Laatste update: 9 juli 2023.
Met een kleine 20.000 vierkante kilometer is het Krugerpark het grootste wildreservaat van het hele continent Afrika. Niet voor niets is dit misschien wel het bekendste wildlifepark ter wereld. Het gebied strekt zich uit over verschillende provincies in Zuid-Afrika en het is een van de beste plekken in het land om wildlife te spotten. Ik heb het Krugerpark 2 keer bezocht en in deze reisgids vind je alle informatie en tips die je voor vertrek moet weten.
Deze reisgids bestaat uit 2 delen, omdat je het Krugerpark ook kan onderverdelen in 2 gebieden: het Kruger National Park en Greater Kruger. Eerst zal ik wat algemene informatie delen over het Krugerpark, daarna zal ik duidelijk uitleggen wat het verschil is tussen de 2 gebieden en tot slot zal ik per gebied alle tips en tricks delen. Door de reisgids op deze manier in te delen, zal je beter begrijpen hoe het hele Krugerpark is opgedeeld.


Inhoudsopgave
- Algemene informatie over het Krugerpark
- Kruger National Park vs Greater Kruger
- Tips voor het Kruger National Park
- Tips voor Greater Kruger
- Wat te doen in het Krugerpark?
- Praktische tips voor het Krugerpark
Algemene informatie over het Krugerpark
De geschiedenis van het Krugerpark
Het Krugerpark werd in 1898 voor het eerst uitgeroepen als nationale park, maar heette toentertijd nog het Sabie Game Reserve. Dit werd gedaan door de toenmalige president Paul Kruger, vandaar ook de naam Krugerpark. Hij wilde de dieren van het Laagveld meer beschermen. In 1902 werd de eerste parkwachter aangesteld en in 1926 werden het Sabie Game Reserve en het naastgelegen Shingwedzi Game Reserve samengevoegd tot het Kruger National Park. In 1927 werd het park opengesteld voor bezoekers.
Leuk weetje: wist je dat in dit gebied vroeger de Homo erectus (de prehistorische mens) leefde? Ook hebben hier mensen uit het stenen tijdperk geleefd, net als de bosjesmannen uit de ijzertijd. In het park vind je dan ook ruim 300 geregistreerde rotskunsten en andere archeologische vondsten terug.


De landschappen van het Krugerpark
Het Kruger National Park is zeer gevarieerd en heeft dan ook verschillende klimaatzones. Zo vind je hier savannes, doornvelden en bossen. Het uiterste noorden van het Krugerpark is het meest ruig en dit is dan ook voor de avontuurlijke reiziger die ook de massatoerisme wilt ontwijken. In het zuiden vind je meer water en daardoor ook meer dieren. Het nadeel is wel dat dit deel ook toeristischer is.
Welke dieren leven in het Krugerpark?
Het Krugerpark bestaat voornamelijk bekend om de grote kans de Big Five te spotten. De Big Five bestaat uit de olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. Daarnaast vind je hier ruim 500 soorten vogels, ruim 300 soorten bomen, een kleine 150 zoogdieren, ruim 100 reptielsoorten en meer dan 30 amfibieën. Het Krugerpark heeft dan ook de meer soorten grote zoogdieren dan enkel ander park in het continent Afrika.


Kruger National Park vs Greater Kruger
Uitleg over Kruger National Park en Greater Kruger
Het Krugerpark bestaat eigenlijk uit 2 delen: het Kruger National Park en Greater Kruger. Samen vormen deze gebieden het Krugerpark. Het Kruger National Park wordt door de overheid beheerd, Greater Kruger is de verzamelnaam voor allerlei privéreservaten. Dit is dan ook het grote verschil tussen de 2 gebieden. De reservaten zijn altijd al privé-eigendommen geweest en deze grenzen aan het Kruger National Park, maar dankzij hekken waren deze 2 gebieden een lange tijd van elkaar gescheiden. In de jaren ‘90 heeft men echter besloten om de hekken te verwijderen, zodat het leefgebied van de dieren flink werd vergroot. De privéreservaten zijn altijd privé gebleven en daarom hoort dit officieel niet bij het Kruger National Park, vandaar dat de privereservaten samen de naam ‘Greater Kruger’ dragen. Doordat de reservaten echter aan het Kruger National Park grenzen en er al een lange tijd geen hekken meer zijn, kunnen de dieren vrij rondlopen tussen de 2 gebieden. Daardoor heb je in Greater Kruger net zoveel kans om wildlife te spotten als in het Kruger National Park.


De verschillen tussen de gebieden
Omdat de privereservaten in Greater Kruger niet door de overheid worden beheerd, gelden hier andere regels dan in het Kruger National Park. Hieronder geef ik een opsomming van de grootste verschillen tussen Greater Kruger en het door de overheid beheerde Kruger National Park.
- In Greater Kruger mag je niet met je eigen auto op pad. Een selfdrive is hier dan ook niet mogelijk. In het Kruger National Park mag je wel een selfdrive maken.
- Je gaat dus altijd met een gids op pad in de privereservaten van Greater Kruger, maar offroad rijden is hier wel toegestaan. Het grote voordeel daarvan is dat je veel dichterbij de dieren kan komen, omdat je ook daadwerkelijk door de bomen en struiken mag rijden. In het Kruger National Park moet iedereen op de paden blijven, ook de gidsen, waardoor de kans op het spotten van dieren kleiner is. En als je ze spot, kan je vaak niet heel dichtbij komen.
- Een ander voordeel van Greater Kruger is dat de rangers vaak met elkaar contact hebben, zodat ze elkaar op de hoogte kunnen houden als ze een dier hebben gespot. Daardoor is de kans een stuk groter dat je meer dieren ziet. Bovendien vertellen de rangers je alles over de dieren en de omgeving, waardoor je ook een hoop interessante weetjes hoort.
- De lodges in de privereservaten zijn meestal luxe en prijzig, terwijl je in het Kruger National Park vaak simpele accommodaties en vooral campings vindt. Wil je luxe overnachten, dan moet je dus naar Greater Kruger gaan. Wil je goedkoop overnachten? Dan moet je naar het Kruger National Park gaan.
- Het is in Greater Kruger een stuk rustiger, omdat je hier geen selfdrives mag maken en je ook verplicht bent te overnachten in een accommodatie om op game drive te gaan. Daardoor zijn de gamedrives kleinschaliger en intiemer. In het Kruger National Park is het een stuk drukker, omdat iedereen het park ook zonder overnachting mag bezoeken en je hier ook selfdrives mag maken.


Mijn voorkeur
Wij hebben besloten om 3 nachten in Greater Kruger te verblijven, juist omdat we die luxe en uniekere ervaring wilden beleven. We hebben in totaal 5 gamedrives gedaan, waarbij we ontzettend veel dieren hebben gespot en we ook erg dichtbij kwamen. Zo hebben we urenlang op nog geen 2 meter afstand van een groep leeuwen gestaan, zodat we ze echt goed konden observeren. Een once in a lifetime ervaring! Daarnaast hebben we ook een dagje het Kruger National Park bezocht, waarbij we een selfdrive hebben gemaakt. Dit vond ik een stuk minder interessant, omdat we vrijwel alle dieren op afstand zagen en we voornamelijk over asfaltwegen reden. Bovendien zie je in je eigen auto een stuk minder dan tijdens een gamedrive, want dan zit je hoog in een open jeep. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een privereservaat in Greater Kruger, maar het was wel leuk om een selfdrive te ervaren. Ik raad daarom aan minimaal 2 nachten in Greater Kruger te slapen en dit te combineren met 1 of 2 selfdrives in Kruger. Zo ervaar je het beide!
Wat is een game drive? Een game drive is een safari in een open jeep met gids. In de reservaten ga je dus altijd op game drives mee, maar ook in het Kruger National Park kan je game drives boeken voor als je liever niet een selfdrive doet. Dit raad ik echter af, want het kost vrij veel geld en ook tijdens game drives met een gids mag je niet van het gebaande pad af, dus je hebt alsnog weinig aan een gids.
Onze planning
Wij hebben eerst 3 nachten in Greater Kruger geslapen, hierover later meer, en op de laatste dag zijn we heel vroeg uitgecheckt. Vervolgens zijn we naar 1 van de ingangen van het Kruger National Park gereden (de Paul Kruger ingang) om hier de hele dag een selfdrive te doen. Lunchen deden we bij het Right on Track restaurant in de Skuzuzu restdamp (een aanrader) en vanuit hier maakten we de loop af. Aan het einde van de dag hebben we het Kruger National Park verlaten via de Phaboni Gate en zijn we vanuit daar naar Graskop gereden om de volgende dag de Panoramaroute te doen. Deze planning was erg goed te doen!

Tips voor het Kruger National Park
Hieronder volgen alle tips voor het Kruger National Park, dus voor het gedeelte dat door de overheid wordt beheerd. Daarna volgen alle tips voor Greater Kruger, mocht je (ook) in een privereservaat willen overnachten.
De verschillende ingangen
Het Kruger National Park heeft ruim 10 gates waar je naar binnen en buiten kan. Het maakt niet uit welke je kiest, want de ticketprijzen en de procedure om binnen te komen zijn overal hetzelfde. Het is vooral belangrijk om te kijken waar je vandaan komt en waar je na je bezoek weer naartoe gaat, om vervolgens te kijken welke gate praktisch het beste uitkomt. Wij kwamen na 3 nachten in Greater Kruger van het privereservaat Sabi Sands en vanuit daar is de Paul Kruger Gate de dichtstbijzijnde gate. Wij hebben dus besloten om het Kruger National Park in te gaan via de Paul Kruger Gate. Na onze selfdrive gingen we juist door naar Graskop voor de Panoramaroute en daarvoor was het juist handig het Kruger National Park te verlaten via de Phabeni Gate. Wij hebben dus voor deze gates gekozen, puur omdat dit qua ligging handig was.
Belangrijke tip! Vermijd de Numbi Gate, gezien hier regelmatig overvallen plaatsvinden. De Phabeni Gate ligt hier net boven en deze gate is wel veilig om te nemen. Probeer ook de R538 weg tussen White River en Hazyview te vermijden en neem in plaats daarvan de R40 weg.


De regels als je een selfdrive gaat doen
Ben je van plan een selfdrive te doen in het Kruger National Park? Dan moet je je wel aan een aantal regels houden. Hieronder heb ik de belangrijkste regels op een rij gezet.
- Je moet ten alle tijden in je auto blijven zitten. Alleen in de aangegeven gebieden mag je de auto uit.
- Deuren moeten altijd gesloten zijn. Het liefst doe je ook de ramen volledig dicht.
- Binnen het Krugerpark gelden een aantal snelheidsregels. Zo mag je niet harder dan 50 km/u op asfaltwegen en niet harder dan 40 km/u op grindwegen.
- Je mag niet off-road rijden.
- Je mag dieren niet voeren of op welke manier dan ook storen. Muziek aanzetten is ook not done.

Tips voor als je een selfdrive gaat doen
Los van de regels heb ik ook een aantal tips voor als je een selfdrive wilt doen in het Krugerpark.
- Aan het begin van iedere gate vind je een bord met alle informatie waar de dieren het laatst zijn gespot. Zo zie je een spotbord van de dag ervoor en een spotbord van de betreffende dag. Zo kan je gericht zoeken naar wildlife.
- Houd er rekening mee dat je nooit het hele Krugerpark kunt zien, gezien het park zich over 360 kilometer uitstrekt. Je bent dus uren aan het rijden om alleen al van noord naar zuid te rijden. Daarnaast is het park van oost naar west nog eens 65 kilometer lang. Als je 1 dag de tijd hebt om een selfdrive te doen in het Kruger National Park, richt je dan op een heel klein deel van het gebied. Wij hebben een volledige dag een selfdrive gedaan en we hebben een fractie van het hele park gezien.
- Kijk waar andere auto’s zijn gestopt, want dan hebben zij waarschijnlijk iets gespot. Hoe meer auto’s ergens staan, des te gaver het dier waarschijnlijk is.
- Ga vooral richting het water, want rondom water zijn vaak veel dieren te vinden. Bovendien heb je in de buurt van water vaak weidse uitzichten, waardoor je meer kan zien.
- Ben je van plan veel selfdrives te doen in Zuid-Afrika? Huur dan een auto die wat hoger is, zodat je ook meer ziet. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je standaard all inclusive bent verzekerd.
- Het is slim om met een volle tank het Krugerpark te bezoeken, aangezien je tijdens een selfdrive hoogstwaarschijnlijk veel zal rijden. Gelukkig vind je ook wel wat benzinestations in het Krugerpark, maar je moet dan maar net in de buurt zijn. Een benzinestation vind je o.a. bij Skuzuku.
- Houd voldoende afstand van olifanten. Zie je olifanten langs de kant van de weg? Zet je auto hier dan niet naast, maar houd zoveel mogelijk afstand. Olifanten zijn onvoorspelbaar en vinden auto’s dreigend. Veel mensen rijden achter olifanten aan of gaan vlak naast ze stilstaan, waardoor de olifanten agressief kunnen worden. Je mag nooit de route van de olifanten blokkeren, want dan heb je zelf een probleem. Bovendien is afstand houden niet alleen beter voor je eigen veiligheid, maar het is ook beter voor de dieren zelf.


Overnachten in het Kruger National Park
Het Krugerpark heeft meerdere zogeheten restcamps waar je kan overnachten. De meeste restcamps zijn voorzien van 1 of meerdere restaurants. Bovendien vind je hier vaak wat winkeltjes en een supermarkt, hoewel je daar niet heel veel van hoeft te verwachten. Op de restcamps kan je zowel overnachten in een tent, in een bungalow of in je eigen caravan/camper. De faciliteiten zijn vaak basic maar prima, en de kosten liggen niet zo hoog. Wil je overnachten in het Kruger National Park? Dan kan je dit het beste (ruim) van tevoren reserveren via de officiële website. Overigens heb je ook de optie om net buiten het park te slapen, mocht je dat liever willen. In dat geval zijn Nelspruit, Hoedspruit en Hazyview de beste uitvalsbasissen.
Entreekosten
Wil je een dagje naar het Kruger National Park? Dan betaal je 460 rand entree per persoon (juni 2023), omgerekend zo’n €23. Ga je meerdere dagen en/of ben je van plan te overnachten in het park? Dan betaal je dit bedrag iedere dag. Om tijd te besparen, kan je het beste van tevoren online tickets kopen via deze officiële website. Anders sta je misschien lang in de rij om tickets te kopen. Bovendien geldt er een maximum aantal bezoekers per dag, dus je wilt natuurlijk wel zeker zijn van een plekje. Houd er rekening mee dat je jouw paspoortnummer moet opschrijven op een formulier, dus zorg dat je deze bij de hand hebt. Bij de ingang kan je gewoon met je pinpas of creditcard betalen, mocht je toch liever ter plekke een ticket willen kopen.
Toiletten in het park
Bij alle restcamps vind je voldoende toiletten waar je even kan stoppen voor een plaspauze. En zoals eerder gezegd, vind je hier vaak ook 1 of meerdere restaurants en een supermarkt. Je kan hier dus prima lunchen en je benen strekken voordat je de selfdrive vervolgt.

Tips voor Greater Kruger
Hieronder volgen alle tips voor Greater Kruger als je van plan bent in een privereservaat te overnachten.
De verschillende reservaten
Greater Kruger bestaat, zoals eerder gezegd, uit verschillende reservaten. Deze reservaten zijn allemaal privé en vormen samen Greater Kruger. Elk reservaat heeft zijn eigen lodges, regels en specialiteiten. Zo gingen wij bijvoorbeeld naar de Umkumbe Bush Lodge in Sabi Sands, een reservaat dat bekendstaat om het spotten van luipaarden. De kans dat je hier een luipaard tegenkomt is dan ook aanzienlijk groter dan elders. En ja, wij zijn dan ook zeker een luipaard tegengekomen die net een prooi had gevangen en uitgebreid zat te eten. Binnen Sabi Sands liggen verschillende lodges en het is maar net de vraag welke je het meeste aanspreekt en wat je budget is. En zo heeft ieder reservaat verschillende lodges.
Informatie over Sabi Sands
Sabi Sands staat voornamelijk bekend om de luxe lodges waar je een heerlijke safaribeleving ervaart. Deze lodges zijn allemaal nauw betrokken bij programma’s voor milieubeheer en natuurbehoud. Daarnaast hebben zij het welzijn van de wildlife in Sabi Sands hoog in het vaandel staan. Sabi Sands ligt in het zuiden van Kruger en kan je gemakkelijk combineren met een selfdrive in het Kruger National Park.


Tip: overnacht bij Umkumbe Bush Lodge
Zoals eerder vermeld, sliepen wij 3 nachten bij de Umkumbe Bush Lodge en dit was een fantastische ervaring. Umkumbe is een van de weinige betaalbare opties in Sabi Sands waar je toch genoeg luxe ervaart. Zo krijg je iedere dag 2 game drives (bij 3 nachten ga je dus 6 keer op game drive), waarbij je tijdens iedere game drive koffie/thee (in de ochtend) of alcoholische versnaperingen met snacks (aan het einde van de middag) krijgt. Daarnaast zijn alle maaltijden inclusief en bij Umkumbe kan je op verschillende plekken heel leuk zitten, o.a. op het terras met uitzicht op de wilde dieren of rondom het kampvuur. Slapen doe je in een luxe tent (met badkamer), maar je kan ook de extra luxe tenten boeken als je ook een mooie buitenbadkamer wilt. Tot slot kan je extra activiteiten bijboeken, zoals een bush walk. In dat geval ga je, tegen extra betaling, met een gecertificeerde gids op pad om dwars door het leefgebied van de wilde dieren te wandelen. Een dikke aanrader om de Umkumbe Bush Lodge te boeken!
Omdat je in een tent staat midden in het reservaat, hoor je ’s nachts ook de wilde dieren. Zo hoorden wij iedere nacht meerdere hyena’s die vlakbij het kamp waren. Een te gekke ervaring!



Wat te doen in het Krugerpark?
Je komt natuurlijk naar het Krugerpark om wildlife te zien, maar om wildlife te spotten heb je wel verschillende opties. Hieronder leg ik de verschillen uit.
Selfdrives
Zoals al een aantal keer eerder aangegeven, kan je in het Kruger National Park een selfdrive maken. Dit is enkel mogelijk in het gedeelte dat door de overheid wordt beheer dit is niet mogelijk in een van de privereservaten van Greater Kruger. Tijdens een selfdrive heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, en je bepaalt zelf hoelang de selfdrive is. Tevens is het tijdens een selfdrive nog spannender om dieren te zien, omdat je je dan kwetsbaarder voelt dan als je met een gids op pad gaat. Bij een selfdrive in het Kruger National Park betaal je enkel de entree fee.
Morning game drives
Een van de leukste dingen om te doen in het Krugerpark is meegaan op een morning game drive. Dit kan zowel in Greater Kruger als in het Kruger National Park. In dat geval ga je vaak tussen 04:30 en 06:30 op pad, afhankelijk van het seizoen, omdat de dieren vroeg in de ochtend het meest actief zijn en je dus ook de meeste kans hebt om wildlife te zien. Je moet vroeg je bed uit, maar dat is het helemaal waard. Ook voor een selfdrive geldt dat je het beste zo vroeg mogelijk op pad gaat. Check wel even de openingstijden voor het Kruger National Park als je vroeg een selfdrive wilt doen. De openingstijden verschillen per seizoen, maar meestal gaat het om 05:30 of om 06:00 open.


Afternoon game drives
Een andere zeer populaire game drive is die aan het einde van de middag. Dit kan wederom zowel in Greater Kruger als in het Kruger National Park. In dat geval ga je tussen 15:00 en 17:00 op pad, want ook aan het einde van de middag zijn de dieren erg actief. Tijdens een afternoon game drive stop je vaak om van de zonsondergang te genieten met een alcoholische versnapering en wat snacks erbij. Daarna rijd je nog een stuk in het donker, waarbij de gids met een zaklamp heen en weer schijnt. Zo is de game drive ook nog deels spannend!
Night drive
Ook is het vaak mogelijk om een night drive te boeken, waarbij je ’s avonds op pad gaat na zonsondergang. Een night drive is extra spannend, omdat je zelf geen zicht hebt en je zomaar een olifant kan tegenkomen. Natuurlijk schijnt de gids met zaklampen rond. Een andere reden om een night drive te boeken? Omdat je dan waarschijnlijk wat andere dieren tegenkomt. Zo kwamen wij ’s avonds vaak ineens heel veel jakhalzen tegen, terwijl je die overdag veel minder vaak ziet. Een night drive kan zowel in Greater Kruger als in het Kruger National Park.
Bush walk
Het spannendste om te doen in het Krugerpark is absoluut een bushwalk, wat je ook zowel in Greater Kruger als in het Kruger National Park kan doen. In dat geval ga je vaak met een zeer klein groepje en 1 gids op pad om op zoek te gaan naar wildlife. Er zijn vaak maar weinig gidsen gecertificeerd om dit te doen en de regelgeving ome en gids te worden is streng, dus de gidsen weten zeker wat ze doen. Bovendien hebben ze altijd een geladen geweer bij zich. De gids laat je tijdens de bush vlak allerlei sporen zien en legt je uit hoe ze de tracks kunnen identificeren en hoe ze vervolgens verder zoeken naar tracks. Heel interessant en leerzaam! Tijdens een bush walk heb je veel minder kans spannende dieren tegen te komen, gezien je natuurlijk een minder grote afstand aflegt. Maar de ervaring is spannend genoeg en je ziet op deze manier heel andere dingen dan tijdens een game drive. Wij deden een bush walk in het Welgevonden Game Reserve en vonden het geweldig.


Praktische tips voor een bezoek aan het Krugerpark
Is het Krugerpark een malariagebied?
In Zuid-Afrika komt in slechts 2 nationale parken malaria voor en het Krugerpark valt daar helaas ook onder (het andere nationale park is het Mapungubwe National Park). In de winter komt hier echter geen malaria voor, enkel in de zomermaanden. Bovendien is de kans erg klein dat je malaria oploopt, maar het is zeker mogelijk. Reis je in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter) naar Zuid-Afrika? Vraag dan om advies bij de dokter of een tropeninstituut of je preventieve maatregelen moet nemen.
De verschillende seizoenen in het Krugerpark
Het Krugerpark kent een regenseizoen en een droge seizoen. Het regenseizoen loopt van oktober tot maart, waarbij de zomermaanden heet en regenachtig zijn. Het park is in deze periode een stuk groener en weelderig, en daardoor ook een stuk mooier. Het is echter moeilijker om in dit seizoen wildlife te spotten. Bovendien kan er soms zoveel regen vallen dat sommige paden overstromen en deze niet meer toegankelijk zijn. Het droge seizoen loopt van april tot september en in deze maanden is het ook winter in Zuid-Afrika. Overdag is het erg warm en droog, maar de nachten zijn daarentegen erg koud. Voor safari’s is dit wel de ultieme periode, want de kans op het spotten van wildlife is in het droge seizoen het grootst.

Wat neem je mee naar het Krugerpark?
Wat mij betreft is een verrekijker essentieel als je het Krugerpark bezoekt. Met een goede verrekijker haal je de dieren veel dichterbij en kan je de details zien van de ogen, vacht en poten. Wij hadden zelf deze verrekijker mee en daar waren we ontzettend blij mee. We konden hiermee honderden meters ver kijken. Een andere must is muggenspray als je in de Zuid-Afrikaanse zomer reist, dus in onze winterperiode. Een goede camera, met het liefst een telelens, is ideaal als je van fotografie houdt. En verder is een jasje of fleece altijd een goed idee voor de game drives in de vroege ochtend en aan het einde van de middag. In de Zuid-Afrikaanse winter kan het zelfs vrij koud worden als de zon niet op is. Ga je op een selfdrive? Neem dan wat snacks en voldoende water mee, ook al vind je in het park restaurants en supermarkten.
Heb jij nog vragen over een bezoek aan het Krugerpark? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ideale reisroute door Zuid-Afrika voor meer inspiratie en uitgebreide reisgidsen.
1 comment
Sorry, dit ben ik niet met je eens. Ik ben 7x in Zuid-Afrika geweest. Met dochter en schoonzoon (ranger) 4x Kruger bezocht met eigen vervoer. In dit uitgestrekte park kwamen wij nauwelijks anderen tegen. Meer dan genoeg dieren te zien zonder anderen in de buurt.
En de hoge begroeiing? Het is de natuur hè, je kunt niet verwachten dat ze de boel snoeien zodat wij meer kunnen zien;-)
Kruger is, naast de andere parken, meer dan de moeite waard om te bezoeken!