Met 2.800 kilometer aan kustlijn en consistente golven is Zuid-Afrika een van de beste plekken ter wereld om te surfen. En hoewel je binnen Zuid-Afrika op verschillende plekken kan surfen, spant het gemoedelijke dorpje Jeffreys Bay de kroon. Ik nam de proef op de som en ging een week lang surfen in Jeffreys Bay. In dit artikel vind je niet alleen alle informatie die je moet weten over surfen in Zuid-Afrika, maar ik geef ook een hoop leuke tips voor Jeffreys Bay.


Inhoudsopgave
- Waarom Zuid-Afrika een goede surfbestemming is
- Algemene informatie over Jeffreys Bay
- Tips voor surfen in Jeffreys Bay
- Andere activiteiten in en rondom het dorp
- Waar overnachten in het dorpje?
- Eten en drinken in Jeffreys Bay
- Praktische tips voor een bezoek aan Jeffreys Bay
- Meer goede plekken om te surfen in Zuid-Afrika
Waarom Zuid-Afrika de ideale surfbestemming is
Waarom Zuid-Afrika momenteel een zeer geliefde surfbestemming heeft met 2 dingen te maken: enerzijds zijn de golven hier goed tot ideaal, anderzijds worden de surfplekken nog niet overspoeld. Waar het in Californië, Hawaii of Australië vaak erg druk is in het water, is het in Zuid-Afrika nog relatief rustig. Eigenlijk best gek, gezien de perfecte surfcondities hier. Bovendien heb je in Zuid-Afrika kans te surfen met dolfijnen op de achtergrond. Ook zijn wij 2 keer dolfijnen tegengekomen terwijl we aan het surfen waren, wat het extra speciaal maakt. De condities in Zuid-Afrika zijn zowel voor beginners, voor gevorderden als voor professionals goed. En door de altijd heersende westenwind, zijn de golven erg consistent in Zuid-Afrika.
Het is goed om te weten dat zowel de Atlantische Oceaan als de Indische Oceaan aan Zuid-Afrika grenzen. De Atlantische Oceaan is een stuk kouder dan de Indische Oceaan, ongeacht het seizoen. Ga je surfen bij Kaapstad? Dan is het hier behoorlijk fris, dus dat is iets om rekening mee te houden. Gelukkig ligt Jeffreys Bay aan de Indische Oceaan, dus hier is het iets warmer.


Algemene informatie over Jeffreys Bay
Waar ligt Jeffreys Bay?
Jeffreys Bay, ook wel JBay genoemd, behoort officieel tot de Garden Route, een prachtige route langs de kust in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Vrijwel alle reizigers maken hier standaard een tussenstop als ze vanuit het Addo Elephant National Park komen en richting het Tsitsikamma National Park gaan of vice versa. Het is echter aan te raden hier een aantal dagen te verblijven, zeker als je wilt (leren) surfen in Zuid-Afrika. Zo vind je hier niet alleen ideale surfspots, maar ook tal van hippe eettentjes, een fijne sfeer en mooie stranden.
De geschiedenis van Jeffreys Bay
Volgens een legende is JBay vernoemd naar kapitein Jeffreys die in 1840 met zijn vrachtschip langs de oostkust van Zuid-Afrika voer tijdens een van zijn handelsexpedities. Tijdens deze reis brak er aan boord een scheurbuikepidemie uit. Hij werd gedwongen aan wal te gaan en al snel zag hij hoe mooi deze plek was en hoeveel potentie het had. Hij bouwde hier in 1850 het eerste huis, bekend als ‘Het Witte Huis’, en zijn familie werd de eerste blanke familie die zich in de stad vestigde. Later ontdekten surfliefhebbers dat Jeffreys Bay fantastische golven had en dus trokken steeds meer surfers naar dit kustdorp. Maar het groeide pas echt uit tot surfwalhalla nadat JBay in de wereldberoemde film ‘The Endless Summer’ was te zien. Sindsdien wordt het dorpje alsmaar populairder.
Waarom je hier fantastisch kunt surfen
De surfomstandigheden in Jeffreys Bay worden als ultiem gezien. Zo zijn de golven hier zeer krachtig en ze gaan een lange tijd door. Bovendien valt de righthand pointbreak hier perfect. Voor de ‘regulars’ (surfers die met hun linkerbeen voor staan) is dit dus heel fijn surfen. JBay wordt al jaren op rij uitgeroepen tot een van de beste surfspots ter wereld. Niet voor niets is dit ook een vaste locatie tijdens de World Surf League, de wereldkampioenschappen die ieder jaar plaatsvinden.

Tips voor surfen in Jeffreys Bay
Goede surfspots in Jeffreys Bay
Een aantal goede spots in Jeffreys Bay zijn Dolphin Beach, Main Beach, Paradise Beach, Point Beach en de Subertubes. De accommodatie waar ik verbleef lag aan Paradise Beach, wat een prachtig strand is. Ik heb echter zelf alle dagen gesurft bij Main Beach, gezien dit de ideale spot is voor beginnende surfers. Ook Dolphin Beach is een goede plek om te leren surfen. Na een paar dagen werd ik gepromoveerd tot intermediate en vervolgens heb ik de dagen daarna bij Kitchen Windows gesurft. Hier breken de golven vlak voor een rif dat uit het water steekt, dus het is vrij spannend om hier te surfen. Deze plek is dus niet geschikt voor de uiterste beginners. Point Beach is ook meer voor de ervaren surfers en de professionals trotseren de hoge golven van de Supertubes.
Waar boek je het beste surflessen?
Zelf hebben wij 7 surflessen geboekt via de Salted Surf School en daar waren we erg tevreden over. De instructeurs waren goed, de wetsuits die wij kregen waren dik genoeg en ze luisteren goed naar je eigen behoeftes. Als je de golven te eng vindt of als je het zwaar hebt, helpen ze je waar nodig. Bij de school zelf kan je je omkleden in een van de pashokjes en ze hebben hier ook lockers om je (waardevolle) spullen in op te bergen. Het kan fijn zijn de lessen van tevoren te boeken, maar je kunt dit eventueel ook ter plekke doen.


Andere activiteiten in Jeffreys Bay
In en rondom Jeffreys Bay valt nog veel meer te ondernemen dan alleen maar surfen. Zo vind je op steenworp afstand het Kabeljous Nature Reserve, bekend om de vele vogelsoorten en de mooie hiking trails. Houd vooral je ogen goed open voor flamingo’s. Ook in de nabijgelegen Seekoei Nature Reserve en Noorsekloof Nature Reserve kan je mooie doch korte wandelingen maken. Daarnaast is het dorpje ook geliefd om haar andere watersporten. Denk aan kitesurfen, duiken en sandboarden. Golfliefhebbers slaan een bal op de Jeffreys Bay Golf Club of in de golfcourses in het nabijgelegen St Francis. Ben je hier op een regenachtige dag? Ga dan naar het Surfmuseum of naar het Schelpenmuseum. Tot slot maken veel mensen vanuit Jeffreys Bay een safari in het Addo Elephant Park.
Tip! Ieder jaar vindt de World Surf League plaats in Jeffreys Bay. Deze wereldkampioenschappen worden groots aangepakt, wat door miljoenen mensen van over de hele wereld wordt gestreamd. Jeffreys Bay pakt in deze periode groots aan, met allerlei foodtrucks, tribunes en feestjes. Ook wij waren tijdens de WSL in Jeffreys Bay en we vonden het heel leuk om dit grootse evenement mee te maken. Dit valt altijd ergens in onze zomerperiode. Kijk vooral op de website van WSL.


Waar overnachten in Jeffreys Bay?
Zelf sliepen wij bij de Surf Lodge net buiten Jeffreys Bay. De Surf Lodge heeft een aantal voor- en nadelen. Omdat het buiten Jeffreys Bay ligt, is het hier heerlijk rustig. Bovendien is de lodge in een veilige wijk gelegen. Ook ligt het direct aan een prachtige baai en de lodge heeft zelfs een eigen opgang naar het strand. De locatie is dan ook een dik pluspunt. Ontspannen doe je in het zwembad en je kunt gemakkelijk andere reizigers ontmoeten. Je slaapt immers met andere gasten in 1 huis, waarbij je het terras, de huiskamer en de keuken deelt. Slapen doe je in dorms of in een tweepersoonskamer met badkamer. Vind je dit te intiem? Dan is de Surf Lodge geen aanrader. Een ander nadeel is dat je 15 minuten moet rijden naar het centrum. Mocht je geen eigen auto hebben, dan is vervoer wat lastig.
Slaap je liever in het centrum van Jeffreys Bay, op loopafstand van restaurantjes en het strand? Dan is Serenity on Oribi een heerlijke optie. Je overnacht in een comfortabel en modern appartement, met een balkonnetje en een keuken. Het strand ligt op loopafstand, net als verschillende restaurants.



Tips voor eten en drinken in Jeffreys Bay
In Jeffreys Bay vind je tal van goede eettentjes. Een week lang heb ik dan ook genoten van de leukste koffietentjes en fijne restaurants. Voor ontbijt en/of lunch zijn de InFood Bekery & Deli, de Coffee Society en de Tasty Table dikke aanraders. De Coffee Society en Tasty Table liggen aan het hoofdstrand in Jeffreys Bay, terwijl Food Deli iets verderop in het dorp ligt. Deze 3 eettentjes bieden allemaal heerlijke, gezonde gerechten. Denk aan smoothie bowls en flatbreads met een hoop groenten. Bovendien kan je bij alle tentjes heel leuk zitten, zowel binnen als buiten. Voor het avondeten zijn The Mexican, The Greek en Nina’s Real Food aanraders, hoewel deze laatste iets prijziger is. Zin in een lekker drankje? Ga dan naar de Brewhaha, waar je o.a. een kleine bierproeverij kunt doen.


Praktische tips voor een bezoek aan Jeffreys Bay
Wat is de beste reistijd?
Je kan het hele jaar door surfen in Jeffreys Bay, maar de beste periode voor absolute beginners is de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer dus). Bovendien trekken in deze periode de walvissen naar de Zuid-Afrikaanse kust. Ook wij hebben in deze periode een heleboel walvissen gespot in Zuid-Afrika, waaronder in Jeffreys Bay. Ben je een meer ervaren surfer? Dan trotseer je de golven het beste in de Zuid-Afrikaanse zomer, wanneer Jeffreys Bay ook op haar levendigst is.
Let goed op je spullen
Het is goed om te weten dat direct naast Jeffreys Bay een grote township zit, een krottenwijk waar de armen wonen. Veel armoede brengt vaak ook wat onveiligheid met zich mee. Hoewel je overdag prima over straat kan lopen, wordt dit in de avond afgeraden. Dan pak je het beste de auto. Ook worden er wel eens spullen gestolen op het strand zodra iemand gaat zwemmen of surfen in de zee. Zorg dus dat je niks onbemand achterlaat, zeker geen kostbare spullen.
Haaien in Zuid-Afrika
Veel mensen zijn bang om het water in te gaan in Zuid-Afrika, zeker met een surfplek waarbij je vaak dieper de zee opgaat. Heel begrijpelijk, gezien in Zuid-Afrika de Great White Shark voorkomt. In Jeffreys Bay worden ze zo nu en dan gespot, maar los van een nieuwsgierig bezoekje vallen de haaien erg weinig aan. Hier vind je namelijk amper zeehonden, de belangrijkste voedselbron voor witte haaien. De zeehonden zijn wel in grote getale aanwezig in het nabijgelegen Plettenberg Bay, dus daar komen witte haaien meer voor. In Jeffreys Bay is het risico dus erg klein, volgens de locals die ik hierover heb gesproken.


Meer goede plekken om te surfen in Zuid-Afrika
- Muizenberg (in Kaapstad)
- Wilderness (aan de Garden Route)
- Kommetjie (Kaapse Schiereiland)
- Cape St Francis (een rijke gemeente naast Jeffreys Bay)
- Victoria Bay (aan de Garden Route)
- Buffels Bay (Kaapse Schiereiland)
Heb jij nog vragen over het surfen in Zuid-Afrika of specifiek over Jeffreys Bay? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ultieme roadtrip door Zuid-Afrika voor een mooie route en meer inspiratie.