Staat een Sri Lanka reis op je planning en ben je benieuwd naar het vervoer? In dit artikel vertel ik je alles over het openbaar vervoer in Sri Lanka, zodat jij goed voorbereid op reis gaat. Van bussen, treinen, taxi’s en tuktuks: hier vind je alles wat je moet weten!
Algemene informatie vervoer in Sri Lanka
Sri Lanka is maar een compact land en veel highlights liggen bij elkaar in de buurt, waardoor de afstanden nooit erg lang zijn. Ideaal als je lange busritten verschrikkelijk vindt of als je bijvoorbeeld reist met kleine kinderen. Sri Lanka is iets kleiner dan Nederland en België bij elkaar, waarbij de meesten naar het zuiden trekken. Het noorden was een tijd wat onveiliger en dus slaan – nog steeds – veel reizigers het noorden over. Je bent dus nooit écht extreem lang onderweg en dat maakt Sri Lanka de ideale reisbestemming!
Disclaimer: het openbaar vervoer is ontzettend goedkoop

Het fijne aan het vervoer in Sri Lanka is dat het allemaal spotgoedkoop is. Of je nou met de trein, bus of taxi rijdt: het openbaar vervoer kost echt een prikkie. Zelfs in vergelijking met een land als Thailand ben je hier nóg goedkoper uit. Echt heel fijn!
Reistijden in Sri Lanka
Om je alvast een indicatie te geven van alle afstanden in Sri Lanka, heb ik hier een aantal populaire routes op een rij gezet. Zo heb je een beter idee hoe lang alle ritjes zullen duren:
Negombo – Anuradhapura = 3,5 uur
Anuradhapura – Sigiriya – 1,5 uur
Sigiriya – Kandy = 2,5 uur
Kandy – Ella = 7 uur met de bekende treinreis
Ella – Arugam Bay = 3,5 uur
Arugam Bay – Udawalawe National Park = 3,5 uur
Udawalawe National Park – Mirissa = 2,5 uur
Mirissa – Galle met Unawatuna = 1 uur
Galle – Colombo = 2,5 uur
→ Tip: als je bent geland in Sri Lanka, kun je het beste overnachten in Negombo. Dit is dichterbij het vliegveld dan Colombo en je kunt lekker aan het strand slapen, iets wat in Colombo niet kan. Ik sliep bij Villa Kapuru en dat was een heerlijke plek.
Bussen in Sri Lanka

In Sri Lanka heb je de mogelijkheid om met twee soorten bussen te reizen: met lokale bussen, ook wel de overheidsbussen genoemd, en met de toeristische bussen (dus de privémaatschappijen). Beide vind je werkelijk overal in het land en je kunt met de bussen goed uit de voeten. Dit is dan ook het meest populaire vervoersmiddel en het kost werkelijk een prikkie. Zo betaal je soms nog geen twee euro voor een rit van vier uur.
De overheidsbussen zijn het goedkoopst, maar ook het minst comfortabel. Echter, ik vond het helemaal prima om met deze bussen te reizen. Zéker voor die prijs. De bussen hebben geen airconditioning, hebben weinig bagageruimte en zitten vaak propvol, maar dat is juist ook een geinige manier van reizen. Zo reizen de locals namelijk ook en dat maakt het weer een bijzondere ervaring. Bij deze bussen kun je een kaartje in de bus kopen, maar zorg wel dat je kleingeld bij je hebt. Overigens kun je altijd even iemand op straat aanspreken om te vragen waar de bus precies vertrekt. Alle locals weten hoe de bussen werken en waar ze komen en gaan. Op de bus zelf kun je overigens ook altijd zien wat het eindstation van de bus is.
De privébussen hebben vaak wel airco en zijn vaak een stuk nieuwer, maar je betaalt hier ook extra voor en je deelt de bus voornamelijk met toeristen. Overigens is dit nog steeds heel goedkoop, waarbij je vaak het dubbele betaalt ten opzichte van de overheidsbussen. Voor deze bussen kun je het beste kijken op 12goAsia, waar je ook meteen de ritten kunt boeken.
Reizen met de trein
Ook de trein is heel populair in Sri Lanka. Je hebt verschillende treinroutes in Sri Lanka, welke je voornamelijk naar de grotere steden brengen. Denk aan plekken als Colombo, Kandy en Ella. Je kunt zowel voor de eerste als voor de tweede klas een kaartje van tevoren reserveren en dat doe je wederom het beste via 12goAsia of op het vertrekstation, en via de officiële website kun je alvast de vertrektijden en -stations zien. Vaak kun je alleen een kaartje kopen en geen specifieke stoel boeken, alleen op hele populaire routes. Daar moet je weer een aparte reservering voor doen en dat kan alleen op het station zelf. Kan dit wel op jouw route? Doe dit dan ook, want vaak zitten de treinen bomvol en moet je ongetwijfeld gaan staan.
Ik raad altijd de tweede klas aan, want dan heb je gewoon normale zitplekken en je kunt uit het raam kijken. Wel zo fijn! De eerste klas heeft airco en is net wat comfortabeler, maar het raam kan niet open en dat is wel zonde.
Natuurlijk mag je ook de hele populaire treinrit van Kandy naar Ella niet hebben gemist. Dit is een van de mooiste treinritten ter wereld en dit kan ik zeker beamen. Ik vond het prachtig! Tijdens de rit, welke zo’n zeven uur duurt, raas je langs prachtige theevelden en doorkruis je het groene berglandschap. Kinderen in de dorpen onderweg zwaaien naar je, je hebt de meest magische uitzichten en je geniet van een verkoelende bries. I loved it! Houd er echter rekening mee dat dit een ontzettend populaire route is en dat je hard je best moet doen om stoelen te reserveren. Ik raad dan ook aan om, meteen bij aankomst in Kandy, meteen kaartjes te reserveren voor de treinreis.
Reizen met taxi’s en tuktuks

Daarnaast heb je nog de taxi’s en tuktuks in Sri Lanka. Dit is de ideale manier voor korte afstanden. Je kunt ook zeker tuktuks en taxi’s gebruiken voor lange afstanden, wat ikzelf ook vaak heb gedaan. Spreek wel altijd van tevoren een prijs af en onderhandel goed, anders betaal je natuurlijk te veel. Tuktuk- en taxichauffeurs zijn ontzettende goede onderhandelaars, dus wees hier duidelijk in.
Reis je met een backpack? Dan kun je prima twee en soms wel drie backpacks achterin de tuktuk doen, dus achter je hoofd. Dit pastte bij mij prima. Een koffer wordt daarentegen lastiger. Reis je met een koffer? Dan kun je het beste met de taxi reizen, mocht je liever niet met de bus of trein gaan.
Reizen met een privéchauffeur

Ook kun je in Sri Lanka reizen met een privéchauffeur. Dit is heel gebruikelijk, waarbij je vaak zo’n €30 per dag betaalt. Dit is een stuk duurder dan met het openbaar vervoer, maar je moet natuurlijk ook de overnachtingen van de chauffeur betalen. Hij moet immers ook gewoon kunnen slapen. De €30 per dag is overigens inclusief benzine en tol, dus daar hoef je niet extra voor te betalen. Naar mijn mening is een privéchauffeur absoluut niet nodig in Sri Lanka, omdat het openbaar vervoer hartstikke goed te doen is en het allemaal erg goed geregeld is. Maar mocht je dit graag willen, dan is het fijn om te weten dat dit zeker mogelijk is en dat dit ook een gebruikelijke manier van reizen is.
Zelf een tuktuk huren

De allergaafste manier om Sri Lanka te ontdekken is met een eigen tuktuk. Je kunt tegenwoordig bij verschillende organisaties een tuktuk van een paar dagen of weken huren, waarbij je dus alle vrijheid van de wereld hebt. Wil je reizen met een eigen tuktuk? Vergelijk dan de verschillende partijen om te zien welke de beste verzekeringen aanbieden. Een partij waar ik goede verhalen over heb gehoord is Ceylon Tusker. Daarnaast moet je zorgen voor een internationaal rijbewijs (via de ANWB) en voor een Sri Lankaans rijbewijs (welke de tuktuk-organisatie als het goed is voor je kan regelen).
De wegen in Sri Lanka zijn goed, met fijn asfalt en vaak brede wegen. Ook werkt Google Maps goed in Sri Lanka (heb ik zelf alleen maar gebruikt en ik had hier nooit problemen mee). Dus wil je iets avontuurlijkers? Dan is een tuktuk wat voor jou!
Binnenlandse vluchten in Sri Lanka
Heel af en toe reizen toeristen met binnenlandse vluchten in Sri Lanka, maar dat is echt niet nodig. Sowieso is het ontzettend slecht voor het milieu, daarnaast is het ook niet tijdbesparend. Tenzij je helemaal naar het uiterste noorden vanuit het zuiden wilt gaan, maar anders kun je gewoon beter de bus, trein of taxi pakken.
1 comment
Leuke post! Vergeet niet om Sri Lanka nog even in de navigatie te verwerken!