Ga je naar Rwanda toe, dan is het een must een trekking naar gorilla’s te maken. Het is een once in a lifetime ervaring en het is absoluut een van de gaafste dingen die ik zelf ooit heb gedaan. Een gorilla trekking in Rwanda is enkel mogelijk in het Volcanoes National Park, gelegen in het noorden van het land en tegen de grens met Congo en Oeganda. Hier vind je alles wat je moet weten over een trekking naar gorilla’s in Rwanda incl. een hoop foto’s!
Dit moet je weten over de gorilla’s in Rwanda
Voordat je een gorilla trekking in Rwanda gaat maken, is het handig het een en ander te weten over de gorilla’s. Zo apprecieer je deze bijzondere dieren nog meer. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de (berg)gorilla’s op een rij.
De grootste van de 4 gorillasoorten
Gorilla’s komen enkel voor in Centraal- en West-Afrika, en het is de grootste primaat op aarde. Gorilla’s worden verdeeld in 4 ondersoorten en tijdens een trekking in Rwanda ga je specifiek op zoek naar de berggorilla. De berggorilla is de grootste gorillasoort en deze komt enkel voor in het Virungagebergte, wat zowel in Rwanda, Oeganda als in Congo is gelegen. Zowel de berggorilla’s als de andere gorillasoorten worden helaas ernstig bedreigd, hoewel juist de populatie berggorilla’s met het jaar stijgt. Zo leefden jaren geleden nog maar zo’n 500 berggorilla’s in Centraal-Afrika, tegenwoordig zijn dit er ruim 1.000. Daarvan wonen ruim 600 berggorilla’s in Rwanda. Ze doen er dan ook alles aan om de gorilla’s zoveel mogelijk te beschermen tegen stropers, ontbossing en meer.


Het werk van Dian Fossey
Dat het tegenwoordig beter gaat met de berggorilla’s is vooral te danken aan het werk van Dian Fossey. De Amerikaanse biologe heeft jarenlang de berggorilla’s in Rwanda bestudeerd om zo hun gedrag in kaart te brengen. Ze heeft daarmee een hoop aandacht op de berggorilla weten te vestigen en ze heeft ervoor gezorgd dat er veel minder op de dieren wordt gejaagd. Inmiddels is Dian Fossey overleden, maar de Fossey Fund zet de goede praktijken gelukkig voort. Het is dan ook interessant om voor of na de trekking een kijkje te nemen bij de Dian Fossey Gorilla Fund om zo meer over haar werk te leren, waarbij je ook meteen een donatie kunt doen.
Voortplanting van de berggorilla
Het is niet alleen wegens stroperij en ontbossing belangrijk dat de gorilla’s goed worden beschermd, ook omdat de berggorilla’s zich behoorlijk langzaam voortplanten. De vrouwtjes krijgen gemiddeld elke 7 jaar een baby, waarbij de draagtijd ook nog een kleine 9 maanden duurt. In een periode van 40 jaar baren de vrouwtjes ongeveer 2 tot 6 baby’s en gemiddeld hebben de mannetjes in hun hele leven 3 tot 4 vrouwen. Veel kinderen krijgen ze dus niet en daarom is het nog belangrijker de berggorilla te beschermen tegen elk kwaad van buitenaf.
Leuk weetje! Wist je dat het DNA van de berggorilla met maar liefst 98% overeenkomt met het DNA van de mens? Het zijn letterlijk net mensen!

Beschrijving van de gorilla trekking in Rwanda
Een gorilla trekking is absoluut een highlight tijdens een rondreis door Rwanda. En hoewel het zeker niet goedkoop is, mag je deze kans absoluut niet laten liggen. Het is een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de trekking naar de gorilla’s in het Volcanoes National Park in het noorden van Rwanda.
Voordat je aan de gorilla trekking begint
Het is belangrijk je om 07:00 te melden bij de Headquarters, zie hier de exacte locatie, om je goed voor te bereiden op de trekking (neem voor de zekerheid jouw paspoort mee). Je krijgt een briefing, waarbij je te horen krijgt wat je wel en wat je ook juist niet moet doen. Daarna wordt iedereen ingedeeld in groepjes van maximaal 6 personen. De indeling is afhankelijk van ieders conditie. Zo worden enkel mensen bij elkaar gezet die een soortgelijke conditie hebben en elk groepje bezoekt een andere familie. De groep met de minste conditie bezoekt de dichtstbijzijnde familie. In totaal kunnen 12 families in het Volcanoes National Park worden bezocht, de andere families mogen enkel worden bezocht door onderzoekers. Na de indeling en de briefing is het tijd om met de gids in de auto te stappen, waarbij je naar het startpunt rijdt. Daar gaat het avontuur van start!


De hike naar de gorilla’s in Rwanda
De lengte van de hike is sterk afhankelijk van welke familie je gaat bezoeken en hoeveel geluk je die dag hebt. Sommigen hoeven slechts 10 minuten te hiken voordat ze de gorilla’s zien, anderen moeten 4 uur lang door het regenwoud ploeteren. Wij hadden enorm veel geluk en we zagen de gorilla’s al na 20 minuten lopen. Bovendien bevonden ze zich op dat moment net buiten het dichtbeboste regenwoud, waardoor we ze goed konden bewonderen. Echter, vlak daarna trokken de gorilla’s het regenwoud in en moesten de gidsen de weg vrijmaken met machetes. En alleen dat is al een ervaring!
Er gaan ‘s ochtends vroeg al wat trackers op pad om te zien waar alle families zich die dag bevinden. De gidsen hebben contact met de trackers, zodat ze weten waar ze precies heen moeten lopen. Tijdens een gorilla trekking heb je daarom ook 100% kans een familie te zien. Een handige tip: het is mogelijk je tas te laten dragen door een porter, zodat je niet met bagage hoeft te zeulen. Een porter kost tussen de $10 en $20, en daarmee steun je ook meteen de locals!


Oog in oog met de gorilla’s
Eenmaal bij de gorilla’s heb je 1 uur om deze machtige dieren te bewonderen. Omdat de gorilla’s voornamelijk op de grond zitten en vaak minutenlang op 1 plek blijven, heb je genoeg tijd om foto’s te maken en de dieren te observeren. Je moet officieel 7 meter afstand houden, aangezien de dieren ontzettend vatbaar zijn voor ziektes. Je kunt ze echter door de vele takken en bladeren niet zien vanaf 7 meter afstand en daarom kom je meestal veel dichterbij. Zo stonden wij vaak op 2 meter afstand naar ze te kijken, maar de gorilla’s kwamen zelf ook geregeld naar ons toe. Zelfs de gigantische silverback, het hoofd van de familie, kwam 3 keer op ons af. Enorm spannend, maar ook heel bijzonder. Het is op dat moment vooral belangrijk dat je rustig blijft, al zit je hart waarschijnlijk in je keel. Al met al is het een waanzinnige ervaring!
Wij bezochten zelf de Kwisanga familie, welke bestaat uit 28 leden. We zagen zowel baby’s, pubers, volwassen mannetjes en vrouwtjes, en natuurlijk de silverback.

Praktische tips voor een trekking naar de gorilla’s in Rwanda
Een gorilla trekking vergt wat voorbereiding. Want wat doe aan tijdens zo’n hike? Hoe duur is een trekking? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Hier vind je alle praktische en handige informatie voor het spotten van gorilla’s in Rwanda!
Hoeveel kost een gorilla trekking in Rwanda?
Een permit in Rwanda kost $1.500, wat omgerekend €1.325 is. Door het kopen van een permit heb je wettelijke toestemming om mee te gaan op een trekking. Dit is behoorlijk prijzig, maar een groot deel gaat naar het onderzoeken en het beschermen van de gorilla’s. Daarnaast gaat 10% van de inkomsten naar lokale gemeenschappen. Met dat geld bouwen ze scholen en gezondheidscentra, maar het wordt ook gebruikt voor het aanleggen van wegen. Door het maken van een gorilla trekking draag je dus bij aan meer werkgelegenheid, aan het beschermen van de gorilla’s en aan het welzijn van de lokale bevolking! Vind je dit te duur? Dan kun je ook een trekking in Oeganda maken, wat $700 per persoon kost (omgerekend €620). Houd er wel rekening mee dat een trekking in Oeganda vaak meer moeite kost en je langer moet hiken. Daarnaast leven in Rwanda een stuk meer berggorilla’s.
Tip! Reis je in het laagseizoen (tussen november en april) naar Rwanda? Dan krijg je 30% korting op de gorilla trekking als je minimaal 3 dagen ook het Akagera National Park of het Nyungwe National Park bezoekt. Het Akagera National Park vind je in het oosten van het land en een game drive naar de Big Five is een must do! Ook het Nyungwe National Park is een dikke aanrader, waar je juist kans hebt de chimpansees te zien. Hier lees je alle tips voor het Akagera National Park en hier voor het Nyungwe National Park.


Hoe koop je een permit?
Je kunt een permit zowel online als ter plekke kopen, maar ik raad 100% aan een permit van tevoren al aan te schaffen. Er mogen dagelijks 96 mensen mee op een gorilla trekking, dus de plekken zijn erg beperkt. Een permit koop je via deze officiële website en ik raad aan dit op tijd te doen. Wil je het liever ter plekke boeken? Zorg dan dat je op de betreffende dag heel vroeg bij de headquarters bent om te checken of ze nog plek hebben. Zo ja, dan kun je de permit ter plekke aanschaffen. Echter, de kans is klein dat je op deze manier nog een plekje kunt bemachtigen. Zeker in het hoogseizoen, zo rond de kerst en in de zomerperiode, is dit bijna onmogelijk. Houd er overigens rekening mee dat je minimaal 15 jaar moet zijn om mee te mogen op de gorilla trekking.
Reizen met een reisorganisatie
Wil je liever niet zelfstandig door Rwanda reizen, maar boek je jouw gehele reis liever bij een organisatie? Dat kan natuurlijk ook! In dat geval regelt de desbetreffende organisatie ook de permit van de gorilla trekking. Reisorganisaties in Nederland die rondreizen door Rwanda aanbieden zijn Matoke Tours, Pangea Travel, Untamed Travelling en NBBS. Ook Sawadee is een optie, maar zij bieden enkel reizen aan in combinatie met buurland Oeganda. Al deze partijen bieden volledige rondreizen aan inclusief vliegtickets.



Tip: boek een paar dagen via een lokale tour operator
Er zijn natuurlijk ook genoeg tour operators in Rwanda zelf die toffe reizen aanbieden. Via GetYourGuide en Viator kun je tal van tours boeken, waarbij je een hoop uit handen geeft en de lokale tour operator alles voor je regelt. Wel zo handig, want in Rwanda kan het nogal een gedoe zijn excursies zelf vast te leggen. Je kunt daarbij zowel losse excursies boeken of tours van 2 tot 12 dagen. Hieronder licht ik 2 tours uit die een waanzinnig programma hebben inclusief de gorilla trekking in Rwanda:
Een 5-daagse tour: inclusief een gorilla trekking, een chimpansee trekking, een canopy walk, 4 nachten inclusief alle maaltijden, vervoer met een 4×4, water voor onderweg, een gids die je tijdens alle 5 dagen begeleidt en entreekosten voor alle parken. Het enige wat je zelf nog boekt is de vlucht, maar je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid jouw tijd in Rwanda te verlengen. Zo worden een aantal dagen helemaal voor je geregeld, maar je zit niet meteen vast aan een volledige rondreis. Er is dus nog voldoende ruimte om voor of na de 5 dagen zelf het e.e.a. te ondernemen! Je bekijkt en boekt de tour hier.
Een 5-daagse tour: inclusief een gorilla trekking, een chimpansee trekking, een canopy walk, een city tour door Kigali, een golden monkeys trekking, 4 overnachtingen inclusief alle maaltijden, vervoer, water voor onderweg, een gids die je tijdens alle 5 dagen begeleidt en een bezoek aan het King’s Palace Museum. Ook bij deze tour worden alle belangrijke excursies voor je geregeld inclusief vervoer en accommodaties, maar je hebt nog genoeg ruimte om voor of na de tour zelf je dagen in te vullen. Daarnaast boek je gewoon het vliegticket zelf. Je bekijkt en boekt de tour hier.
Een vliegticket bekijk en boek je het beste via Skyscanner, waar je in 1 overzicht alle vluchten en prijzen ziet. Tip: je kunt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Kigali vliegen, maar het is veel goedkoper om een vlucht vanaf Brussel te nemen. Je vliegt dan wederom rechtstreeks en een retourticket scoor je al vanaf €510 per persoon.

Wat is de beste periode voor een trekking naar gorilla’s in Rwanda?
Een gorilla trekking in Rwanda plan je het beste in de droge maanden, wat tussen juni en september is. Ook december t/m februari zijn relatief droge maanden, wat ideaal is voor het zien van gorilla’s. Dit maakt het hiken een stuk gemakkelijker en de gorilla’s blijven dan voornamelijk op de grond. Het is overigens ook gewoon mogelijk in de maanden daarbuiten mee te gaan op een gorilla trekking, alleen heb je dan meer kans op regen. Het hiken wordt dan wat zwaarder door de modderige ondergrond en de kans is groter dat de gorilla’s zich verstoppen tussen de bladeren.
Hoe veilig is een gorilla trekking in Rwanda?
Je hoeft niet bang te zijn dat de gorilla’s je iets aandoen. De dieren zijn gewend aan mensen en ze doen niets zolang je je aan de regels houdt, welke je tijdens de briefing te horen krijgt. De regels houden simpelweg in dat je zachtjes praat of fluistert, geen gekke bewegingen maakt, de gorilla’s niet in de ogen aankijkt en af en toe gromt om te laten weten dat je prima volk bent. Daarnaast dien je stil te staan als een gorilla op je afkomt. Het enige gevaar tijdens een trekking zijn de olifanten en buffels die ook in het Volcanoes National Park leven. Gelukkig ben je altijd met meerdere gidsen op pad en gaat er altijd een tracker mee die een geweer bij zich heeft. Mocht je (agressieve) olifanten of buffels tijdens de hike tegenkomen, dan lost de tracker een schot in de lucht waardoor de dieren zullen afdruipen.
Een leuk weetje! Wist je dat de silverbacks tussen de 200 en 300 kilo kunnen wegen? En dat zij maar liefst 1.85 meter kunnen worden? Behoorlijk indrukwekkend dus! Vrouwtjes zijn daarentegen maximaal 1.50 meter lang en zij wegen maximaal 120 kilo. De berggorilla’s zijn vegetariërs, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze jou een lekker hapje vinden.


Wat neem je mee en wat trek je aan?
Het is een must wandelschoenen (en dikke wandelsokken) aan te trekken met genoeg grip. Je moet aardig wat omhoog klauteren en naar beneden dwalen, en je wilt niet uitglijden als je vlak voor de silverback staat. Daarnaast houden stevige schoenen ook bijtende mieren buiten, net als kuit- en scheenbeschermers. Deze krijg je ongetwijfeld bij de headquarters of van je accommodatie. Verder is het verstandig een shirt met lange mouwen en een lange broek aan te trekken, aangezien je een weg baant door takken en bladeren. Neem daarnaast voldoende water en snacks mee, en natuurlijk een goede camera (eventueel met zoom). Muggenspray met minimaal 30% DEET, duurzame zonnebrand, een goede regenjas, een waterdichte hoes, een zonnebril en een pet zijn ook geen overbodige luxe. En een wandelstok krijg je ter plekke, tenzij je deze niet wilt. Neem overigens ook een extra vest of jas mee, want het kan fris worden!
Naar Rwanda gedurende de pandemie?
Reis je tijdens de pandemie naar Rwanda? Houd er dan rekening mee dat je een negatieve testuitslag moet kunnen tonen voordat je de gorilla trekking in Rwanda gaat maken. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur, dus de kans is groot dat je je moet laten testen in Rwanda zelf. Daarnaast is het verplicht om een mondkapje te dragen terwijl je bij de gorilla’s bent, aangezien de beesten behoorlijk gevoelig zijn.
→ Lees ook: dit is de ideale route voor een rondreis door Rwanda.


Informatie over de trackers, gidsen en porters
Dan is het nog de moeite waard om te vermelden dat veel van de huidige trackers, porters en gidsen ooit stropers waren. Rwanda heeft ervoor gekozen de stropers op te leiden, werkgelegenheid te bieden en een beter bestaan te geven. Zo hebben ze de stroperij flink weten te beperken en hebben meer arme mensen een beter bestaan. Een prachtige en vooruitstrevende oplossing!
Waar overnachten in de buurt van het Volcanoes National Park in Rwanda?
Ik raad aan in de buurt van de headquarters te verblijven, aangezien je hier al om 07:00 paraat moet staan. Moet je nog ruim een uur rijden vanaf je accommodatie, dan moet je dus nogal vroeg op. Hieronder vind je de beste opties om te verblijven rondom het Volcanoes National Park, waarbij ik de accommodaties heb onderverdeeld in verschillende prijsklassen:
Red Rocks Rwanda Campsite: voor de ultieme budgetreiziger. Hier kampeer je vanaf €26 per nacht in een simpele tent. De campsite ligt op 30 minuten rijden vanaf de headquarters.
Indani – Volcanoes Residence (aanrader): de beste budgetoptie in de buurt van het Volcanoes National Park. De kamers zijn modern, het inbegrepen ontbijt is heerlijk en je kunt zelf koken in de ruime keuken. En dat voor maar €44 per nacht! Bovendien is het maar 20 minuten rijden naar de headquarters.
Five Volcanoes Boutique Hotel: een prachtige logde met zwembad op 5 minuten rijden vanaf de headquarters. De kamers zijn heerlijk luxe, na de trekking kun je ontspannen in het zwembad en lekker eten doe je in het restaurant. Een kamer boek je vanaf €515 via hun eigen website.


Extra tip: woon de Kwita Izina gorilla-naamgevingsceremonie bij
Elk jaar op World Gorilla Day, wat op 24 september valt, vindt het Kwita Izina gorilla-naamgevingsceremonie plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, krijgen tijdens dit event alle nieuwe babygorilla’s die het afgelopen jaar zijn geboren een naam. Tevens ontmoet je tijdens de ceremonie alle werknemers, de trackers en gidsen, de natuurbeschermers en de gorilla-onderzoekers. De ceremonie wordt vanaf 2005 ieder jaar gevierd en het is afkomstig van een Rwandese traditie waarbij ouders hun pasgeboren kinderen een naam gaven in het bijzijn van vrienden en familie. Inmiddels zijn meer dan 300 gorilla’s benoemd sinds de jaarlijkse ceremonie van start ging. Het event heeft trouwens een positieve bijkomstigheid: hierdoor wordt ieder jaar weer internationale aandacht gevestigd op het beschermen van de berggorilla. Er komt dan ook veel publiek op af, waaronder een hoop bekende gezichten. Ga je eind september naar Rwanda toe? Mis dit event dan niet!
World Gorilla Day valt altijd op 24 september, de dag dat Dian Fossey in 1967 het Karisoke Research Center heeft opgericht. Een ode aan Dian Fossey!
Informatie over het Volcanoes National Park in Rwanda


De berggorilla’s vind je enkel in het Volcanoes National Park, gelegen in het noorden van Rwanda en op 2 uur rijden vanaf Kigali International Airport. Het park is 160 vierkante kilometer groot en het bestaat voornamelijk uit regenwoud en bamboebos dat wordt omringd door 5 vulkanen. De hoogte van het park varieert van 2.500 tot 4.000 meter, en het is officieel onderdeel van het Virungagebergte. Dit gebergte ligt ook deels in Congo (Virunga National Park) en in Oeganda (Mgahinga Gorilla National Park), en samen vormen de parken het leefgebied van de ernstig bedreigde berggorilla. Overigens leven in dit park nog veel meer bijzondere dieren. Denk aan buffels, golden monkeys, olifanten, hyena’s, bosbokken, bijna 180 vogelsoorten en meer. Ook interessant om te weten: ooit behoorde het Volcanoes National Park tot Rwanda en Congo, totdat de landen werden opgesplitst.


Meer toffe activiteiten die je kunt doen in het Volcanoes National Park in Rwanda:
- Een trekking naar de Golden Monkeys.
- Ontdek de grotten van Musanze.
- Beklim een van de vulkanen inclusief overnachting.
- Leer meer over Dian Fossey in het Gorilla Fund Museum.
- Hike naar het graf van Dian Fossey (6 uur totaal).
- Stap op een mountainbike!
Heb jij nog vragen over een trekking naar de gorilla’s in Rwanda of over het Volcanoes National Park? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle tips voor Rwanda.
Hoe graag wil jij een gorilla trekking in Rwanda maken?


