Rwanda is een geweldige bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Je kunt er eindeloos wildlife spotten, prachtige boottochten maken en op fantastische trekkingen gaan. Maar voordat je naar Rwanda gaat reizen is het wel zo handig wat praktische informatie inclusief het reisadvies op een rij te hebben. Ik heb hier alle handige tips uitgelicht die je voor vertrek moet weten.
16 praktische tips voor als je naar Rwanda gaat reizen
Reizen naar Rwanda is inmiddels heel veilig
Veel mensen herinneren Rwanda zich van de vreselijke genocide die in 1994 plaatsvond. Ruim 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden in een periode van 3 maanden door de Hutu’s vermoord, wat werd aangedreven door de politiek. Echt afschuwelijk, maar vooral heel ondenkbaar. Rwanda is inmiddels namelijk een van de veiligste landen van Afrika. Je wordt hier met open armen ontvangen en de locals zijn heel vriendelijk. Het land is politiek stabiel en de 13 miljoen inwoners leven vredig naast en met elkaar. Je hoeft je dus zeker niet onveilig te voelen tijdens een reis door Rwanda!
Het is het schoonste land van Afrika
En wist je dat Rwanda ook het schoonste land van Afrika is? De huidige president heeft wetten opgesteld waarbij iedereen in Rwanda verplicht is iedere maand een schoonmaakdag te houden. Daarbij moeten ze zorgen dat hun eigen dorp of stad helemaal schoon is, maar er wordt op deze maandelijkse dag ook veel geklust. De inwoners bouwen huizen met elkaar, de straten worden geveegd en andere klusjes worden opgepakt. Heel bijzonder!


Een eigen auto is aan te raden
Ga je naar Rwanda toe reizen, dan raad ik absoluut aan een auto te huren en zelf op roadtrip te gaan. De infrastructuur is heel goed en de wegen worden goed onderhouden, dus roadtrippen is ideaal. Daarbij heb je de mogelijkheid zelf te rijden of een chauffeur bij te boeken voor de gehele reis. Ben je van plan zelf te rijden? Dan huur je een auto het beste via Europcar, waarbij je de auto al op het vliegveld kan ophalen. Wel zo makkelijk! Overigens rijdt er wel wat openbaar vervoer in Rwanda, maar dan ben je een stuk minder flexibel. De (mini)bussen rijden voornamelijk van stad naar stad en treinen kennen ze hier niet.
→ Vind hier de beste huurauto voor jouw reis door Rwanda.
Aan 2 weken reizen door Rwanda heb je genoeg
Rwanda is qua oppervlakte ongeveer de helft van Nederland, dus groot is het zeker niet. Daarom heb je aan 2 weken meer dan genoeg. Zelf heb ik 10 volle dagen door Rwanda gereisd, waarbij ik alle hoogtepunten heb gezien. Van trekkingen naar chimpansees en gorilla’s tot safari’s en boottochten! Hier vind je mijn volledige rondreis door Rwanda.


Je moet een visum aanschaffen
Houd er rekening mee dat je bij aankomst een visum on arrival moet kopen, welke $50 per persoon kost. Gelukkig hoef je hier van tevoren niets voor te regelen. Ga bij aankomst naar het juiste hokje en je krijgt van de douane een visum na betaling. Het visum is geldig voor 30 dagen. Je kunt dit overigens gewoon met je creditcard of pinpas betalen!
Vliegen vanaf Brussel is veel goedkoper
Vliegen vanaf Brussel is veel goedkoper dan vliegen vanaf Amsterdam. Je scoort een directe vlucht vanaf Brussel met RwandAir al vanaf €510, terwijl je voor een directe vlucht vanaf Amsterdam met KLM ongeveer het dubbele betaalt. Overigens bekijk en boek ik zelf altijd vluchten via Skyscanner, waar je in een overzicht alle vluchten en prijzen ziet. Wel zo makkelijk!
→ Check hier alle vluchten naar Kigali.


Rwanda is niet de goedkoopste bestemming
Hoewel je met ieder budget in Rwanda terecht kunt, is het over het algemeen een dure bestemming. Een trekking naar de gorilla’s in het Volcanoes National Park kost bijvoorbeeld al $1.500 per persoon. Daarnaast is een game drive in Akagera National Park een must, wat tevens een paar honderd euro kost. En een trekking naar de chimpansees in het Nyungwe National Park mag je ook niet overslaan. Bovendien is een huurauto wel zo prettig. Dit alles bij elkaar zorgt voor een behoorlijke kostenpost. Het is echter wel mogelijk om met een klein budget door Rwanda te reizen. Zo kun je vaak voor nog geen €20 kamperen, in principe kun je met het openbaar vervoer reizen (al is dit een stuk ingewikkelder) en sommige excursies kun je overslaan. Maar de vraag is of je dat eigenlijk wel wilt. Lees hier alles over de kosten in Rwanda.
De lokale munteenheid is Rwandese Frank, maar wist je dat je in Rwanda ook overal met Dollars kunt betalen? Heb je thuis nog wat Dollars liggen, neem deze dan zeker mee!
Vegetarisch eten is geen probleem
Zelf eet ik geen vlees en dat was geen enkel probleem in Rwanda, aangezien veel gerechten gewoon vegetarisch zijn. Zo vind je veel gerechten met aardappelen terug in Rwanda, maar je kunt ook overal curries krijgen. En ze verbouwen hier avocado, dus het is een walhalla voor avocadolovers! Wel eten ze veel tilapia, een vis die je overal op de kaart ziet staan. Mocht je wel vis eten, probeer dit dan zeker uit!


Neem een wereldstekker mee
Veel hotels bieden verschillende stopcontacten aan, waar de Nederlandse stekker ook in past. Vaak kun je dus gewoon uit de voeten met onze stekkers. Ik heb echter wel een aantal keer meegemaakt dat er geen juist stopcontact was, waardoor ik mijn wereldstekker moest gebruiken. Neem daarom voor de zekerheid een wereldstekker mee. Heb je deze nog niet? Dan raad ik deze wereldstekker aan, welke je voor vrijwel alle bestemmingen in de wereld kunt gebruiken.
Plastic tassen zijn verboden
Al sinds 2008 zijn plastic tassen verboden in Rwanda, dus zorg dat je deze niet in je bagage meeneemt. Hier wordt regelmatig op gecontroleerd, dus neem in plaats van plastic zakken bijvoorbeeld linnen tassen mee. Neem je het alsnog mee, dan kun je een fikse boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.
Met Engels of Frans kom je goed uit de voeten
Ooit hebben de Fransen in Rwanda gezeten, dus veel Rwandezen spreken Frans. Echter, ook heel veel mensen spreken gewoon Engels. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat er een taalbarrière is, want je komt gemakkelijk uit de voeten.

Er is amper tijdsverschil
Het fijne aan reizen door Rwanda is dat je geen tot nauwelijks tijdsverschil hebt. In onze zomertijd is er helemaal geen tijdsverschil, in de wintertijd is dit slechts 1 uur. In deze periode is het in Rwanda 1 uur later dan in Nederland. Ook ideaal als je met (kleine) kinderen reist, want dit beperkt de kans op een jetlag! Heb je toch snel last van een jetlag? Neem dan even mijn tips voor het voorkomen van een jetlag door.
Een drone aanvragen kan maanden duren
Houd jij van fotografie en wil je ook graag een drone meenemen? Zorg dan dat je dit op tijd aanvraagt. En met op tijd bedoel ik een paar weken tot maanden van tevoren, aangezien dit proces ontzettend lang kan duren in Rwanda. Gemiddeld duurt het verwerken van een aanvraag 2 tot 4 weken, maar het kan ook zomaar 2 maanden duren. Hier vind je alle informatie.
Je reist het beste in de droge seizoenen
Rwanda kent 2 droge en 2 regenseizoenen, waarbij je uiteraard het beste in de drogere seizoenen reist. Deze lopen van juni t/m september en van december t/m februari. Oktober en november vormen samen het korte regenseizoen, waarbij je vooral veel kans hebt op korte buien. Het lange en heftige regenseizoen, welke je het beste vermijdt, loopt van maart t/m mei. Echter, ik reisde ook in de maand november (het korte regenseizoen) en ik heb amper regen gezien. Dus je moet ook maar net (on)geluk hebben!

Bescherm je goed tegen muggen
In Rwanda komt malaria en dengue voor, en daarom is het verstandig je goed te beschermen tegen muggen. Je komt ze namelijk behoorlijk veel tegen en ook ik ben meerdere keren gestoken in Rwanda. Het is verstandig DEET van 30% of 40% mee te nemen, gezien dit je het beste beschermt. DEET van meer dan 40% is niet goed voor je gezondheid en minder dan 30% is juist minder effectief. Het is echter nog verstandiger je gewoon goed te kleden tijdens de reis. Zorg daarom dat je, vooral ‘s avonds, geen blote enkels hebt. Doe een lange (wijde) broek aan en het liefst ook iets met lange mouwen. Slaap zoveel mogelijk onder een klamboe en doe eventueel de ventilator aan, want daar houden ze niet van!
Reizen naar Rwanda tijdens de pandemie?
De regels veranderen natuurlijk continu en het kan zomaar zijn dat de regels anders zijn op het moment dat jij naar Rwanda wilt reizen, maar op dit moment (november 2021) zijn de regels behoorlijk streng. Zo moet je van tevoren een PLF invullen voor Rwanda (binnen 72 uur en is zo gepiept) en je moet een negatief testresultaat laten zien die ook niet ouder is dan 72 uur (ook als je volledig bent gevaccineerd). Daarnaast moet je je laten testen op de airport in Rwanda, dus meteen bij aankomst, en je moet een negatieve test laten zien als je een gorilla trekking + chimpansee trekking wilt doen. Dit zorgde ervoor dat ik 1 keer in Nederland ben getest en nog eens 3 keer in Rwanda. Een PCR-test ter plekke kost $50 per keer en een antigeentest kost $5 per keer.
Heb jij nog vragen over reizen naar Rwanda of heb je zelf nog goede tips? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Wil je meer praktische informatie ontvangen? Check dan even deze pagina van Visit Rwanda met meer praktische info. Of keer terug naar al mijn artikelen over Rwanda voor alle tips en inspiratie!
Heb jij nog vragen over reizen naar Rwanda of over het reisadvies?

