De meeste reizigers bezoeken het iSimangaliso Wetland Park vanuit het dorpje St Lucia, waarbij ze slechts een klein gedeelte van het park ontdekken. Eeuwig zonde wat mij betreft, want iSimangaliso heeft een stuk meer te bieden. Niet voor niets is dit een van de meest gevarieerde parken van Zuid-Afrika. Met 5 ecosystemen kom je hier bovendien niet alleen een hoop wildlife tegen, maar geniet je ook van verschillende landschappen. Ik verbleef 1 week in het iSimangaliso Wetland Park en in dit artikel vind je alle tips!


Inhoudsopgave
- Algemene informatie over iSimangaliso
- De 11 verschillende plekken van iSimangaliso
- Meer leuke tips voor het natuurgebied
- Praktische informatie voor een bezoek
Algemene informatie over het iSimangaliso Wetland Park
De geschiedenis van iSimangaliso
Het iSimangaliso Wetland Park heette tot 2007 nog het Greater St Lucia Wetland Park, maar de naam werd aangepast zodat er geen onduidelijkheid ontstond rondom Saint Lucia, een onafhankelijk eiland in het Caribisch gebied. Het woord ‘iSimangaliso’ betekent in het Zulu ‘verwondering’ en in 1999 is het park uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoedlijst. Daarmee is dit het eerste Zuid-Afrikaanse park dat op de Werelderfgoedlijst werd gezet.
Waar ligt het iSimangaliso Wetland Park?
Het iSimangaliso begint bij Mapelane wat iets ten zuiden van het dorpje St Lucia ligt en strekt zich helemaal uit tot Kosi Bay tegen de grens met Mozambique. Het nationale park is 280 kilometer lang en is in totaal een kleine 3.300 vierkante kilometer groot. Daarmee is dit, na het Krugerpark, het grootste park van Zuid-Afrika. Wist je dat het iSimangaliso Wetland Park eigenlijk een samenvoeging is van 16 verschillende stukken land?
De ecosystemen van iSimangaliso
Het park is rijk aan maar liefst 5 verschillende ecosystemen, waardoor de landschappen zeer gevarieerd zijn. Zo vind je hier zandstranden, (subtropische) bossen, duinen, koraalriffen, moerassen, graslanden, savanne, meren en rivieren. De verschillende ecosystemen zorgen tevens voor een hoop verschillende soorten dieren, zowel zeedieren als landdieren. Dit maakt dat iSimangaliso zeer gevarieerd is en dat je
Welke dieren leven in het iSimangaliso Wetland Park?
iSimangaliso staat voornamelijk bekend om de nijlpaarden, omdat de meeste reizigers het park bezoeken vanuit St Lucia en in dit gebied vooral veel nijlpaarden leven. Maar in het park vind je veel meer spectaculaire dieren. Zo leeft hier o.a. de Big Five, walvissen, reuzeschildpadden, dolfijnen, haaien, ruim 500 soorten vogels


De 11 plekken van het iSimangaliso Wetland Park
Sodwana Bay
Sodwana Bay is een van de beste plekken ter wereld om te duiken, waarbij je kans hebt haaien, zeeschildpadden, dolfijnen, reuzenmanta’s en ruim 1.200 vissoorten tegen te komen. Sterker nog: het wordt keer op keer bestempeld als een van de 10 beste duikbestemmingen in de wereld. Hier vind je spots voor zowel beginnende als gevorderde duikers. Wil je (leren) duiken? Dan is dit the place to be in Zuid-Afrika!
St Lucia Lake (vanuit St Lucia)
Een van de bekendste plekken in het iSimangaliso Wetland Park is de St Lucia Lake, een meer van 23 kilometer breed en 80 kilometer lang. Het meer staat voornamelijk bekend om de vele nijlpaarden die hier leven, welke je tijdens een zogenaamde Hippo and Crocodile Cruise kunt bewonderen. Tijdens de tour kom je erg dichtbij, waardoor je de nijlpaarden tot in detail en in alle rust kan bekijken. De kans dat je nijlpaarden ziet is 100%, want in dit meer leven maar liefst 800 nijlpaarden. Ook zie je tijdens de tour ongetwijfeld krokodillen en een hoop vogels, zoals flamingo’s en pelikanen. Hier vind je dan ook de grootste populatie nijlpaarden en krokodillen van heel Zuid-Afrika. Ben je benieuwd wat je nog meer vanuit St Lucia kan doen? Lees dan mijn artikel met alle tips voor St Lucia.


Kosi Bay
Mijn favoriete plek in het iSimangaliso Wetland Park is ongetwijfeld Kosi Bay, gelegen tegen de grens met Mozambique. Kosi Bay is een merengebied welke bestaat uit 4 meren die met elkaar in verbinding staan en welke uitmonden in de zee. Ook vind je hier stranden en bossen. Wij sliepen zelf 2 nachten bij de Kosi Forest Lodge in Kosi Bay en dat was een geweldige ervaring. Daarbij overnachtten we in een forest lodge, waarbij we in slaap vielen met de geluiden van de jungle en ontspanden in ons buitenbad. Tijdens onze dagen maakten we een wandeling met gids door de jungle en stapten we in een kajak voor een prachtige tocht. Beide excursies zijn overigens inbegrepen als je bij de Kosi Forest Lodge slaapt. Tevens kan je hier snorkelen, varen en vogels spotten. Een dikke aanrader! Alle mogelijke excursies bekijk je op de website van de Kosi Forest Lodge.



False Bay
Dit gebied bestaat voornamelijk uit zandbos dat wordt afgewisseld met open savanne en doornvelden. Hier bewonder je o.a. eeuwenoude zeefossielen, tal van vogels en je hebt de mogelijkheid op gamedrive te gaan. Daarnaast kan je hier 2 wandelroutes volgen waarbij je een hoop vogels zal tegenkomen en je kan een mooie paardrijtocht maken. Houd er rekening mee dat hier een hoop krokodillen leven en daarom is het onverstandig te gaan zwemmen.
Lake Sibaya
Direct naast de Sodwana Bay vind je Lake Sibaya, het grootste zoetwatermeer van Zuid-Afrika. Vanuit de Thonga Beach Lodge kan je hier ook gemakkelijk heen. Zo hebben wij hier aan het einde van de middag een cocktail gedronken, waarbij we de zon langzaam achter het meer zagen verdwijnen. Een magisch gezicht! Op Lake Sibaya kan je o.a. kajakken en het meer wordt omringd door torenhoge duinen.


Maphelane
Het Maphelane reservaat staat bekend om de hoogste begroeide duinen van Zuid-Afrika. Daarnaast kan je hier goed vogels spotten en je kan meerdere wandeltrails volgen welke je door een mooi kustbos brengt. Daarbij heb je een weids uitzicht over de oceaan en de riviermonding.
Cape Vidal (vanuit St Lucia)
Vanuit St Lucia kan je gemakkelijk een selfdrive maken door het zuidoosten van iSimangaliso, waarbij je tot Cape Vidal rijdt en terug. Op het strand van Cape Vidal kan je relaxen en zwemmen. Wij bezochten dit deel van iSimangaliso echter om zoveel mogelijk dieren te spotten. Tijdens een selfdrive heb je kans 4 leden van de Big Five tegen te komen (olifant, neushoorn, buffel en luipaard). Om dit deel te bezoeken, dien je naar de Bhangazi Gate te gaan. Vanuit hier kan je tot aan Cape Vidal rijden en weer terug. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten en hide-outs tegen. Los van een selfdrive kan je een gamedrive met gids maken, waarbij je in een open safari-auto op pad gaat. Daarbij heb je keuze uit een gamedrive overdag of in de avond. Ook kan je kiezen tussen een halve of hele dag. Een gamedrive met gids boek je hier.


Charters Creek (vanuit St Lucia)
Vanuit St Lucia kan je niet alleen een selfdrive maken in het zuidoosten naar Cape Vidal vanuit de Bhangazi Gate (The Eastern Shores), maar je kan ook via een andere gate het iSimangaliso Wetland Park betreden om het zuidwesten te ontdekken (The Western Shores). Daarbij ga je naar Charters Creek, een eiland waar je kans hebt olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns te zien. Je gaat naar binnen via de Nhlozi Gate en je kan o.a. naar de uMthoma Arial Boardwalk rijden, een wandelpad waarbij je een mooi uitzicht hebt op het meer van St Lucia. Hier kan je wilde dieren zien en vogels kijken. Tevens kan je hier varen en vissen, mocht je dat leuk vinden. Helaas betaal je voor alles dubbele entree. Dus als je bij de Bhangazi Gate naar binnen wilt en daarna bij de Nhlozi Gate, moet je jammer genoeg 2 keer entree betalen.
Coastal Forest Reserve
De Coastal Forest Reserve vonden wij een te gekke plek, waar we wederom 2 nachten sliepen. Dat deden we bij de Thonga Beach Lodge om precies te zijn, een waanzinnige lodge met prachtige huisjes aan het strand van Mabibi. De lodge ligt zeer afgelegen en het is dan ook de ideale plek om volledig tot rust te komen. Tevens vond ik dit het allermooiste strand dat ik in heel Zuid-Afrika heb gezien. Ook kan je hier snorkelen, duiken, schildpadden hun eieren zien leggen, kajakken en fietsen met een fatbike op het strand. Overigens zijn een aantal van deze excursies inclusief als je bij de Thonga Beach Lodge slaapt. Alle mogelijke excursies bekijk je op de website van de Kosi Forest Lodge.



Mkuze Game Reserve
Tot slot is het Mkuze Game Reserve onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park, een afgeschermd reservaat dat speciaal is opgezet voor het uitzetten en herintroduceren van leeuwen. In de afgelopen jaren is het aantal leeuwen hier dan ook toegenomen en in 2016 zijn nog meerdere leeuwen uit een ander reservaat naar Mkuze gebracht om de bloedlijnen te versterken. Los van de leeuwen kan je hier zwarte neushoorns, witte neushoorns, wilde honden, luipaarden, olifanten, hyena’s, cheeta’s en meer wildlife bewonderen. De hele Big Five leeft dan ook in dit gedeelte van het iSimangaliso Wetland Park. Daarnaast leven hier ruim 420 soorten vogels, waardoor het ook de ideale plek is voor vogelaars.

Meer leuke tips voor het iSimangaliso Wetland Park
Los van een selfdrive, van mooie kajaktochten over meren, de boottour naar nijlpaarden en snorkelen kan je nog meer leuke activiteiten ondernemen in het iSimangaliso Wetland Park. Hieronder vind je nog een aantal toffe tips.
Walvissen spotten
Ben je tussen juni en september in Zuid-Afrika? Dan heb je in het iSimangaliso Wetland Park kans om walvissen te spotten. Wij zagen walvissen bij zowel de Mission Rocks (een van de stops waar je kan uitstappen tijdens een selfdrive naar Cape Vidal) als bij het strand van de Thonga Beach Lodge. Dit zijn dus goede spots om deze giganten te zien.
Zie schildpadden hun eieren leggen
De stranden bij het iSimangaliso Wetland Park staan ook bekend vanwege de reuzeschildpadden die hier jaarlijks hun eieren leggen. Zo heb je hier o.a. kans de lederschildpad te bewonderen, de grootste schildpad ter wereld. Ook kan je de met uitsterven bedreigde karetschildpadden zien. Je kan meerdere excursies volgen waarbij je de schildpadden hun eieren ziet leggen. Dit doen ze ieder jaar tussen november en februari. Een heel bijzonder spektakel om te zien en iets wat je niet mag missen als je in deze periode naar Zuid-Afrika reist.
Doe minstens 1 hike
In het iSimangaliso kan je meerdere trails volgen, van een paar uur tot een aantal dagen. Zo kwamen we zelfs een gezin tegen die van lodge naar lodge liep in het iSimangaliso Wetland Park. Sommige trails kan je zelf lopen, maar het kan ook een leuke ervaring zijn met een gids op pad te gaan.


Praktische tips voor het iSimangaliso Wetland Park
De beste reistijd voor iSimangaliso
In principe kan je het iSimangaliso Wetland Park het hele jaar bezoeken, maar tussen juni en september heb je kans walvissen te zien vanaf de kant. Niet getreurd als je niet in deze periode naar Zuid-Afrika reist, want tussen november en februari kan je juist de schildpadden hun eieren zien leggen. Zo is er in iedere periode iets bijzonders te zien.
Komt hier malaria voor?
In het iSimangaliso Wetland Park komt helaas malaria voor. Voornamelijk in de zomermaanden, wanneer het dan een stuk natter is. Ook komen hier teken en bloedzuigers voor, dus check na een wandeling altijd even je lichaam.
Ga in St Lucia met de auto op pad
St Lucia staat bekend om de nijlpaarden die ‘s avonds het dorp in kunnen trekken en over de straten lopen. Het is daarom verstandig in de avond de auto te pakken als je naar een restaurant wilt gaan, ook als het een korte afstand is die je prima lopend kunt afleggen. Nijlpaarden kunnen immers ontzettend gevaarlijk zijn en je wilt deze giganten niet tegenkomen tijdens een wandeling in het donker. Zoek je nog een fijne slaapplek in St Lucia? Wij sliepen 2 nachten bij de Lidiko Lodge, op loopafstand van alle restaurants en met een mooie tuin inclusief zwembad!
Heb jij nog vragen het over het iSimangaliso Wetland Park? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ultieme route door Zuid-Afrika voor meer tips en uitgebreide reisgidsen.