Een van de leukste verrassingen tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika was Graaff-Reinet, een lieflijk stadje in de Karoo. Met 220 monumenten in Kaap-Hollandse stijl, een prachtige omgeving vol wildlife en tal van fijne restaurants is het niet zo gek dat Graaff-Reinet ook wel het ‘Juweel van de Karoo’ wordt genoemd. Benieuwd wat je hier zoal kan doen? Ik ging hier een aantal dagen op ontdekking en in deze reisgids vind je de leukste tips voor Graaff-Reinet en het nabijgelegen Camdeboo National Park, waar je o.a. de Valley of Desolation vindt.


Inhoudsopgave
- Algemene informatie over Graaff-Reinet
- Waar overnachten in Graaff-Reinet?
- De leukste bezienswaardigheden in Graaff-Reinet
- Tips voor het Camdeboo National Park
- Tips voor de beste restaurants
- Praktische informatie voor een bezoek
Algemene informatie over Graaff-Reinet
De geschiedenis van Graaff-Reinet
Graaff-Reinet is gesticht in 1786 door de VOC nadat de Nederlandse kolonisten dit deel van Zuid-Afrika ontdekten. De stad is vernoemd naar zowel de toenmalige gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff als naar zijn vrouw Hester Cornelia Reinet. Zo’n 20 jaar later, in 1806, werd de Kaapkolonie al definitief veroverd door de Britten. De Nederlandse invloed is hier echter altijd sterk zichtbaar gebleven. Zo vind je hier een hele hoop gebouwen in Kaap-Hollandse stijl, waarbij vooral de gevels Nederlands aanvoelen. Een hoop van deze gebouwen zijn gerestaureerd en uitgeroepen tot monument. Enkele voorbeelden zijn de Nederlandse Gereformeerde Groot Kerk, de Oude Drostdy en het Urquhart House. Ruim 10 jaar na de Engelse bezetting was Graaff-Reinet de belangrijkste stad in de Oost-Kaap, omdat dit een belangrijk handelscentrum was. Tegenwoordig wonen hier nog zo’n 27.000 mensen.
Waar ligt Graaff-Reinet precies?
Graaff-Reinet ligt in het hart van de Karoo in de provincie Oost-Kaap en het stadje is gelegen aan de voet van de Sneeuberge. Grotendeels wordt Graaff-Reinet omringd door het Camdeboo National Park en daarom is het stadje de ideale uitvalsbasis om dit nationale park te ontdekken. Bovendien ligt het in een semiwoestijn, waardoor de omgeving totaal anders is dan in de rest van Zuid-Afrika. En juist dat maakt een bezoek zo interessant.

Waar overnachten in Graaff-Reinet?
In Graaff-Reinet kan je overnachten in een van de vele monumentale panden. Zelf sliepen wij 2 nachten bij de River Bend Cottages en dit was een heerlijke accommodatie in het historisch centrum van Graaff-Reinet. Het ligt echter in een rustig straatje, dus eenmaal binnen is het een oase van rust. De huisjes van de River Bend Cottages zijn allemaal uitgerust met een keuken en huiskamer, en je hebt je eigen terrasje. Hier kan je aan het einde van de middag lekker barbecueën en vanuit hier ben je met de auto binnen een paar minuten bij de leukste restaurants en bezienswaardigheden in Graaff-Reinet. Een huisje boek je al vanaf €65 per nacht. Reis je met een kleiner budget? Dan is de Toerboer Cottages een goed alternatief, waar je slechts €42 per nacht voor betaalt. Ook deze accommodatie ligt in het centrum van Graaff-Reinet.

De leukste bezienswaardigheden in Graaff-Reinet
Struin door het historisch centrum
Als je in Graaff-Reinet bent, mag een bezoek aan het historisch centrum vol monumentale panden niet overgeslagen worden. Een aantal gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken zijn o.a. de Old Residency, het Reinet House en de Groot Kerk. De Old Residency is een herenhuis uit het jaar 1820 en het Reinet House is een typisch Kaap-Hollands huis met een indrukwekkende 6-puntige gevel die is voltooid in 1812 als pastorie. De Groot Kerk is een Nederlands hervormde kerk en is in 1887 gebouwd. Tot slot is de Strecht’s Court een mooi straatje om doorheen te wandelen, gezien je hier eeuwenoude huisjes bekijkt van o.a. arbeiders uit die tijd.


Bezoek een van de musea
Wil je meer leren over de geschiedenis van Graaff-Reinet? Dan is het interessant een van de musea te bezoeken. De stad is rijk aan 5 musea welke een hoop cultureel erfgoed herbergen. Hieronder lees je wat je van elk museum kan verwachten:
Reinet House: ooit gebouwd als pastorie, daarna een internaat voor meisjes die een opleiding tot lerares volgden en vervolgens werd het gebouw gebruikt als studentenwoning. Tijdens een bezoek aan dit typisch Kaap-Hollandse huis bekijk je oud meubilair, zodat je een inkijkje krijgt in het leven van toen. Het museum is iedere dag geopend.
Old Library: de Old Library werd in 1847 als openbare bibliotheek opgericht, later werd dit het culturele centrum van de stad. Het gebouw werd gebruikt tot 1981, daarna schonk de gemeente het gebouw aan het Graaff-Reinet Museum (de overkoepelende organisatie achter alle huidige musea in de stad). In het museum leer je over de geschiedenis van Graaff-Reinet. Het museum is iedere dag geopend.
Urquhart House: dit huis is bewoond door verschillende figuren. In 1866 werd het huis voor de zoveelste keer verkocht, deze keer aan een man die het huis deels omtoverde tot hotel en het huis moderniseerde. In 1912 werd het de thuis van de toenmalige burgemeester. Al met al is het Urquhart House eigendom geweest van verschillende belangrijke figuren in Graaff-Reinet, en tegenwoordig kan je het van binnen bewonderen. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag.
Old Residency: dit is een goed voorbeeld van een 19e-eeuwse Kaap-Hollands H-vormig huis en in 1962 is het gebouw uitgeroepen tot Rijksmonument. Het museum is iedere dag geopend.
Military History Museum: dit is het nieuwste museum in Graaff-Reinet waarin je meer leert over de militaire geschiedenis van de stad tussen de jaren 1800 t/m 2007. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag.

Maak een roadtrip naar Nieu-Bethesda
Het is leuk een dagtrip te plannen naar het nabijgelegen Nieu-Bethesda, een uitgesproken kunstenaarsdorp met wat restaurants, galeries en winkeltjes. De route naar Nieu-Bethesda is werkelijk prachtig, waarbij je door de bergen rijdt en continu weidse uitzichten hebt. Op deze manier zie je pas echt hoe imponerend de halfwoestijn is. Eenmaal aangekomen in Nieu-Bethesda dwaal je door een dorp waar de tijd wel lijkt stil te staan. Zorg dat je een bezoek aan het Owl House niet hebt gemist. Dit museum was ooit het huis van Helen Martins, een eigenzinnige kunstenares wie haar huis heeft omgetoverd tot kunstgalerij. Zo vind je in haar tuin 300 betonnen sculpturen van onder meer uilen, kamelen, mensen en pauwen. De rit naar Nieu-Bethesda duurt ongeveer 45 minuten.

Tips voor het Camdeboo National Park
Graaff-Reinet wordt omringd door het Camdeboo National Park, een prachtig natuurgebied waar je minimaal een volledige dag voor kan uittrekken. Camdeboo is pas sinds 2005 een nationaal park, maar het gebied werd in het vroege, midden en latere stenen tijdperk al bewoond. Zo zijn er verschillende artefacten gevonden uit die periode, zoals slijpstenen, handbijlen en messen. Ook hebben de Khoisan verschillende rotstekeningen achtergelaten in het park. Omdat je binnen het park verschillende activiteiten kan ondernemen, vind je hieronder alle tips die betrekking hebben op het Camdeboo National Park.
Leuk weetje: er liggen plannen op tafel om het Camdeboo National Park te verbinden met het nabijgelegen Mountain Zebra National Park om het leefgebied van verschillende diersoorten te vergroten. Dit is met name goed voor de bedreigde Kaapse bergzebra, daar waar het Mountain Zebra National Park naar is vernoemd.
Ga op zoek naar wildlife
Het Camdeboo National Park heeft verschillende ingangen. Ga je via de Impangele Gate naar binnen, dan kan je een leuke selfdrive maken waarbij je op zoek gaat naar wildlife. Hoewel je hier niet de Big Five kan tegenkomen, valt er genoeg te zien. Zo leven in dit deel van het park buffels, bergzebra’s, kudu’s, hartebeesten, elanden, gemsbokken, springbokken, steenbokken, blesbokken, struisvogels, wildebeesten, duikers, bergrietbokken, jakhalzen, grootoorvossen, dassies, bavianen, blauwapen, meerkatten, en schildpadden. Ook heb je kans om hier 256 vogelsoorten te zien, waaronder de zwarte adelaar. Je kan 19 kilometer over grindwegen rijden (ook goed te doen met een normale personenauto) en wij kwamen niemand tegen. Wel kwamen we een heleboel bokken, struisvogels, zebra’s en wildebeesten tegen. Echt een verrassend leuke en mooie plek!


Bewonder de Valley of Desolation
Voor velen is de Valley of Desolation het hoogtepunt tijdens een bezoek aan het Camdeboo National Park. Lang geleden werd dit al als een spectaculaire bezienswaardigheid gezien. Zo is ooit een weg naar de vallei aangelegd door arbeiders die de weg met houwelen, schoppen en dynamiet moesten uithakken. In 1978 werd deze oorspronkelijke weg geasfalteerd en tegenwoordig kan je gemakkelijk naar de top van de vallei rijden. Eenmaal daar kijk je uit op opgestapelde doleriet-kolommen in de Valley of Desolation, met de vlakte van de Great Karoo op de achtergrond. Deze flinke rotspartijen zijn naar vermoeden al 230 miljoen jaar oud en bereiken 120 meter hoogte. Wij vonden het uitzicht spectaculair! Het is vooral aan te raden de Valley of Desolation te bewonderen tijdens de zonsondergang, wanneer de rotsen een oranje gloed krijgen en het uitzicht nog mooier is. Om de Valley of Desolation te bekijken, ga je naar binnen via deze ingang.

Bekijk het uitzicht vanaf de Toposcope
Onderweg naar het uitzichtpunt van de Valley of Desolation vind je de Toposcope, een ander uitzichtpunt vanwaar je Graaff-Reinet ziet liggen. Dit is wederom een prachtig uitzicht, waarbij je duidelijk ziet dat Graaff-Reinet als een hoefijzer wordt omringd door de Sundaysrivier. Houd er rekening mee dat hier een flinke wind kan staan. Ook voor de Toposcope dien je deze ingang te nemen en dit is de exacte locatie. Dit kan je dus gemakkelijk combineren met de Valley of Desolation.
Reis je een 4×4? Dan mag je ook de Koedoeskloof 4×4 trail rijden, net als de Driekoppe 4×4 Trail. De eerste route leidt je naar een spectaculair uitzicht, de tweede route voert je door de game drive area.


Maak 1 of meerdere hikes
Het is te gek om 1 of meerdere hikes in of nabij het Camdeboo National Park te maken. Een dikke aanrader is de Crag Lizard Trail, een makkelijke wandeling van 45 minuten die start bij het uitzichtpunt van de Valley of Desolation (dit is de exacte locatie). Je maakt een rondje van 1,5 kilometer waarbij je onderweg spectaculaire vergezichten hebt. Ook heb je kans hier klipdassies tegen te komen. Ook kan je hiken bij de Eerstefontein (dit is de startlocatie), waarbij je keuze hebt uit een hike van 5 kilometer, van 11 kilometer of van 14 kilometer. Deze hike ligt net buiten de ingang van het Camdeboo National Park. Tot slot kan je de Gideon Scheepers Trail volgen, een wandeling van 1 uur dat bij het Gideon Scheepers Monument begint en je langs de Ncqueba Dam voert. Ook deze hike ligt buiten de ingang van het Camdeboo National Park.
Voor het Camdeboo National Park dien je 160 Rand entree per persoon te betalen, omgerekend €8. Je mag dit kaartje bij alle ingangen gebruiken, dus je hoeft dan niet dubbel te betalen. Wel is je ticket voor 1 dag geldig, dus ik raad aan de Valley of Desolation, de selfdrive, de Crag Lizard Trail en de Toposcope viewpoint op 1 dag te doen, gezien al deze plekken binnen het nationale park zijn gelegen. Wij hebben dit ook allemaal op dezelfde dag gepland en dat was goed te doen.


De leukste restaurants in Graaff-Reinet
Graaff-Reinet is maar een klein stadje en daarom vind je hier niet heel veel restaurants. De restaurants die Graaff-Reinet heeft, zijn echter leuk en goed. Wij vonden het heerlijk om te ontbijten en/of te lunchen bij Our Yard om in de avond een hapje te eten bij Hello You. Beide restaurants hebben heerlijke gerechten op de menukaart staan en je kan hier erg leuk zitten. Ga ‘s avonds wel op tijd naar Hello You, anders is de kans dat het helemaal vol zit.


Praktische tips voor Graaff-Reinet & het Camdeboo National Park
Beste reistijd voor Graaff-Reinet & het Camdeboo National Park
De zomers in Graaff-Reinet en in het Camdeboo National Park zijn erg heet, terwijl de winters weer heel koud kunnen zijn. In principe kan je het hele jaar naar dit gebied toe reizen, maar het is aan te raden in de zomermaanden voornamelijk vroeg in de ochtend en/of aan het einde van de middag op pad te gaan. Midden op de dag is het vaak te warm om hikes te ondernemen.
Drones zijn verboden
Het is goed om te weten dat drones in het Camdeboo National Park zijn verboden.
Hoe kom je bij Graaff-Reinet?
Graaff-Reinet wordt vaak overgeslagen, omdat het enerzijds nog vrij onbekend is en anderzijds omdat het niet in de buurt van de beroemde highlights ligt. Echter, Graaff-Reinet ligt dichter bij de highlights dan je denkt. Zo ligt het op ruim 2,5 uur rijden vanaf het bekende Addo National Park. Zelf kwamen we vanuit de Drakensbergen, met een tussenstop van 1 nacht in Bloemfontein. Je zou Graaff-Reinet dus prima met de Garden Route kunnen combineren en/of met de Drakensbergen.
Heb jij nog vragen over Graaff-Reinet of specifiek over het Camdeboo National Park? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ideale route door Zuid-Afrika voor meer tips en uitgebreide reisgidsen.