Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika mag een bezoek aan de wijngebieden niet ontbreken, zeker als je een wijnliefhebber bent. De wijnen in Zuid-Afrika zijn immers wereldberoemd. Een bijkomend voordeel van de wijngebieden in Zuid-Afrika is dat deze in prachtige valleien zijn gelegen, waardoor je tijdens het proeven vaak een fantastisch uitzicht hebt op de bergen. De bekendste wijnregio’s in Zuid-Afrika zijn Stellenbosch en Franschhoek, maar in dit artikel vind je ook tips voor andere wijngebieden. Bovendien heb ik een leuke wijnroute door Zuid-Afrika samengesteld!


Inhoudsopgave
- Dit zijn de wijngebieden van Zuid-Afrika
- De ultieme wijnroute door Zuid-Afrika
- Tips om de wijnroute te vervolgen
- Praktische tips voor de wijnroute
Dit zijn de wijngebieden van Zuid-Afrika
De bekendste wijngebieden van Zuid-Afrika zijn Franschhoek, Stellenbosch en Paarl. Deze 3 gebieden liggen allemaal binnen een straal van 80 kilometer vanaf Kaapstad, waardoor je deze wijnregio’s ook gemakkelijk tijdens een daguitstap vanuit Kaapstad kan bezoeken. Ook in Kaapstad zelf vind je een wijk waar een aantal wijnboerderijen liggen: Constantia. Andere (minder bekende) wijngebieden in Zuid-Afrika zijn Tulbagh, Robertson, Wellington en Worcester.

De ultieme wijnroute door Zuid-Afrika
De meeste reizigers komen vanuit Kaapstad en dus begint hier de wijnroute door Zuid-Afrika, hoewel je de route natuurlijk ook andersom kunt doen als je vanuit het oosten komt. Voor deze wijnroute kan je het beste een auto huren, gezien het openbaar vervoer in Zuid-Afrika beperkt is en vrijwel iedereen alles met de auto doet. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je standaard all-inclusive bent verzekerd. Wel zo fijn, want zo komen er geen onverwachte kosten bij en weet je zeker dat je goed bent gedekt. Hieronder vind je een leuke wijnroute door Zuid-Afrika.
Constantia
Constantia is een buitenwijk van Kaapstad waar ook veel wijn wordt verbouwd, gelegen op ongeveer 15 kilometer van het centrum van Kaapstad. Deze zijn allemaal gelegen in de zogeheten Constantia-vallei aan de voet van de Constantiaberg. Via de Constantia Nek is de wijk verbonden met de wijk Houtbaai. De oudste wijngaard hier is Steenberg, wat is opgericht in 1682. Drie jaar later, in 1685, werd het bekende landgoed Groot Constantia opgericht door een Nederlander. Tot slot zijn Buitenverwachting, Klein Constantia, Beau Constantia en Constantia Uitsig bekende wijngaarden.
Tips voor slapen & eten: wil je graag in de wijk Constantia slapen? Dan is de Ikhaya Lodge echt een heerlijke plek. De accommodatie heeft een groot zwembad, een heerlijk buitenterras, een tennisbaan en natuurlijk een goedgevulde wijnkelder. Het ligt prachtig gelegen in het dal en ook alle kamers zijn erg mooi en modern. Voor tips qua eten en drinken raad ik aan mijn artikel te lezen met tips voor restaurants in Kaapstad.


Stellenbosch
Vervolg de wijnroute door Zuid-Afrika met een bezoek aan Stellenbosch, een heerlijk stadje met een prachtige ligging. Stellenbosch heeft nog veel Nederlandse invloeden en dat zie je o.a. terug aan de gebouwen in Kaaps-Hollandse stijl. Ook kom je hier bouwwerken in Victoriaanse stijl tegen. Stellenbosch is na Kaapstad de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika en de stad voelt ook echt vrij Europees aan. Bovendien is het een hele hippe Universiteitsstad, met tal van restaurantjes, wijnbars en koffietentjes. De mensen zijn hier jong, het is hier altijd gezellig druk en de sfeer is erg gemoedelijk. Daarnaast kan je hier genoeg ondernemen, los van het proeven van wijn. Ga bijvoorbeeld naar de botanische tuin, verken de Dorpsstraat en ontdek de omgeving per fiets.
In Stellenbosch hebben wij verschillende wijnhuizen getest en onze favoriet was absoluut Stellenzicht. Dit wijnhuis is nog relatief nieuw en onbekend, en juist daardoor was het hier lekker rustig. Je ziet hier heerlijk op het terras in het gras, met uitzicht op de ruige bergen. Ook is het leuk naar de Spier Wine Farmn te gaan, de oudste wijngaard van Stellenbosch. Tot slot zijn Warwick Wine Estate en de Blaauwklippen Wine Estate dikke aanraders. Bij die laatste vindt ieder weekend tevens een leuke markt plaats. Ook kan je de Stellenbosch wijnroute volgen, een route langs verschillende wijnhuizen in en rondom de stad.
Tips voor slapen & eten: in Stellenbosch is de Lux Andringa Walk Apartments een heerlijke optie. Je slaapt in een comfortabel en ruim appartement in het centrum van Stellenbosch, waardoor je zo naar alle restaurantjes en bezienswaardigheden kan lopen. Voor het ontbijt zijn zowel de Schoon Bakery als het Ya-Ya Cafe dikke aanraders. Bij beide tenten hebben we erg lekker gegeten en alles op de menukaarten klinkt heerlijk. Ook is het leuk een koffietje en een pastel de nata te halen bij het Vadas Pasteis de Nata & Cafe. Voor het diner zijn zowel de Java Bistro als de Basic Bistro aanraders.


Franschhoek
Na Stellenbosch is het leuk de wijnroute door Zuid-Afrika te vervolgen met Franschhoek, wederom een lieflijk stadje met prachtige gebouwen en een gezellig centrum vol restaurantjes. Franschhoek heeft zijn naam te danken aan de Franse hugenoten die hier verbleven. Het Franse is in de 19e eeuw echter uitgestorven hier, maar nog altijd dragen veel restaurants en bezienswaardigheden een Franse naam. Vergeet zeker niet de Franschhoek Pass te rijden, een waanzinnig mooie route door de bergen. Zelf vond ik dit een van de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika. Eenmaal in Franschhoek is het een must op pad te gaan met de wijntram, een hop-on-hop-off tram die je langs verschillende wijnhuizen brengt. Zo hoef je niet zelf te rijden en kan het hele reisgezelschap wijn drinken. Bovendien is het een geweldige manier om deze wijnregio te ontdekken. Voor alle tips raad ik sterk aan mijn artikel over de wijntram in Franschhoek te lezen.
Tips voor slapen & eten: in het centrum van Franschhoek overnacht je het beste bij de Macaron Boutique Guest House. Het hotel is gevestigd in een Victoriaans herenhuis met een fantastisch uitzicht op de bergen van Franschhoek. Ontspannen doe je in het buitenzwembad en veel restaurantjes liggen op een paar minuten lopen. Voor het ontbijt is het Terbodore Cafe een enorme aanrader en voor lunch raad ik aan naar Vrede & Lust te gaan. Voor het avondeten is de French Connection juist een fijne plek, waar het altijd gezellig druk is. Leuk om te weten: in Franschhoek wonen een heleboel goede chefs, waardoor het echt een culinaire stad is.


Paarl
De laatste stop op mijn wijnroute door Zuid-Afrika is Paarl, een van de oudste wijngebieden van het land. De stad is in 1720 opgericht door de Nederlanders en je vindt hier dan ook veel Nederlandse invloeden terug. Paarl is de 3e oudste stad van Zuid-Afrika en het ligt aan de voet van de bergen, waardoor je hier vrijwel altijd een waanzinnig uitzicht hebt. In de Dorpsstraat vind je huizen in Kaap-Hollandse stijl, maar ook in Victoriaanse en Art-Deco stijl. Los van het wijnproeven kan je hier ook verschillende musea bezoeken, een paardrijtocht maken en vele goede restaurants aandoen. Een wijnhuis die je zeker moet hebben bezocht in Paarl is Fairview, waar je tevens een wijnproeverij kan doen. Ook Nederburg is een aanrader, een van de bekendste wijngaarden van heel Zuid-Afrika.
Tips voor slapen & eten: een van de beste opties op loopafstand van het centrum van Paarl is The Skinny Expat. Hier overnacht je in een comfortabel appartement met 2 slaapkamers met uitzicht op de bergen. Vanaf hier loop je zo naar het centrum met alle restaurantjes. Voor het diner raad ik aan naar de Grande Roche te gaan en voor ontbijt is het Salt Restaurant een aanrader.


De wijnroute in Zuid-Afrika vervolgen?
Mijn samengestelde wijnroute door Zuid-Afrika eindigt in Paarl, omdat je dan de 4 bekendste en leukste plekken hebt bezocht. Bovendien liggen al deze plekken vrij dichtbij elkaar. Uiteraard kan je de wijnroute ook vervolgen door naar andere wijnregio’s in Zuid-Afrika te gaan. Bezoek bijvoorbeeld de minder bekende wijnregio’s, zoals Tulbagh, Wellington, Robertson en/of Worcester. Het meest logische om na Paarl te bezoeken is Wellington, dat op 20 minuten rijden ligt. Worcester, maar vooral Tulbagh en Robertson liggen wat verder uit de route. Tot slot kan je ook wijnhuizen bezoeken rondom Plettenbergbaai, een opkomende wijnregio op steenworp afstand van het Tsitsikamma National Park. In mijn artikel met alle tips voor Plettenberg Bay vind je een opsomming van goede wijnhuizen hier.
Met deze wijnroute ontdek je niet alleen eeuwenoude wijnhuizen in Zuid-Afrika, maar je komt ook langs prachtige valleien, spectaculaire bergen, lieflijke stadjes en boomgaarden. Op deze route krijg je gegarandeerd een vakantiegevoel, zeker als ook het zonnetje schijnt. Proost!


Praktische tips voor deze wijnroute in Zuid-Afrika
Wat is de beste reistijd?
Je kan de wijnregio’s van Zuid-Afrika het hele jaar bezoeken, maar de mooiste periode is aan het einde van de Zuid-Afrikaanse zomerperiode (onze winter). Dat is tussen februari en maart. In deze periode staan de wijnranken volop in bloei en zijn de uitzichten extra mooi. Wij waren zelf in de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer) in de wijnregio en helaas stonden de ranken toen nauwelijks in bloei.
Hoelang heb je nodig voor de wijnroute?
Voor bovenstaande wijnroute door Zuid-Afrika heb je ongeveer 4 dagen nodig, hoewel je uiteraard ook langer voor de regio’s kunt uittrekken. De wijk Constantia kan je eventueel als daguitstap bezoeken tijdens je dagen in Kaapstad, maar ik raad zeker aan om zowel in Franschhoek, in Stellenbosch als in Paarl minimaal 1 nacht te verblijven. Het is echter leuker om 2 nachten op iedere plek te verblijven. Benieuwd wat je nog meer in Kaapstad kan doen? Lees dan zeker mijn artikel met alle tips voor Kaapstad.
Hoe verplaats je je van A naar B?
Voor deze wijnroute raad ik, net als voor alle andere plekken in Zuid-Afrika, een auto aan. Het openbaar vervoer in Zuid-Afrika is erg beperkt en vrijwel iedereen reist hier met een auto. Je kan ook met Ubers nemen, maar dit is niet fijn als je telkens van wijngaard naar wijngaard gaat. Je bent dan niet alleen minder flexibel, maar deze kosten kunnen ook hoog oplopen. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, een Nederlandse partij waarbij je standaard all-inclusive bent verzekerd. Wel zo prettig, want zo komen er geen onverwachte kosten bij en weet je ook zeker dat je goed bent gedekt. Ook ik huur auto’s vaak via Sunny Cars.
Hoe duur zijn de wijnproeverijen?
De wijnproeverijen in de wijngebieden van Zuid-Afrika zijn over het algemeen erg betaalbaar. Zo betaal je vaak tussen de 60 en 260 Rand per persoon (€3 tot €13) voor een proeverij, uiteraard afhankelijk hoe uitgebreid de proeverij is en of je ook premium-wijnen neemt.
Heb jij nog vragen over bovenstaande wijnroute door Zuid-Afrika? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar de ultieme rondreis door Zuid-Afrika voor meer tips en inspiratie.