Met 26 nationale parken en een scala aan wilde dieren, kun je in Sri Lanka niet om een safari heen. Hoewel de safari’s in Sri Lanka niet te vergelijken zijn met een safari in een land als Zuid-Afrika, is het wel een te gekke ervaring en een must tijdens een rondreis door het land. Één van de nationale parken waar je een safari kunt maken is het Minneriya National Park, gelegen in het centrale gedeelte van Sri Lanka. Wat je van zo’n safari in het Minneriya National Park kunt verwachten? Dat lees je hier!
De grootste populatie wilde olifanten in Azië
De reden om een safari in het Minneriya National Park te maken is vanwege de vele olifanten. Dagelijks struinen hier soms wel honderden olifanten rond en hier vind je dan ook de grootste populatie wilde olifanten van heel Azië. Hoe tof! De olifanten leven zowel in het Minneriya National Park als in het Kaudulla National Park, het nabijgelegen park. De olifanten kunnen zich vrij bewegen door de twee parken en de gidsen houden goed in de gaten waar de olifanten zich op de dag van de safari bevinden. Daardoor heb je gegarandeerd kans op het spotten van deze grijze reuzen. Dit betekent dan ook dat je nooit weet in welk park je precies eindigt, maar de tours en prijzen veranderen gelukkig niet.
Welke dieren leven hier nog meer?
Naast olifanten, heb je de kans om buffels, apen, herten, krokodillen, varanen, jakhalzen, pauwen en luipaarden te spotten. De kans op het zien van deze dieren is behoorlijk groot, behalve op de luipaard. De luipaard laat zich nergens op de wereld graag zien en het spotten van een luipaard is echt een lucky shot. Zelf zag ik een hoop apen, maar ook krokodillen, buffels, prachtige (roof)vogels en pauwen. De rest van de dieren ben ik helaas niet tegengekomen.

De natuur in het Minneriya National Park
De grootste populatie olifanten komt grotendeels door de verscheidenheid aan flora. Zo bestaat het park uit moeras, maar ook uit struiken, tropische bossen, meren en graslanden. Er is genoeg gelegenheid om water te drinken, maar de dieren kunnen zich ook goed schuilhouden tussen de struiken en bomen. En in het droge seizoen, in augustus en september, droogt het water op en kunnen de dieren smikkelen van vers gras.
Beste reistijd Minneriya en Kaudulla National Park
Je kunt de parken het hele jaar bezoeken, maar er zijn een aantal maanden waarin je meer en sneller olifanten spot. De beste reistijd voor het Kaudulla National Park is tussen juli en september, en Minneriya bezoek je bij voorkeur tussen juni en oktober. Je kunt de maanden tussen november en mei het beste vermijden, maar ook in deze maanden heb je kans wilde olifanten te zien. Ben je in augustus of september in Sri Lanka? Dan heb je veel geluk, want dan komen de olifanten massaal samen bij de waterplas in het Minneriya National Park. Op een héle goede dag kun je wel honderden olifanten zien en dat is een waanzinnig gezicht!

Welk tijdstip is het beste?
Je kunt zowel vroeg in de ochtend (om 06:00) of aan het einde van de middag (om 15:00) een tour boeken door het Minneriya National Park. Aan het einde van de ochtend en begin middag is niet aan te raden, omdat het dan vaak te heet is voor de olifanten en ze zich dan verschuilen tussen de struiken en bomen. Zelf ben ik vroeg in de ochtend gegaan (met vertrek om 05:30) en het was fantastisch mooi. Ik bekeek een prachtige zonsopgang, terwijl de olifanten recht voor mijn neus aan het struinen waren en met golden hour was het helemaal fantastisch. Echter, tussen 14:00 en 17:00 heb je de meeste kans om olifanten te zien, dus je kunt beter voor de late middag gaan. Het enige nadeel is dat dit tijdstip drukker is dan als je vroeg in de ochtend gaat.
→ Als het regent, gaan de tours gewoon door. De olifanten kun je dan alsnog zien. Alleen als er storm of heftige regenbuien zijn, wordt de tour afgelast.
Hoe toeristisch is het park?
Het Minneriya National Park is behoorlijk toeristisch en je bent dan ook zeker niet de enige die een safari maakt. Alle gidsen weten waar de olifanten zich bevinden en daardoor sta je vaak met een groep jeeps naar de olifanten te kijken. Dat heeft wel invloed op de ervaring, toch mag dit de pret niet drukken!
Waar kun je het beste verblijven?
Je kunt in Habarana, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa verblijven en vanuit hier het Minneriya National Park bezoeken. Habarana ligt het dichtst bij en met een kwartier ben je al bij het park. Sigiriya en Dambulla zijn echter betere en leukere keuzes, en vanuit beide plekken ben je met een half uur bij het park. Polonnaruwa ligt op drie kwartier rijden. Zelf overnachtte ik twee nachten in Sigiriya bij Nature Park Villa en dat was echt een héle fijne lodge. Vanaf hier beklom ik de Pidurangala Rock, ook een van de highlights in Sri Lanka.

Waar boek je een tour door het Minneriya National Park?
De meeste accommodaties in Dambulla, Habarana, Sigiriya en Polonnaruwa bieden een jeepsafari aan, dus je kunt je het beste door hen laten informeren. Ook ik heb mijn safari via mijn accommodatie in Sigiriya geboekt. Het is overigens niet mogelijk om zelf op pad te gaan, dus een tour is vereist. Je kunt ook bij de entree van het park een tour boeken, maar ik raad aan om dit vooraf al te doen. Dan word je ook opgehaald bij je accommodatie en dat is wel zo fijn! Je kunt overigens ook alvast hier een tour door het park boeken. De prijs is all-inclusive.
Kosten van een safari in het Minneriya National Park
Voordat je het park bezoekt, is het handig nog wat praktische informatie te hebben. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat de prijs afhankelijk is van de hoeveelheid personen met wie je de safari doet. In de jeep kunnen zes personen en het kan zijn dat je de jeep ook met anderen deelt. In dat geval betaal je per persoon minder. Deel je de jeep met niemand anders? Dan betaal je uiteraard meer per persoon. Wil je graag zo goedkoop mogelijk uit zijn? Kijk dan in je accommodatie of vraag rond of er meer mensen zijn die op jouw tijdstip een safari willen maken. Scheelt je zo een paar tientjes! Ga in ieder geval uit van ongeveer 100 euro voor de hele jeep, inclusief tickets voor het park. Dit bedrag deel je dus met de hoeveelheid mensen.
→ Let op: soms bieden ze tours aan zonder tickets voor het park, dus enkel voor de gids met jeep. Denk je heel goedkoop uit te zijn? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk nog de entreetickets betalen. Die kosten rond de €20 per persoon.

Hoelang duurt een jeepsafari?
Daarnaast is de duur van de safari afhankelijk van hoe snel je de olifanten spot. Zie je de olifanten meteen in een grote getale? Dan is je safari hoogstwaarschijnlijk korter dan wanneer je de olifanten pas na lang zoeken tegenkomt. Natuurlijk rijden de gidsen nog een tijdje rond nadat je de olifanten bent tegengekomen, op zoek naar andere dieren, maar er wordt wel heel erg gefocust op de olifanten.
→ Je kunt eventueel wat snacks en drinken meenemen op de safari, dit is toegestaan. Maar zorg dat je je afval niet achterlaat!
Openingstijden Minneriya National Park
Het Minneriya National Park is geopend tussen 06:00 en 18:30. Ga je op de ochtendsafari, dan zul je rond 05:30 vertrekken om rond 06:00 aan te komen bij de ingang. Daar rennen de gidsen zo snel mogelijk naar de balie om daar de tickets te scoren. Want hoe vroeger je in het park bent, des te meer ruimte je hebt voor jezelf.
Is Minneriya National Park de beste plek voor een safari in Sri Lanka??
Minneriya is, naar mijn mening, niet per se het leukste national park voor een safari in Sri Lanka. Ik vond Udawalawe National Park in het zuiden leuker, omdat de begroeiing mooier is en het park wat veelzijdiger is. Echter, Minneriya is een fantastisch national park voor het spotten van olifanten en in Udawalawe heb ik minder olifanten gespot. Aan de andere kant spot je de olifanten in Minneriya van wat verder weg. In Udawalawe liepen de olifanten letterlijk naast de jeep en dat maakte voor mij de safari net wat leuker. Desondanks had ik Minneriya niet willen missen, want ik vond het echt te gek een stuk of vijftig olifanten in het wild bij elkaar te zien.
→ Meer praktische informatie over Minneriya vind je hier.