Zuid-Afrika kent tal van gewoontes en producten die je enkel daar vindt. En juist die typisch Zuid-Afrikaanse dingen maken het land uniek. Staat er een rondreis door Zuid-Afrika op de planning en ben je benieuwd wat nou typisch Zuid-Afrikaanse gerechten, gewoontes en producten zijn? In dit artikel heb ik een lijstje met dingen opgesteld waarvan de oorsprong in Zuid-Afrika ligt. Daarbij heb ik alles gesorteerd op categorie!


Inhoudsopgave
- Zuid-Afrikaanse gerechten
- Tip: koop dit leuke kookboek
- Typische gewoontes & tradities
- Andere Zuid-Afrikaanse producten
Typisch Zuid-Afrikaans eten: deze 15 gerechten komen uit Zuid-Afrika
Pap
Nog altijd is pap een populair (bij)gerecht, wat van maïsmeel wordt gemaakt. Het wordt soms in de ochtend gegeten als ontbijt, maar het wordt ook vaak als bijgerecht geserveerd tijdens het avondeten. In dat geval gieten ze hier een soort tomatensaus over. Best smaakloos, maar door de tomatensaus is het goed te doen.
Butternut
In Zuid-Afrika kan je niet om de butternut heen, een bepaalde pompoensoort. Het is een populair ingrediënt dat op meerdere manieren wordt klaargemaakt. Zo is de butternut-soep erg populair, wat vaak met yoghurt en kruiden wordt gegeten. Ook wordt het gesmashed, gekookt en gebakken. Je zult butternut vaak op de menukaarten zien en als vegetariër zal je het ongetwijfeld vaak eten in Zuid-Afrika.
Bobotie
Het bekendste Zuid-Afrikaanse gerecht dat je zeker eens moet hebben geprobeerd is bobotie. Dit is een gehaktschotel vol met kruiden, eieren, melk en bijgerechten. Iedereen in Zuid-Afrika maakt het net wat anders, dus het is leuk bij verschillende restaurants bobotie te bestellen. Ook staat vegetarische bobotie vaak op de menukaart. Dan wordt het meestal met linzen gemaakt, wat ook erg lekker is.


Gatsby
Vrijwel het heftigste en naar mijn mening het minst lekkere gerecht in Zuid-Afrika is gatsby, wat eigenlijk een mengelmoes van verschillende gerechten is. Het is in het verleden dan ook ontstaan door allerlei restjes bij elkaar te voegen. Tegenwoordig eet je een gatsby vaak met een groepje, waarbij je allemaal van het gerecht eet. In principe is het een groot stuk brood met ingrediënten als patat, biefstuk en saus.
Potjiekos
Dit stoofpotje is een mengelmoes van verschillende ingrediënten dat een bereidingstijd van uren heeft. In het verleden was het puur een gemaksding om verschillende ingrediënten bij elkaar te gooien, tegenwoordig wordt het echt als een traditie gezien om samen rondom het kampvuur te wachten totdat de stoofpot klaar is. Het gerecht wordt nog altijd in een gietijzeren stoofpot gemaakt.
Biltong
Het is vrijwel onmogelijk om in Zuid-Afrika niet kennis te maken met biltong. Door het hele land vind je immers tal van biltongwinkels, maar je kan het ook overal in de supermarkt en bij tankstations kopen. Biltong is gedroogd vlees dat in reepjes van 1 centimeter dik wordt gesneden en als snack wordt gegeten. Het wordt dan ook vaak geserveerd in de pauzes tijdens de gamedrives. Biltong komt nog uit de tijd toen er geen vriezers en koelkasten waren. Het is lang houdbaar en de ideale energieboost voor tussendoor.


Worsten
In Zuid-Afrika kan je tal van worsten eten, zoals boerewors en droogwors. Een droogwors is, zoals de naam al doet vermoeden, gedroogd vlees. Vergelijkbaar met biltong, maar dan anders. Vaak wordt hier kruidnagel aan toegevoegd, maar het wordt soms ook bereid met andere kruiden. Een boerewors wordt juist eerder als een hotdog gegeten. Deze worsten van varken of rund worden gekruid en vervolgens gegrild. Vaak eet je het in een broodje met wat saus.
Malvapudding
Een typisch Zuid-Afrikaans toetje is malvapudding, een soort sponsachtige cake dat wordt overgoten met pudding, karamelsaus en/of vanilleijs. Soms wordt het gemaakt met abrikozenjam, maar dat is afhankelijk van het gebied. Houd er rekening mee dat het vrij machtig is, dus na het toetje zit je ongetwijfeld snel vol!
Melktaart
Een ander populair typisch Zuid-Afrikaans toetje is melktaart. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit gebakje gemaakt van melk. Ook wordt het met bloem, suiker en eieren gemaakt. Ondanks dat het een custardtaart is, is melktaart vrij luchtig. Om het af te toppen wordt over het gebakje wat kaneelpoeder gestrooid.


Bunny chow
Dit is als het ware brood dat gevuld is met vlees, aardappelen en verschillende soorten kruiden. Ook zijn er vegetarische varianten beschikbaar, waarbij het vlees meestal wordt vervangen door bonen of linzen. Dit gerecht komt van de Indiërs die ooit naar Zuid-Afrika zijn gekomen.
Koeksister
Een koeksister is een zoet hapje dat wordt gevlochten, vervolgens wordt gefrituurd en wordt afgetopt met een siroop die daarna opdroogt. Het is een typisch Zuid-Afrikaans hapje uit de Cape Malay keuken. Bij deze kookstijl wordt de Afrikaanse keuken gecombineerd met de Maleisische en Indonesische keuken. De kookstijl is ontstaan toen de Nederlandse kolonisten in de 17e en 18e eeuw slaven uit Maleisië, Indonesië en Afrika naar Zuid-Afrika brachten en deze bevolkingsgroepen met elkaar in aanraking kwamen. Door hun kooktradities samen te brengen ontstond een nieuwe keuken die uniek is in de wereld.
Koe’sister
Zeer verwarrend, maar een koe’sister is wat anders dan een koeksister. Een koe’sister is wederom een traditioneel Cape Malay gebakje wat als het ware een knoedel is met een caketextuur. Het zoete hapje wordt afgetopt met kokosrasp en is heerlijk!
Tip! Een hoop van bovenstaande typisch Zuid-Afrikaanse gerechten proef je tijdens deze foodtour in Kaapstad. Tijdens de tour leer je niet alleen een hoop over de lokale keuken met bijhorende tradities, maar proef je ook een heleboel specialiteiten. Benieuwd wat je nog meer in Kaapstad en omgeving kunt doen? Lees dan mijn artikel met alle leuke tips voor Kaapstad.


Cape Malay curry
Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika hebben wij meerdere keren Cape Malay curry gegeten en dit vonden we heerlijk. De curries worden altijd met verschillende kleine bijgerechten geserveerd, waarbij sommige kleine gerechtjes zoetig zijn en sommige juist hartig. Daardoor is het een heel gevarieerd gerecht met tal van smaken. De curries worden altijd met rijst geserveerd.
Tip! Ga je tijdens je vakantie ook naar Kaapstad toe? Dan is het te gek deze Cape Malay kookworkshop te volgen. Tijdens de cursus leer je in 3 uur alles over de Cape Malay keuken en maak je de lekkerste gerechten waar je vervolgens zelf van mag sullen. De kookworkshop vindt plaats in de wijk Bo-Kaap, daar waar Cape Malay Food is ontstaan. Deze voormalige slavenwijk staat tegenwoordig bekend om haar huizen die in alle kleuren van de regenboog zijn geverfd.
Vetkoek
Ook dit is een zoete en, zoals de naam doet vermoeden, vette hap. Je zou het kunnen vergelijken met de Hollandse oliebollen, maar dan minder vettig en groter. Bovendien is het niet altijd zoet, maar je kunt een vetkoek ook zeker hartig eten. Zo wordt het regelmatig gevuld met kaas, kerrie en/of vlees. Kies je voor een zoete variant? Dan is het heerlijk voor bij de koffie of thee!
Struisvogel
Tot slot wordt in Zuid-Afrika regelmatig struisvogel gegeten, een delicatesse die je vast en zeker op de menukaarten zal terugvinden. Struisvogel wordt op verschillende manieren bereid en het is maar net wat je lekker vindt. Wist je dat struisvogel overigens erg mager vlees is? Het bevat bijna geen vet en het wordt bestempeld als erg goed rood vlees met een hoop vitaminen.


Tip: schaf dit leuke kookboek aan
Wil je ook typisch Zuid-Afrikaanse gerechten leren koken? Dan is dit leuke kookboek een dikke aanrader. In dit boek geven 67 Zuid-Afrikaanse koks, bakkers en andere foodliefhebbers een kijkje hun hun keuken. Je vindt hier o.a. mooie recepten en bijhorende foto’s, maar ook meer informatie over de lokale eetcultuur. Leuk om dit boek aan te schaffen voordat je naar Zuid-Afrika gaat, zodat je alvast een voorproefje krijgt op wat je ter plekke kunt eten. Nog leuker is om dit boek erbij te pakken als je terug bent van je reis, zodat je Zuid-Afrika ook een beetje thuis ervaart!


Typisch Zuid-Afrikaanse gewoontes en tradities
Braaien
Je kan Zuid-Afrika niet verlaten zonder een keer een braai te hebben gedaan. Braaien is simpel gezegd barbecueën en dit doen de locals vrijwel overal: thuis, in parken, op stranden en zelfs in natuurreservaten. Ze nemen hier uitgebreid de tijd voor en grote stukken vlees worden op de barbecue gelegd. Het is dan ook een hele aangelegenheid. Tijdens de braai eet je o.a. sosoties, de Zuid-Afrikaanse variant van stokjes sate. De marinade heeft een nachtje ingetrokken en de stukjes vlees aan de rijg worden afgewisseld met abrikozen.
Rugby
Hoe populair voetbal is in Nederland, zo populair is rugby in Zuid-Afrika. Niet alleen zijn er veel (professionele) rugbyteams in Zuid-Afrika, maar ook wordt deze sport veelal gesport op scholen. Het nationale team van Zuid-Afrika heet de Springboks en vrijwel het hele lang kijkt mee als zij een wedstrijd moeten spelen. Rugby komt oorspronkelijk uit Engeland en de Engelsen hebben deze sport geïntroduceerd in Zuid-Afrika in de tijd dat het nog een kolonie was. Rugby is dus niet Zuid-Afrikaans, maar het hoort wel helemaal bij Zuid-Afrika.
Cricket
Hetzelfde geldt voor cricket, wat wederom een Engelse sport is en in de tijd van de kolonie ook in Zuid-Afrika is geïntroduceerd. Cricket is een teamsport waar een knuppel en een bal aan te pas komen. Ook deze sport wordt veel op scholen gespeeld in Zuid-Afrika, hoewel dit niet zo grootschalig is als rugby. Het Zuid-Afrikaanse team heet de Proteas, benoemd naar de Proteabloem die veel in Zuid-Afrika voorkomt.
Loadshedding
In Zuid-Afrika is niet voldoende elektriciteit voor iedereen en daarom is het land noodgedwongen om zo nu en dan de stroom uit te doen. Dit wordt in verschillende delen van het land omstebeurt afgesloten. Dit fenomeen heet loadshedding en vaak wordt de stroom 2x per dag voor 2 uur afgesloten. Iedereen die door Zuid-Afrika rondreist zal met loadshedding te maken krijgen. Het is geen leuke gewoonte of traditie, maar het is inmiddels al jarenlang een ding in Zuid-Afrika.
Liften
Lang niet iedereen in Zuid-Afrika heeft een auto en dus zal je tijdens een rondreis veel mensen langs de kant van de weg zien liften. Dit is dan ook de normaalste zaak in Zuid-Afrika. Ook zal je veel gedeelde busjes rond zien rijden waar de locals voor een klein prijsje mee kunnen reizen.

Andere Zuid-Afrikaanse producten en dingen
Fynbos
Fynbos komt enkel voor in Zuid-Afrika, in de Kaapstreek om precies te zijn. Dit is een type vegetatie die je nergens anders ter wereld tegenkomt en wat voornamelijk bestaat uit struikgewas met fijne blaadjes. Het Kaapse florarijk is de kleinste en rijkste op aarde, en fynbos bestaat dan ook uit een hoop endemische planten.
Rooibos
Een van de bekendste fynbos-soorten is rooibos. Dit groeit enkel in Zuid-Afrika en de bekende rooibosthee komt hier dan ook vandaan. Om precies te zijn groeit rooibos in de omgeving van Kaapstad. Los van rooibosthee maken ze hier ook andere producten van. Zo doen ze rooibos in gerechten, maken ze hier soep van en ook de rooibos-cappuccino is hier populair.


Vuvuzela
Ken je nog die luidruchtige vuvuzela’s tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010? Het wereldkampioenschap van 2010 vond toentertijd plaats in Zuid-Afrika en miljarden televisiekijkers werden gek van het getoeter tijdens de wedstrijden. Mensen werden er zelfs zo gek van dat vuvuzela’s inmiddels zijn verboden in Europa. Dit iconisch blaasinstrument is echter typisch Zuid-Afrikaans en wordt nog altijd veel gebruikt onder voetbalfans in Zuid-Afrika.
Apartheid
Helaas moet ik Apartheid ook aan dit lijstje toevoegen, juist omdat de littekens nog altijd goed zichtbaar zijn in Zuid-Afrika. Apartheid was het officiele systeem van segregratie waarbij witte, gekleurde en zwarte mensen letterlijk van elkaar werden gescheiden. Los van die scheiding werden de verschillende groepen op een totaal andere wijze behandeld en was de maatschappij in 3 groepen verdeeld. Deze rassensegregatie vond plaats tussen 1948 en 1990, maar nog altijd zijn de gevolgen goed voelbaar in Zuid-Afrika. Het is daarom ook belangrijk om meer over de Apartheid te leren als je van plan bent een rondreis door Zud-Afrika te maken.
Wijn
Natuurlijk staat Zuid-Afrika ook bekend om de vele goede wijnen. Volg je mijn wijnroute door Zuid-Afrika? Dan kom je langs de beste wijnhuizen en -gaarden. Wat je sowieso moet hebben geproefd is MCC en Chenin Blanc. MCC is de Zuid-Afrikaanse sparkling wine (bubbels) en Chenin Blanc wordt ook veel in Zuid-Afrika geproduceerd en gedronken, iets wat je in andere landen minder snel ziet.


Heb jij nog vragen over deze typisch Zuid-Afrikaanse gerechten, gewoontes en producten? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle Zuid-Afrika tips voor meer inspiratie.