Ooit in 1931 opgericht om de slechts 11 overgebleven olifanten in het gebied te beschermen, tegenwoordig een van de grootste nationale parken van Zuid-Afrika: welkom bij het Addo Elephant National Park! Inmiddels vind je hier meer dan 600 olifanten en alle leden van de Big Five. Een safari in het Addo Elephant National Park is dan ook een spannende ervaring, al helemaal als je met je eigen auto op pad gaat. In dit artikel lees je al mijn tips voor een bezoek aan het Addo Elephant National Park!


Inhoudsopgave
- Algemene informatie over het Addo Elephant National Park
- Waar kan je het beste overnachten?
- Tips voor het maken van een selfdrive
- Tips voor meegaan op een gamedrive
- Andere leuke activiteiten in en rondom Addo
- Praktische tips voor een bezoek
Algemene informatie over het Addo Elephant National Park
De geschiedenis van het Addo Elephant National Park
De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, de Khoisan, leefden in het gebied dat vandaag de dag het Addo Elephant National Park heet. Later trokken ook de Xhosa-boeren naar het gebied toe. Vooral de boeren hebben toentertijd een hoop olifanten gedood om hun gewassen veilig te stellen. Als gevolg hiervan werden enorme kuddes uitgeroeid, tot het punt dat er slechts 11 olifanten overbleven. Om deze laatste olifanten te beschermen, is in 1931 het Addo Elephant National Park opgericht. Het gebied was toentertijd slechts 2.000 hectare groot.
Inmiddels is niet alleen de olifantenpopulatie flink gegroeid naar een aantal van ruim 600, ook het park is flink uitgebreid. Zo heeft het Addo Elephant National Park in de afgelopen jaren 4 verschillende gebieden aan zich gebonden: het Alexandria Forest, Algoa Bay, Darlington Dam en de Woody Cape Nature Reserve. Al deze gebieden hebben andere vegetatiezones en daarom vind je hier tal van verschillende flora en fauna. Inmiddels is Addo 180.000 hectare groot en daarmee is dit het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika, na het Krugerpark en het iSimangaliso Wetland Park.

Welke dieren leven in het Addo Elephant National Park?
Zoals de naam al doet vermoeden, bezoek je het park voornamelijk om olifanten te spotten. Met ruim 600 olifanten is dat ook niet zo moeilijk. Er leeft echter meer wildlife in het Addo Elephant National Park. Denk aan de hele Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn), maar je vindt hier ook hyena’s, antilopen, jakhalzen, stokstaartjes, zebra’s, wrattenzwijnen en apen. Het park strekt zich tevens helemaal uit richting de kust en dus vind je hier ook walvissen (zuidkapers) en witte haaien. Daarmee is de Big 7 compleet. Sterker nog: het Addo Elephant National Park is het enige nationale park ter wereld waar de Big 7 leeft. Tot slot vind je hier ruim 400 vogelsoorten, waardoor dit ook een goede plek is voor vogelaars. Een aantal bijzondere soorten zijn de pinguïn en de jan-van-gent. Maar liefst 60% van ‘s wereld Afrikaanse pinguïns leeft in Addo.


Waar kan je het beste overnachten?
Je kan zowel in het nationale park overnachten als net daarbuiten in het gelijknamige dorpje Addo. Het voordeel van in het park overnachten is dat je meteen, voordat de eerste mensen arriveren, aan een selfdrive kan beginnen. Het voordeel van overnachten in het dorpje Addo is dat je dan keuze hebt uit comfortabele hotels en B&B’s. Hieronder licht ik de verschillende opties uit.
Overnachten binnen het park
Binnen het nationale park heb je keuze uit verschillende overnachtingsplekken, variërend van basic tot luxe. Hieronder licht ik de belangrijkste accommodaties in het park uit.
Addo Rest Camp: het hoofdkamp in het park is het Addo Rest Camp, dat naast een waterhole ligt waardoor je kans hebt dieren van wel heel dichtbij te zien. Ook vind je hier het enige restaurant in het hele nationale park, net als een winkeltje. Je hebt keuze uit luxe tenten, basic kampeerplekken, bungalows en rondavels.
Matyholweni Camp: een ander populair kamp is Matyholweni, gelegen vlakbij de Matyholweni Gate. Hier slaap je in een huisje met een eigen terras en een braaiplek. De huisjes liggen uit elkaar, waardoor je het gevoel hebt echt alleen te slapen. Ook ben je vanuit hier snel bij het kustgebied.
Narina Bush Camp: dit kamp is vrij basic, zonder elektriciteit en gelegen midden in de bush. Het is een goede plek voor vogelaars, maar verwacht hier geen groot wildlife te zien.
Nyathi Rest Camp: dit kamp ligt aan de voet van het Zuurberggebergte en wordt omgeven door heuvels. Vanuit de huisjes heb je een prachtig uitzicht op het park en onder het kamp stroomt een rivier waar regelmatig wildlife komt.
Gorah Elephant Camp: dit is de enige exclusieve 5-sterren lodge die daadwerkelijk in het park ligt. Je slaapt in een zeer luxe glamping tent, met een waanzinnig uitzicht op het park. De tenten zijn niet omheind, wat betekent dat wildlife zo voor je deur kan zitten. Bovendien ligt de lodge naast een waterhole, waardoor je vanaf je eigen veranda de dieren ziet drinken. Relaxen doe je in het heerlijke zwembad, alle maaltijden zijn standaard inbegrepen en een wijntje drink je bij de openhaard in de lounge. Een kamer boek je hier online.

Overnachten in het dorpje Addo
Wij sliepen zelf in het dorpje Addo en vanuit hier is het slechts 15 minuten rijden naar de ingang van het nationale park. Van een echt dorpje is hier echter geen sprake, gezien Addo geen centrum heeft en iedereen verspreid woont. Niet zo gek ook, gezien de meeste huizen citrusboerderijen zijn. Addo is dan ook de grootste citroenexporteur van heel Zuid-Afrika. Zelf sliepen wij ook bij een citrusboerderij van de Bydand B&B, een heerlijke accommodatie met een grote tuin, een zwembad en zelfs een meer. De kamers zijn comfortabel, je kan genieten van het zonnetje op het terras en vanuit hier kan je alle kanten op. Een kamer boek je al vanaf €60 per nacht inclusief ontbijt.

Het park ontdekken tijdens een selfdrive
De meeste reizigers kiezen ervoor om het nationale park tijdens een selfdrive te ontdekken. Ook wij hebben voor deze optie gekozen en we vonden het heerlijk om de hele dag door het Addo Elephant Park rond te rijden. Tijdens onze selfdrive kwamen we gigantisch grote kuddes olifanten tegen, maar ook buffels, een hyena, jakhalzen, giraffen en meer. Hieronder vind je alle tips en regels rondom het maken van een selfdrive door Addo.
Tips voor als je een selfdrive gaat doen
Hieronder vind je een aantal handige tips om alles uit je selfdrive te halen. Zo ga je goed voorbereid op pad!
- Zorg dat je een volle tank hebt. Hoewel je langzaam rijdt in Addo, leg je in 1 dag tijd een flinke afstand af. Stil komen staan met een lege tank is het laatste dat je wilt.
- Ga zo vroeg mogelijk op pad. De hoofdingang (zie hier de exacte locatie) van het Addo Elephant National Park gaat open om 07:00, dus ik raad aan rond openingstijd bij de gate te zijn. Het is dan niet alleen nog lekker rustig in het park, maar de dieren zijn vroeg in de ochtend ook het meest actief. Slaap je binnen het park? Dan kan je uiteraard nog eerder op pad.
- Zoek zoveel mogelijk de waterholes op, zeker als je in de droge maanden reist. Veel wildlife trekt naar de waterholes toe om te drinken, dus in de drogere periodes heb je hier de meeste kans om dieren te spotten. Bij de entree krijg je een duidelijke kaart mee en hierop zie je waar de waterholes zich bevinden.
- Neem voldoende eten en drinken mee. Je vindt in het park slechts 1 restaurant en deze bevindt zich helemaal bij de hoofdingang, dus praktisch is het niet handig om hier rond lunchtijd heen te gaan. Zorg voor eigen eten en plan een stop in bij de Jack’s Picnic Site. Deze picknickplek is volledig beveiligd met hekken, waardoor je hier mag uitstappen. Ook vind je hier wc’s, braaiplekken en picknicktafels.
- Kijk waar andere auto’s zijn gestopt, want zij hebben dan waarschijnlijk iets gespot. Hoe meer auto’s er staan, des te spectaculairder het dier meestal is.
- Zie je olifanten op of vlak langs de kant van de weg? Zet je auto hier dan niet naast, maar houd veel mogelijk afstand. Olifanten zijn onvoorspelbaar en vinden auto’s dreigend. Veel mensen rijden achter olifanten aan of gaan vlak naast ze stilstaan, waardoor de olifanten agressief kunnen worden. Je mag nooit de route van de olifanten blokkeren. Bovendien is afstand houden niet alleen beter voor je eigen veiligheid, maar zo verstoor je de dieren ook niet.
- Ben je van plan veel selfdrives te doen in Zuid-Afrika? Huur dan een auto die wat hoger is, zodat je ook meer ziet. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je standaard all inclusive bent verzekerd.
- Neem een goede verrekijker mee. Wij hadden zelf deze verrekijker mee en daar waren we ontzettend blij mee.
Wij gingen naar binnen via de Main Gate en we verlieten het park ook via deze gate. Als je de route slim uitstippelt, hoef je niet over dezelfde wegen terug te rijden. Je kan immers tal van loops maken binnen het park, waardoor je via andere loops terug kan rijden als dat je heen kwam.


De regels als je een selfdrive gaat doen
Je moet je uiteraard ook aan een aantal regels houden in het park. Hieronder heb ik de belangrijkste regels op een rij gezet.
- Je moet ten alle tijden in je auto blijven. Alleen bij de aangegeven plekken mag je de auto uit. In dat geval staat er een bordje dat het is toegestaan, maar je vindt deze informatie ook op de kaart die je bij de ingang krijgt.
- Het is verstandig om de deuren op slot te doen en de ramen dicht te doen.
- Je mag dieren niet voeren of op welke manier dan ook storen.
- Het is niet toegestaan om offroad te rijden. Gelukkig zijn er tal van geasfalteerde wegen en gravelpaden waardoor je een hele hoop van het park ziet.
- Binnen het Addo Elephant National Park gelden een aantal snelheidsregels. Zo mag je niet harder dan 50 km/u op asfaltwegen en niet harder dan 40 km/u op grindwegen.
- De Main Gate sluit weer om 19:00. Je moet dus voor die tijd het park uit zijn als je een dagbezoeker bent. De Matyholweni gate sluit om 18:30.
Belangrijk! Het Addo Elephant National Park is ook de thuishaven van de mestkever, een met uitsterven bedreigde diersoort. De mestkevers zitten voornamelijk op de stront van buffels en olifanten, en dus wordt er met klem gevraagd of je niet over de poep wilt rijden. Hiermee dood je de mestkevers.

Tips voor georganiseerde gamedrives
Ook heb je de mogelijkheid op een georganiseerde gamedrive te gaan, waarbij je in een open safari-auto op pad gaat. Het grote voordeel van een gamedrive is dat je hoger zit, waardoor je meer kan zien dan in een normale personenauto. Daarnaast ben je met een gids op pad die de dieren sneller kan spotten en die je meer informatie kan vertellen over alle wildlife. Daarbij heb je keuze uit een gamedrive van een halve dag (4 uur) of een hele dag (8 uur). Hier boek je een gamedrive van een halve dag en hier kan je een gamedrive van een hele dag boeken. Overigens is het ook mogelijk een gids te boeken die bij jou in de auto stapt. Zo maak je alsnog een selfdrive, maar tegelijkertijd hoor je een hoop interessante weetjes. Dit raad ik echter af, omdat je in mijn ogen dan beter een gamedrive kan boeken.

Meer activiteiten in het Addo Elephant National Park
Ga mee op een bushwalk
Ben je een daredevil? Dan kan je ook meegaan op een bushwalk. Je gaat dan met een gids en een klein groepje te voet door het Addo Elephant National Park, een zeer spannende ervaring waarbij al je zintuigen aanstaan. Tijdens de bushwalk zal je een hoop leren over alle sporen, iets wat lastiger is tijdens een gamedrive. De gidsen zijn uiteraard gecertificeerd om bushwalks te doen. Bovendien heeft de gids altijd een geladen geweer bij zich. Wij hebben zowel in het Welgevonden Game Reserve als in het Manyoni Game Reserve een bushwalk gedaan en we vonden het beide keren fantastisch.
Stap op de rug van een paard
Tevens is het mogelijk om te paardrijden in het park. In dat geval ga je 2 uur lang paardrijden, op zoek naar wildlife. Wederom ga je met een kleine groep en een gecertificeerde gids op pad. Vraag bij de Main Gate wat de mogelijkheden zijn.


Maak een mooie hike
In het Addo Elephant National Park zijn meerdere hiking trails uitgestippeld, welke variëren van een paar kilometer tot tientallen kilometers. Deze trails mag je in je eentje volgen en zijn veilig genoeg om te bewandelen. Houd je wel van een uitdaging? Dan is het te gek om de 2-daagse Alexandria Hiking Trail te lopen, een route van 36 kilometer in het Woody Cape gedeelte van het park. Je wandelt door 3 verschillende vegetatiezones en je loopt een groot gedeelte langs de kust, bestaande uit torenhoge zandduinen, bossen en mooie uitzichten. Onderweg slaap je 1 nacht in de Woody Cape-hut.
Ga sandboarden
Tijdens de Alexandria hike kom je langs de kust, waarbij je de Alexandria Dunes doorkruist. Dit is een enorm duingebied waar je ook kunt gaan sandboarden! Je hebt keuze uit een tour van 2 of van 3 uur, en beide tours combineer je met een mooie boottocht over de Sundays River. Beide tours kan je hier online boeken.

Praktische tips voor het Addo Elephant National Park
Hoeveel kost een bezoek aan Addo?
Als dagbezoeker betaal je 376 Rand per persoon entree (juli 2023) om het Addo Elephant National Park naar binnen te gaan. Omgerekend is dit €19 per persoon. Eerst ga je met de auto door de gate en vervolgens moet je, een eind verderop, bij de receptie tickets kopen. Dit kan je gewoon met de creditcard of pinpas betalen.
Beste reistijd voor het Addo Elephant National Park
Je kan Addo het hele jaar bezoeken, maar de beste periode voor een safari is tussen mei en september. In deze periode is het winter in Zuid-Afrika, waarbij het erg droog is en de dieren vooral naar de waterpoelen trekken om te drinken. Daardoor kan je gerichter zoeken tijdens een safari en is de kans op het zien van dieren groter. Een ander groot voordeel van de winterperiode is dat het hier nog geen hoogseizoen is, waardoor de prijzen lager liggen en het ook minder druk is. Wij waren zelf ook in de maand juli in het Addo Elephant National Park en het was heerlijk rustig.

Hoe kom je bij het Addo Elephant Park?
Addo ligt langs de kust in de Oost-Kaap, op nog geen uur rijden vanaf Port Elizabeth. Veel reizigers vliegen vanuit het oosten naar Port Elizabeth toe om vervolgens het Addo National Park te bezoeken. Zelf kwamen we vanuit Graaff-Reinet, een lieflijk stadje dat te midden van de halfwoestijn de Karoo ligt. Niet alleen de 2,5 uur durende rit was waanzinnig mooi, ook is het absoluut aan te raden Graaff-Reinet toe te voegen aan je reisroute.
Hoelang moet je in het Addo Elephant Park verblijven?
Wij verbleven zelf 3 nachten in het dorpje Addo, maar aan 2 nachten heb je in principe genoeg. Met 2 nachten kan je een volledige dag een selfdrive maken door het park. Je kan ook in het park zelf verblijven en dan een selfdrive in de ochtend en eentje aan het einde van de middag maken, wanneer de dieren het meest actief zijn.
Is hier malaria?
Het Addo Elephant Park is volledig malariavrij, waardoor je onbezorgd op safari kan gaan.
Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor een bezoek aan het Addo Elephant National Park? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ultieme rondreis door Zuid-Afrika voor meer tips en uitgebreide reisgidsen.