maakt prima foto’s ook.
Hahahah ja het schoonmaken is zo logisch, maar zoveel mensen vergeten het!
Wat een handige tips! Thnx! Ondanks dat ik heel behoorlijk kan fotograferen met mijn spiegelreflex, vind ik het met mijn telefoon nog altijd een dingetje. HDR op mijn mobiel heb ik nog nooit gebruikt. Zal eens kijken 🙂
Jaloers op je, ik wil ook goed kunnen fotograferen met een camera! Ben het aan het leren 🙂
Ik gebruik op mijn telefoon meestal Snapseed. Een fijne en gratis app.
Ah ja die is idd fijn! Zelf bewerk ik alles op de pc en dan vind ik Lightroom toch wel echt de chillste!
Altijd handig zulke tips! Die vergrendeling van belichting en scherpte moet ik ook gaan gebruiken, dat is een goede. Tijdens mijn reizen fotografeer ik vooral met spiegelreflex, maar een mobiel is soms ook wel heel praktisch.
Ik moet een spiegelreflex nog leren! Maar ohhh wat is fotografie met een camera ook zo leuk!
Handige tips! Ik heb sindskort een iPhone Xs en die heeft een prima camera! Vooral die dubbele camera vind ik een aanvulling. Nu kan ik ook met mijn telefoon scherpte/diepte creeeren. De Lightroom app ga ik ook maar eens installeren, daar heb ik al meer goede berichten over gehoord.
Ahhh jaloers op je, wil er ook zo graag eentje!
Ik heb een Honor 10 (van de familie van Huawei). Veek handige tips geef je hier Maaike, een aantal nog nooit gebruikt, o.m. die HDR functie. Echt eens beginnen met allerlei uit te proberen. Wat ik wel bijzonder irritant vind aan mijn smartphone, is dat die vaak foto’s zelf gaat verscherpen terwijl ik ze maak. Vind ik niet fijn want je kan het echt zien. Ik verscherp liever zelf in een bewerkingsprogramma. Maar ik vind nergens hoe ik dat ‘automatischk verscherpen kan desactiveren.
Je blog is super! Ook de reistips ??
HDR vind ik zelf heel fijn, bewerkt ook wat prettiger. En waarom zou je niet per se scherpe foto’s willen hebben? Lijkt me wel zo fijn, haha. Thanks, leuk dat je een berichtje stuurt en dank voor het lieve compliment!
Thanks voor je tips!
Zeker heb je een goede camera nodig.. Ik heb een Huaweipro30 nou ik maak super foto’s met dit toestel.. Is een kwestie van veel oefenen …. fotograveren.
Succes iedereen ???
Interessant. Maar je bent een ding vergeten. Maak foto’s van een landschap met de telefoon liggend. Mijn maag keert telkens om als ik mensen foto’s zie maken in “Portrait” mode met als gevolg dat er alleen maar heel veel lucht op hun foto staat.
Haha goede, maar ik denk dat dat ook puur smaak is. Zelf vind ik horizontale foto’s juist een stuk minder interessant dan verticale. Maar enkel lucht is natuurlijk ook niet goed!
goede tips voor het maken van foto’s! er zijn vaak ook opties die je over het hoofd ziet.
Dank voor de tips, maar een probleempje wordt niet genoemd. Sinds kort zijn sommige van mijn foto;s op de Oppo verdubbeld of zelfs verdriedubbeld. Hoe komt dat en hoe verander ik dat? Bij die foto’s staat dan een tekentje als drie velletjes papier achter elkaar.
Hoi! Dit artikel is al wat ouder, maar ik zal hem een keer gaan updaten met recente info en tips 🙂