Met weelderige kustbossen en brede zandstranden is de Tuinroute een van de mooiste routes om te rijden in Zuid-Afrika. De Tuinroute, ook wel de Garden Route genoemd, is 300 kilometer lang en biedt voor ieder wat wils. Maak mooie hikes in de nationale parken, relax aan het strand en doe spannende activiteiten die je een adrenalineboost geven. In dit artikel vind je tips voor de mooiste stops langs de Tuinroute in Zuid-Afrika!


Algemene informatie over de Tuinroute in Zuid-Afrika
De Tuinroute loopt officieel van Mossel Bay in de West-Kaap tot aan Stormsrivier in de Oost-Kaap, hoewel de grenzen niet altijd helemaal duidelijk zijn. Zo wordt de route tussen Kaapstad en Port Elizabeth vaak bestempeld als de Garden Route. De route heeft zijn naam te danken aan de groene en diverse vegetatie die je langs de kust treft. De route ligt precies tussen de bergen en de oceaan in, waardoor het hier regelmatig regent en het gebied dus erg groen is. Bovendien vind je hier een hoop fynbos, een type vegetatie die je enkel in Zuid-Afrika vindt. De Tuinroute is in 2017 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Tips voor de mooiste stops aan de Tuinroute in Zuid-Afrika
Hieronder vind je mijn favoriete stops aan de Garden Route in Zuid-Afrika. Daarna volgen meer mooie stops die je eventueel kunt maken. De stops vind je in volgorde als je de route begint in Port Elizabeth en eindigt in Kaapstad.
Addo National Park
Het Addo Elephant National Park is in 1931 uitgeroepen om de slechts 11 overgebleven olifanten in het gebied te beschermen. En met succes, want het park telt tegenwoordig ruim 600 olifanten. Bovendien leeft hier ook de rest van de Big Five, net als hyena’s, verschillende soorten antilopen, jakhalzen, zebra’s, apen en wrattenzwijnen. Tevens strekt het park zich uit tot aan de kust waar o.a. zuidkapers (walvissen) en witte haaien leven. Daarmee is Addo het enige nationale park ter wereld waar de Big Seven voorkomt. Je kunt wildlife spotten tijdens een georganiseerde gamedrive of tijdens een selfdrive. Alle informatie en tips vind je in mijn artikel over het Addo Elephant National Park.


Jeffreys Bay
Het gemoedelijke dorpje Jeffreys Bay is een van de beste surfbestemmingen ter wereld. Jaarlijks vinden hier de wereldkampioenschappen plaats en de golven zijn zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden. Zelf heb ik de proef op de som genomen en ben ik een week lang gaan surfen in Jeffreys Bay. Ben je niet van plan om te surfen? Dan is Jeffreys Bay enkel leuk als tussenstop van een paar uur tot maximaal 1 nacht. Je vindt hier genoeg leuke eettentjes en uitwaaien doe je op het langgerekte strand. Alle tips voor Jeffreys Bay vind je in mijn artikel daarover.


Tsitsikamma National Park
Een van mijn favoriete plekken in Zuid-Afrika is het Tsitsikamma National Park. Hier vind je 80 kilometer aan rotsachtige kustlijn en je kunt prachtige hikes maken in het park. Bovendien kan je hier meer te gekke activiteiten doen, zoals kajakken en tuben. Zorg in ieder geval dat je de Waterfall Trail niet overslaat, mijn favoriete hike in het park. De hike duurt 3 tot 4 uur en voert je langs de kust naar een waterval. Alle tips vind je in mijn artikel over het Tsitsikamma National Park.


Bloukrans Bridge
Hoewel deze brug zelf niet noemenswaardig is, kan je vanaf de Bloukransbrug wel een hele speciale activiteit doen: bungeejumpen! Sterker nog: dit was ooit de hoogste bungeejump ter wereld. Die titel is de Bloukransbridge inmiddels verloren aan andere locaties, maar nog altijd is dit de hoogste brug-bungee ter wereld. Wil je dit ooit in je leven gedaan hebben? Dan is deze plek in Zuid-Afrika zeker een goede kans. Het bungeejumpen kost €75 per persoon en boek je hier online.
Plettenberg Bay
Hoewel het dorpje Plettenberg Bay zelf niet veel bezienswaardigheden heeft, is het wel een hele goede uitvalsbasis om de directe omgeving te ontdekken. Bovendien heeft Plettenberg Bay zelf een fijne sfeer, met veel goede restaurants en koffietentjes. Rondom Plettenberg Bay vind je meerdere stranden waar je heerlijk een dag kan vertoeven. Een favoriet is Nature’s Valley, waar je een mooie wandeling naar een uitzichtpunt kunt maken en een verfrissende duik in de zee kan maken. Ook het Keurboomstrand is een goede optie, een baai die wordt ingeklemd door rotsen. Lees hier meer tips voor Plettenberg Bay.


Robberg Nature Reserve
Op nog geen 15 minuten rijden vanaf Plettenberg Bay vind je het Robberg Nature Reserve. Dit natuurgebied is nog relatief onontdekt, maar is absoluut de moeite waard. Sterker nog: ik vond dit een van de mooiste natuurrijke plekken die ik tijdens mijn 3 maanden in Zuid-Afrika heb gezien. In het Robberg Nature Reserve heb je de keuze uit 3 wandelingen, variërend van 45 minuten tot 4 uur. Kies je voor de langste wandeling? Dan kom je onderweg waarschijnlijk een grote groep zeehonden tegen, maar in het juiste seizoen is het ook mogelijk dolfijnen, walvissen en/of haaien te spotten. Je loopt immers continu langs de kust. De uitzichten zijn onderweg prachtig en de hike is lekker avontuurlijk. Alles over het Robberg Nature Reserve lees je in m’n artikel daarover.


Knysna
Zet na Plettenberg Bay en het Robberg Nature Reserve koers richting het gemoedelijke stadje Knysna. Hier kan je gemakkelijk de hele dag spenderen. Het is een must het uitzicht te bekijken vanaf Knysna Heads, een prachtig viewpoint waar de lagune en de oceaan samenkomen. Je vindt hier meerdere plateaus en het is aan te raden het uitzicht vanaf verschillende plateaus te bewonderen. Nadat je het uitzicht hebt bekeken, is het leuk een drankje te drinken in het East Head Cafe. Dit eettentje heeft enorme ramen en ligt direct aan de kust, waardoor je de golven zo tegen de rotsen ziet kletteren. Ga vervolgens oesters eten bij het 34 Degrees South Restaurant, waar je oesters in allerlei smaken kunt proeven. Ben je in de maand juni in Zuid-Afrika? Zorg dan dat je het Oesterfestival in Knysna niet hebt gemist, waarbij je ruim een week lang geniet van verschillende festiviteiten.

De wijngebieden
Hoewel het officieel niet op de Tuinroute van Zuid-Afrika ligt, wordt de wijnregio van Zuid-Afrika hier vaak wel bij betrokken. Bovendien is het iets wat je niet gemist mag hebben, zeker niet als je van wijnen houdt. Zorg in ieder geval dat je de wijntram in Franschhoek niet overslaat, een trammetje die je van wijnhuis naar wijnhuis brengt. Een soort Hop-on-hop-off principe dus. Je hebt keuze uit verschillende routes en bij iedere wijnhuis heb je de mogelijkheid een proeverij te doen, mits je dat wilt natuurlijk. Ik vond het een van de hoogtepunten in Zuid-Afrika! Ik raad zeker aan mijn artikel over de wijntram in Franschhoek te lezen waarin alle informatie staat die je van tevoren moet weten. Mocht je nog genoeg tijd hebben, slaap dan ook zeker minimaal 1 nacht in Stellenbosch. Dit is een prachtige universiteitsstad waar het barst van de leuke restaurants en barretjes.
De Tuinroute door Zuid-Afrika eindig je in Kaapstad, een bruisende stad waar je eindeloos veel kunt zien en doen. Lees vooral al mijn tips voor Kaapstad om te zien wat je hier zoal kan ondernemen incl. tips voor waar te verblijven!


Meer leuke stops
Andere aanraders aan de Garden Route in Zuid-Afrika zijn Swellendam, Wilderniss, George, Oudtshoorn en Hermanus. In zowel Swellendam, George als Wilderniss kan je de prachtige natuur ontdekken en mooie wandelingen maken. In Oudtshoorn vind je tal van struisvogelboerderijen en grotten. Helaas worden bij sommige boerderijen ook ritjes op struisvogels aangeboden, maar dit moet je natuurlijk absoluut niet doen. Tot slot is Hermanus de walvissenhoofdstad van Zuid-Afrika, dus zorg dat je deze activiteit niet hebt gemist. Dit is de beste walvissentour, waarbij je dichtbij de giganten komt.


Waar overnachten aan de Tuinroute in Zuid-Afrika?
Ik raad aan op verschillende plekken aan de Tuinroute in Zuid-Afrika te overnachten. Hieronder vind je al mijn tips waar je het beste kan verblijven.
Addo: zorg dat je 2 nachten in het dorpje Addo slaapt, zodat je de hele dag voor een gamedrive of selfdrive kan uittrekken. De beste optie in Addo is Bydand B&B, waar je in een comfortabele kamer slaapt en relaxt aan het zwembad in de tuin.
Tsitsikamma: vervolgens is het heerlijk om 2 nachten vlakbij het Tsitsikamma National Park te slapen. Ook voor dit park heb je een volledige dag nodig en dus is het wel zo fijn om dichtbij te overnachten. Wij sliepen bij de Fernery Lodge en dat vonden we geweldig. Je mag hier gratis gebruikmaken van de hottubs en sauna’s. De hottubs staan midden in de natuur en dat is een heerlijke ervaring. Bovendien ligt het hotel boven op een klif waardoor je een waanzinnig uitzicht hebt. Onderweg van Addo naar Tsitsikamma kan je een tussenstop maken in Jeffreys Bay.
Plettenberg Bay: hoewel Plettenberg Bay slechts 40 minuten verderop ligt, is het wel de perfecte uitvalsbasis om het Robberg Nature Reserve, Knysna, Keurboomstrand en Nature’s Valley te ontdekken. Zorg dat je ook hier minstens 2 nachten hebt. Wij sliepen bij Stanley Island in een mooi boutique appartement op een eilandje. Op het terrein lopen 8 zebra’s vrij rond en je wordt heen en weer gebracht met een bootje. Een toffe ervaring! Van Tsitsikamma naar Plettenberg Bay kom je ondertussen langs de Bloukrans Bridge.
Franschhoek: vanaf Plettenberg Bay is het 5,5 uur rijden naar Franschhoek. Wil je de rit liever opdelen? Dan kan je besluiten onderweg 1 nacht te slapen in Swellendam. In Franschhoek is 2 nachten aan te raden, zodat je de hele dag van de wijntram gebruik kan maken en niet meer hoeft te rijden. Wij sliepen in deze heerlijke accommodatie op loopafstand van het centrum!


Praktische tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika
Zorg voor eigen vervoer
Het is een must eigen vervoer te hebben als je de Tuinroute in Zuid-Afrika wilt aandoen. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, een fijne maatschappij waarbij je standaard allround bent verzekerd. Wel zo prettig, want zo komen er geen onverwachte kosten bij en weet je ook zeker dat je volledig bent gedekt. Houd er rekening mee dat ze in Zuid-Afrika aan de linkerkant rijden, maar na een dag ben je hier ongetwijfeld al aan gewend. Alle tips voor een auto huren in Zuid-Afrika lees je in mijn uitgebreide artikel daarover. In het artikel lees je ook meteen alle verkeersregels en handige tips.
Wat is de beste reistijd?
Je kan de Garden Route in Zuid-Afrika het hele jaar rijden, maar het is goed om te weten dat de drukste periode tussen oktober en februari is. Dit zijn de lente- en zomermaanden van Zuid-Afrika en dus is het weer hier op zijn best. Tussen maart en september is het hier een stuk rustiger, maar je hebt dan ook meer kans op kou en regen. Wij reisden zelf in de maand juli de Tuinroute en hebben wisselvallig weer gehad.
Hoelang heb je nodig voor de Tuinroute?
Zorg dat je zeker een week voor de route uittrekt, want onderweg kan je een heleboel zien en doen. Bovendien leg je best wat kilometers af en je wilt natuurlijk niet iedere dag uren in de auto zitten. Wij trokken zelf 3 weken voor de Garden Route af, maar met 1 week red je het ook. Langer is natuurlijk altijd beter, zodat je echt de tijd nemet voor alle bezienswaardigheden.
Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor de Tuinroute in Zuid-Afrika? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ultieme reisroute door Zuid-Afrika voor meer tips en inspiratie.

FAQ over de Tuinroute in Zuid-Afrika
Ja, de Tuinroute in Zuid-Afrika is malariavrij.
Op de Tuinroute vind je meerdere townships (sloppenwijken), maar verder is het wel veilig. Zo vind je bijvoorbeeld in Jeffreys Bay en vlakbij Knysna een township. Ik heb me echter nergens onveilig gevoeld.